Προγράμματα Ασφάλισης Κατοικίας

Εξασφαλίζουμε την ηρεμία σου, για να μπορείς να απολαμβάνεις κάθε στιγμή σε αυτό

Διακοπές με ηρεμία και ασφάλεια

Πώς να διατηρήσεις το σπίτι σου προστατευμένο όταν λείπεις 

Τους τελευταίους μήνες, η πανδημία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας. Είναι λογικό μετά από το πολύμηνο lockdown και την αυξημένη ανησυχία, να θέλουμε να αποδράσουμε από την πόλη. Το καλοκαίρι μας δίνει την ιδανική ευκαιρία να απομακρυνθούμε από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας και να απολαύσουμε χαλάρωση και ξεκούραση.

Όμως το να αφήσουμε το σπίτι μας κλειστό για πολύ καιρό φέρνει με τη σειρά του μια άλλου είδους ανησυχία, καθώς και εδώ οι εξελίξεις έχουν επηρεάσει τις συνθήκες. Το σπίτι έχει γίνει το καταφύγιό μας, ο χώρος εργασίας μας, χώρος χαλάρωσης και διασκέδασης, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι ήταν. Παράλληλα, οι απειλές προς το σπίτι και τα περιεχόμενά του παρουσιάζουν και αυτές αυξητική τάση.

Ας δούμε με ποιους τρόπους αλλάζει και απειλείται το σπίτι στην εποχή της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής.

Το σπίτι έγινε ο κόσμος μας

Κατά τη διάρκεια του lockdown πολλοί από εμάς εργαστήκαμε από το σπίτι. Παράλληλα, τα καταστήματα, οι χώροι εστίασης, άσκησης και αναψυχής ήταν κλειστοί, οπότε εστιάσαμε στις αγορές από το διαδίκτυο για να εξοπλίσουμε το σπίτι με τα αντικείμενα που χρειαζόμασταν για μια πιο άνετη εμπειρία.

Μπορεί να χρειάστηκες μια καρέκλα γραφείου, έναν υπολογιστή ή μια οθόνη. Μπορεί να αποφάσισες να επενδύσεις σε όργανα γυμναστικής για το σπίτι. Ίσως τα παιδιά να ζήτησαν κάποια κονσόλα για ηλεκτρονικά παιχνίδια ή ένα τάμπλετ. Ή ακόμα, να βρήκες επιτέλους χρόνο να ασχοληθείς με τα χόμπι που ήθελες και άρα να έκανες αγορές για εξοπλισμό ή ηλεκτρικές συσκευές.

Όποια κι αν ήταν η περίσταση, είναι γεγονός ότι οι ηλεκτρονικές αγορές αυξήθηκαν και ειδικά στα είδη τεχνολογίας. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A), την περίοδο εκπτώσεων Black Friday για το 2020 καταγράφηκε 43,6% μεγαλύτερος τζίρος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η αξία του περιεχομένου του σπιτιού αλλάζει

Ως εκ τούτου, είναι λογικό να αυξήθηκε η αξία των αντικειμένων που περιέχονται στο σπίτι (έπιπλα, διακοσμητικά αντικείμενα, ηλεκτρικές συσκευές, είδη τεχνολογίας, κ.α.). Έχεις αναλογιστεί ποτέ πόσο κοστίζουν συνολικά τα αντικείμενα μέσα στο σπίτι σου; Ας δούμε κάποιες ενδεικτικές πληροφορίες:

  • Στο σαλόνι: ένα σύστημα τηλεόρασης και το έπιπλο που την στηρίζει μπορεί να κοστίζουν γύρω στα 1.000€ συνολικά.
  • Στο υπνοδωμάτιο: το κρεβάτι, τα φωτιστικά, τα χαλιά, συνολικό κόστος περίπου 2.000€
  • Στην κουζίνα: συσκευές όπως φούρνος με κεραμική εστία, ψυγείο, μικροσυσκευές μαγειρέματος και άλλα αντικείμενα μπορεί να φτάσουν και τις 2.100€ σε κόστος.
  • Στο γραφείο: ο υπολογιστής και η οθόνη μπορεί να έχουν κόστος περίπου στα 1.400€.

Έτσι, αν αθροίσουμε το κόστος των βασικών αντικειμένων και συσκευών στα δωμάτια του σπιτιού, η συνολική τους αξία μπορεί να φτάσει περίπου τις 18.350, όσο δηλαδή κοστίζει ένα αυτοκίνητο!

Ο κίνδυνος των διαρρήξεων

Η εγκληματικότητα είναι μέρος της καθημερινής ζωής και δυστυχώς οι διαρρήξεις και οι κλοπές φαίνεται να παρουσιάζουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, το 2019 αυξήθηκαν οι κλοπές και οι διαρρήξεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

Πιο συγκεκριμένα, μερικά στοιχεία από τον απολογισμό της ΕΛΑΣ:

Για τις κλοπές και διαρρήξεις, η ΕΛΑΣ παρουσίασε τα εξής στοιχεία:

  • Καταγράφηκαν 7.551 περισσότερες κλοπές-διαρρήξεις σε όλη τη χώρα σε σχέση με το 2018.
  • Υπήρξαν 1.236 περισσότερες κλοπές και διαρρήξεις από σπίτια.
  • Από 81.734 περιστατικά στην επικράτεια, 47.832 αφορούσαν στην Αττική και 17.643 στη Θεσσαλονίκη

Η κλιματική αλλαγή έφτασε στην πόρτα μας

Το σπίτι απειλείται πλέον περισσότερο και από τον καιρό, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, η περίοδος 2019-2020 κατέγραψε πολύ πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Ενδεικτικά, μόνο το 2019 καταγράφηκαν 13 περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων (καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι, πυρκαγιές, πλημμύρες, κ.α.) που είχαν ισχυρή ένταση και έφεραν μεγάλες ζημιές σε σπίτια και υποδομές.

Τα καιρικά φαινόμενα δημιουργούν ζημιές και είναι δύσκολο να προστατευτούμε επαρκώς καθώς δεν έχουμε τον έλεγχο της έκτασης της ζημιάς που θα προκληθεί. Αξιοσημείωτο είναι πως το κόστος των δηλωθέντων ζημιών στην Ελλάδα από ακραία καιρικά φαινόμενα αγγίζει τα 307,9€ εκατ. (για το διάστημα 1993-2018), σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΕΕ. Για να δώσουμε ένα πιο συγκεκριμένο παράδειγμα, για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Κρήτη τον Νοέμβριο του 2020, το κόστος των ζημιών ανήλθε στα €20,8 εκατ. (στοιχεία της ΕΑΕΕ).

Πώς να προστατεύσεις το σπίτι σου

Με όλα τα παραπάνω, είναι εύλογη η ερώτηση: πώς προστατεύω το σπίτι μου και το περιεχόμενό του;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο όταν λείπεις από το σπίτι. Για την αποφυγή διαρρήξεων και κλοπών μπορείς να εγκαταστήσεις ένα σύστημα συναγερμού και να αναβαθμίσεις την πόρτα και τα κουφώματα του σπιτιού (κάτι που θα βοηθήσει και ενάντια στις καιρικές συνθήκες). Μια ενδεικτική τιμή για εγκατάσταση συστήματος συναγερμού κυμαίνεται στα €450.

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις συσκευές και gadgets παρακολούθησης, όπως έξυπνες κάμερες που συνδέονται στο διαδίκτυο, ανιχνευτές κίνησης, καπνού ή νερού, φώτα που ανάβουν με ανίχνευση κίνησης για να αποτρέπουν τους εισβολείς, και πολλά άλλα.

Παρόλα αυτά, χρειάζεται να είμαστε ρεαλιστές. Μπορείς να κάνεις το καλύτερο δυνατό για να θωρακίσεις το σπίτι σου ενάντια σε διαρρήκτες και ακραία καιρικά φαινόμενα, όμως δεν μπορείς να έχεις τον πλήρη έλεγχο για το μέλλον. Απρόοπτα συμβαίνουν όπως και ατυχήματα, φθορές και καταστροφές από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σκέψου λοιπόν, ότι στην περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο, θα έχεις να αντιμετωπίσεις τις ζημιές και τις απώλειες, καθώς και αυξημένα κόστη επισκευών και αντικατάστασης επίπλων, συσκευών και αντικειμένων. Για όλα αυτά, υπάρχει μία λύση που θα σε καλύψει τις δύσκολες ώρες.

