5ο Open House Athens

eurolife product

Ο Όμιλος Eurolife ERB έχει τη χαρά και την τιμή να συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά  στο Open House Athens, έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής σε αστικά περιβάλλοντα.

Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό σε ένα Σαββατοκύριακο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων σε δεκάδες κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά, κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, χώρους πολιτισμού κ.α. της Αθήνας με στόχο την προώθηση και προβολή της αρχιτεκτονικής και του πολιτισμού στην Ελλάδα. Κατά την περσινή χρονιά πραγματοποιήθηκαν πάνω από 33.000 επισκέψεις σε 89 κτήρια και 20 δημιουργικούς χώρους.

Το 5ο Open House Athens θα πραγματοποιηθεί 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου, με πολλές παράλληλες δράσεις που θα πλαισιώσουν το κυρίως πρόγραμμα.

Η Eurolife ERB συμμετέχει για μια ακόμα χρονιά, ανοίγοντας τις πόρτες του νεοκλασικού (Οικία Ράλλη) και καλούμε εσάς, τις οικογένειες και τους φίλους σας να συμμετέχετε σε αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ξενάγηση, σε ένα από τα λίγα δείγματα αστικής αρχιτεκτονικής της οθωμανικής περιόδου στην Αθήνα.

Για τις επισκέψεις (11.00-17.00) δεν απαιτείται κάποια κράτηση, η είσοδος είναι φυσικά ελεύθερη, ενώ περισσότερες πληροφορίες για τις ώρες και το πλήρες πρόγραμμα των επισκέψεων μπορείτε να βρείτε στο site http://www.openhouseathens.gr/buildings/open-tours-2018/

Λίγα λόγια για την ιστορία του κτιρίου

Η οικία Δημητρίου Ράλλη, αποτέλεσε αρχικά κατοικία της οικογένειας Σούτσου. Ο Σταμάτης Κλεάνθης (1802-1862), διάσημος Έλληνας αρχιτέκτονας και πολεοδόμος της εποχής, είχε αγοράσει το οικόπεδο το 1835 και το πούλησε αργότερα στους γιους του Αλεξάνδρου Σούτσου, οι οποίοι οικοδόμησαν στη θέση αυτή μια διώροφη οικία, όπου και κατοίκησαν.

Το 1894 ο Αθηναίος πολιτικός Δημήτριος Γ. Ράλλης (1844-1921) που διετέλεσε επανειλημμένως πρωθυπουργός κι ήταν ο παππούς του Γεωργίου Ράλλη (1918-2006), αγόρασε την κατοικία των Σούτσων από τη χήρα του Δημητρίου Σούτσου, δημάρχου Αθηναίων, και κατοίκησε εκεί με την οικογένειά του.

Στο κτίριο αυτό στεγάστηκε το 1963 για πρώτη φορά η Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος (ΕΦΕΕ), η πρώτη οργανωμένη μορφή του ελληνικού φοιτητικού κινήματος.