Αξία έχει να έχουμε όλοι πρόσβαση στην τέχνη

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και η Eurolife FFH παρουσιάζουν το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

eurolife product

Σε μια σύμπραξη δυνάμεων προχώρησαν το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Eurolife FFH, ανακοινώνοντας το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής στην Αθήνα. Πρόκειται για μια μουσική σκυταλοδρομία, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Κουμεντάκη, η οποία, από τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου έως τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου, θα διασχίσει το κέντρο της Αθήνας, παρουσιάζοντας έναν μαραθώνιο 62 συναυλιών και καλλιτεχνικών δράσεων σε 17 ιστορικά τοπόσημα. Για τη Eurolife FFH, αξία έχει να έχουμε όλοι πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου πολιτιστικά δρώμενα, γι’ αυτό και συνεργάζεται ήδη από το 2019 με την Εθνική Λυρική Σκηνή ως Πάγιος Χορηγός των καλλιτεχνικών της δραστηριοτήτων.

Το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής είναι μια βιωματική εμπειρία κατάνυξης στους δρόμους της Αθήνας, ανοιχτή σε όλους, με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμά του και για τις τρεις ημέρες αποτελείται από συναυλίες και εκδηλώσεις με κοινό θεματικό άξονα τη μουσική που επικαλείται ή γράφεται για θρησκευτική χρήση, αλλά με πολύ ευρείες αισθητικές και εννοιολογικές στοχεύσεις.

Κατά τη διάρκειά του, οι συναυλίες, οι παραστάσεις μουσικού θεάτρου και οι διάφορες ερμηνείες έχουν στόχο να αναδείξουν την πολυδιάστατη συμβολή της λατρευτικής μουσικής στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού. Από αρχαιολογικούς χώρους, εκκλησίες και μουσεία μικρής χωρητικότητας έως ανοιχτούς χώρους, το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής προτείνει μια μουσική περιφορά ως ένα δημόσιο γεγονός μεγάλης κλίμακας που θα αναδείξει τη σημασία της μουσικής για την κοινότητα και το ειδικό βάρος της λατρευτικής μουσικής στη βιωμένη σχέση του κοινού με τη μουσική παράδοση.

Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife FFH, δήλωσε σχετικά στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του 1ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: «Στη Eurolife FFH, ένθερμα υποστηρίζουμε ενέργειες που προωθούν τον πολιτισμό, τη γνώση, την καλλιτεχνική έκφραση και τη δημιουργία, επιδιώκοντας να αποτελούμε καταλύτη για θετική αλλαγή στην κοινωνία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Αυτός είναι και ο βασικός στόχος του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Eurolife FFH, μέσω του οποίου υλοποιούμε δράσεις σε τέσσερις πυλώνες: υπογεννητικότητα, κλιματική αλλαγή, επιχειρηματικότητα και πολιτισμός. Είμαστε περήφανοι που υποστηρίζουμε το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής – μια διοργάνωση μεγάλης κλίμακας που αποτελείται από συναυλίες και εκδηλώσεις και θα προσφέρει δωρεάν σε κάθε άνθρωπο που θα την παρακολουθήσει μια μοναδική βιωματική εμπειρία. Για τρεις ημέρες, οι γειτονιές του κέντρου της Αθήνας που θα φιλοξενήσουν τις συναυλίες και τα δρώμενα του Φεστιβάλ, θα γεμίσουν με κόσμο, αποδεικνύοντας ότι, μέσω της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μπορούν να προκύψουν και να υλοποιηθούν πρωτοβουλίες με πολύ μεγάλη αξία για όλους μας. Η Eurolife FFH και εγώ προσωπικά υποστηρίζουμε αυτή τη διοργάνωση με μεγάλη χαρά και τιμή, γιατί αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία είναι να έχουμε όλοι πρόσβαση στον πολιτισμό».

Πάνω από 400 νεότεροι και διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες, μουσικοί, χορωδοί, τραγουδιστές, ψάλτες, συνθέτες, ηθοποιοί, αρχιμουσικοί συμμετέχουν στο 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, το οποίο θα φέρει σπουδαία έργα της παγκόσμιας μουσικής, της παράδοσης και της σύγχρονης δημιουργίας με θεματολογία τη λατρεία, στο Μουσείο της Ακρόπολης, τη Μητρόπολη Αθηνών, το Φετιχιέ Τζαμί, το Λουτρό των Αέρηδων, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων "Φοίβος Ανωγειανάκης" - Κέντρο Εθνομουσικολογίας, το Μετόχι Παναγίου Τάφου, τον Πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το εκκλησάκι του Παπαδιαμάντι (Ναός Αγίου Ελισσαίου), το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, τον Καθολικό Καθεδρικό Ναό του Δ. Αρεοπαγίτη, αλλά και σε τρεις διαδρομές με τις μπάντες του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού σε Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Αποστόλου Παύλου – Πλατεία Καπνικαρέας, Περιφερειακό Ακρόπολης και Μητροπόλεως – Μοναστηράκι.

Στις 62 συναυλίες το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει σπουδαία έργα της λατρευτικής μουσικής και έργα με αφορμή τη λατρεία και το θρησκευτικό συναίσθημα μέσα από καλλιτέχνες και σύνολα όπως, μεταξύ άλλων, οι Μάρκελλος Χρυσικόπουλου, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Θεοδώρα Μπάκα, Δημήτρης Μπάκας, Σύνολο σαξοφώνων Sax Nouveau, Κλιμάκιο βυζαντινού χορού Ηδύμελον, Φίλιππος Τσαλαχούρης, Κυριάκος Καλαιτζίδης, Γυναικείο φωνητικό σύνολο Equalibi, Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, Στάθης Σούλης, Νατάσα Μποφίλιου, Chores, Σπύρος Καλλιβωκάς, Βυζαντινός χορός «Τρόπος», Κωνσταντίνος Αγγελίδης, Oros Ensemble, Αποστόλης Κουτσογιάννης, Sibilima Ensemble, Μάνια Παπαδημητρίου, Βασίλης Παπαβασιλείου, Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, Νίκος Λαάρης, Στέφανος Νάσος, Απόστολος Παληός, Αριστοτέλης Παπαδημητρίου, Piano for Two, Μελίνα Τσινάβου, Διαπολιτισμική Ορχήστρα ΕΛΣ, Χάρης Λαμπράκης, Γιάννης Μαραμαθάς, Ιάσων Μαρμαράς, Μαρίνα Σάττι, Μάρθα Μαυροειδή, Ερήνη, Δημήτρης Κούντουρας, Voci Contra Tempo, Σοφία Γιολδάση, Νίκος Βασιλείου, Χρύσα Μαλιαμάνη, Μείζον Ensemble, καθώς και οι Μπάντες του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού.

Στη Eurolife FFH δίνουμε έμφαση σε πρωτοβουλίες που προάγουν τον πολιτισμό, τη γνώση και την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος μας είναι να αποτελούμε τον καταλύτη σε δραστηριότητες με θετικό πρόσημο για τους ανθρώπους και την κοινωνία. Το αναλυτικό πρόγραμμα του 1ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής είναι αναρτημένο στο nationalopera.gr & στο digitalculture.gov.gr, ενώ στο έντυπο που θα διανέμεται στους θεατές θα υπάρχει χάρτης με τους χώρους και συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.