Προγράμματα Ασφάλισης Υγείας

Αξία έχει να φροντίζεις τον εαυτό σου και τους αγαπημένους σου

Παγκόσμια ημέρα ζώων

Πώς αλλάζει τη ζωή σου ένα κατοικίδιο;

Eurolife blog | woman playing with dog

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων είναι η αφορμή που έψαχνες για να υιοθετήσεις ένα ζωάκι. Η φροντίδα ενός ζώου δε βελτιώνει μόνο τη δική του ποιότητα ζωής, αλλά και τη δική σου. Μπορεί οι υποχρεώσεις να είναι πολλές, αλλά τα οφέλη στην ψυχική σου υγεία θα είναι πολλά περισσότερα και κάθε σου θυσία θα ανταμείβεται καθημερινά και με το παραπάνω.

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου και είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τα δικαιώματα των ζώων (οικόσιτων και μη), τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και να προστατεύονται.

Ως ιδέα, η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων ξεκινά το 1925 και έκτοτε οργανώσεις προστασίας ζώων και φιλοζωικά σωματεία σε όλον τον κόσμο διοργανώνουν εκδηλώσεις, εκστρατείες, καμπάνιες ενημέρωσης και άλλες δραστηριότητες ευαισθητοποίησης, για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να προστατεύουν και να σέβονται τα ζώα.

4+1 Οφέλη των κατοικίδιων στην ψυχική υγεία

Αν υιοθετήσεις ένα ζωάκι θα καταλάβεις πολύ γρήγορα ότι τα κατοικίδια ζώα καταλαμβάνουν ένα ιδιαίτερο μέρος στην καρδιά των ανθρώπων που τα υιοθετούν. Συμβάλλουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο στην ευεξία σου και τη συναισθηματική σου ισορροπία. Σε κάνουν να γελάς με την ψυχή σου, σε κοιτάνε με τα πιο ναζιάρικα μάτια, ενώ πολλές φορές οι συμπεριφορές τους είναι το αλατοπίπερο στη ζωή σου.

 

Παρακάτω, θα δούμε τέσσερις λόγους για να γίνεις γατογονιός, σκυλογονιός, παπαγαλοκηδεμόνας ή να αποκτήσεις οποιονδήποτε άλλο ρόλο, σύμφωνα με το κατοικίδιο που θα διαλέξεις.

 

1. Ένα κατοικίδιο σε βοηθά να αντιμετωπίσεις το άγχος

Η καθημερινή επαφή με ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό σου, μειώνοντας το καθημερινό στρες και το άγχος σε παιδιά και ενήλικες. Τα χάδια, οι αγκαλιές, ακόμη και το να κοιτάς τα ψαράκια σου σε ένα όμορφο ενυδρείο, λειτουργούν ευεργετικά στον εγκέφαλό σου και σε αποσυμφορίζουν από την πίεση της καθημερινότητας. Το δικό σου χνουδωτό – ή και όχι – αγχολυτικό!

2. Σου μαθαίνει τα οφέλη του προγράμματος και της οργάνωσης

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να διατηρήσουν ένα σταθερό πρόγραμμα στη ζωή τους και να οργανώσουν τον χρόνο τους αποτελεσματικά. Αν και εσύ θα ήθελες περισσότερη τάξη στη ζωή σου, ένα κατοικίδιο ζώο θα σε βοηθήσει να το πετύχεις.

 

Πώς; Η ρουτίνα του θα γίνει η ρουτίνα σου. Θα το ταΐζεις, θα το βγάζεις βόλτα αν είναι σκύλος, θα καθαρίζεις την άμμο του αν είναι γάτα, θα πηγαίνεις τακτικά στον κτηνίατρο, που θα σου θυμίζει και τα δικά σου τακτικά check ups, θα έχετε τις απογευματινές ώρες παιχνιδιού και άλλες πολλές συνήθειες, που θα αποκτήσετε παρέα και θα είναι μοναδικές.

3. Σου προσφέρει συντροφικότητα

Η συντροφικότητα στις μέρες μας γίνεται μερικές φορές δυσεύρετη, με αποκορύφωμα το αίσθημα μοναξιάς κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19. Υιοθετώντας ένα κατοικίδιο ζώο, εκείνο αποκτά ένα σπιτικό και εσύ αποκτάς ένα φιλαράκι, που θα σε περιμένει κάθε φορά να γυρίσεις στο σπίτι και να περάσετε μαζί εποικοδομητικό χρόνο.

 

Ακόμη και αν δεν είναι τόσο εκφραστικό όσο είναι ένας σκύλος, το κατοικίδιό σου θα σου κρατά συντροφιά κάθε μέρα. Για αυτόν τον λόγο, ένα κατοικίδιο προσφέρει ευημερία και για τους ανθρώπους στην τρίτη ηλικία.

 

Εσύ πώς ονειρεύεσαι τα χρόνια στη σύνταξη; Με ή χωρίς κατοικίδιο ζωάκι;

4. Δίνει σκοπό στην καθημερινότητά σου

Πολλές φορές η καθημερινότητα μάς κάνει να νιώθουμε αποπροσανατολισμένοι και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία και τη διάθεσή μας. Ένα κατοικίδιο ζώο σου δίνει σκοπό μέσα στη μέρα σου, όταν όλα μοιάζουν λίγο πιο αδιάφορα. Ξέρεις πως έχεις έναν ακόμη λόγο για να συνεχίσεις τις προσπάθειές σου: Ένα ζωάκι που περιμένει να σου ανταποδώσει ό,τι του δώσεις επί δέκα άνευ όρων.

 

Επιπλέον, ένα κατοικίδιο σε βοηθά να ζεις τη ζωή σου με περισσότερη αυτοσυνείδηση, να καλλιεργείς την ενσυναίσθησή σου και να ζεις πιο αρμονικά με τη φύση και το περιβάλλον γύρω σου.

 

Bonus για σκυλογονείς: Ένας σκύλος σε γυμνάζει!

Τα οφέλη της άσκησης στην ψυχική υγεία είναι ευρέως γνωστά. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να τη μοιράζεσαι με τον πιο πιστό σου φίλο; Ένας σκύλος μπορεί να βελτιώσει τη φυσική σου κατάσταση μόνο από τις βόλτες που χρειάζεται και από το παιχνίδι. Αν δυσκολεύεσαι να διατηρήσεις μία ρουτίνα και όλο αναβάλεις εκείνο το περπάτημα που θέλεις να αρχίσεις, ένας σκύλος θα σε κινητοποιήσει να μείνεις συνεπής.

 

Ωστόσο, ένα κατοικίδιο είναι μία δέσμευση που θα πρέπει να κρατήσεις για όλη τη ζωή του. Θα σε κάνει πιο υπεύθυνο, θα σε ωριμάσει και θα ανεβάσει την ψυχολογία σου. Η συντροφικότητά του θα σε αγκαλιάσει και η παρουσία του θα σε ηρεμεί όταν το χρειάζεσαι περισσότερο. Όμως, θα πρέπει να είσαι κι εσύ συνεπής στις υποχρεώσεις σου και να του προσφέρεις με τη σειρά σου ό,τι καλύτερο μπορείς.

 

Το να σε τρομάζει η δέσμευση σε ένα ζώο είναι φυσιολογική, αλλά μετά από ένα διάστημα συγκατοίκησης μαζί του δεν το νιώθεις πια. Αν όμως υπάρχουν πρακτικοί λόγοι που σε αποτρέπουν να αποκτήσεις κάποιο κατοικίδιο ζώο, υπάρχουν και για σένα λύσεις, όπως το να περνάς χρόνο με τα ζωάκια των φίλων σου, να συνεισφέρεις σε κάποιο καταφύγιο ζώων, προσφέροντας εθελοντική εργασία και να φροντίζεις τα αδεσποτάκια της γειτονιάς σου.

Ζώντας με ένα χαρούμενο κατοικίδιο

 

Το κατοικίδιό σού προσφέρει ανιδιοτελώς την αγάπη του και αλλάζει τη ζωή σου προς το καλύτερο καθημερινά. Τι μπορείς να κάνεις κι εσύ με τη σειρά σου για να έχεις ένα ζώο που είναι χαρούμενο και υγιές; Για να είναι ένα ζωάκι ευτυχισμένο, πρέπει οι ανάγκες του να είναι καλυμμένες.

 

Η υπευθυνότητα είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχεις ως κηδεμόνας. Από τις πρώτες ημέρες κιόλας θα καταλάβεις πως το χαρούμενο κατοικίδιο ζώο είναι εκείνο που έχει συνεπείς κηδεμόνες. Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη;

 

Η καθημερινότητά σου θα αλλάξει. Θα διαθέτεις μέρος του ελεύθερου χρόνο σου στο παιχνίδι και την καθαριότητα, θα κανονίζεις τακτικά εμβόλια και επισκέψεις grooming, θα βρίσκεις χρόνο για τη σωστή εκτόνωση του ζώου, την εκπαίδευσή του αν είναι σκύλος, και θα μάθεις να σέβεσαι τα όρια του, αλλά και να θέτεις τα δικά σου. Έτσι το ζωάκι σου θα νιώθει την ασφάλεια και τη χαρά που του αξίζουν.

Φροντίζοντας ένα κατοικίδιο ζώο, φροντίζεις τον εαυτό σου

 

Όταν υιοθετείς ένα κατοικίδιο ζώο, η φροντίδα που δίνεις επιστρέφει σε σένα διπλή και είναι πολύτιμο να μπορείς να την ανταποδίδεις ξανά και ξανά. Για να μπορείς να προσφέρεις στο κατοικίδιό σου την αγάπη και την προσοχή που του αξίζει, είναι καλό να φροντίζεις και τη δική σου υγεία.

 

Για αυτό και με τη Eurolife FFH έχεις την ασφάλεια υγείας που χρειάζεσαι. Με την υποστήριξή μας, μπορείς να είσαι ήσυχος πως κανένα απρόοπτο δε θα σε εμποδίσει να τηρήσεις τις υποχρεώσεις σου προς τον εαυτό σου και τον αγαπημένο σου φίλο.

 

Μάθε για τα ασφαλιστικά μας προγράμματα υγείας και απόκτησε έκπτωση στα ασφάλιστρά σου με τις συνδυαστικές εκπτώσεις του προγράμματος EurolifeSYN+

Σύγκρινε τα διαθέσιμα Προγράμματα Υγείας

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας