Προνομιακές εκπτώσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου

Όποιος κι αν είναι ο προορισμός, φροντίζουμε το ταξίδι να είναι ξέγνοιαστο

Επιλέγοντας σωστά ένα πρόγραμμα ασφάλισης αυτοκινήτου

Πώς να μειώσεις το κόστος χωρίς να κάνεις έκπτωση στην ποιότητα της ασφάλισης

Η ασφάλιση αυτοκινήτου είναι απαραίτητη για όποιον έχει ένα όχημα και θέλει να κινείται με σιγουριά. Όμως, όσο κι αν στο παρελθόν υπήρχε μόνο η κάλυψη της αστικής ευθύνης, η αγορά πλέον έχει αλλάξει. Υπάρχουν πακέτα για διαφορετικές ανάγκες, από απλά πακέτα 5-6 βασικές καλύψεις έως πλήρη με πάνω από 10 καλύψεις.

Παρόλες τις καλύψεις και διευκολύνσεις που μπορεί να παρέχει ένα πρόγραμμα, είναι σημαντικό να το επιλέξεις με προσοχή, καθώς η ουσία ενός προγράμματος ασφάλισης αυτοκινήτου είναι να σου παρέχει οικονομική κάλυψη σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο.

Έτσι, υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες που πρέπει να προσέξεις όταν θα επιλέγεις το σωστό πρόγραμμα για σένα:

  • Να παρέχει τις καλύψεις που όντως χρειάζεσαι: να καλύπτει τις δικές σου συγκεκριμένες ανάγκες.
  • Να είναι value for money: να παίρνεις τη μέγιστη αξία για τα χρήματα που πληρώνεις.

Ας δούμε παρακάτω περισσότερες πληροφορίες για τις καλύψεις, αλλά και τρόπους με τους οποίους μπορείς να μεγιστοποιήσεις την αξία του προγράμματός σου.

Ποιες είναι οι καλύψεις που χρειάζομαι;

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία καλύψεων στα προγράμματα ασφάλειας αυτοκινήτου, αλλά οι βασικές καλύψεις που χρειάζονται οι περισσότεροι είναι οι παρακάτω:

1) Βασική Οδική βοήθεια: Σε καλύπτει σε περίπτωση που ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητό σου εξαιτίας σύγκρουσης, πρόσκρουσης, εκτροπής ή ανατροπής. Θα την βρεις ως βασική κάλυψη σε όλα τα πακέτα ασφάλισης που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Προσοχή όμως: δεν είναι το ίδιο με την Πλήρη Οδική Βοήθεια, η οποία καλύπτει περιπτώσεις ακινητοποίησης από μηχανική βλάβη, όπως μπαταρία, μίζα, αλλαγή ελαστικού, κλπ. Αρκετός κόσμος  συγχέει τις δύο καλύψεις και υπάρχει περίπτωση να βρεθεί προ δυσάρεστης έκπληξης αν συμβεί κάτι απρόοπτο.

Μπορείς να προσθέσεις την Πλήρη Οδική Βοήθεια στο πακέτο που θα επιλέξεις, καθώς είναι προαιρετική. Έτσι θα έχεις κάλυψη και σε περιπτώσεις μηχανικής βλάβης αλλά και κλοπής κατά τη διάρκεια ταξιδίου.

2) Θραύση κρυστάλλων: Η κάλυψη αυτή αναφέρεται στο πιθανό σπάσιμο ή το ράγισμα των κρυστάλλων του αυτοκινήτου σου, εκτός από τα φανάρια και τους καθρέπτες, που προκαλείται από οποιαδήποτε αιτία. Είναι μια προαιρετική αλλά απαραίτητη κάλυψη καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΕΕ (Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος), είναι η δεύτερη πιο κοινή κατηγορία ζημιάς μετά την αστική ευθύνη.

Το κόστος επισκευής ή αντικατάστασης κρυστάλλων δεν είναι αμελητέο και εξαρτάται κυρίως από το αν θέλεις να βάλεις γνήσια κρύσταλλα ή όχι. Το μέσο κόστος κυμαίνεται μεταξύ 250-450 ευρώ ανάλογα τη μάρκα και τον τύπο του αυτοκινήτου. Βλέπουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να έχεις κάλυψη για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς θα γλιτώσεις σημαντικό κόστος σε περίπτωση ατυχήματος.

3) Φυσικές Καταστροφές: Την κάλυψη αυτή την χρειάζεσαι ακόμη κι αν σου φαίνεται περιττή γιατί «έλα μωρέ μια βροχούλα είναι, θα περάσει». Τα τελευταία χρόνια, τα καιρικά φαινόμενα είναι πολύ πιο έντονα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ως επακόλουθο της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της συχνότητας αυτών των φαινομένων, αυξάνονται και οι ζημιές που δημιουργούνται σε περιουσίες (οχήματα, κατοικίες), δρόμους κτλ. Στην Ελλάδα, το κόστος των ζημιών αυτών αγγίζει τα 307,9€ εκατ. (για το διάστημα 1993-2018) για αίτια όπως βροχοπτώσεις, δασικές πυρκαγιές και σεισμούς, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΕΕ.

Εάν προκληθούν ζημιές στο αυτοκίνητό σου από πλημμύρα, θύελλα, καταιγίδα, χιόνι, χαλάζι ή σεισμό, η ασφαλιστική σε αποζημιώνει ανάλογα με το ποσό απαλλαγής* που έχεις επιλέξει. Για παράδειγμα, στην Eurolife FFH  μπορείς να επιλέξεις απαλλαγή 400€ ή 150€ ανάλογα την οικονομική σου δυνατότητα.

*Απαλλαγή είναι το ποσό της ζημιάς που πληρώνεις εσύ. Εάν το ποσό της ζημιάς είναι μεγαλύτερο από το ποσό της απαλλαγής, η ασφαλιστική καταβάλλει τη διαφορά ως αποζημίωση.

Δες στο παρακάτω infographic ποιες καλύψεις αναδείχθηκαν ως δημοφιλέστερες μέσα από το πρόγραμμα Eurolife Ασφάλιση Αυτοκινήτου

Πώς μπορώ να μεγιστοποιήσω την αξία του προγράμματος ασφάλειας αυτοκινήτου;

Τα ασφάλιστρα που πληρώνεις για την ασφάλεια του αυτοκινήτου δεν μένουν σταθερά. Κάθε χρόνο μεταβάλλονται γιατί ο καθορισμός της τιμής τους εξαρτάται από παράγοντες όπως η αύξηση της κίνησης των οχημάτων, που με τη σειρά της οδηγεί και σε αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων.

 

Βγαίνοντας από την οικονομική κρίση και με την οικονομία να έχει θετικότερους ρυθμούς, παρατηρήθηκε αύξηση στις αγορές νέων αυτοκινήτων, υψηλότερη κατανάλωση βενζίνης, και συνεπώς αύξηση στα ατυχήματα. Έτσι, αυτό που θα περίμενε κανείς θα ήταν να αυξηθούν αντίστοιχα και οι τιμές των ασφαλίστρων. Ωστόσο, η πανδημία του COVID-19 και οι οικονομικές της συνέπειες επηρέασαν και την αγορά αυτοκινήτου και τις μετακινήσεις, και έτσι η αναμενόμενη αύξηση δεν ήρθε.

Ουσιαστικά, το lockdown “πάγωσε” προσωρινά αυτή την αύξηση, με αποτέλεσμα να πέσουν αρκετά και οι τιμές στα προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου, σε μερικές περιπτώσεις αρκετά χαμηλά λόγω ανταγωνισμού.

Τώρα η αγορά δείχνει σημάδια ανάκαμψης και η επιστροφή στην κανονικότητα έρχεται όλο και πιο κοντά. Είναι αναμενόμενο λοιπόν πως τα ασφάλιστρα και πάλι θα ανέβουν.

Σε αυτή την περίπτωση, πώς μπορείς να μεγιστοποιήσεις την αξία που λαμβάνεις από την ασφάλεια αυτοκινήτου και να εξοικονομήσεις χρήματα; Ας δούμε μερικές λύσεις.

Κάνε ετήσιο συμβόλαιο ασφάλισης

Όπως είδαμε, οι οικονομικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν άμεσα όσα γνωρίζεις ως δεδομένα. Έτσι, σε μια εύκολα μεταβαλλόμενη εποχή, είναι σημαντικό να έχεις στο νου σου ότι θα υπάρξουν αλλαγές. Για τον λόγο αυτό, μπορείς να επιλέξεις ένα ετήσιο συμβόλαιο, αντί ενός τριμήνου ή εξαμήνου.

Η μεγαλύτερη περίοδος ισχύος του μπορεί να σου προσφέρει παραπάνω σιγουριά και σταθερότητα, καθώς η ετήσια ασφάλιση σε καλύπτει για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το οποίο θα ήταν επιρρεπές σε ενδεχόμενες αλλαγές της αγοράς.

Επιπλέον, το ετήσιο συμβόλαιο είναι μία win-win κατάσταση καθώς και η ασφαλιστική έχει λιγότερα διαχειριστικά έξοδα. Γι΄ αυτόν τον λόγο πολλές ασφαλιστικές εταιρίες πριμοδοτούν την αγορά ετήσιου πακέτου με εκπτώσεις.

Για παράδειγμα, η Eurolife FFH παρέχει έκπτωση 10% για τα ετήσια συμβόλαια.

Αναζήτησε εκπτώσεις

Καθώς ο ανταγωνισμός στην ασφάλιση αυτοκινήτου είναι μεγάλος, θα διαπιστώσεις ότι πολλές εταιρίες κάνουν εκπτώσεις στα ασφάλιστρα. Καλό θα ήταν να αναζητήσεις εκπτώσεις με διάρκεια, για να εξασφαλίσεις ότι η τιμή στο ασφάλιστρό σου δεν ανέβει ξαφνικά και αναπάντεχα στην επόμενη ανανέωση.

Στην Eurolife FFH υπάρχει ειδική έκπτωση για την κάλυψη της αστικής ευθύνης για νέους πελάτες, όπου παρέχεται:

  • 10% έκπτωση* για το 1ο έτος ασφάλισης, σε όλα τα προγράμματα ασφάλισης (Safe Drive Standard και Safe Drive Plus)
  • 5% έκπτωση* για το 2ο έτος ασφάλισης, σε όλα τα προγράμματα ασφάλισης (Safe Drive Standard και Safe Drive Plus)

Αν επιλέξεις ετήσιο συμβόλαιο, η έκπτωση αυτή μπορεί να συνδυαστεί με την παραπάνω!

Ασφάλισε την κατοικία σου

Σίγουρα αυτό δεν περίμενες να το ακούσεις. Πώς συνδέεται η ασφάλεια κατοικίας με την ασφάλεια αυτοκινήτου;

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η έξαρση των ληστειών είναι 2 καλοί λόγοι για να σκεφτείς σοβαρά να ασφαλίσεις το σπίτι σου. Απλά αναλογίσου την αξία των πραγμάτων στο σπίτι σου (όπου μέσα στο lockdown σίγουρα θα έκανες κάποιες παραπάνω αγορές) και την αξία ενός ασφαλιστικού προγράμματος.

Για παράδειγμα, τα αντικείμενα στο σπίτι σου μπορεί να κοστίζουν 18.000€ ενώ ένα πρόγραμμα ασφάλισης κτηρίου και περιεχομένου όπως το Multihome Ολοκληρωμένο έχει κόστος 100€ / χρόνο (για ένα σπίτι 90 τετραγωνικών).

Ασφαλίζοντας λοιπόν το αυτοκίνητό σου και το σπίτι σου στην Eurolife FFH κερδίζεις αυτόματα έκπτωση 5% και στα δυο ασφαλιστήρια, στο σύνολο των καλύψεων.

Άρα, έχεις μία επιπλέον έκπτωση για το αυτοκίνητό σου!

Προγραμματίζοντας για το μέλλον, κάνοντας έρευνα αγοράς και συνδυάζοντας προσφορές και εκπτώσεις, μπορείς να αξιοποιήσεις στο έπακρο την απαραίτητη ασφάλεια αυτοκινήτου.

Έτσι θα έχεις κάλυψη και σιγουριά για κάθε απρόοπτο και θα μπορείς να απολαύσεις καλύτερη διαχείριση και οργάνωση του οικογενειακού σου προϋπολογισμού.

Δες προνομιακές εκπτώσεις

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας