Αποταμίευση/ Επένδυση

Εξασφάλισε σήμερα ένα δυνατό οικονομικά αύριο

Στασιμοπληθωρισμός: Προστατεύσου από την απειλή του

Πώς ο στασιμοπληθωρισμός επηρεάζει τους μισθούς και τις καταθέσεις μας
Στασιμοπληθωρισμός: άντρα που κοιτάει τις μετοχές

Όλοι γνωρίζουμε τι είναι ο πληθωρισμός και πώς λειτουργεί, λίγο έως πολύ. Μάλιστα τους τελευταίους μήνες το ζούμε και στην πράξη, καθώς ο πληθωρισμός πρόσφατα σημείωσε ρεκόρ 25ετίας και συνεχίζει να αυξάνεται.

Αυξήσεις Τιμών Σήμερα

Τους περασμένους μήνες ο πληθωρισμός σημείωσε διαρκή αυξητική τάση, φτάνοντας το 8,9% για τον Μάρτιο, μετά το 6,2% του Ιανουαρίου και το 7,2% του Φεβρουαρίου.

Οι αυξήσεις των τιμών είναι εμφανείς σε όλες τις πτυχές της ζωής, αλλά ειδικά στην ενέργεια, κυρίως ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία που έχει φέρει μεγάλες αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης. Για παράδειγμα, οι μέση τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ ανά λίτρο (40% αύξηση από τις αρχές της χρονιάς), ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης ξεπερνά το 1,5 ευρώ ανά λίτρο (75% αύξηση από πέρσι). Μάλιστα, σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης, σε κάποιες περιοχές όπως είναι ο Νομός Κυκλάδων, η μέση τιμή ανά λίτρο είναι ακόμα πιο αυξημένη και κυμαίνεται γύρω στα 2,3 ευρώ.

Με τους μισθούς να έχουν μείνει στάσιμοι τα τελευταία χρόνια και τις τιμές συνεχώς να ανεβαίνουν, είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία. Η κατάσταση που σημειώνεται σε πολλές χώρες μας ωθεί να μάθουμε έναν νέο οικονομικό όρο, που φαίνεται ότι θα μας συντροφεύσει στο άμεσο μέλλον: τον στασιμοπληθωρισμό.

Τι είναι ο στασιμοπληθωρισμός

Ο όρος στασιμοπληθωρισμός αναφέρεται σε έναν συνδυασμό στασιμότητας και πληθωρισμού σε μια οικονομία. Δηλαδή, μια περίοδο με υψηλή ανεργία και χαμηλή ανάπτυξη, σε συνδυασμό με αύξηση του κόστους ζωής.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος καθώς τα μέτρα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού (π.χ. αύξηση επιτοκίων) συνεισφέρουν στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Αυτό συμβαίνει γιατί με την αύξηση των επιτοκίων ο δανεισμός γίνεται πιο ακριβός και επηρεάζει την οικονομία ακόμα περισσότερο. Μια γνωστή περίοδος στασιμοπληθωρισμού στο παρελθόν ήταν στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1970, με τις επιπτώσεις της πετρελαϊκής κρίσης.

Σήμερα παρατηρούμε αύξηση του πληθωρισμού και των ενεργειακών τιμών σε συνδυασμό με τη διατάραξη της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ η παγκόσμια οικονομία επηρεάζεται ακόμα από την πανδημία.

Πώς μας επηρεάζει ο στασιμοπληθωρισμός

Πέρα από το αυξημένο κόστος ζωής που είναι άμεσα εμφανές στην καθημερινότητά μας, μια έμμεση επίπτωση του στασιμοπληθωρισμού είναι στις καταθέσεις μας.

Καθώς η οικονομία δεν αναπτύσσεται και οι μισθοί μένουν σταθεροί, με παράλληλη αύξηση των τιμών και του κόστους ζωής, αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα νοικοκυριά δεν έχουν την ίδια δυνατότητα να αποταμιεύουν ή να χτίζουν κεφάλαιο για το μέλλον όπως είχαν πριν.

Επιπλέον, η αύξηση του πληθωρισμού επηρεάζει την πραγματική αξία των χρημάτων και των αποταμιεύσεων, και οι καταθέσεις που ήδη έχει κάποιος θα υποστούν μείωση. Για παράδειγμα, αν ο πληθωρισμός διατηρηθεί στο 7% για τα επόμενα 10 έτη και κάποιος αποταμιεύει 100€ τον μήνα (1200€/χρόνο) για 10 χρόνια, μπορούμε να δούμε τι επιπτώσεις θα έχει ο πληθωρισμός στην πραγματική αξία των χρημάτων του με την πάροδο των χρόνων, εάν αυτά τοποθετούνται σε έναν λογαριασμό με απόδοση 0,20%.

Eurolife_Infographi_aksia_xrimatos 

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο στασιμοπληθωρισμός επηρεάζει και την ανταποδοτική σύνταξη που μπορεί να πάρει ένας εργαζόμενος δεκαετίες από σήμερα. Πώς; Η σύνταξη βασίζεται στον μέσο όρο των μικτών αποδοχών σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου (κατ’ελάχιστο 40 χρόνια). Άρα σε μερικές δεκαετίες από τώρα υπάρχει το ρίσκο οι εισφορές να απαξιωθούν λόγω πληθωρισμού και κατ’ επέκταση να επηρεαστεί και το ποσό της σύνταξης που θα λάβει ένας ασφαλισμένος.

Πώς μπορείς λοιπόν να προστατεύσεις την αξία των χρημάτων σου και να χτίσεις ένα ικανοποιητικό κεφάλαιο για το μέλλον χωρίς απώλειες; Η απάντηση μπορεί να είναι η συνετή επένδυση.

Τα οφέλη της επένδυσης ενάντια στις διακυμάνσεις της οικονομίας

Υπάρχουν βήματα που μπορείς να κάνεις σήμερα για να μπορέσεις να αποφύγεις την πτώση στο εισόδημά σου στο μέλλον, είτε είναι λόγω μείωσης της αξίας των καταθέσεών σου είτε λόγω μειωμένης σύνταξης μετά το τέλος της εργασιακής σου πορείας.

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να δημιουργήσεις ένα συμπληρωματικό κεφάλαιο που θα μπορεί να ενισχύσει το εισόδημά σου στα χρόνια της σύνταξης ή να σε βοηθήσει να πετύχεις τους οικονομικούς στόχους του μέλλοντος.

Και αυτό μπορείς να το πετύχεις μέσω των επενδύσεων, καθώς υπάρχει ένα επενδυτικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, προσφέροντας μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα για τη δημιουργία ενός ικανοποιητικού κεφαλαίου. Υπάρχει η δυνατότητα να ξεπεραστούν οι διακυμάνσεις της αγοράς και να μειωθεί το ρίσκο, ανάλογα με το προφίλ της επένδυσης.

Για παράδειγμα: έστω ότι κάποιος τοποθετεί 100€ τον μήνα (1.200€/χρόνο) για 10 χρόνια, σε ένα επενδυτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα με ενδεικτική απόδοση 5%. Στο τέλος των 10 ετών, θα έχουν συγκεντρωθεί στον επενδυτικό λογαριασμό 14.179,82€.

Παράλληλα, σε ένα επενδυτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα όπως το My Investment Plan, παρέχεται η δυνατότητα και για επιπλέον εφάπαξ καταβολές. Έτσι, μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει ακόμα περισσότερο τις ενδεικτικά υψηλές αποδόσεις τοποθετώντας ένα μέρος του συσσωρευμένου κεφαλαίου από τις αποταμιεύσεις που ήδη έχει.

Το πρόγραμμα My Investment Plan της Eurolife FFH

Ένα από αυτά τα ασφαλιστικά επενδυτικά προγράμματα είναι και My Investment Plan, το οποίο συνδυάζει την ασφάλιση με τις επενδύσεις. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ασφάλιση ζωής που συνδέεται με επενδύσεις (Unit Linked), και σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις μεταξύ 5 διαφορετικών επενδυτικών στρατηγικών, με βάση το δικό σου προφίλ ρίσκου.

Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις ένα μελλοντικό κεφάλαιο. Ο τρόπος που γίνεται αυτό είναι μέσω συστηματικών καταβολών προσαρμοσμένων στον δικό σου προϋπολογισμό (ελάχιστο μηνιαίο ασφάλιστρο €50), οι οποίες επενδύονται σε αμοιβαία κεφάλαια. Επιπλέον, το πρόγραμμα προσφέρει ευελιξία και σημαντικές παροχές, όπως:

  • Ευελιξία πληρωμών: ορίζεις το ασφάλιστρο με βάση την οικονομική σου δυνατότητα, αλλά και τη συχνότητα των πληρωμών οι οποίες γίνονται και με πάγια εντολή μέσω της τράπεζας. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα προσαρμογής των ασφαλίστρων αν αλλάξουν τα οικονομικά σου δεδομένα.
  • Διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο: τα αμοιβαία κεφάλαια που προσφέρονται εξασφαλίζουν ευρεία διασπορά σε πολλές κατηγορίες. Η επένδυση σε βάθος χρόνου διασφαλίζει τα χρήματά σου από τις διακυμάνσεις της αγοράς.
  • Προστασία για την οικογένειά σου: το πρόγραμμα περιλαμβάνει ασφάλεια ζωής έτσι ώστε σε περίπτωση απροόπτου να καταβληθεί στην οικογένειά σου το ασφαλισμένο κεφάλαιο αλλά και η τρέχουσα αξία του λογαριασμού επένδυσής σου.

Μπορείς να κάνεις την επένδυσή σου και να έχεις ηρεμία όσον αφορά την πορεία της καθώς την αναλαμβάνει εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων με σκοπό την επίτευξη της καλύτερης δυνατής απόδοσης.

Σε εποχές αβεβαιότητας που αισθάνεσαι ότι μπορεί να χάνεις τον έλεγχο και που εξωτερικές δυνάμεις επηρεάζουν την καθημερινότητά σου, η επένδυση μπορεί να σου προσφέρει σταθερότητα και ηρεμία για το μέλλον. Με ένα επενδυτικό πρόγραμμα και την τεχνογνωσία και εμπειρία που κουβαλά, θα μπορέσεις να ξεπεράσεις τις προκλήσεις της αγοράς και να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις καταθέσεις σου χωρίς να χάσουν την αξία τους. 

Δες περισσότερα για το My Investment Plan

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας