Προγράμματα Ασφάλισης Υγείας

Αξία έχει να φροντίζεις τον εαυτό σου και τους αγαπημένους σου

Τα οφέλη του ύπνου στην υγεία & πώς να φτιάξεις μια καλύτερη ρουτίνα ύπνου

Eurolife FFH blog - man walking up happy

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, ας μιλήσουμε για τα οφέλη που έχει ο ύπνος στην υγεία μας. Ο ύπνος σου κάνει καλό και έχει πολύ μεγάλη αξία τόσο για την ευεξία σου, όσο και για τη συνολική ποιότητα της ζωής σου.

 

Έρευνα του Sleep Foundation αναφέρει ότι πάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα, κατά μέσο όρο. Άλλη μελέτη αναφέρει ότι οι γυναίκες φαίνεται να δίνουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στον ύπνο τους σε σύγκριση με τους άνδρες. Συγκεκριμένα το 61% των γυναικών ανέφεραν ότι ο ύπνος είναι γι’αυτές προτεραιότητα, σε σύγκριση με το 48% των ανδρών που συμμετείχαν.

 

Και αφού είναι τόσο σημαντικό να κοιμόμαστε καλά, σε αυτό το άρθρο σου δίνουμε μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κοιμάσαι καλύτερα. Πάμε να τα δούμε όλα αυτά παρακάτω!

Οφέλη του ύπνου στην υγεία

  • Ο καλός ύπνος βοηθά στην καλύτερη απόδοση του εγκεφάλου μέσα στη μέρα και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για πολλές ασθένειες και διαταραχές, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό, η παχυσαρκία και η άνοια.
  • Το να κοιμάσαι καλά βοηθά και το ανοσοποιητικό σου σύστημα, αφού το σώμα ανακτά και πάλι δυνάμεις όσο εσύ κοιμάσαι και μπορεί να αντισταθεί καλύτερα σε πιθανές λοιμώξεις.
  • Ένας καλός ύπνος βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης. Μήπως τελευταία ξεχνάς περισσότερο από πριν; Ίσως η απάντηση βρίσκεται στο πόσο καλά και στο πόσο πολύ κοιμάσαι. Ο ύπνος σχετίζεται με την ικανότητα μνήμης και συγκέντρωσης αφού είναι καταλύτης στην επεξεργασία και αποθήκευση νέων πληροφοριών.
  • Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα σου ανανεώνεται, επισκευάζοντας τις βλάβες στα κύτταρα και τους ιστούς. Με λίγα λόγια ο ύπνος σχετίζεται με την υγεία του δέρματός σου και άρα με την ομορφιά σου. Γι’ αυτό βάλε το beauty sleep στη ζωή σου!
  • Ο ύπνος επηρεάζει τις ορμόνες που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό και την αίσθηση κορεσμού, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Άρα εκτός από την υγιεινή διατροφή και την προπόνηση, χρειάζεσαι και τον καλό ύπνο για να κρατηθείς fit!
  • Ένας ποιοτικός ύπνος βοηθά στη μείωση των επιπέδων του στρες, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων και συμβάλλει στη διατήρηση της καλής ψυχικής σου υγείας.

Πώς θα φτιάξεις μια καλύτερη ρουτίνα ύπνου

Ο τελευταίος καφές της μέρας

Η καφεΐνη επηρεάζει τη νύστα σου. Το ξέρεις αυτό. Ξέρεις όμως και το γιατί; Όλα έχουν να κάνουν με μια ουσία, την αδενοσίνη. Η αδενοσίνη είναι ένα υποπροϊόν του μεταβολισμού που φέρνει νύστα. Όσο περισσότερο μένεις ξύπνιος βλέποντας σειρές ή βίντεο στο Tik Tok, τόση περισσότερη αδενοσίνη συσσωρεύεται στον οργανισμό σου. Ε, και κάποια στιγμή θα νυστάξεις, πού θα πάει;

Η καφεΐνη, όμως, μπλοκάρει άμεσα την αδενοσίνη, διώχνοντας την υπνηλία. Αυτό βοηθάει όταν θες να δουλέψεις, αλλά – μάντεψε – δε βοηθάει όταν θες να κοιμηθείς. Καλό είναι, λοιπόν να πιεις τον τελευταίο σου καφέ τέσσερις με έξι ώρες πριν τον ύπνο για να αφήσεις την αδενοσίνη να κάνει τη δουλειά της.

Λιγότερο screen time πριν τον ύπνο

Η μπλε φωτεινότητα από τις οθόνες μπορεί να διαταράξει την παραγωγή μελατονίνης και να εμποδίσει τον ύπνο σου. Σε αρκετές οθόνες μπορείς να ρυθμίσεις το blue light να μειώνεται αυτόματα π.χ. μόλις πάει 9 η ώρα το βράδυ. Το καλύτερο πάντως είναι να απομακρύνεσαι τελείως από την οθόνη τουλάχιστον μία ώρα πριν πέσεις για ύπνο.

Γυμναστική σε τακτική βάση

Το fitness βοηθά την υγεία σου γενικά, αλλά βοηθάει και στις αϋπνίες. Η τακτική άσκηση βελτιώνει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου σου, αλλά πρόσεξε ένα πράγμα. Απόφυγε την έντονη άσκηση λίγο πριν την ώρα του ύπνου, γιατί θα σου φέρει υπερένταση. Γυμνάσου το απόγευμα μετά τη δουλειά ή – αν είσαι τόσο hardcore – γυμνάσου το πρωί πριν ξεκινήσεις τη μέρα σου.

Κράτα το άγχος μακριά

Το άγχος είναι ένα κοινό πρόβλημα των νέων ανθρώπων. 46% των gen Z συμμετεχόντων σε έρευνα της Deloitte και 39% των Millennials απάντησαν ότι αισθάνονται καθημερινό άγχος. Αν θες, όμως, να κοιμάσαι καλύτερα θα χρειαστεί να βάλεις φρένο στο άγχος. Πρακτικές όπως ο διαλογισμός, η γραφή σε προσωπικό ημερολόγιο, η συνομιλία με ειδικό ψυχικής υγείας ή οι τεχνικές χαλαρωτικής αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και να σε φέρουν πιο κοντά σε έναν πιο ήρεμο ύπνο.

Εσύ φροντίζεις τον ύπνο σου και εμείς φροντίζουμε εσένα

Η ποιότητα του ύπνου σου δεν αφορά μόνο την επόμενη μέρα, αλλά την υγεία σου στο σύνολο. Φροντίζοντας τον εαυτό σου και εξασφαλίζοντας έναν ήρεμο και αναζωογονητικό ύπνο, μπορείς να ανταπεξέλθεις καλύτερα στις υποχρεώσεις σου και να δίνεις πάντα τον καλύτερό σου εαυτό.

 

Από την άλλη, για όσα δεν μπορείς να προβλέψεις, εμείς είμαστε εδώ για να σε προστατεύσουμε. Με τα προγράμματα ασφάλισης υγείας της Eurolife FFH, είμαστε δίπλα σου σε κάθε βήμα, φροντίζοντας εσένα και την υγεία σου, ώστε να απολαμβάνεις κάθε στιγμή με ασφάλεια και ηρεμία.

 

Με την ασφάλιση υγείας της Eurolife FFH έχεις:

  • Ολοκληρωμένη φροντίδα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη νοσηλεία
  • Κάλυψη για επείγοντα περιστατικά
  • Κάλυψη για διαγνωστικές εξετάσεις
  • Απευθείας κάλυψη σε συμβεβλημένα νοσοκομεία
  • 24ωρη εξυπηρέτηση σε ασφαλιστικά και διαδικαστικά θέματα

 

Και μην ξεχνάς ότι μπορείς να αποκτήσεις επιπλέον έκπτωση στα ασφάλιστρά σου με τις συνδυαστικές εκπτώσεις του προγράμματος EurolifeSYN+.

Σύγκρινε τα διαθέσιμα προγράμματα υγείας

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας