My Health F1rst

Η υγεία γίνεται προτεραιότητα, με ευελιξία στην επιλογή νοσοκομείου και προνομιακές τιμές

Παγκόσμια Ημέρα Αυτοφροντίδας: Γιατί είναι σημαντικό να λες «όχι»;

Βάλε τα όριά σου και βρες την ισορροπία σου
Eurolife Blog header - άνδρας τρέχει στην παραλία ακούγοντας μουσική

Δυσκολεύεσαι να πεις «όχι»; Αν κάθε φορά που στην πραγματικότητα δε θες να κάνεις κάτι που κάποιος σου ζήτησε, δίνεις μιας εσωτερική μάχη με τη συνείδησή σου, ίσως αξίζει να σκεφτείς τα προσωπικά σου όρια. Είναι σημαντικό να λες «όχι» πού και πού. Σε αυτό το άρθρο, μιλάμε για τη σημασία που έχουν τα «όχι» και τα «ναι» μας, την αξία της αυτοφροντίδας και πώς μας βοηθά το να επικοινωνούμε τα όριά μας στους άλλους με σεβασμό.

Γιατί δυσκολευόμαστε να λέμε «όχι» – 6 λόγοι

1. Γιατί δε θέλουμε να στενοχωρήσουμε τους άλλους

Πολλές φορές λέμε «ναι» από φόβο μήπως πληγώσουμε κάποιον ή μήπως φανεί ότι δεν τον εκτιμούμε. Το «ναι» μας λοιπόν είναι ένας τρόπος να δείξουμε υποστήριξη και συμφωνία, πολλές σε φορές όμως σε βάρος των δικών μας αναγκών.

2. Γιατί δε θέλουμε να χάνουμε ευκαιρίες

Το λεγόμενο «Fear of missing out» μπορεί να μας κάνει να πούμε «ναι» σε πράγματα που δε μας ταιριάζουν καθόλου. Συμφωνούμε μόνο και μόνο επειδή φοβόμαστε ότι δε θα ξαναέρθει αντίστοιχη ευκαιρία στη ζωή μας.

3. Για να μη νιώσουμε τύψεις

Αρνούμαστε κάτι και μετά... μας βαραίνει η ενοχή. «Μήπως ήμουν αγενής; Μήπως ήμουν αχάριστος;» Επομένως πολλές φορές συμφωνούμε για να αποφύγουμε τη δυσφορία που μας προκαλούν οι τύψεις.

4. Γιατί αισθανόμαστε κοινωνική πίεση

Όταν όλοι γύρω μας συμφωνούν ή συμμετέχουν με ενθουσιασμό σε κάτι, είναι δύσκολο να πάμε «κόντρα στο ρεύμα». Μπορεί να φοβόμαστε ότι θα φανεί πως δεν ανήκουμε εδώ ή ότι θα μας κρίνουν.

5. Γιατί θέλουμε να αρέσουμε στους γύρω μας

Η ανάγκη να είμαστε αρεστοί ειδικά όσο μεγαλώνουμε είναι βαθιά ριζωμένη στο DNA μας. Όλοι τη νιώθουμε. Αυτό μας ωθεί κάποιες φορές να λέμε «ναι» για να μη δυσαρεστήσουμε, να μη φανεί ότι είμαστε δύσκολοι ή αρνητικοί.

6. Γιατί πιστεύουμε πως μπορεί να χάσουμε τα κεκτημένα μας

Σε σχέσεις, δουλειές ή συνεργασίες, φοβόμαστε ότι αν αρνηθούμε κάτι, θα χάσουμε όσα έχουμε χτίσει. Αντί λοιπόν να βλέπουμε τη συνειδητή άρνηση ως μέρος της υγιούς συνύπαρξης με τους άλλους, θεωρούμε ότι θα γκρεμίσουμε όσα έχουμε καταφέρει έως τώρα.

Μερικές φορές και το «ναι» συνοδεύεται από «κόστος»

Στην καθημερινότητα κάθε επιλογή μας έχει ένα «κόστος». Γιατί η επιλογή να κάνουμε κάτι, αυτόματα σημαίνει ότι θα αφήσουμε κάτι άλλο εκτός.

Καθώς λοιπόν οι πόροι μας είναι περιορισμένοι (είτε αυτοί είναι χρήματα, είτε χρόνος, είτε ενέργεια) και άρα δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα παράλληλα, το «όχι» είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο προτεραιοποίησης που σε βοηθά να δημιουργήσεις χώρο στην καθημερινότητά σου για πράγματα που όντως έχουν αξία για σένα. Κάθε «όχι» που λες σε κάποια πράγματα είναι ουσιαστικά ένα «ναι» σε αυτά που έχεις επιλέξει.

Το να πεις «όχι» δε σηματοδοτεί το τέλος μιας συζήτησης

Επιπροσθέτως, το να πεις «όχι» δεν σημαίνει απαραίτητα το τέλος μιας συζήτησης και σίγουρα δε σημαίνει απόρριψη. Συχνά το εκλαμβάνουμε έτσι, σαν να σηκώνεται ένας τοίχος ή σαν να πέφτει η αυλαία μιας επικοινωνίας.

Όμως, το «όχι» μπορεί να είναι απλώς η αρχή για κάτι άλλο. Είναι η πληροφορία ότι αυτό που μας προτάθηκε, για κάποιο λόγο, δε λειτουργεί τη δεδομένη στιγμή. Και άρα, είναι μια ευκαιρία να εξετάσουμε νέες εναλλακτικές.

Δεν είναι το «όχι» από μόνο του καλό ή κακό. Είναι το πλαίσιο και η πρόθεση που μετρά. Για παράδειγμα, αν κάποιος μας προτείνει να ξεκινήσουμε μαζί μια νέα γλώσσα και απαντήσουμε αρνητικά, δε σημαίνει ούτε ότι δε θέλουμε να περνάμε χρόνο μαζί του, ούτε ότι απορρίπτουμε την ιδέα της αυτοεξέλιξης. Μπορεί απλώς να μην έχουμε τον χρόνο ή τη διάθεση αυτή τη στιγμή. Κι εκεί μπορεί να χωρέσει μια αντιπρόταση – κάτι πιο απλό, κάτι που ταιριάζει καλύτερα στο τώρα μας.

Πώς θα σε βοηθήσει το να λες «όχι» πού και πού

  • Θα αισθάνεσαι μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και ψυχική ισορροπία.
  • Θα νιώθεις πιο mindful για πράγματα στα οποία είπες συνειδητά «ναι».
  • Οι γύρω σου θα αναγνωρίσουν τι σου αρέσει πραγματικά.
  • Θα έχεις περισσότερο χρόνο για σένα
  • Θα αποκτήσεις περισσότερη αυτογνωσία, αφού μέσα από τα όρια που θέτεις, γνωρίζεις καλύτερα τι πραγματικά θέλεις.
  • Θα δείξεις ότι δε συμβιβάζεσαι με ό,τι σου προτείνουν, αλλά έχεις κι εσύ προτιμήσεις.
  • Θα αισθάνεσαι λιγότερο άγχος και κοινωνική πίεση.
  • Θα έχεις γύρω σου ανθρώπους που αποδέχονται και κατανοούν την ανάγκη σου να λες κάποιες φορές όχι.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτοφροντίδας – Πότε καθιερώθηκε και γιατί έχει σημασία

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτοφροντίδας (International Self-Care Day) καθιερώθηκε το 2011 από το International Self-Care Foundation και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Ιουλίου. Η ημερομηνία δεν επιλέχθηκε τυχαία, αφού το 24/7 συμβολίζει τη συνεχή ανάγκη για φροντίδα του εαυτού μας – 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Η ημέρα αυτή είναι μια υπενθύμιση ότι η πρόληψη, η υγεία και η ψυχική ευεξία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά προσωπική ευθύνη και βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Από τις μικρές καθημερινές συνήθειες ως τις μεγάλες επιλογές ζωής, η αυτοφροντίδα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής μας.

Προσωπικά όρια, φροντίδα και υγεία

Τα προσωπικά όρια που θέτουμε είναι ένα βήμα για μια πιο ισορροπημένη κοινωνική ζωή. Γιατί όταν μαθαίνουμε να λέμε «όχι», ταυτόχρονα μαθαίνουμε να ξεκουραζόμαστε όταν το έχουμε ανάγκη και να προστατεύουμε τον χρόνο και την ενέργειά μας όταν το χρειαζόμαστε.  Το “να λέμε όχι” είναι μια πράξη και αυτοφροντίδας, αφού επιλέγουμε τον εαυτό μας και δίνουμε προτεραιότητα στην ψυχική μας υγεία.

Στη Eurolife FFH, αναγνωρίζουμε τη σημασία που έχει να βάζεις πάντα πρώτη την υγεία σου. Γι’ αυτό και βρισκόμαστε δίπλα σου για να μπορείς να νιώθεις ασφάλεια και σιγουριά ότι είναι καλά προστατευμένη. Όσο εσύ λοιπόν κάνεις βήματα για να προσέχεις περισσότερο τον εαυτό σου, έχεις και έναν σύμμαχο στο πλευρό σου για να φροντίσει την υγεία σου και στα απρόοπτα.

Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάσαμε για σένα το νέο πρόγραμμα νοσοκομειακής περίθαλψης My Health F1rst με το οποίο μπορείς να έχεις ολοκληρωμένη ασφάλιση υγείας, από τον προληπτικό έλεγχο μέχρι την κάλυψη που χρειάζεσαι σε ενδεχόμενα περιστατικά νοσηλείας.

Ειδικότερα έχεις: νοσοκομειακή περίθαλψη σε συμβεβλημένα νοσοκομεία, κάλυψη χειρουργικών επεμβάσεων, αποζημίωση εξόδων νοσηλείας, προκαθορισμένο ποσό οικονομικής παροχής στα μη συμβεβλημένα νοσοκομεία, πρόσβαση σε προνομιακές τιμές για διαγνωστικές εξετάσεις, υπηρεσίες προληπτικού ελέγχου & check-up κ.α.

Επιπλέον, το My Health F1rst συμμετέχει στο πρόγραμμα EurolifeSYN+, το οποίο προσφέρει συνδυαστικές εκπτώσεις σε εκείνους που επιλέγουν περισσότερα από ένα ασφαλιστικά προγράμματα, κάνοντας την προστασία τη δική σου και των αγαπημένων σου πιο προσβάσιμη και ολοκληρωμένη, για κάθε πτυχή και στάδιο της ζωής σου.

Μάθε περισσότερα για το My Health F1rst

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας