Προγράμματα Ασφάλισης Υγείας

Αξία έχει να φροντίζεις τον εαυτό σου και τους αγαπημένους σου

6 βήματα για να αποκτήσεις μια καλύτερη ποιότητα ζωής

Και να απαλλαγείς από τις κακές συνήθειες
Eurolife blog- man shopping vegetables

Οι κακές συνήθειες μας φέρνουν αντιμέτωπους με αρκετά προβλήματα που μπορεί να σχετίζονται με την υγεία, την ευεξία μας, την καλή διάθεση και την ανάγκη μας για κοινωνικοποίηση.

 

Το τι βάζουμε στο πιάτο μας, οι ώρες που κοιμόμαστε, το πόσο δραστήριοι είμαστε καθημερινά, ο χρόνος που αφιερώνουμε μπροστά από μια οθόνη και το πόσο συχνά κάνουμε τις προληπτικές μας εξετάσεις γίνονται ο τρόπος ζωής μας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η αρτηριακή πίεση επηρεάζει το 20% του ελληνικού πληθυσμού, ενώ υψηλά επίπεδα χοληστερόλης απασχολούν το 50% του πληθυσμού της χώρας μας. Όλες αυτές οι ενδείξεις μαρτυρούν ότι οι κακές συνήθειες έχουν επιπτώσεις στη ζωή μας, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουμε.

Από έρευνα του 2019 έγινε γνωστό ότι μόλις το 45% των Ελληνίδων 50-69 ετών κάνουν κάθε χρόνο εξέταση μαστογραφίας. Μάλιστα το ποσοστό αυτό ήταν μέσα στα μεγαλύτερα ποσοστά για τις Ευρωπαϊκές χώρες (!), αλλά σε κάθε περίπτωση, θα ήταν προτιμότερο όλες οι γυναίκες να εντάξουν την ετήσια μαστογραφία στις συνήθειές τους.

 

Το να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας δεν είναι ακατόρθωτο. Ήδη το κάπνισμα έχει παρουσιάσει μείωση στην Ελλάδα της τάξης του 24,9%, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ. Επομένως, μπορούμε να υιοθετήσουμε νέες συνήθειες που θα μας οδηγήσουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ας δούμε ποια είναι τα βήματα εκείνα θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις σελίδα στη ζωή σου.

Πώς να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου

  1. Αναγνώρισε την κακή συνήθεια
  2. Φτιάξε ένα πλάνο αλλαγής και σημείωσε την πρόοδό σου
  3. Δώσε στην αλλαγή θετική υπόσταση
  4. Αντικατάστησε την κακή συνήθεια με κάτι που σου κάνει καλό
  5. Γνώρισε ανθρώπους με τις ίδιες επιδιώξεις
  6. Αντάμειψε τον εαυτό σου

Βήμα #1: Αναγνώρισε την κακή συνήθεια

Για να αναγνωρίσεις μια κακή συνήθεια, αρκεί να αναγνωρίσεις το συναίσθημα, την ώρα ή τον τόπο που την πυροδοτεί. Για παράδειγμα, κάποιοι άνθρωποι συνηθίζουν να καπνίζουν μόνο όταν βρίσκονται σε παρέα καπνιστών.

Στη συνέχεια, παρατήρησε τη ρουτίνα μέσα από την οποία προκύπτει η κακή συνήθεια. Για παράδειγμα, αρκετοί συνδέουν την ενασχόληση στο κινητό με την ώρα που πέφτουν για ύπνο.

Τις επόμενες φορές που θα εμφανιστεί η κακή σου συνήθεια, προσπάθησε να παρατηρήσεις την αφορμή που την πυροδότησε. Μέσα από τη συνειδητοποίηση αυτής της συμπεριφοράς, η κακιά συνήθεια από αυτόματη κατάσταση μετατρέπεται σε συνειδητή συμπεριφορά.

Βήμα #2: Φτιάξε ένα πλάνο αλλαγής και σημείωσε την πρόοδό σου

Για να αλλάξεις μια κακιά συνήθεια, οργάνωσε την προσέγγισή σου με ένα σαφές πλάνο. Κάποιοι προτιμούν να κόψουν μια συνήθεια αποφασιστικά εν μία νυκτί, ενώ άλλοι νιώθουν πιο άνετα με την απόφαση να τη μειώσουν σταδιακά. Σε κάθε περίπτωση, θα σε βοηθήσει να ορίσεις μια ημερομηνία έναρξης και να κρατήσεις ημερολόγιο προόδου – η διαδικασία του “journaling” που βοηθά πολύ κόσμο να θέτει και να παρακολουθεί τους στόχους του. Επίσης, βοηθάει να σκεφτείς ποια θα είναι η ανταμοιβή για την επιτυχία σου και ποιος από τους δικούς σου ανθρώπους θα είναι συνοδοιπόρος σου στην προσπάθεια.

Ένα καλοσχεδιασμένο πλάνο πάντα ενισχύει την πειθαρχία και τη συνέπεια που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου σου. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, το να θέσεις στόχους και να τους καταγράψεις σε ένα πλάνο δράσης μπορεί να σε βοηθήσει να αλλάξεις συνήθειες που σχετίζονται με καλύτερη υγεία.

Βήμα #3: Δώσε στην αλλαγή θετική υπόσταση

Αντί να δώσεις έμφαση σε αρνητικούς στόχους, όπως «Θα σταματήσω να τρώω πολλά λιπαρά», προσπάθησε να δώσεις στην αλλαγή μια θετική υπόσταση. Ο εγκέφαλός μας δεν ανταποκρίνεται τόσα καλά στους αρνητικούς στόχους. Λειτουργεί αποδοτικότερα με θετικούς στόχους, όπως «Θα αρχίσω να τρώω υγιεινά». Οι θετικοί στόχοι συνδέονται με αυξημένη αυτοεκτίμηση και ικανοποίηση, ενώ ταυτόχρονα προάγουν τη δράση.

Έτσι, αντί να συγκεντρώσεις την προσοχή σου στο πώς θα σταματήσεις να κάνεις κάτι επιβλαβές για εσένα, επικεντρώσου στο πώς θα ξεκινήσεις να κάνεις κάτι καλό για τον εαυτό σου.

Βήμα #4: Αντικατάστησε την κακή συνήθεια με κάτι που σου κάνει καλό

Για να αντικαταστήσεις μια κακή συνήθεια, βρες κάτι που ικανοποιεί τις ίδιες ανάγκες, αλλά σου κάνει καλό. Οι συνήθειες μας υπάρχουν γιατί γεμίζουν κάποιο κενό. Οπότε είναι σημαντικό να βρούμε μια υγιή συνήθεια προς αντικατάσταση. Βεβαιώσου ότι η νέα συνήθεια θα καλύψει την προϋπάρχουσα ανάγκη, αλλά θα σου προσφέρει και πολλά οφέλη.

Για παράδειγμα, μια καλή εναλλακτική για τον χρόνο που περνάς στο κρεβάτι με την οθόνη του κινητού, θα ήταν η συνάντηση με έναν φίλο. Ίσως η βόλτα που τόσο καιρό σχεδίαζες να πάτε μαζί, γίνει η αφορμή να απομακρυνθείς από την οθόνη!

Βήμα #5: Γνώρισε ανθρώπους με τις ίδιες επιδιώξεις

Γνώρισε ανθρώπους με τις ίδιες επιδιώξεις, για να ενισχύσεις την πιθανότητα επιτυχίας. Οι ομάδες είναι πάντα πιο αποτελεσματικές στην επίτευξη στόχων. Ξεκίνησε μια νέα δραστηριότητα ή ένα χόμπι και γνώρισε εκεί ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα.

Είναι πιθανό να διαπιστώσεις ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν ίδιες επιδιώξεις με εσένα. Έχοντας κοινό παρονομαστή στους στόχους σας, θα μπορείτε να ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλον και να αναγνωρίσετε την αξία της ομαδικής προσπάθειάς σας.

Θυμήσου: η επικοινωνία είναι το κλειδί και η ομαδικότητα το μέσο για να πετύχουν όλα τα μέλη μιας ομάδας τους κοινούς τους στόχους.

Βήμα #6: Αντάμειψε τον εαυτό σου

Αντάμειψε συχνά τον εαυτό σου για τις επιτυχίες, μεγάλες ή μικρές. Η ανταμοιβή μπορεί να είναι απλώς ηθική, για παράδειγμα ένα «μπράβο» στον εαυτό σου, αλλά μπορείς να επιλέξεις και χειροπιαστές ανταμοιβές, όταν πετυχαίνεις τον στόχο σου. Απλώς πρόσεξε να μην επανέλθεις στην παλιά συνήθεια ως ανταμοιβή.

Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ένα καινούργιο φόρεμα, αφού κάνεις το ετήσιο test PAP, ή μια βραδιά με φίλους μετά από ένα γενικό check up.

 

Στη Eurolife FFH σε προτρέπουμε να υιοθετήσεις καλές συνήθειες. Κάνοντας τις τακτικές ιατρικές σου εξετάσεις και τα check up σου, ελέγχεις την καλή σου υγεία κι έτσι αποκτάς κίνητρο να κρατήσεις τις καλές συνήθειες που χτίζεις για περισσότερο. Είναι καλό να κάνεις ό, τι περνάει από το χέρι σου για να φροντίσεις τον εαυτό σου. Για όλα τα υπόλοιπα, κυρίως για τα απρόοπτα, φροντίζουμε εμείς, ώστε να εξασφαλίσεις το καλύτερο για σένα και τα πιο σημαντικά άτομα στη ζωή σου.

Υπολόγισε πόσο θα κοστίσει ένα πρόγραμμα ασφάλισης υγείας, σε 3 απλά βήματα

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας