Φορείς ενημέρωσης για το κυβερνοέγκλημα

Πώς μπορούμε να ενημερωθούμε και τι κάνουμε όταν έρθουμε αντιμέτωποι με ένα κυβερνοέγκλημα; - Από την Δήμητρα Ξηντάρα, Information Security & Privacy Professional, FIP, CIPP/E, CIPM, CISM

Διαβάζοντας το τελευταίο άρθρο του συναδέλφου Δ. Γεωργίου Γιατί μας αφορά το κυβερνοέγκλημα, αντιληφθήκαμε ότι το κυβερνοέγκλημα είναι κάτι που αφορά όλους μας χωρίς να κάνει διακρίσεις ανάλογα με την ηλικία ή με το μορφωτικό επίπεδο. 

Αυτό που ίσως οι περισσότεροι μπορεί να μην γνωρίζουμε είναι ότι στην Ελλάδα λειτουργεί ένα σύνολο φορέων και κέντρων που σκοπό έχουν να μας βοηθήσουν τόσο να ενημερωθούμε όσο και να ακολουθήσουμε την κατάλληλη διαδικασία όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με πιθανούς κινδύνους στο διαδίκτυο.

1. CYBER ALERT (www.cyberalert.gr) – Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Ιδιαίτερα αξιόλογη είναι η ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος CYBER ALERT. Στην ιστοσελίδα www.cyberalert.gr μπορούμε να βρούμε ένα σύνολο από πληροφορίες για το κυβερνοέγκλημα, συμβουλές που απευθύνονται σε επιχειρήσεις αλλά και σε απλούς πολίτες, καθώς και ενημέρωση για διάφορους τύπους από απάτες του διαδικτύου.

Συμπληρωματικά με την ιστοσελίδα παρέχεται η τηλεφωνική γραμμή 11188 για την άμεση επικοινωνία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αλλά και λογαριασμοί στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι ο λογαριασμός twitter και ο λογαριασμός  facebook, ούτως ώστε να παραμένουμε ενημερωμένοι κάθε στιγμή.

2. Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου – υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας

Εκτός όμως του επίσημου διαδικτυακού τόπου της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπάρχει και το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου μετράει ήδη πέντε (5) χρόνια λειτουργίας και βρίσκεται υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Παράλληλα αποτελεί τον επίσημο εκπρόσωπο των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE/INHOPE καθώς και τον αναγνωρισμένο εκπρόσωπο της Ελλάδας για το Expert Group on Safer Internet for Children της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι οργανισμοί αυτοί αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου έχει ως στόχο να συνδυάσει την ενημέρωση και αφύπνιση του κοινού, τη δυνατότητα τυχόν καταγγελίας καθώς και την πρόληψη και τη βοήθεια σχετικά με θέματα του διαδικτύου και  συμπεριλαμβάνει τρεις διαφορετικές δράσεις:

2.1 Safeline Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών (www.safeline.gr) – επίσημο μέλος της INHOPE (Διεθνής Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου)

Η Safeline αποτελεί την παλαιότερη από τις τρεις (3) δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Η βασική της μέριμνα, όπως αναφέρει και στην ιστοσελίδα της, είναι «είναι η εξάλειψη φωτογραφιών και βίντεο που απεικονίζουν κακοποίηση ανηλίκων, καθώς και η προάσπιση του δικαιώματος της ασφαλούς πλοήγησης του παιδιού στο Διαδίκτυο». Παρόλα αυτά, η δράση της δεν σταματά εκεί, καθώς δίνει τη δυνατότητα στον καθένα από εμάς να κάνει καταγγελία ανώνυμα ή επώνυμα για διάφορους τύπους περιεχομένου συμπεριλαμβανομένων της παιδικής πορνογραφίας, της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων, της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών, της διαδικτυακής απάτης, του μισαλλόδοξου λόγου και οτιδήποτε άλλο θεωρούμε ως ακατάλληλο περιεχόμενο στο διαδίκτυο.

Η διαδικασία της καταγγελίας σύμφωνα με το Safeline έχει έξι (6) απλά βήματα:

  1. Εντοπίζετε το παράνομο περιεχόμενο και το καταγγέλλετε στη SafeLine.
  2. Η SafeLine πιστοποιεί εάν η καταγγελία αναφέρεται όντως σε παράνομο περιεχόμενο.
  3. H SafeLine αναγνωρίζει τη χώρα στην οποία το παράνομο περιεχόμενο προσφέρεται.
  4. Αν το περιεχόμενο προσφέρεται μέσω του εξωτερικού, τότε η SafeLine ενημερώνει την αντίστοιχη ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ και την INTERPOL
  5. Αν το περιεχόμενο προσφέρεται από την Ελλάδα, τότε η SafeLine ενημερώνει την Ελληνική Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
  6. Η Ελληνική Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχωράει τη διαδικασία της καταγγελίας περαιτέρω.

Η καταγγελία γίνεται είτε με τη συμπλήρωση της σχετικής φόρμας είτε με αποστολή e-mail στη διεύθυνση report@safeline.gr .

Ο αριθμός των καταγγελιών που δέχθηκε το 2020 η Safeline, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας της, είναι 8500 και η σχετική αύξηση από το 2019 ήταν 31%.

2.2 SaferInternet4Kids.gr (https://saferinternet4kids.gr)

Η ιστοσελίδα saferinternet4kids έχει σκοπό να ενημερώσει και να παράσχει υλικό σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Μέσα στο πλούσιο περιεχόμενο της ιστοσελίδας μπορεί κανείς να εντοπίσει υλικό σε μορφή παρουσιάσεων, φυλλαδίων, webinars, αφίσες, βίντεο κ.ο.κ. Το υλικό εκτός της πλούσιας θεματολογίας του είναι χωρισμένο σε αυτό που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και σε γονείς.

Μια ιδιαίτερα αξιόλογη ενότητα της ιστοσελίδας είναι η αξιολόγηση και η ανάλυση εφαρμογών παιχνιδιού και μέσων κοινωνικής δικτύωσης από πλευράς ασφάλειας και προστασίας των παιδιών όπως είναι τα γνωστά στους περισσότερους γονείς “Among Us”, “Roblox”, “Minecraft” αλλά και το “TikTok”, “YouTube” κ.ο.κ.

Ενδιαφέρον έχουν και τα στατιστικά που παρουσιάζονται από την SaferInternet4Kids (https://saferinternet4kids.gr/afises-2/infographicsurvey2021/) σύμφωνα με έρευνα που έλαβε χώρα μεταξύ Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 2020:

  • 64% των γονέων ανησυχούν για το χρόνο που τα παιδιά τους δαπανούν στο διαδίκτυο.
  • 24% ενημερώνεται σπάνια για τους σχετικούς κινδύνους του ψηφιακού κόσμου.
  • 48% χρησιμοποιεί εργαλεία γονικού ελέγχου σε μόνιμη βάση ή περιστασιακά.
  • 16% δε συζητά θέματα ασφαλούς πλοήγησης με τα παιδιά του
  • 11% δε γνωρίζει με ποιους συνομιλεί το παιδί

2.3 Γραμμή Βοηθείας ‘help-line 210 6007686′ - (www.help-line.gr)

Η τελευταία δράση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου απευθύνεται σε παιδιά & εφήβους καθώς και στις οικογένειές τους. Αποτελεί τη συμβουλευτική γραμμή βοήθειας όπου οι παραπάνω ομάδες μπορούν να ζητήσουν υποστήριξη για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Τα στελέχη της γραμμής αυτής είναι γιατροί και ψυχολόγοι και σύμφωνα με την help-line.gr μπορούν να παράσχουν υποστήριξη σε μια πληθώρα από θέματα όπως είναι τα θέματα εξάρτησης από διαδικτυακά παιχνίδια, ο ρατσισμός, η παιδεραστία, οι διαδικτυακές απάτες καθώς και θέματα που αφορούν αυτοκτονικές τάσεις και διατροφικές διαταραχές.

Πώς η Eurolife FFH είναι αρωγός στην ασφάλεια του διαδικτύου

Σε συνδυασμό με τους παραπάνω φορείς και οργανισμούς, και ιδιωτικές εταιρίες συνεισφέρουν στην ενημέρωση και πρόληψη σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο.

Η Eurolife FFH, από την πλευρά της, σε συνεργασία με τη CSii συμμετέχει και εκείνη ενεργά στην προσπάθεια επαγρύπνησης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο με τις  Ψηφιακές Ακαδημίες Γονέων και Μαθητών που ήδη έχουν υποδεχθεί πάνω από 3000 συμμετέχοντες.

Η σωστή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση είναι ένα βασικό βήμα προς την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, τη δική μας και των παιδιών μας.

Παρόλα αυτά, όσο σημαντική είναι η πρόληψη τόσο σημαντική είναι και η αντιμετώπιση μετά από ένα περιστατικό ασφαλείας. Το να γνωρίζουμε πού να απευθυνθούμε κάθε φορά είναι πολύτιμο για μια ορθή πρώτη ανταπόκριση στο πρόβλημά μας και στη μείωση των συνεπειών.

____________________________________________________________________________________

*Δήμητρα Ξηντάρα, CISM, CIPM, CIPP/E, FIP Data Protection Officer| Eurolife FFH

Σύντομο Βιογραφικό

Η Δήμητρα Ξηντάρα μετρά ήδη σχεδόν 15 χρόνια στον τομέα της Ασφάλειας Πληροφοριών και της Προστασίας των Δεδομένων. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήματα από το ίδιο πανεπιστήμιο. Διαθέτει ένα σύνολο πιστοποιήσεων στον τομέα της ασφάλειας πληροφοριών και της ιδιωτικότητας συμπεριλαμβανομένου των θεμάτων του Information Security και Privacy Management, του Information Security Risk Management, του Payment Security και των Digital Forensics. Είναι Chair στο ελληνικό παράρτημα του IAPP και Chair στην ελεγκτική επιτροπή του ελληνικού παραρτήματος του ISC2. Έχει ενεργή εθελοντική δράση σε θέματα επαγρύπνησης και ευαισθητοποίησης των παιδιών από τους κινδύνους του διαδικτύου.

 

 

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας