My Cyber Protection

Προστάτεψε την ψηφιακή δραστηριότητά σου

Στήριξε τους ανθρώπους της Ουκρανίας με αλληλεγγύη και ασφάλεια

Πώς να προστατευτείς αποτελεσματικά από τις διαδικτυακές απάτες 

Τις τελευταίες εβδομάδες, ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία. Σε μια τόσο ακραία κατάσταση που είναι και αρκετά κοντά μας γεωγραφικά, είναι λογικό να θέλουμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε.

Για τους περισσότερους από εμάς, η βοήθεια αυτή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα χρηματική, προς οργανισμούς που ενισχύουν τους πρόσφυγες. Όμως η ανθρώπινη ανάγκη για βοήθεια πάει μαζί με την αύξηση της εγκληματικότητας, καθώς οι εγκληματίες του διαδικτύου βρίσκουν τρόπους να εξαπατήσουν τους καλοπροαίρετους πολίτες.

Ως αποτέλεσμα, μπορεί κανείς να χάσει τα χρήματά του, να πέσει θύμα κλοπής στοιχείων ταυτότητας, να χάσει την πρόσβαση στους διαδικτυακούς του λογαριασμούς, και φυσικά οι δικαιούχοι της χρηματικής βοήθειας να μην την λάβουν ποτέ.

Ασφάλεια στο διαδίκτυο: Τι πρέπει να προσέξεις

Τον περασμένο μήνα, η εταιρία κυβερνοασφάλειας ESET ανακοίνωσε ότι οι ερευνητές της εντόπισαν αρκετές ιστοσελίδες που ζητούν χρήματα με το πρόσχημα φιλανθρωπικών σκοπών.

Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι ότι έχουν ένα παρόμοιο στυλ λειτουργίας: απευθύνονται στο συναίσθημα ή στο αίσθημα επείγοντος για να προωθήσουν ψεύτικη αλληλεγγύη στους ανθρώπους της Ουκρανίας με σκοπό να κερδίσουν χρήματα με δόλιο τρόπο.

Για παράδειγμα, ιστοσελίδες όπως οι παρακάτω είναι ύποπτες και καλό θα είναι να τις αποφύγεις, όσο πειστικές κι αν φαίνονται:

  • help-for-ukraine[.]eu
  • tokenukraine[.]com
  • supportukraine[.]today
  • ukrainecharity[.]gives
  • ukrainesolidarity[.]org
  • ukraine-solidarity[.]com
  • saveukraine[.]today

Από την αρχή του πολέμου, θα έχεις δει πολλές τέτοιες εκκλήσεις, από οργανισμούς ή άτομα που καλούν σε βοήθεια. Πολλές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να διαπιστώσεις ποιες είναι αυθεντικές και ποιες όχι, και χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Πώς να προστατευτείς από τις διαδικτυακές απάτες

Η ESET προσφέρει κάποιες συμβουλές για να μείνεις όσο το δυνατόν πιο ασφαλής αν αποφασίσεις να προσφέρεις κάποια δωρεά.

Να επιλέγεις γνωστούς οργανισμούς

Πριν προσφέρεις οποιοδήποτε ποσό, κάνε λίγη έρευνα και επίλεξε γνωστούς και αξιόπιστους οργανισμούς που να έχουν κάποια παρουσία ή συνεργάτες στην Ουκρανία. Μπορείς να κάνεις τη δωρεά σου μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του οργανισμού ή και να απευθυνθείς απευθείας στον οργανισμό για να μάθεις τις ανάγκες.

Να διατηρείς πάντα τις επιφυλάξεις σου

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις με κάθε συναλλαγή στο διαδίκτυο είναι να διατηρείς επιφύλαξη. Όταν βλέπεις αιτήματα μεταφοράς χρημάτων ή αποστολής δωροκαρτών, όταν βλέπεις μηνύματα φίλων ή αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι το άτομο που κάνει την ανάρτηση. Το φιλικό σου πρόσωπο μπορεί να έχει πέσει θύμα απάτης καθώς οι ψεύτικες σελίδες μπορεί να είναι πολύ πειστικές.

Μην ενδίδεις σε πίεση

Ο πόλεμος είναι ένα τραγικό γεγονός και μας ξυπνά πολλά συναισθήματα. Όμως χρειάζεται σύνεση και ψυχραιμία, όσο επείγοντα κι αν φαίνονται τα πράγματα. Πάντα θα υπάρχει ανάγκη για βοήθεια και δικαιούσαι να πάρεις τον χρόνο σου, να κάνεις την έρευνά σου και να επιλέξεις την πιο αξιόπιστη πηγή για τη συνεισφορά σου. 

Κράτα πάντα ψηλά τα επίπεδα ασφάλειας

Όπως και στην καθημερινή σου ζωή, μην ξεχνάς τους κανόνες ασφαλείας όταν περιηγείσαι στο διαδίκτυο. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση, πρόσεχε σε τι συνδέσμους κάνεις κλικ, μην κατεβάζεις συνημμένα αρχεία από μηνύματα που προέρχονται από άγνωστες πηγές, που έχουν ορθογραφικά λάθη ή που φαίνονται αναξιόπιστα. Υπάρχει πάντα το ρίσκο να πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης ή να κατεβάσεις κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σου.

Η προστασία στο διαδίκτυο είναι ένας σημαντικός παράγοντας της καθημερινής ζωής και μπορεί να σου προσφέρει σημαντική ηρεμία ενάντια στις ολοένα εξελισσόμενες απειλές των κυβερνοεγκληματιών.

Το βραβευμένο πρόγραμμα My Cyber Protection της Eurolife

Καθώς το διαδίκτυο αλλάζει και εξελίσσεται συνεχώς και η επικαιρότητα προχωρά, έτσι εξελίσσονται και οι εγκληματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό. Φανερό παράδειγμα οι προσπάθειες κλοπής χρημάτων με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία που αναφέραμε παραπάνω.

Όμως το διαδίκτυο είναι και ένα απαραίτητο εργαλείο δουλειάς και επικοινωνίας για πολλούς από εμάς και έχεις δικαίωμα να μπορείς να περιηγείσαι, να κάνεις συναλλαγές και να μιλάς με όποιον θέλεις χωρίς άγχος. Γι’αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να επενδύσεις σε ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα που να σου προσφέρει κάλυψη για τα απρόοπτα του διαδικτύου.

Το πρόγραμμα My Cyber Protection της Eurolife FFH έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να σου παρέχει ασφάλεια αλλά και να σε αποζημιώνει σε περιπτώσεις απάτης. Μάλιστα, το πρόγραμμα βραβεύτηκε πρόσφατα στα Cyber Security Awards, κατακτώντας το Silver Award στην κατηγορία Cyber Security Project.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προσφέρει:

  • Αποζημίωση online πληρωμών: η ασφάλεια προσφέρει αποζημίωση με έως και 2.000€ για αμφισβητούμενες πληρωμές online από τον λογαριασμό ή την χρεωστική ή πιστωτική κάρτα σου.
  • Κάλυψη από κακόβουλη πρόσβαση σε στοιχεία λογαριασμού: αν δεχτείς επίθεση από κακόβουλο λογισμικό ή αν πέσεις θύμα καμπάνιας phishing ή pharming με συμπλήρωση στοιχείων σε πλαστό διαδικτυακό τόπο.
  • Τεχνική υποστήριξη σε περίπτωση κλοπής ταυτότητας: η ασφάλεια σου παρέχει τεχνική υποστήριξη αν κάποιος αποκτήσει παράνομα πρόσβαση στο email ή τα social media σου και κάνει ενέργειες χωρίς τη συγκατάθεσή σου.
  • Αποζημίωση online αγορών: η ασφάλεια προσφέρει αποζημίωση με έως και 2.000€ σε περίπτωση μη παραλαβής online παραγγελίας, παραλαβής διαφορετικού ή ελαττωματικού προϊόντος, από οποιοδήποτε eshop στον κόσμο.

Με ένα σχετικά χαμηλό κόστος της τάξης των 30€/χρόνο, μπορείς να μένεις ήσυχος ότι ακόμα κι αν πέσεις θύμα κάποιας απάτης ή χάσεις την πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς σου λογαριασμούς, θα μπορέσεις να έχεις τη στήριξη που χρειάζεσαι. Η περιήγηση στο διαδίκτυο θα είναι πολύ πιο ασφαλής και ανέμελη. 

Μάθε περισσότερα για το My Cyber Protection

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας