Ασφάλιση κατοικίας sweet home smart

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μύθος: μας χτυπά την πόρτα και απαιτεί δράση

Δες πώς μπορείς να εξασφαλίσεις προστασία απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε όλο και πιο συχνά έντονα καιρικά φαινόμενα. Και παρόλο που τους έχουν δοθεί ονόματα από την μυθολογία, αυτά αποτελούν έκφανση ενός μεγαλύτερου φαινομένου που μόνο μύθος δεν είναι: αυτό της κλιματικής αλλαγής.

Οι αρχαίοι πρόγονοί μας, αδυνατώντας να ερμηνεύσουν λογικά τα φυσικά φαινόμενα, τα απέδιδαν σε μυθικούς θεούς και γίγαντες, όπως για παράδειγμα τον Εγκέλαδο που, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν αρχηγός των Γιγάντων, γιος του Τάρταρου και της Γης. Ο Εγκέλαδος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Γιγαντοµαχία, στην οποία και φονεύθηκε. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως ο σεισμός ήταν το αποτέλεσμα της οργής του Εγκέλαδου που έκανε την γη να σείεται.

Κάπως έτσι "κληρονομήσαμε" ονόματα όπως ο Εγκέλαδος για τον σεισμό. Στη συνέχεια, οι σύγχρονοι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εμπνεύστηκαν από τη μυθολογία για να "βαφτίσουν" τα νέα έντονα καιρικά φαινόμενα, στο ευρύτερο πλαίσιο ονοματοδοσίας αυτών, ακολουθώντας την πρακτική Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών.

Ας δούμε μερικά από αυτά τα ονόματα και τη σημασία τους στη μυθολογία:

Οι φυσικές καταστροφές και οι επιπτώσεις τους

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί την κυριότερη αιτία των έντονων φυσικών φαινομένων που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, με επιπτώσεις σημαντικές στην κοινωνία και την οικονομία. Για αυτόν το λόγο, η Eurolife FFH, υποστηρίζοντας την κοινωνία με ουσιαστικές πρωτοβουλίες και συνεργασίες, επιταχύνει το διάλογο για την κλιματική αλλαγή. Με την αποκλειστική υποστήριξή της, υλοποιείται το Athens Climate  Lab που αποτελεί μια πρωτοβουλία του Global Shapers Athens Hub. Το Athens Climate Lab αποτελεί στην ουσία μια πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών, προτάσεων και λύσεων για την Αθήνα και σκοπό έχει τη χαρτογράφηση των κύριων προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Η συχνότητά των ακραίων καιρικών φαινομένων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι η μέση συχνότητά τους τη δεκαετία 2001-2010 κυμαινόταν στα 3,2 ενώ τη δεκαετία 2011-2020 διπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 6,3 ακραία φαινόμενα. Μόνο το 2019 είχαμε 13 περιπτώσεις καιρικών φαινομένων με πολύ ισχυρή ένταση και εκτεταµένες επιπτώσεις.

Ως επακόλουθο της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της συχνότητας αυτών των φαινομένων, αυξάνονται και οι ζημιές που δημιουργούνται σε σπίτια, δρόμους, και άλλες κατασκευές. Οι φυσικές καταστροφές έχουν στοιχίσει σε ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες περίπου 1,2 τρισ. δολάρια σε ζημιές την τελευταία δεκαετία, ποσό υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία. Στην Ελλάδα, το κόστος αυτό αγγίζει τα 307,9€ εκατ. (για το διάστημα 1993-2018) για αίτια όπως βροχοπτώσεις, δασικές πυρκαγιές και σεισμούς, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΕΕ. Μόνο για την περιοχή της Κρήτης, το κόστος των ασφαλισμένων ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή στις 10/11/20, εκτιμάται στα €20,8 εκατ. (στοιχεία της ΕΑΕΕ).

Εκτός από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, δεν πρέπει να ξεχνάμε και ότι η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα. Τόσο σεισμογενής που κατατάσσεται στην 6η θέση παγκοσμίως, αν και κατέχει το 0,02 της επιφάνειας της Γης. Ωστόσο, όπως δείχνουν στοιχεία της ΕΑΕΕ, μόνο το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες για πυρκαγιά, κλοπή και φυσικές καταστροφές όπως σεισμό, πλημμύρα κ.α.

Ένας από τους λόγους που δεν ασφαλίζουν την περιουσία τους οι Έλληνες για φυσικές καταστροφές, είναι το γεγονός ότι περιμένουν εσφαλμένα να αποζημιωθούν από την πολιτεία.

Η κρατική πολιτική των αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές

Η πολιτική των αποζημιώσεων από το κράτος σε περίπτωση φυσικής καταστροφής υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών από το 2018. Οι αποζημιώσεις που ορίζονται σύμφωνα με το υπουργείο έχουν ως εξής:

  • 600 Ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για κάλυψη αναγκών (επιπλέον 600 Ευρώ σε πολύτεκνες οικογένειες και επιπλέον ενίσχυση 600 Ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες)
  • Οικονομική ενίσχυση έως 6000 Ευρώ κατά νοικοκυριό, για επισκευές ή αντικατάσταση οικοσκευής
  • Οικονομική ενίσχυση 4500 Ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67% και άνω) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

Η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων αυτών έχει αρκετά βήματα:

  • Θα πρέπει να γίνει υποβολή αίτησης στο Δήμο εντός 1 μήνα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά ιδιοκτησίας.
  • Στη συνέχεια διενεργείται αυτοψία από 3μελή Επιτροπή και ο Δήμαρχος αποφασίζει για την τελική αναγνώριση των δικαιούχων. Ο Δήμος υποβάλει Αίτημα Επιχορήγησης στο ΥΠΕΣ εντός 6μήνου.
  • Μόλις εγκριθούν οι αποζημιώσεις γίνεται πίστωση τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Βλέπουμε λοιπόν πως η διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων από το κράτος σε περίπτωση φυσικής καταστροφής είναι μια περίπλοκη και μακροχρόνια διαδικασία. Περνάνε αρκετοί μήνες μέχρι να καταβληθεί η αποζημίωση, καιρός κατά τον οποίο ο ιδιοκτήτης του σπιτιού πρέπει να αντιμετωπίσει τις ζημιές. Επιπλέον, τα χρήματα μπορεί να μην επαρκούν για να καλυφθούν όλες οι εργασίες που πρέπει να γίνουν, ανάλογα με την έκταση των ζημιών.

Πώς μπορούμε λοιπόν να προστατεύσουμε το σπίτι μας από τις απρόβλεπτες και ισχυρές φυσικές καταστροφές; Οι πρόγονοί μας έκαναν θυσίες στους θεούς για να προστατευτούν από το μένος των μυθικών θεών. Ο σύγχρονος άνθρωπος όμως διαθέτει γνώση και ενημέρωση, καθώς και τα εργαλεία για να δράσει πιο λογικά και αποτελεσματικά.

Τα οφέλη της ιδιωτικής ασφάλισης κατοικίας

Μια ιδιωτική ασφάλιση κατοικίας είναι από τις πιο χρήσιμες επενδύσεις που μπορείς να κάνεις για την ασφάλεια του σπιτιού ενάντια σε κάθε απρόοπτο.

  • Γνωρίζεις για ποια απρόοπτα είναι ασφαλισμένο το σπίτι σου: μέσω του ασφαλιστήριου συμβολαίου γνωρίζεις ακριβώς ποιες είναι οι καλύψεις και οι πιθανές αποζημιώσεις που θα λάβεις σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.
  • Υπάρχει ευελιξία και αμεσότητα: είσαι σε επαφή με τον ασφαλιστικό σου σύμβουλο, ο οποίος είναι διαθέσιμος για να απαντήσει σε ερωτήσεις. Μπορείς να προσαρμόσεις το πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες της περιουσίας σου για να έχεις την καλύτερη δυνατή κάλυψη.
  • Επωφελείσαι από μεγαλύτερη ταχύτητα στις διαδικασίες: εάν συμβεί κάτι απευκταίο, δεν χρειάζεται να περιμένεις μήνες για να λάβεις αποζημίωση ή να πρέπει να βάλεις χρήματα από την τσέπη σου για επείγουσες εργασίες. 

Ασφάλισε την περιουσία σου με το πρόγραμμα Sweet Home Smart

Καθώς η προστασία της περιουσίας είναι δικαίωμα όλων και θα πρέπει να είναι προσιτή, η Eurolife FFH δημιούργησε το πρόγραμμα ασφάλειας σπιτιού Sweet Home Smart, το οποίο προσφέρει εκτενείς καλύψεις και οικονομικά ασφάλιστρα.

Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει καλύψεις για φυσικά φαινόμενα, σεισμούς, πυρκαγιές, αλλά και διαρροές σωληνώσεων. Σε συνδυασμό με τις γενικές καλύψεις ασφάλειας κατοικίας, ειδικά για τις φυσικές καταστροφές το πρόγραμμα προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως:

  • 24ωρη υποστήριξη: το πρόγραμμα προσφέρει βοήθεια για τεχνική υποστήριξη ή αποκατάσταση ζημιών σε επείγουσες καταστάσεις μέσω του κέντρου εξυπηρέτησης πελατών.
  • Υπηρεσία Επισκευής Ζημιών Repair: παροχή υπηρεσιών επισκευής σε απευθείας συνεργασία με εξειδικευμένα συνεργεία, με το κόστος να καλύπτεται από το συμβόλαιο
  • Υπηρεσία Άμεσης Επέμβασης: υπάρχει πρόσβαση 24 ώρες το 24ωρο σε συνεργεία για την άμεση αντιμετώπιση οποιασδήποτε επείγουσας ανάγκης.
  • Υποστήριξη σε περίπτωση μεγάλης ζημιάς: αν λόγω της ζημιάς το σπίτι δεν είναι κατοικήσιμο, το πρόγραμμα καλύπτει έξοδα μεταφοράς και μετεγκατάστασης, καθώς και το κόστος απώλειας ενοικίων σε περίπτωση ενοικίασης του σπιτιού.

Ενδεικτικό κόστος

Τα ασφάλιστρα διαμορφώνονται με βάση το εμβαδόν της κατοικίας, τη ζώνη σεισμικής δραστηριότητας και την αξία του περιεχομένου. Για παράδειγμα, το κόστος για ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. στον νομό Αττικής, μόνιμη κατοικία, με άδεια οικοδομής μετά το 1960, και ασφαλιζόμενο κεφάλαιο κτιρίου 90.000€, κυμαίνεται στα 69,30€ ετησίως.    

Για εμβαδόν κατοικίας 70 τ.μ. το κόστος ξεκινά από 52,29€, ενώ για εμβαδόν κατοικίας στα 110 τ.μ. το κόστος ξεκινά από 81,61€.

Η ασφάλεια της κατοικίας από τα απρόοπτα και τις φυσικές καταστροφές δεν είναι πολυτέλεια ούτε πρέπει να είναι άθλος σαν κι εκείνους των ηρώων της αρχαιότητας. Αποτελεί μια βασική και απαραίτητη συνθήκη που θα σου εξασφαλίσει απαλλαγή από το άγχος και την αβεβαιότητα του μέλλοντος. Η θωράκιση του σπιτιού ενάντια στα απρόοπτα θα σε βοηθήσει να κάνεις καλύτερο προγραμματισμό του μέλλοντος και να μην αντιμετωπίσεις απρόσμενα μεγάλα έξοδα.

Προστάτεψε ολοκληρωμένα το χώρο που ζεις για να μπορείς να αφεθείς στη θαλπωρή του.

Ασφάλιση κατοικίας sweet home smart 

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας