Ιδιοκατοίκηση ή ενοίκιο; Η ασφάλεια περιεχομένου σε αφορά

Πώς έχει αλλάξει το τοπίο της αγοράς κατοικίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια
katoikia_enoikio_header_eurolife_blog

Μία από τις βασικές μας ανάγκες ως άνθρωποι είναι η στέγαση. Η δυνατότητα να έχουμε έναν χώρο που να μας προστατεύει από τα καιρικά φαινόμενα - στην πολύ βασική του μορφή - και να μας παρέχει ανέσεις, ξεκούραση, διασκέδαση. Στην παιδική ηλικία η έννοια του σπιτιού είναι κάτι που μας παρέχει η οικογένεια, αλλά με την ενηλικίωση ξεκινά η αναζήτηση κατοικίας, πολλές φορές σε προσωρινό επίπεδο (για σπουδές, δουλειά, συγκατοίκηση) και αργότερα σε πιο μόνιμο (γάμος, ξεκίνημα οικογένειας).

Ειδικά στην ελληνική κοινωνία, η απόκτηση ενός σπιτιού είναι ιδιαίτερα σημαντική. Είτε σαν οικονομικός στόχος ενός ατόμου ή μιας οικογένειας, αλλά και όπως εκφράζεται στην ανάγκη των γονέων να εξασφαλίσουν τις επόμενες γενιές, αφήνοντάς τους ένα σπίτι ή βοηθώντας οικονομικά όταν έρθει η ώρα να κάνουν το βήμα προς την ιδιοκατοίκηση.

Αυτή η εικόνα ήταν αντιπροσωπευτική τις περασμένες δεκαετίες, και ειδικά προς το τέλος του εικοστού αιώνα, αλλά τα τελευταία χρόνια και μετά την οικονομική κρίση έχει αλλάξει σε σημαντικό βαθμό. Η αγορά της κατοικίας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, που αξίζει να μελετήσουμε.

Ενοίκιο ή ιδιοκατοίκηση;

Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής ένωσης, αλλά έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με παλαιότερα. Ενώ το 2005 βρισκόταν στο 84,6%, το 2019 είχε πέσει στο 75,4%. Πλέον ένας στους τέσσερις Έλληνες ζει στο ενοίκιο, αλλά κι εκεί τα πράγματα έχουν δυσκολέψει τα τελευταία χρόνια, με τη ζήτηση και τις τιμές να αυξάνονται κατακόρυφα.

ta_enoikia_stin_ellada_eurolife_blog_Final-min

 Διάφοροι παράγοντες έχουν συνεισφέρει σε αυτή την αύξηση, τους οποίους μπορούμε να δούμε παρακάτω.

Μείωση επενδύσεων σε κατοικίες

Τα χρόνια της κρίσης έφεραν ραγδαία υποχώρηση στις επενδύσεις σε κατοικίες και στις οικοδομικές κατασκευές, κάτι που αντικατοπτρίζεται τώρα και στην αύξηση ζήτησης. Από 25,2 δισ. το 2007, οι επενδύσεις έπεσαν στα 1,4 δισ. ευρώ το 2019, σημειώνοντας πτώση 94,5%.

Επιπλέον, μειώθηκε κατά πολύ και η οικοδομική δραστηριότητα, με μείωση άνω του 80% στις οικοδομικές άδειες από το 2007. Ενδεικτικά, το 2007 εκδόθηκαν περίπου 80.000 άδειες οικοδομών και μόλις 12.600 άδειες το 2016. Αν το δούμε σε όρους επιφάνειας, οι νέες οικοδομές και οι προσθήκες σε υπάρχοντα κτίρια αναλογούσαν σε 29,4 εκατ. τετραγωνικά μέτρα το 2007 και μόλις 2,3 εκατ. τετραγωνικά μέτρα το 2016.

Με αυτές τις τιμές η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τις επενδύσεις και κατασκευές σε κατοικίες.

Από το 2017 και μετά παρουσιάστηκε μια άνοδος. Το 2020 οι οικοδομικές άδειες έφτασαν τις 18.800 με συνολική επιφάνεια που έφτανε τα 4,1 εκατ. τετραγωνικά μέτρα. Όμως η έκδοση αδειών υποχώρησε λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που δεν επέτρεπαν οικοδομικές εργασίες σε πολλές περιπτώσεις.

ependyseis_katoikia_infographic_eurolife_blog-min

Βραχυχρόνια ενοικίαση σπιτιού (AirBnB)

Ενώ ο κλάδος των οικοδομών και κατασκευών αντιμετώπιζε μεγάλη κρίση, από το 2018 παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στη ζήτηση σπιτιών με σκοπό τη βραχυχρόνια ενοικίαση. Πλατφόρμες όπως είναι το AirBnB έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας και σε περιοχές με τουριστική δραστηριότητα, καθώς αποτελούν έναν τρόπο για τους ιδιοκτήτες κατοικιών να τις εκμεταλλευτούν στο έπακρο.

Οι συνθήκες αυτές έχουν κάνει την αναζήτηση κατοικίας αρκετά δύσκολη και έχουν ωθήσει τα ενοίκια να αυξηθούν. Κάτι ακόμα που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι υπάρχει μειωμένη πρόθεση για την αγορά κατοικίας, σύμφωνα με έρευνες του ΙΟΒΕ. Το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει ότι έχει σκοπό να αγοράσει νέα κατοικία μέσα στον επόμενο χρόνο είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.

Ο ρόλος της ασφάλειας σπιτιού

Σε ένα τέτοιο τοπίο λοιπόν, που επικρατούν αυξημένα ενοίκια και δαπάνες κατοικίας, αλλά και που οι περισσότεροι δεν ζουν σε δικό τους σπίτι, είναι λογικό να σκέφτεσαι ότι η ασφάλεια σπιτιού δεν σε αφορά.

Θα έλεγε κανείς ότι αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες, αλλά αυτό δεν ισχύει για διάφορους λόγους. Σπίτι δεν είναι μόνο οι τοίχοι, αλλά και ό,τι υπάρχει μέσα του, τα αντικείμενα, οι αναμνήσεις που χτίζει κανείς με αγαπημένα πρόσωπα. 

Ακόμα κι αν είσαι ενοικιαστής, έχεις λόγο να επωφεληθείς από μια ασφάλιση σπιτιού, ασφαλίζοντας μόνο το περιεχόμενο, ή προσαρμόζοντας το πρόγραμμα για να ανταποκρίνεται στις δικές σου μοναδικές ανάγκες.

Ένας ακόμα λόγος για να επενδύσεις σε περαιτέρω προστασία για το σπίτι σου και το περιεχόμενό του, είναι το γεγονός ότι πολλά κτίρια είναι πλέον παλιά και πιο επιρρεπή σε βλάβες, σε συνδυασμό με την αυξημένη ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω κλιματικής αλλαγής. Έτσι, ενώ το κόστος για οποιαδήποτε ζημιά που έχει να κάνει με το ίδιο το σπίτι είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη, η ζημιά επηρεάζει και εσένα καθώς τα αντικείμενα και οι συσκευές που μπορεί να επηρεαστούν ή να καταστραφούν ανήκουν σε εσένα.

Θαλπωρή και προστασία στο σπίτι χάρη στο Sweet Home Content της Eurolife FFH

Το να αισθάνεσαι ασφάλεια και σιγουριά ότι θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις κάθε απρόοπτο είναι κάτι πολύ σημαντικό και στην περίπτωση της κατοικίας. Με το νέο πρόγραμμα ασφάλισης περιεχομένου σπιτιού Sweet Home Content, η Eurolife FFH προσφέρει μια ευέλικτη λύση που με μικρό σχετικά κόστος μπορεί να καλύψει πολλά ενδεχόμενα με ολοκληρωμένη προστασία για την κατοικία, είτε κύρια, είτε εξοχική. 

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα ασφάλισης περιεχομένου σπιτιού σε Α’ κίνδυνο, με πολλούς τρόπους προσαρμογής. Ο όρος Ασφάλιση σε Α’ κίνδυνο σημαίνει ότι σε περίπτωση ζημιάς εξολοκλήρου (με βάση το συμβόλαιό σου) θα αποζημιωθείς χωρίς να γίνει έλεγχος για την αξία της οικοσυσκευής χωρίς έλεγχο σχετικά με το αν η συνολική αξία της οικοσκευής σου είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα αξία της.

Με μόλις δύο βήματα προσαρμόζεις το πρόγραμμα στις δικές σου ανάγκες και απολαμβάνεις προστασία από πολλά απρόοπτα. Οι βασικές καλύψεις του προγράμματος περιλαμβάνουν:

 • Πυρκαγιά και κεραυνός
 • Έκρηξη
 • Κλοπή ή ληστεία
 • Βραχυκύκλωμα ηλεκτρικών μηχανών
 • Αλλοίωση τροφίμων

Επιλέγεις κεφάλαιο

Ανάλογα με την αξία του περιεχομένου του σπιτιού και της οικοσκευής, έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις από τρία διαφορετικά ασφαλιζόμενα κεφάλαια: €15.000, €30.000, €50.000.

Επιλέγεις πρόσθετες καλύψεις

Καθώς οι συνθήκες του κάθε σπιτιού είναι διαφορετικές, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται, τον όροφο (αν είναι διαμέρισμα), την ηλικία του κτιρίου, κ.α., έτσι είναι καλό να μπορείς να επιλέξεις πρόσθετες καλύψεις που να ανταποκρίνονται στις δικές σου ανάγκες. Με το Sweet Home Content, μπορείς να προσθέσεις επιπλέον καλύψεις με βάση δύο πακέτα, για να έχεις την πλήρη προστασία που θέλεις.

Το πακέτο Α περιλαμβάνει:

 • Πλημμύρα , θύελλα, καταιγίδα, χιόνι, βάρος χιονιού, χαλάζι, παγετός
 • Διαρροή νερού από σωληνώσεις
 • Πτώση δέντρων, κλαδιών ή στύλων
 • Κάλυψη σε προσωρινή κατοικία, έξοδα & ζημιές μεταφοράς
 • Έξοδα άντλησης υδάτων

Ενώ με το πακέτο Β έχεις πρόσβαση σε Υπηρεσία Άμεσης Επέμβασης που είναι διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο. Η υπηρεσία αυτή περιλαμβάνει:

 • βλάβες υδραυλικών/ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και βλάβες στο σύστημα θέρμανσης ή/και στο σύστημα παροχής φυσικού αερίου
 • βλάβη κλειδαριών και θραύση τζαμιών
 • υπηρεσίες φύλαξης και καθαρισμού
 • προσωρινή αντικατάσταση συσκευής τηλεόρασης, DVD player ή/και φορητού υπολογιστή
 • μεταβίβαση επειγόντων μηνυμάτων

Ενδεικτικά, το κόστος ξεκινά από €35 το χρόνο για το περιεχόμενο της κύριας κατοικίας και από €45 το χρόνο για το περιεχόμενο της εξοχικής κατοικίας.

Όποιο απρόοπτο και αν σε ανησυχεί σχετικά με το σπίτι σου, μπορείς να αισθανθείς σιγουριά ότι θα μπορείς να το αντιμετωπίσεις με την προστασία του προγράμματος Sweet Home Content. Η κατοικία είναι δικαίωμα για όλους, και αξίζει να μπορείς να απολαύσεις ηρεμία και θαλπωρή με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, όλες τις εποχές του χρόνου.

Μάθε περισσότερα για το Sweet Home Content

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας