Hopegenesis

Μαζί με τη HOPEgenesis αναπτύσσουμε δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν στόχο να ανατρέψουν την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα.

Ο πληθυσμός της Ελλάδας συρρικνώνεται από το 2011 με την πορεία των γεννήσεων να είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική από το 2008 και έπειτα: υποχώρησαν σε λιγότερες από 118 χιλ., ενώ το 2020 σε λιγότερες από 85 χιλ. Η χώρα μας αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πληθυσμιακή μείωση στα επόμενα 100 έτη σε σύγκριση με την Ευρωζώνη (πηγή: Eurostat).

Το δημογραφικό συνδέεται άμεσα με το ασφαλιστικό σύστημα και τις συνταξιοδοτικές δαπάνες της χώρας, για αυτό και από το 2019 έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας με τη HOPEgenesis, αναπτύσσοντας ένα πλάνο δράσεων ενάντια στην υπογεννητικότητα που επιστρέφει αξία στις τοπικές κοινωνίες και ξαναδίνει ζωή σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας.

Έχουμε «υιοθετήσει» 12 ακριτικές περιοχές της Ελλάδας - Πάτμο, Άγραφα, Καστελόριζο, Ανάφη, Άνω Κουφονήσι, Νίσυρο, Χάλκη, Κάσο, Τήλο, Λειψούς, Σίκινο, Οινούσσες – στις οποίους υλοποιούμε τη δράση μας, βοηθώντας τα ζευγάρια που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια. Μέχρι στιγμής από το πρόγραμμά μας έχουν ωφεληθεί 190 οικογένειες, μέσα από 172 μωρά που έχουν γεννηθεί και άλλα 21 που αναμένονται.

Επιπλέον, έχουμε δεσμευτεί να δημιουργούμε από έναν παιδικό σταθμό σε κάθε μια από τις υιοθετημένες περιοχές. Μέχρι στιγμής 4 παιδικοί σταθμοί έχουν παραδοθεί στις τοπικές κοινωνίες των Αγράφων, της Πάτμου, των Λειψών και του Καστελόριζου και άλλοι 8 είναι υπό κατασκευή στις υπόλοιπες περιοχές.

  • Μέσα από την κοινή μας δράση με τη HOPEgenesis, που ξεκίνησε πριν 5 χρόνια, στόχος μας είναι να βρισκόμαστε στο πλευρό των ελληνικών οικογενειών που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, αλλά δεν έχουν εύκολη ή άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και φροντίδας. Με την υποστήριξή μας, η HOPEgenesis προσφέρει σε κάθε ωφελούμενη του προγράμματος τακτική παρακολούθηση από γυναικολόγους, άμεση φροντίδα κατά την κύηση και τον τοκετό, ψυχολογική υποστήριξη και μεταφορά σε κέντρα υγείας και μαιευτήρια, προκειμένου να φέρουν με ασφάλεια στον κόσμο τα παιδιά τους. Παράλληλα, ταξιδεύουμε στις περιοχές αυτές και επικοινωνούμε το έργο της HOPEgenesis, παρακινώντας τις γυναίκες να επωφεληθούν από την ιατρική στήριξη και την ψυχολογική ασφάλεια που μπορεί να τους προσφέρει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    Η συνεργασία μας με τη HOPEgenesis περιλαμβάνει επίσης δραστηριότητες εκπαίδευσης, έρευνας και καταγραφής του προβλήματος, όπως η στοχευμένη μελέτη που εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Διαχείρισης Κινδύνων & Ασφαλίσεων του Τμήματος Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, για λογαριασμό της HOPEgenesis, με την υποστήριξη της Eurolife FFH, η οποία κατέγραψε τους παράγοντες που δημιουργούν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα. Η έρευνα είναι διαθέσιμη εδώ

  • Η HOPEgenesis είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2015 από το Δρ. Στέφανο Χανδακά, MD, MBA, PhD, Μαιευτήρα-Γυναικολόγο Ενδοσκοπικό Χειρουργό. Δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με όραμα να ανατρέψει το κλίμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.

    Βασικός στόχος της HOPEgenesis είναι να υποστηρίζει εγκύους γυναίκες που είναι μόνιμοι κάτοικοι ακριτικών νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών της Ελλάδας. Η ομάδα των μαιευτήρων-γυναικολόγων της HOPEgenesis παρακολουθεί τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης και τους δίνει την ευκαιρία να γεννούν δωρεάν. Με αυτόν τον τρόπο, προσφέρει ασφάλεια στις γυναίκες που ήδη κυοφορούν, καθώς και κίνητρο στις υπόλοιπες να κυοφορήσουν.