Ολοκληρωμένη προστασία με ασφάλιση κατοικίας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σπίτι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους στη ζωή μας. Η αξία - υλική και συναισθηματική - των αντικειμένων στο σπίτι αλλά και του ίδιου του κτιρίου είναι ανεκτίμητη. Και φυσικά, το κόστος και η ταλαιπωρία επισκευής και αντικατάστασης σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο δεν είναι καθόλου αμελητέα.

Ο καλύτερος τρόπος για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ότι το σπίτι σου είναι προστατευμένο αλλά και θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις μια πιθανή διάρρηξη ή φυσική καταστροφή είναι να επενδύσεις σε ένα πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίας.

Τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας της Eurolife FFH σου προσφέρουν πολλαπλές καλύψεις για να εξασφαλίσεις την καλύτερη δυνατή προστασία για εσένα και την οικογένειά σου οποιαδήποτε στιγμή. Μέσω ενός προγράμματος ασφάλισης κατοικίας, πέρα από την προστασία ενάντια σε υλικές ζημιές από φυσικές καταστροφές, πυρκαγιά ή πλημμύρα, μπορείς να έχεις και τις εξής πολύ χρήσιμες καλύψεις, ανάλογα με τους όρους τους προγράμματος σου:

  • Υπηρεσία άμεσης επέμβασης: έχεις πρόσβαση 24 ώρες το 24ωρο σε εξειδικευμένους επαγγελματίες που είναι στη διάθεσή σου για τον περιορισμό ζημιών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  • Δίκτυο συνεργείων: η ασφαλιστική εταιρεία συνεργάζεται με δίκτυο συνεργείων που μπορεί να αναλάβει επισκευές ή άλλες εργασίες που μπορεί να προκύψουν.
  • Αντικατάσταση περιουσιακών στοιχείων: εάν προκύψει κάποια ζημιά, έχεις τη δυνατότητα να αντικαταστήσεις τα κατεστραμμένα αντικείμενα ή συσκευές ή να έχεις κάλυψη για το κόστος επισκευής τους.

Συγκριτικά, το κόστος ασφάλισης του σπιτιού είναι κάτι που μπορεί να ενταχθεί στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Με ένα ετήσιο ποσό σχετικά προσιτό, μπορείς να δώσεις ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας στο σπίτι σου.

Για παράδειγμα, αν υποθέσουμε ότι θέλεις να ασφαλίσεις ένα σπίτι...

  • Που βρίσκεται στα Νότια Προάστια της Αττικής
  • Είναι κατασκευασμένο το 2008, 90 τ.μ.
  • Το περιεχόμενό του έχει αξία €20.000

...με ένα πρόγραμμα κάλυψης κτιρίου και περιεχομένου όπως είναι το Multihome Ευέλικτο, το κόστος ανέρχεται στα 110 ευρώ/ χρόνο (με κάλυψη για καιρικά φαινόμενα και σεισμό)χ.

Κι αν έχεις ή πρόκειται να αποκτήσεις και αυτοκίνητο ασφαλισμένο στην Eurolife FFH, τότε μπορείς να επωφεληθείς από τη συνδυαστική προσφορά και να αποκτήσεις επιπλέον έκπτωση 5%.

Η προστασία της περιουσίας δεν είναι προνόμιο για τους λίγους και στην Eurolife FFH πιστεύουμε στην ολοκληρωμένη και προσιτή προστασία των περιουσιακών στοιχείων που έχουν σημασία: της κατοικίας και του αυτοκινήτου.

Με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μπορείς να απολαύσεις με ηρεμία τις διακοπές σου, γνωρίζοντας πως ό,τι και αν συμβεί θα μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις και να κρατήσεις το σπίτι και το αυτοκίνητό σου ασφαλή.

Δες τα προγράμματα Κατοικίας

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας