«Η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία»

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα (ΚΕΜΕΦΙ) σε συνεργασία με την MRB Hellas και την υποστήριξη της Eurolife FFH.

eurolife product

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα (ΚΕΜΕΦΙ) σε συνεργασία με την MRB Hellas και την υποστήριξη της Eurolife FFH.

Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος, με θέμα «Η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία», που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα (ΚΕΜΕΦΙ) σε συνεργασία με την MRB Hellas και την υποστήριξη της Eurolife FFH. Στόχος της έρευνας που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Μουσείο της Ακρόπολης, ήταν να χαρτογραφήσει και να αποτυπώσει τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της MRB, Δημήτρη Μαύρο, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στα ευρήματα που συγκέντρωσαν τα υψηλότερα νούμερα και που καταδεικνύουν τις αντιλήψεις και τις τάσεις στην Ελλάδα για τη γυναικεία ταυτότητα σήμερα. Τα βασικά συμπεράσματα που αναδείχθηκαν από την έρευνα, είναι τα εξής:

Η Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα, Βουλευτής Ν.Δ. Α’ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη, δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων ενός σημαντικού ερευνητικού προγράμματος, αποτελεί ένα  βήμα προόδου για τη διερεύνηση και χαρτογράφηση της θέσης της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για μια εξαιρετική εργασία. Μια σημαντική πηγή γνώσης και κατανόησης  των στάσεων και των αντιλήψεων της κοινής γνώμης για τον ρόλο της γυναίκας σήμερα, σε μια ιστορική περίοδο μετάβασης, όπου καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τεράστιες προκλήσεις. Προκλήσεις απέναντι στις οποίες χρειάζεται να οικοδομήσουμε βιώσιμες οικονομίες και ανθεκτικές κοινωνίες, περισσότερο δίκαιες και δημοκρατικές.

Αντίθετα, όμως, όλες και όλοι βλέπουμε καθημερινά ότι συγκεκριμένες πτυχές κοινωνικών ανισοτήτων, όπως είναι οι έμφυλες ανισότητες, όχι μόνο δεν αμβλύνονται, αλλά δυστυχώς οξύνονται περισσότερο. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η αύξηση των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα. Ένα φαινόμενο που εντείνεται διαρκώς, σοκάρει, αλλά κυρίως μας επιβάλλει να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά. Απέναντι, λοιπόν, σε αυτή τη σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνεται και τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα πεδίο παρεμβάσεων, για να κινητοποιήσουμε δυνάμεις προς την κατεύθυνση επίτευξης της ισότητας των φύλων και της κοινωνικής ισότητας συνολικά.

Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, που γεννήθηκε η ιδέα της ίδρυσης του Κέντρου Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα, πιστέψαμε ότι ο δημόσιος διάλογος και οι παρεμβάσεις στη δημόσια σφαίρα είναι ο δρόμος που θα μας φέρει πιο κοντά στον στόχο μας. Στην αναζήτηση δηλαδή, των κατάλληλων δράσεων αλλά και των πολιτικών προτάσεων για την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη Eurolife FFH αλλά και την MRB HELLAS A.E. για την πολύτιμη συνεργασία που είχαμε, ώστε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία αυτή η μελέτη, που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της άρσης των έμφυλων ανισοτήτων, της επίτευξης της κοινωνικής δικαιοσύνης, της προόδου και ευημερίας της κοινωνίας μας».

Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife FFH, τόνισε από την πλευρά του: «Για εμάς στη Eurolife FFH αξία έχει να στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που βοηθά την κοινωνία μας να κάνει βήματα προόδου προς την ισότητα των φύλων, τον αλληλοσεβασμό και τη δίκαιη και αντικειμενική αντιμετώπιση της σύγχρονης Ελληνίδας. Είμαστε μια εταιρεία που έχει έμπρακτα αποδείξει την υποστήριξή της στο κομμάτι της γυναικείας ενδυνάμωσης, μέσα από την στελέχωση θέσεων ευθύνης εντός του οργανισμού μας από γυναίκες, οι οποίες καθημερινά διαπρέπουν στους ρόλους τους κάνοντας σπουδαία δουλειά. Συνεπώς, για εμάς, το να στηρίξουμε το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα ήταν μονόδρομος, και μια απόφαση που μας γέμισε ιδιαίτερη χαρά.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως το ΚΕΜΕΦΙ, και την Όλγα Κεφαλογιάννη προσωπικά, που μοιράστηκε μαζί μας τη σκέψη της και που είδε στη Eurolife FFH τον κατάλληλο υποστηρικτή για μια τέτοια πρωτοβουλία. Θέλουμε να ελπίζουμε, ότι μέσα και από το δικό μας αυτό λιθαράκι που μπαίνει σήμερα στην ευρύτερη συζήτηση που λέγεται “Η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία”, κάποια στιγμή, στο άμεσο μέλλον, θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε ως κοινωνία σε μια νέα εποχή, κατά την οποία η ισότητα των δύο φύλων θα είναι μια αδιαμφησβήτητη πραγματικότητα, και δε θα υπάρχει καν ανάγκη για τη διεξαγωγή τέτοιου είδους ερευνητικών προγραμμάτων.»

Από αριστερά: Αλέξανδρος Σαρρηγεωργιού - Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στην Eurolife FFH, Όλγα Κεφαλογιάννη - Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα, Βουλευτής Ν.Δ. Α΄ Αθηνών.

Στην κεντρική φωτογραφία, από τα αριστερά: Δημήτρης Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος MRB, Όλγα Κεφαλογιάννη, Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα, Βουλευτής Ν.Δ. Α’ Αθηνών, Γιώργος Κουβαράς, Δημοσιογράφος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife FFH, Μαρίνα Οικονόμου - Λαλιώτη, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

 

Στο πάνελ βρέθηκαν επίσης η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, η οποία έδωσε τη δική της οπτική γύρω από το θέμα της γυναικείας ηγεσίας, και η Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Μαρίνα Οικονόμου – Λαλιώτη, που μίλησε για τις επιπτώσεις των πολλαπλών ρόλων που έχει να αντιμετωπίσει η σύγχρονη γυναίκα στην καθημερινότητά της. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε ο Καθηγητής Αρχαιολογίας και Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης.

Το ερευνητικό πρόγραμμα «Η θέση της γυναίκας στην  ελληνική κοινωνία», που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση ζητημάτων που αφορούν την ισότητα των φύλων, ανέδειξε τις πτυχές και τη σπουδαιότητα του θέματος. Διενεργήθηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο 2022, σε δείγμα 1.005 συνεντεύξεων, αντιπροσωπευτικό του Ελληνικού πληθυσμού 17+ ετών ως προς φύλο, ηλικία και αστικότητα. Χωρίστηκε σε τρεις άξονες, με τον καθένα να συμβάλλει ουσιαστικά στη διεξαγωγή και αποτύπωση των συνολικών αποτελεσμάτων:

 

Η Eurolife FFH δίνει ιδιαίτερη αξία στην υποστήριξη ενεργειών που προωθούν την ίση αντιμετώπιση όλων των μελών της κοινωνίας, το σπάσιμο των στερεοτύπων και τη δημιουργία ίσως ευκαιριών για όλους, με μοναδικό κριτήριο το ταλέντο και τις ικανότητές τους.

Tα αποτελέσματα της ερεύνας εδώ