Αποταμίευση / Επένδυση

Εξασφάλισε σήμερα ένα δυνατό αύριο

Η ζωή μετά τη σύνταξη έχει πολλές επιλογές

Δραστηριότητες & ενδιαφέροντα στο πιο ξένοιαστο κεφάλαιο της ζωής σου
Eurolife blog - happy couple retirement

Οι νέοι εργαζόμενοι δεν αναλογίζονται ίσως πως, βγαίνοντας στη σύνταξη, ο τρόπος ζωής αλλάζει απότομα. Συνήθως, υπάρχει ο χρόνος για να κάνουμε όλα εκείνα που αγαπάμε και να δοκιμάσουμε εκείνα που για χρόνια αναβάλαμε. Όμως οι πόροι ενδέχεται να είναι μειωμένοι. Αυτό, σε συνδυασμό με την απώλεια της εργασιακής ρουτίνας, επαναπροσδιορίζει την καθημερινότητά μας ριζικά και φέρνει αλλαγές που ενδέχεται να μην είχαμε προβλέψει.

 Πώς θα είναι η ζωή μας, ποια θα είναι τα χόμπι μας και πώς θα είναι η καθημερινότητά μας; Θα μοιάζει με αυτήν που έχουμε τώρα, θα είναι λιγότερο περίπλοκη και πιο ήσυχη ή πιο περιπετειώδης; Ο επαναπροσδιορισμός δεν είναι κακός. Όμως, είναι πολύ σημαντικό για κάποιον που βγαίνει στη σύνταξη να μπορεί να συνεχίσει τον τρόπο ζωής που είχε μέχρι τότε ή τον τρόπο ζωής που επιθυμούσε να έχει με τη σύνταξή του.

 Γι’ αυτόν τον λόγο, αρκετοί ξεκινούν και θωρακίζουν τη σύνταξή τους ως εργαζόμενοι, εξασφαλίζοντας ένα επιπλέον κεφάλαιο στη συνταξιοδότηση, που έρχεται να υποστηρίξει την ποιότητα ζωής που οραματίστηκαν.

Ποιος τρόπος ζωής πιστεύεις πως σου ταιριάζει καλύτερα στη σύνταξη;

Κάποιοι ξεκινούν από νωρίς να φροντίζουν για τη συνταξιοδότησή τους, αναγνωρίζοντας την αξία της αποταμίευσης και επενδύοντας σε ασφαλιστικά επενδυτικά προγράμματα. Άλλοι είναι πιο επικεντρωμένοι στο σήμερα, λόγω οικονομικών συνθηκών και έντονων ρυθμών καθημερινότητας.

Όλοι όμως έχουμε ένα κοινό: Το προσωπικό μας όραμα για τον τρόπο ζωής που θέλουμε να ακολουθήσουμε στη συνταξιοδότησή μας. Πλέον, το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί και η τρίτη ηλικία κρατάει μέχρι και περισσότερα από 30 χρόνια. Σχεδόν μία επιπλέον ενήλικη ζωή, όπως λέει και η Τζέιν Φόντα.

Εσύ, πώς πιστεύεις πως θα περάσεις τη δεύτερη ενήλικη ζωή σου μετά τη συνταξιοδότηση; Θα ασχοληθείς με τα αγαπημένα σου χόμπι ή θα περνάς τον χρόνο σου με την οικογένειά σου; Μήπως θα ταξιδέψεις όσο περισσότερο γίνεται ή θα συνεχίσεις το επάγγελμά σου με κάποιον τρόπο;

Θα εστιάσεις στα χόμπι σου

Υπάρχουν εκείνοι που βρίσκουν την ευκαιρία, στην ηρεμία της συνταξιοδότησης, να ασχοληθούν με τα αγαπημένα τους χόμπι ή να ξεκινήσουν καινούργια. Αρκετοί κάνουν επισκευές και προσθήκες στο σπίτι τους ή στον κήπο τους, επενδύουν χρόνο σε κάποιο άθλημα, ξεκινούν τη ζωγραφική ή την κεραμική και ολοκληρώνουν το βιβλίο που είχαν ξεκινήσει να γράφουν.

Αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν δραστήριοι έξω από τον κύκλο της προηγούμενης εργασίας τους. Ανακαλύπτουν ξανά τον εαυτό τους και περνούν χρόνο, κάνοντας πράγματα που αγαπούν και τους γεμίζουν. Συνήθως, το μεγαλύτερο μέρος της σύνταξης που τους περισσεύει, μετά τα βασικά τους έξοδα, πηγαίνει σε αυτά τα χόμπι, σε εξοπλισμό ή επιμόρφωση.

Στη Eurolife FFH μπορείς να υπολογίσεις πόσο κεφάλαιο θα χρειαστείς στο μέλλον χρησιμοποιώντας το υπολογιστικό εργαλείο του αποταμιευτικού προγράμματος My Investment Plan. Έτσι, θα πάρεις μια εικόνα του πώς μπορείς να δημιουργήσεις ένα κεφάλαιο για το μέλλον.

Θα περνάς περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σου

Οι άνθρωποι που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία είναι εκείνοι που βρίσκουν την ευκαιρία με τη συνταξιοδότηση να περάσουν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά τους. Έχουν άμεση και καθημερινή επαφή με τα εγγόνια τους, βοηθούν στην ανατροφή τους και στις εργασίες του σπιτιού των παιδιών τους, επισκέπτονται συχνότερα τα αδέρφια τους, πηγαίνουν εκδρομές με τους/τις συζύγους τους κ.λπ.

Συνήθως, θα τους βρεις να ετοιμάζουν τραπέζια και οικογενειακές φιέστες και τα περισσότερα χρήματά τους τα διαθέτουν για την οικογένειά τους, ενισχύοντας οικονομικά τα παιδιά τους και «κακομαθαίνοντας» τα εγγόνια τους.

Θα ταξιδέψεις

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν όλοι εκείνοι που αγαπούν τα ταξίδια και, σχεδόν, ανυπομονούν να λάβουν σύνταξη για να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν περισσότερο. Θα τους βρεις γραμμένους σε συλλόγους που οργανώνουν εκδρομές, να ψάχνουν ευκαιρίες και οικονομικά πακέτα και να έχουν άφθονα προϊόντα στο σπίτι τους σε travel size.

Το εισόδημά τους είναι κατανεμημένο έτσι, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν σε όσες περισσότερες εκδρομές γίνεται μέσα στον χρόνο και βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση προσφορών, για να επωφεληθούν από τις ελαφρύνσεις που δικαιούνται ως συνταξιούχοι. Σε αυτήν την κατηγορία είναι πιθανότερο να βρούμε αρκετούς από τους millennials όταν συνταξιοδοτηθούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Εργασία και μετά τη σύνταξη

Υπάρχουν και εκείνοι οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται και μετά τη σύνταξή τους είτε για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, είτε επειδή δεν μπορούν να αποχωριστούν το επάγγελμα που αγαπούν και έχουν μάθει να ασκούν επί δεκαετίες.

Φυσικά, αυτές οι προτιμήσεις τρόπου ζωής συνταξιούχων είναι απλές και γενικές κατηγορίες. Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, πλέον, έχουν μακράν, αρκετά περίπλοκη και πλούσια σε εμπειρίες ζωή και, πολλές φορές, συνδυάζουν επιμέρους στοιχεία από κάθε τύπο που αναφέραμε παραπάνω, δημιουργώντας για τους ίδιους μία απολύτως γεμάτη καθημερινότητα.

Πώς να έρθεις πιο κοντά στον τρόπο ζωής που οραματίζεσαι στη συνταξιοδότηση

Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte 1 στα 4 άτομα της GenZ και 1 στους 3 Millennials αισθάνονται ανασφάλεια σχετικά με τη συνταξιοδότησή τους. Αν και τα οικονομικά αυτών των γενιών είναι επισφαλή, αρκετοί βρίσκουν μία part-time εργασία ή μια ασχολία με έξτρα εισόδημα και βλέπουν την ευέλικτη και απομακρυσμένη εργασία ως ευκαιρία για να ξεκινήσουν την αποταμίευση.

Με το My Investment Plan της Eurolife FFH, ένα πρόγραμμα τύπου Unit Linked, έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις το δικό σου πλάνο, ανάμεσα σε 5 διαφορετικές επενδυτικές στρατηγικές και να έρθεις πιο κοντά σε όλα εκείνα που έχουν αξία για σένα και το μέλλον σου.

Όποιο τρόπο ζωής κι αν ονειρεύεσαι, ένα επιπλέον κεφάλαιο στην εθνική σύνταξη μπορεί να σε υποστηρίξει ώστε να απολαμβάνεις την ποιότητα ζωής που εσύ έχεις επιλέξει.

My Investment Plan

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας