Προγράμματα Ασφάλισης Υγείας

Φρόντισε εσένα και τους αγαπημένους σου

Γιατί να εντάξεις ένα ιδιωτικό πρόγραμμα υγείας στη ζωή σου σήμερα

Αξία έχει να φροντίζεις για τη δική σου υγεία και των αγαπημένων σου

Διανύουμε μια πρωτοφανή συνθήκη με την πανδημία του κορονοϊού Covid-19, η οποία έχει φέρει τα πάνω κάτω όχι μόνο στην καθημερινή μας ζωή, αλλά και στον τομέα της υγείας, καθώς φαίνονται ακόμα περισσότερο οι πιέσεις που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην προσπάθεια καταπολέμησης του ιού.


Πέρα από την αύξηση των κρουσμάτων και των συνανθρώπων μας που χρειάζεται να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, τα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη λειτουργία τους όσον αφορά και άλλα θέματα υγείας. Κάποια μέτρα που έχουμε δει είναι η μετατροπή μονάδων (π.χ. εμφραγμάτων) σε μονάδες ΜΕΘ Covid, η αναστολή χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων, αλλά και οι ακόμα πιο αυξημένες καθυστερήσεις για διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες.  


Εάν, για παράδειγμα, συγκρίνουμε τον εκτιμώμενο χρόνο αναμονής του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας "Άγιος Παντελεήμων" για την πραγματοποίηση μιας προγραμματισμένης επέμβασης, την περίοδο Ιούνιος – Οκτώβριος 2019 και την ίδια περίοδο το 2020, θα δούμε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση του χρόνου αναμονής.

 

Σε αυτή την περίοδο αβεβαιότητας, είναι λογικό να αυξάνεται η ανησυχία μας για θέματα υγείας, καθώς νιώθουμε εκτεθειμένοι απέναντι σε κάτι  ξαφνικό όπως ένα  έκτακτο χειρουργείο, μια επείγουσα νοσηλεία ή ανάγκη για διαγνωστικές  εξετάσεις. Ο καλύτερος τρόπος για να θωρακίσεις την υγεία τη δική σου και της οικογένειάς σου, είναι να συμπληρώσεις την ασφαλιστική σου κάλυψη με ένα ιδιωτικό πρόγραμμα, καθώς ο ιδιωτικός τομέας της υγείας μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση.  

Το οφέλη ενός ιδιωτικού προγράμματος ασφάλειας υγείας 

Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, το 2015 περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια Έλληνες είχαν πρόσβαση σε ιδιωτικές δομές υγείας, είτε μέσω ατομικών είτε ομαδικών προγραμμάτων. Η τάση αυτή φαίνεται να είναι ανοδική καθώς, όπως στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες έτσι και στην Ελλάδα, η ιδιωτική ασφάλιση  έρχεται να καλύψει τα κενά της κοινωνικής ασφάλισης, και να λειτουργήσει παράλληλα και συμπληρωματικά με αυτήν. 


Ένα από τα βασικά οφέλη ενός ιδιωτικού προγράμματος υγείας είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση σε ποιοτικές παροχές υγείας. Μέσω ειδικών συμφωνιών και με άμεσες ή έμμεσες σχέσεις, οι ασφαλιστικές εταιρείες συνεργάζονται με πληθώρα νοσοκομείων και νοσηλευτικών ιδρυμάτων, τα λεγόμενα συμβεβλημένα νοσοκομεία. Με αυτό τον τρόπο, σε περίπτωση που ένας ασφαλισμένος χρειαστεί τις υπηρεσίες ενός συμβεβλημένου νοσοκομείου, το κόστος που θα προκύψει θα καταβληθεί απευθείας από την ασφαλιστική εταιρεία στο νοσοκομείο, μειώνοντας την ταλαιπωρία και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

 

Η Eurolife FFH διαθέτει δίκτυο με περισσότερα από 45 συμβεβλημένα νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας κάλυψη των εξόδων νοσηλείας.

 

 

Τι να προσέξεις όταν επιλέγεις ένα ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας 

Μπαίνοντας στη διαδικασία να επιλέξεις το σωστό πρόγραμμα για σένα, υπάρχουν κάποιοι βασικοί όροι που καλό είναι να προσέξεις, αλλά και καλύψεις και προνόμια που προσφέρει το κάθε πρόγραμμα και που μπορούν να προσαρμοστούν στις δικές σου ανάγκες.

Απαλλαγή ή Εκπιπτόμενο Ποσό

Ένας από τους πιο σημαντικούς όρους στον τομέα της ασφάλισης υγείας είναι η απαλλαγή ή το λεγόμενο εκπιπτόμενο ποσό. Ο όρος αυτός αφορά το ποσό που πρέπει να πληρώσει ο ασφαλισμένος σε περίπτωση νοσηλείας και από το οποίο απαλλάσσεται η ασφαλιστική. Αυτό το ποσό καθορίζει σε ένα μεγάλο βαθμό και το ύψος του ασφαλίστρου που θα κληθεί κάποιος να πληρώσει.

Συνήθως, το εκπιπτόμενο ποσό ενός νοσοκομειακού προγράμματος υγείας μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3.000 ευρώ. Όσο μεγαλύτερο το εκπιπτόμενο ποσό, τόσο μικρότερο το ασφάλιστρο που θα κληθείς να πληρώσεις και το αντίστροφο. Είναι λογικό να θέλεις να πληρώνεις όσο το δυνατόν χαμηλότερα ασφάλιστρα, αλλά καλό είναι να λάβεις υπόψη τη ρευστότητα που διαθέτεις όταν θα επιλέγεις το ποσό της απαλλαγής για το πρόγραμμά σου. 

Ένας άτυπος κανόνας είναι, να επιλέγουμε το ύψος του εκπιπτόμενου ποσού ανάλογα με τα χρήματα που έχουμε ανά πάσα στιγμή στον καταθετικό μας λογαριασμό ή στο πιστωτικό υπόλοιπο της κάρτας μας.

Όριο Ευθύνης της Εταιρείας

Εδώ αναφερόμαστε στο ύψος των δαπανών που μπορεί να καλύψει η ασφαλιστική για νοσηλείες (ανά ασφαλιστική περίοδο και ανά περιστατικό νοσηλείας). Και σε αυτή την περίπτωση το ύψος του ορίου ευθύνης επηρεάζει το ύψος του ασφαλίστρου: όσο μεγαλύτερο το όριο ευθύνης, τόσο μεγαλύτερο και το ασφάλιστρο. 

Εδώ αξίζει κανείς να δώσει λίγη προσοχή, γιατί υπάρχουν προγράμματα με πολύ μεγάλο όριο ευθύνης (για παράδειγμα προγράμματα που ξεπερνούν το ένα, ακόμη και το ενάμιση εκατομμύριο ευρώ). Σύμφωνα όμως με την έκθεση του ΙΟΒΕ με τίτλο «Δείκτες κόστους αποζημιώσεων μακροχρόνιων ασφαλιστικών νοσοκομειακών προγραμμάτων για την περίοδο 2011-2018», το μέσο κόστος νοσηλείας δεν ξεπερνάει τις τέσσερις χιλιάδες ευρώ. Έτσι βλέπουμε ότι είναι αρκετά μικρή η πιθανότητα να χρειαστεί κάποιος ένα τόσο μεγάλο όριο. 

Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος επιλογή, αλλά καλό είναι να αναλογιστείς τις ανάγκες σου, την οικονομική δυνατότητα που διαθέτεις και το αίσθημα ασφάλειας που θέλεις να έχεις και να βρεις το πρόγραμμα που να συνδυάζει την ιδανική ισορροπία όλων των παραπάνω. 

Πρόσθετες καλύψεις και επιδόματα που προσφέρουν τα προγράμματα ασφάλειας υγείας της Eurolife FFH

Τα προγράμματα ασφάλειας υγείας της Eurolife FFH προσφέρουν μια ευρεία σειρά καλύψεων που δεν έχουν μόνο να κάνουν με νοσοκομειακά προγράμματα. Μπορείς να βρεις προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης (εξωνοσοκομειακά) αλλά και καλύψεις και επιδόματα για πολλές περιπτώσεις. Οι πρόσθετες καλύψεις και επιδόματα έχουν σκοπό να λειτουργήσουν σαν μια επιπλέον ασπίδα προστασίας και ένα σύστημα υποστήριξης, βοηθώντας τον ασφαλισμένο να ανταπεξέλθει στα απρόοπτα (πχ νοσηλεία, χειρουργική επέμβαση κτλ). 

Χειρουργικό επίδομα

Ξεκινώντας με το χειρουργικό επίδομα, αυτό προσφέρει στον ασφαλισμένο άμεσα ένα καθορισμένο κεφάλαιο σε περίπτωση νοσηλείας για χειρουργική επέμβαση σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο (στην Ελλάδα και το εξωτερικό). Καταβάλλεται χωρίς την ανάγκη προσκόμισης αποδείξεων από χειρουργούς ή αναισθησιολόγους και καλύπτει έως 60.000€ ανά επέμβαση (σύμφωνα με τον αντίστοιχο πίνακα επεμβάσεων).

Ένα τέτοιο συμπληρωματικό ποσό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς μπορεί να καλύψει όποια απρόσμενα έξοδα μπορεί να προκύψουν πέρα από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (η οποία καλύπτεται από το βασικό πρόγραμμα που έχει ο ασφαλισμένος). Έτσι, η δυνατότητα αυτή προσφέρει ένα επιπλέον “μαξιλάρι” που μειώνει το άγχος σε περίπτωση ανάγκης για χειρουργική επέμβαση και χρόνο εκτός εργασίας.

  • Ενδεικτικό κόστος: 23€/μήνα (η κάλυψη ανανεώνεται σε ετήσιο επίπεδο)

Επίδομα σοβαρών ασθενειών

Ακόμα μία πρόσθετη κάλυψη στα προγράμματα υγείας που σκοπό έχει να παρέχει στον ασφαλισμένο οικονομική προστασία σε περίπτωση διάγνωσης σοβαρής ασθένειας, αποδίδοντας καθορισμένο κεφάλαιο για την κάλυψη καθημερινών αναγκών.

Πιο συγκεκριμένα, με το επίδομα σοβαρών ασθενειών αποδίδεται κεφάλαιο έως 60.000€ με τη διάγνωση σοβαρών ασθενειών όπως: Έμφραγμα μυοκαρδίου, στεφανιαία νόσος που απαιτεί χειρουργική επέμβαση (τουλάχιστον διπλό by-pass), εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνος, νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση, και άλλα. Το κεφάλαιο αποδίδεται είτε χρειαστεί νοσηλεία είτε όχι.

  • Ενδεικτικό κόστος: εξαρτάται από το ασφαλισμένο κεφάλαιο. Για παράδειγμα, για 10.000 το κόστος ανέρχεται στα 3,75€/ μήνα

 

Ειδικά με τις τωρινές συνθήκες, η επένδυση σε ένα ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλειας υγείας μπορεί να αποδειχθεί σημαντική για να έχεις σιγουριά, αλλά και για να ανακουφιστεί η ανησυχία που μπορεί να έχεις για το μέλλον. Με ένα κόστος που εντάσσεται στον οικογενειακό προϋπολογισμό, θα έχεις πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας όποτε τις χρειαστείς, ενώ θα μπορείς να επωφεληθείς και από τις πρόσθετες καλύψεις με βάση τις ανάγκες σου. 

Έτσι, προσφέρεις στον εαυτό σου (και στην οικογένειά σου) θωράκιση ενάντια στα απρόοπτα και έχεις τη σιγουριά πως ό,τι και αν συμβεί θα μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις έγκαιρα και με ασφάλεια.

Υπολόγισε τα ασφάλιστρα ενός προγράμματος υγείας εδώ

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας