Αξία έχει να είναι δίπλα σου κάποιος που σε φροντίζει

Προγράμματα Ασφάλισης Υγείας

Η αξία ενός ιδιωτικού ασφαλιστικού προγράμματος υγείας, τα οφέλη και τι πρέπει να προσέξεις

Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις για εσένα και τους αγαπημένους σου
Father and child looking out of a window

Πολύ συχνά θα ακούς ότι η πρόληψη είναι η πιο σημαντική προσέγγιση για τη θωράκιση της καλής υγείας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αυτό ισχύει, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που όσο καλή πρόληψη κι αν έχεις, μπορεί να χρειαστείς έκτακτη περίθαλψη: κάποιο έκτακτο χειρουργείο, ξαφνική ασθένεια ή ατύχημα που μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία ή κάποια επείγουσα κατάσταση που μπορεί να χρειαστεί διαγνωστικές εξετάσεις ή θεραπεία.

Η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19 έφερε μεγάλη αναστάτωση σε όλο τον κόσμο και πίεσε τα συστήματα υγείας σε πολλές χώρες, όπως και στη δική μας. Τα περασμένα δύο χρόνια αλλά ακόμα και τώρα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει μεγάλες πιέσεις στην προσπάθεια καταπολέμησης του ιού. 

Η καμπάνια του εμβολιασμού αποσυμφόρησε ως έναν βαθμό τον μεγάλο αριθμό νοσηλειών και διασωληνώσεων, όμως η πανδημία άφησε πίσω της κενά και καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση άλλων  περιστατικών.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ)

Κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της πανδημίας και πριν ξεκινήσει η καμπάνια εμβολιασμού, υπήρξαν μέτρα στα δημόσια νοσοκομεία που επιβάρυναν ιδιαίτερα την αντιμετώπιση άλλων θεμάτων υγείας. Για παράδειγμα:

  • Η μετατροπή μονάδων (π.χ. εμφραγμάτων) σε μονάδες ΜΕΘ Covid
  • Η μείωση χειρουργείων έως και 80%
  • Η αναστολή εξωτερικών χειρουργείων

Ως αποτέλεσμα, αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο οι καθυστερήσεις για διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες, το κοινό απεύφευγε να επισκέπτεται τα νοσοκομεία επιδεινώνοντας χρόνιες και αδιάγνωστες παθήσεις, και υπήρξαν ελλείψεις που ακόμα δεν έχουν αναπληρωθεί πλήρως.

Οι λίστες για τα προγραμματισμένα χειρουργεία είναι κατά πολύ αυξημένες, καθώς υπήρχαν καθυστερήσεις ακόμα και πριν την πανδημία. Υπάρχουν περιπτώσεις που για να αντιμετωπιστεί ένα μη-επείγον χειρουργικό περιστατικό μπορεί να περάσει έως και ένας χρόνος.

Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας “Καθημερινή”, στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις και καθυστερήσεις, με χειρουργικές αίθουσες να μη λειτουργούν και τα περιστατικά να αντιμετωπίζονται πολλούς μήνες μετά. Ενδεικτικά, η λίστα για καρδιοχειρουργικά περιστατικά του νοσοκομείου Ευαγγελισμός φτάνει τους 800 ασθενείς, ενώ η λίστα χειρουργείου του ΚΑΤ συνολικά αριθμεί 7.700 εγγραφές.

Σύμφωνα με τον πίνακα κατηγοριοποίησης περιστατικών του ΚΑΤ, ο χρόνος αναμονής για “περιστατικά χωρίς συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη” ξεπερνά τις 24 εβδομάδες.

pinakas anamonon

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αβεβαιότητας είναι λογικό να ανησυχείς περισσότερο για θέματα υγείας και να θέλεις να είσαι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένος. Ο καλύτερος τρόπος για να θωρακίσεις την υγεία τη δική σου και της οικογένειάς σου, είναι να συμπληρώσεις την ασφαλιστική σου κάλυψη με ένα ιδιωτικό πρόγραμμα, καθώς ο ιδιωτικός τομέας της υγείας μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση. 

Τα οφέλη μιας ιδιωτικής ασφάλισης υγείας

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, τα ενεργά ατομικά συμβόλαια Υγείας το 2021 σημείωσαν αύξηση 4%, ξεπερνώντας τις 862.000, ενώ τα ομαδικά συμβόλαια Υγείας σημείωσαν αύξηση 10% σε σχέση με το 2020. Υπολογίζεται πως στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς 1,1 εκατομμύριο Έλληνες είχαν ατομικό συμβόλαιο υγείας (αύξηση 6%), ενώ 1,3 εκατομμύριο ήταν οι ασφαλισμένοι σε ομαδικά προγράμματα (αύξηση 7%).

Η τάση αυτή παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, καθώς η ιδιωτική ασφάλιση υγείας έρχεται να καλύψει τα κενά της κοινωνικής ασφάλισης και να λειτουργήσει παράλληλα και συμπληρωματικά με αυτήν. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν πολλά οφέλη στην ιδιωτική ασφάλιση.

  • Εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας: τα ιδιωτικά νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα και νοσηλευτικά ιδρύματα προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες χωρίς αναμονές.
  • Πρόσβαση σε θεραπείες τελευταίας τεχνολογίας: υπάρχει η δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης περιστατικών με εξειδίκευση και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.
  • Καλύτερος έλεγχος στην περίθαλψη: δίνεται η δυνατότητα για επιλογή του ιδρύματος και του ιατρικού προσωπικού, κάτι που ενισχύει την εμπιστοσύνη.
  • Εξοικονόμηση χρημάτων μακροπρόθεσμα: με παροχές στο επίπεδο της πρόληψης όπως προληπτικός έλεγχος, διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις, είναι πιο εύκολο να τεθούν υπό έλεγχο προβλήματα υγείας πριν επιδεινωθούν. 

Καλύψεις, επιδόματα και όροι: Τι να προσέξεις όταν επιλέγεις ένα ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας

Μπαίνοντας στη διαδικασία να επιλέξεις το σωστό πρόγραμμα για σένα, υπάρχουν καλύψεις και προνόμια που προσφέρει το κάθε πρόγραμμα και που μπορούν να προσαρμοστούν στις δικές σου ανάγκες, αλλά και βασικοί όροι που καλό είναι να προσέξεις.

Ημερήσιο επίδομα νοσηλείας

Αποδίδεται ένα ποσό στον ασφαλισμένο στην περίπτωση που δημόσιος ή/και άλλος ιδιωτικός ασφαλιστικός φορέας καλύψει τις δαπάνες της νοσοκομειακής περίθαλψης. Το ποσό εξαρτάται από τους εκάστοτε όρους συμβολαίου και μπορεί να ορίζεται από τη θέση νοσηλείας, το ύψος της δαπάνης, τις ημέρες νοσηλείας κτλ. 

Χειρουργικό επίδομα

Προσφέρει στον ασφαλισμένο άμεσα ένα καθορισμένο κεφάλαιο σε περίπτωση νοσηλείας για χειρουργική επέμβαση σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο (στην Ελλάδα και το εξωτερικό). Καταβάλλεται χωρίς την ανάγκη προσκόμισης αποδείξεων από χειρουργούς ή αναισθησιολόγους και καλύπτει έως 60.000€ ανά επέμβαση (σύμφωνα με τον αντίστοιχο πίνακα επεμβάσεων).

Το συμπληρωματικό ποσό που θα αποδοθεί από το επίδομα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο επειδή μπορεί να καλύψει τυχόν απροσδόκητα έξοδα που μπορεί να προκύψουν, εκτός των εξόδων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (που καλύπτονται από το βασικό πρόγραμμα του ασφαλισμένου). Έτσι, παρέχεται ένα επιπλέον «μαξιλάρι» που μπορεί να μειώσει το άγχος σε περίπτωση που απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση και χρόνος εκτός εργασίας.

  • Ενδεικτικό κόστος: 23€/μήνα (η κάλυψη ανανεώνεται σε ετήσιο επίπεδο)

Επίδομα σοβαρών ασθενειών

Παρέχει στον ασφαλισμένο οικονομική προστασία σε περίπτωση διάγνωσης σοβαρής ασθένειας, αποδίδοντας καθορισμένο κεφάλαιο για την κάλυψη καθημερινών αναγκών.

  • Ενδεικτικό κόστος: εξαρτάται από το ασφαλισμένο κεφάλαιο. Για παράδειγμα, για 10.000 το κόστος ανέρχεται στα 3,75€/ μήνα

Όριο Ευθύνης της εταιρείας

Εδώ αναφερόμαστε στο ύψος των δαπανών που μπορεί να καλύψει η ασφαλιστική για νοσηλείες (ανά ασφαλιστική περίοδο και ανά περιστατικό νοσηλείας). Το ύψος του ποσού που μπορεί να καλύψει η εταιρεία επηρεάζει το τελικό ασφάλιστρο. Ωστόσο, είναι ένας όρος στον οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή καθώς υπάρχουν περιστατικά, όπως χημειοθεραπείες στο εξωτερικό, το κόστος των οποίων είναι αρκετά μεγάλο. Ανάλογα τι ασφαλίζεις, το όριο αυτό θα πρέπει να σε καλύπτει. Όταν, λοιπόν, μιλάμε για ασφάλιση της υγείας σου ή των αγαπημένων σου, πρέπει να λάβεις υπόψη και να θωρακιστείς απέναντι σε όλα τα ενδεχόμενα ρίσκα.

Απαλλαγή ή Εκπιπτόμενο Ποσό

Ένας από τους πιο σημαντικούς όρους στον τομέα της ασφάλισης υγείας είναι η απαλλαγή ή το λεγόμενο εκπιπτόμενο ποσό. Ο όρος αυτός αφορά το ποσό που πρέπει να πληρώσει ο ασφαλισμένος σε περίπτωση νοσηλείας και από το οποίο απαλλάσσεται η ασφαλιστική. Αυτό το ποσό καθορίζει σε ένα μεγάλο βαθμό και το ύψος του ασφαλίστρου που θα κληθεί κάποιος να πληρώσει.

Συνήθως, το εκπιπτόμενο ποσό ενός νοσοκομειακού προγράμματος υγείας μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3.000 ευρώ. Όσο μεγαλύτερο το εκπιπτόμενο ποσό, τόσο μικρότερο το ασφάλιστρο που θα κληθείς να πληρώσεις και το αντίστροφο.

Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις όπου αυτό μηδενίζεται, όταν για παράδειγμα η νοσηλεία γίνει σε δημόσιο νοσοκομείο ή σε συμβεβλημένο με την εταιρεία ιδιωτικό νοσοκομείο, όπως στην περίπτωση του προγράμματος Premium Νοσοκομειακό 750€ Plus-Economy της Eurolife FFH.

Τι προσφέρει το Premium Νοσοκομειακό 750€ Plus-Economy της Eurolife FFH

Τα πρόγραμμα αυτό, όπως και όλα τα Premium Νοσοκομειακά της Eurolife FFH, προσφέρει μια ευρεία σειρά καλύψεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Επιπλέον, διαθέτει στο πακέτο βασικών καλύψεων, χρήσιμα επιδόματα όπως το χειρουργικό και το επίδομα σοβαρών ασθενειών.

Το πλεονέκτημα του Premium Νοσοκομειακό 750€ Plus-Economy είναι ότι μπορεί να σου εξασφαλίσει μηδενική συμμετοχή στις δαπάνες νοσηλείας σε τιμή χαμηλότερη από ότι ένα πρόγραμμα με 100% εκπιπτόμενο.

Πιο συγκεκριμένα,  προσφέρει μηδενισμό του εκπιπτόμενου ποσού για νοσηλεία σε ιδιωτικό νοσοκομείο συμβεβλημένο με την εταιρεία, όταν το ποσό που κατέβαλε ο δημόσιος ασφαλιστικός φορέας είναι μικρότερο του εκπιπτόμενου ποσού (750€). Για παράδειγμα, αν για μία επέμβαση σε ιδιωτικό νοσοκομείο συμβεβλημένο με την ασφαλιστική εταιρεία ο δημόσιος φορέας καλύψει ένα ποσό περίπου €500, τότε η ασφαλιστική θα καλύψει όλα τα υπόλοιπα.

Παράδειγμα: Ενδοσκοπικές και λαπαροσκοπικές επεμβάσεις γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Βάσει ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια), στο δημόσιο η επέμβαση αυτή κοστίζει 603. Ο δημόσιος ασφαλιστικός φορέας καλύπτει το 70%, άρα τα 422. Σε ένα ιδιωτικό όμως η επέμβαση αυτή κοστίζει κατά μέσο όσο 1500 και έχει συνήθως νοσηλεία 1 με 2 ημέρες. Ο δημόσιος φορέας και πάλι θα δώσει τα 422. Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να δώσει τα υπόλοιπα. Αν έχει ιδιωτικό πρόγραμμα θα πρέπει να δώσει όσα ορίζει το εκπιπτόμενο ποσό. Αν όμως έχει το Premium Νοσοκομειακό 750€ Plus-Economy, δεν θα πληρώσει τίποτα, καθώς το ποσό των 422 που θα δώσει ο δημόσιος ασφαλιστικός φορέας είναι μικρότερο του εκπιπτόμενου που είναι τα 750€.

 

Στην επιλογή και διαμόρφωση ενός ιδιωτικού προγράμματος υγείας, δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Αλλά καλό είναι να αναλογιστείς τις ανάγκες σου, την οικονομική δυνατότητα που διαθέτεις και το αίσθημα ασφάλειας που θέλεις να έχεις. Η επένδυση σε ένα πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης υγείας μπορεί όχι μόνο να σου προσφέρει ηρεμία τώρα, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος για το μέλλον. Γι’ αυτό στη Eurolife FFH, πιστεύοντας ότι αξία έχει να φροντίζεις τον εαυτό σου και τους αγαπημένους σου, επενδύουμε στη δημιουργία σύγχρονων προγραμμάτων υγείας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανθρώπων σήμερα.  Έτσι, σου δίνει μια σειρά από επιλογές, με τις οποίες μπορείς να θωρακίσεις τη δική σου υγεία και εκείνων που αγαπάς.

Δες τις καλύψεις του προγράμματος Premium Νοσοκομειακό 750€ Plus - Economy

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας