Προγράμματα Υγείας

Φρόντισε τον εαυτό σου και τους αγαπημένους σου

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας

Η σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης

Eurolife blog - girl travelling

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που σκοπό έχει να αναδείξει σημαντικά ζητήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ημερομηνία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς στις 7 Απριλίου του 1948 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), που φέτος γιορτάζει τα 75 χρόνια λειτουργίας του.

Το κεντρικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας είναι η “υγεία για όλους”. Μέσω των δράσεών του, ο ΠΟΥ εργάζεται για να είναι η υγεία προσβάσιμη σε όλο τον πληθυσμό. Το δικαίωμα στην υγεία είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται. Παρόλα αυτά, υπολογίζεται πως το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας.

Υγεία στην Ελλάδα: Η εικόνα πριν και μετά την πανδημία

Μετά από την οικονομική κρίση και στη συνέχεια την πανδημία Covid-19, η εικόνα της δημόσιας υγείας στη χώρα μας έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ, οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ (7,8% του ΑΕΠ σε σχέση με 9,9% στην ΕΕ). Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των δαπανών (35%) καταβάλλεται απευθείας από τα νοικοκυριά, με τη μορφή συμμετοχής για φάρμακα και πληρωμών για υπηρεσίες που δεν περιλαμβάνονται στη δέσμη παροχών. Ειδικά στο θέμα των διαγνωστικών εξετάσεων, ο δημόσιος εργαστηριακός τομέας δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών, με αποτέλεσμα εκείνοι να στρέφονται σε ιδιωτικές δομές.

Επίσης, η Ελλάδα κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο μη καλυπτόμενων αναγκών ιατρικής περίθαλψης πριν από την πανδημία, ενώ η πανδημία επηρέασε σημαντικά την αποφυγή διενέργειας βασικών προληπτικών εξετάσεων στον πληθυσμό.

Τα κενά και οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία είναι πολύ σημαντικά, ειδικά σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές. Ως αποτέλεσμα, οι πολίτες αναγκάζονται σε μεγάλες αναμονές στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και στις λίστες χειρουργείων, ενώ πολλές φορές χρειάζεται να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα υγείας με το αντίστοιχο μεγάλο κόστος.

Βλέπουμε λοιπόν πως το δημόσιο σύστημα υγείας δεν μπορεί από μόνο του να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών. Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας δεν είναι η μόνη ημέρα κατά την οποία ασχολούμαστε με αυτό το θέμα, αλλά ένα ζήτημα που επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων διαχρονικά. Καθώς η υγεία είναι αδιαμφισβήτητα σημαντική για όλους μας, η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί μια συνετή λύση για να υπάρχει η μέγιστη προστασία για το άτομο και την οικογένεια σε περίπτωση κάποιου απρόσμενου προβλήματος υγείας.

Τι οφέλη προσφέρει ένα ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, είναι μια καλή στιγμή να σκεφτείς την υγεία για σένα και την οικογένειά σου. Παρότι μπορεί πολλοί να θεωρούν πως ένα ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας θα επιβαρύνει περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό, η πραγματικότητα είναι πως μακροπρόθεσμα αποδεικνύεται μια πολύ πιο οικονομική λύση. Κι αυτό γιατί όχι μόνο εξασφαλίζει στον πολίτη ασφάλεια και σιγουριά σε ένα ζωτικής σημασίας θέμα, αλλά διευκολύνει την πρόληψη και την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας πριν αυτά εξελιχθούν και είναι πιο δύσκολη η θεραπεία τους.

 

Στην ουσία, με ένα ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας αποκτάς πρόσβαση σε μεγάλο δίκτυο ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και νοσοκομείων που προσφέρουν υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες προηγμένης τεχνολογίας. Εξασφαλίζεις τη δυνατότητα για διαγνωστικές εξετάσεις εύκολα και γρήγορα, χωρίς μεγάλες αναμονές. Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη βελτιώνουν τη γενικότερη υγεία και επιτρέπουν την αποφυγή μελλοντικών δαπανών για νοσηλεία ή φαρμακευτική αγωγή.

Επιπλέον, ο ασφαλιστικός τομέας έχει εξελιχθεί και αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών, δημιουργώντας ευέλικτα και προσβάσιμα προγράμματα υγείας με πολλαπλές καλύψεις για ατομικά συμβόλαια αλλά και για όλη την οικογένεια. Τα προγράμματα ασφάλισης υγείας της Eurolife FFH προσφέρουν ολοκληρωμένες νοσοκομειακές και εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες με ευέλικτες επιλογές που προσαρμόζονται στις δικές σου ανάγκες. Μπορείς να διαμορφώσεις το πρόγραμμα υγείας που σου ταιριάζει και να υπολογίσεις τα ασφάλιστρα με το χρήσιμο υπολογιστικό εργαλείο.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια υγείας

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, διερευνούμε και απαντάμε σε μερικά από τα πιο συχνά ερωτήματα σχετικά με τις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας στην Ελλάδα.

Σε ποια ηλικία πρέπει να αποκτάμε ασφαλιστική "ταυτότητα" με ένα πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλειας υγείας και γιατί;

Μπορείς να αποκτήσεις ασφαλιστική “ταυτότητα” σε οποιαδήποτε ηλικία. Ακόμη και ένα βρέφος που έχει κλείσει τον πρώτο μήνα της ζωής του, μπορεί να ασφαλιστεί μέσω ενός προγράμματος υγείας, παρότι οι περισσότεροι γονείς ενώ επιλέγουν να γεννήσουν σε ιδιωτικές κλινικές, δεν συνάπτουν κάποιο νοσοκομειακό πρόγραμμα για το παιδί τους. Όσο πιο νωρίς αποκτήσεις ένα ιδιωτικό πρόγραμμα, τόσο πιο οικονομικά θα είναι τα ασφάλιστρα που θα κληθείς να πληρώσεις.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις σε σχέση με την ασφάλιση για υγεία και περίθαλψη;

Στην ασφαλιστική αγορά υπάρχει η πάγια τακτική της εξαίρεσης των προ-υπάρχουσων ιατρικών παθήσεων, καθώς και των ασθενειών που μπορεί να προκύψουν από κάποιο ατύχημα προγενέστερο της ημερομηνίας έναρξης του ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Γι’αυτό και ζητείται ιατρικό ιστορικό όταν μπαίνεις στη διαδικασία να συνάψεις ένα ασφαλιστήριο πρόγραμμα υγείας.

Το πρόβλημα είναι ότι πολύ συχνά αμελούμε να αγοράσουμε κάποιο πρόγραμμα υγείας, περιμένοντας την κατάλληλη χρονική στιγμή, να έχουμε περισσότερο χρόνο ή περισσότερα χρήματα. Εκεί βέβαια υπάρχει το ρίσκο ότι σε μεγαλύτερη ηλικία είναι πιθανότερο να έχουμε αποκτήσει προ-υπάρχοντα προβλήματα υγείας που να μην μπορούν να καλυφθούν από το πρόγραμμα ή που θα επηρεάζουν το ύψος των ασφαλίστρων.

Τι πρέπει να προσέξεις για να εξασφαλίσεις την απαραίτητη κάλυψη ανάλογα με τις ανάγκες σου;

Το ανώτατο όριο κάλυψης και το εκπιπτόμενο ποσό είναι δύο σημαντικοί όροι που καλό είναι να γνωρίζεις πριν αποφασίσεις ποιο πρόγραμμα υγείας θα επιλέξεις. Το ανώτατο όριο κάλυψης αναφέρεται στο μέγιστο ποσό που θα διαθέσει η ασφαλιστική εταιρεία ανά νοσηλεία ή ανά έτος. Το εκπιπτόμενο ποσό ή απαλλαγή είναι ένα αρχικό ποσό εξόδων που δεν καλύπτει η εταιρεία και το πληρώνει ο ασφαλισμένος. Αν υπάρχει εκπιπτόμενο ποσό στο πρόγραμμα υγείας, συνήθως τα ασφάλιστρα είναι πιο χαμηλά. Αν θα επιλέξεις να έχεις εκπιπτόμενο ποσό στο πρόγραμμά σου θα εξαρτηθεί από τον οικογενειακό σου προϋπολογισμό ή από το αν συμμετέχεις και σε κάποιο ομαδικό πρόγραμμα υγείας μέσω της εργασίας σου.

Η επιλογή του κατάλληλου προγράμματος υγείας που να ταιριάζει σε σένα και την οικογένειά σου είναι σημαντική απόφαση με πολλούς παράγοντες που πρέπει να εξετάσεις. Αλλά δεν χρειάζεται να την αναλάβεις μόνος. Ένας εξειδικευμένος σύμβουλος ασφάλισης μπορεί να σε βοηθήσει για να μειώσεις το κόστος ασφαλίστρων και να βρεις το πρόγραμμα που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες σου.



Σύγκρινε τα διαθέσιμα Προγράμματα Υγείας

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας