Οικονομική Ευεξία: Απόκτησε υγιή σχέση με τα χρήματα και βελτίωσε τη ζωή σου

Ο νούμερο ένα παράγοντας άγχους σήμερα είναι τα οικονομικά. Πώς θα καλύψω τα βασικά μου έξοδα; Πώς θα κάνω αποταμίευση; Πώς θα πραγματοποιήσω έναν στόχο μου; Εάν σε απασχολούν και εσένα αυτά τα ερωτήματα μάθε πώς μπορείς να αποκτήσεις μια πιο ισορροπημένη σχέση με τα χρήματα κάνοντας και έναν προγραμματισμό για το μέλλον.

Στον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης πρωταρχικός στόχος είναι κάθε μήνα να μπορείς να καλύψεις τα τρέχοντα έξοδα. Έχεις, όμως, σκεφτεί πόσο εύκολο θα ήταν να ανατραπεί ολόκληρος ο προγραμματισμός σου από ένα απρόοπτο γεγονός που θα φέρει τα πάνω κάτω; Όσο για την εκπλήρωση των μελλοντικών σου στόχων, σου φαίνεται ως ένα απλησίαστο όνειρο, όπως και τους περισσοτέρους millennials σήμερα.

Τι είναι η οικονομική ευεξία;

Οικονομική ευεξία σημαίνει να έχεις τον έλεγχο των οικονομιών της καθημερινότητάς σου, να είσαι σε θέση να καλύψεις απρογραμμάτιστα έξοδα και παράλληλα να έχεις ένα πλάνο αποταμίευσης για μελλοντικούς οικονομικούς στόχους.

Οι 3 πυλώνες της οικονομικής ισορροπίας

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, θα μπορέσεις να κάνεις και εσύ την αρχή ώστε να μπουν τα οικονομικά σου σε μια σειρά:

1. Διαχείριση των Οικονομικών σου

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να γνωρίζεις με ακρίβεια τα έσοδα και τα έξοδα του μήνα. Αυτό μπορεί να ακούγεται ως αυτονόητο, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν το κάνουμε. Για παράδειγμα, εσύ ξέρεις πόσα χρήματα δαπάνησες τον προηγούμενο μήνα σε delivery;

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για αυτό το στάδιο:

  • Καθόρισε το budget σου και παρακολούθησε τα έξοδά σου για να καταλάβεις πού ξοδεύεις. Για παράδειγμα, οι περισσότερες Τράπεζες διαθέτουν απολύτως δωρεάν μέσω του e-banking τους σχετικά εργαλεία καταγραφής δαπανών με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιείς την κάρτα για την πλειοψηφία των συναλλαγών σου. Εναλλακτικά, υπάρχουν αρκετές δωρεάν εφαρμογές καταγραφής δαπανών, όπως το Wallet της Budget Bakers.
  • Βάλε στόχο να δημιουργήσεις ένα κεφάλαιο για να καλύψεις μικρές αλλά σημαντικές ανάγκες που βελτιώνουν το επίπεδο ζωής (ευ ζην), όπως για παράδειγμα ένα ταξίδι αναψυχής, ένα σεμινάριο ή την αγορά κάποιον χρήσιμων αντικειμένων. 

2. Καθορισμός Μελλοντικών Οικονομικών Στόχων

Ορίζοντας βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους οικονομικούς στόχους μπορείς πιο εύκολα να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα αποταμίευσης και να το διατηρήσεις. Για παράδειγμα, ένας βραχυπρόθεσμος στόχος μπορεί να είναι μια ανακαίνιση του σπιτιού σου ή η αγορά ενός αυτοκινήτου. Ενώ είμαστε εξοικειωμένοι με τον προγραμματισμό βραχυπρόθεσμων στόχων, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση των μακροχρόνιων στόχων, όπως η δημιουργία ενός κεφαλαίου για τις σπουδές ή και την συμπλήρωση της σύνταξης που λάβουμε από τον κοινωνικό φορέα ασφάλισης, με μια σύνταξη που θα λάβουμε από ένα πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης.

3. Προστασία από το Ρίσκο

Η ζωή είναι απρόβλεπτη! Όμως, το γεγονός ότι το γνωρίζεις σε βοηθά να λάβεις τα μέτρα σου και να προστατέψεις όσα με κόπο έχεις χτίσει. Άρα, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να διαχειριστείς το οικονομικό ρίσκο διασφαλίζοντας τόσο την δική σου ηρεμία, όσο και των αγαπημένων σου.
Μερικές χρήσιμες συμβουλές για αυτό το στάδιο:

  • Απόκτησε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας καθώς με τον τρόπο αυτό θα μπορείς να εξασφαλίσεις για εσένα και αυτούς που αγαπάς φροντίδα και ποιοτική ιατρική περίθαλψη. Μπορεί να νομίζεις ότι ένα ιδιωτικό νοσοκομειακό πρόγραμμα είναι εκτός προϋπολογισμού σου, ειδικά εάν σε αυτό πρέπει να συμπεριλάβεις όλη την οικογένεια σου, αλλά πρέπει να ξέρεις ότι και οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα. Για παράδειγμα, μια τριμελής οικογένεια, μπορεί να αποκτήσει ένα πλήρες ιδιωτικό νοσοκομειακό πρόγραμμα υγείας από 80 ευρώ το μήνα. 
  • Απόκτησε ασφάλιση ζωής. Είναι ένας τρόπος να παρέχεις στην οικογένειά σου οικονομική υποστήριξη σε περίπτωση πρόωρου θανάτου ή αναπηρίας. Μπορείς με ένα μικρό επιπλέον κόστος, να εμπλουτίσεις μια βασική ασφάλιση ζωής με πρόσθετες καλύψεις, όπως την κάλυψη για Μόνιμη Ολική Ανικανότητα από Ασθένεια ή Ατύχημα, το Πρόγραμμα Accident Care που παρέχει οικονομική προστασία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε εσένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα, σε περίπτωση ατυχήματος ή απώλειας ζωής από ατύχημα. Ενημερώσου για τα προγράμματα ασφάλισης ζωής της Eurolife FFH και εξασφάλισε την οικονομική προστασία των αγαπημένων σου προσώπων.
  • Εξέτασε την πιθανότητα να αποκτήσεις ένα ολοκληρωμένο ασφαλιστικό πλάνο, το οποίο θα σε βοηθήσει να προνοήσεις τώρα για να απολαύσεις ένα μέλλον χωρίς άγχος. Δες το παράδειγμα που ακολουθεί:

 oikonomiki-evexia-infographic-eurolife-blog

Ένας εμπειρικός κανόνας λέει ότι πρέπει να προσπαθείς να βάζει στην άκρη το 10% του μισθού σου για αποταμίευση. Εξετάζοντας το παραπάνω ασφαλιστικό πλάνο, βλέπουμε ότι αφιερώνοντας το 15% του μισθού μας, μπορούμε να καλύψουμε μια πληθώρα αναγκών, συμπεριλαμβανομένου και της μακροχρόνιας αποταμίευσης. Σε κάθε περίπτωση, το παραπάνω πλάνο είναι ενδεικτικό και μπορείς να το προσαρμόσεις στις δικές σου ανάγκες και δυνατότητες.

Είναι πολύ σημαντικό να λάβεις υπόψη ότι η οικονομική ευεξία είναι κάτι που μπορείς να αποκτήσεις, ανεξαρτήτως οικονομικής αφετηρίας, αρκεί να μένεις πιστός στο δικό σου οικονομικό πλάνο για να μπορείς να απολαμβάνεις μια πιο σταθερή, υγιή, ευτυχισμένη και εξασφαλισμένη ζωή.

 

Δημιούργησε σήμερα ένα πλάνο για το μέλλον

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας