Προγράμματα Ασφάλισης Υγείας

Αξία έχει να φροντίζεις τον εαυτό σου και τους αγαπημένους σου

Οι ορμόνες της ευτυχίας & πώς να βελτιώσεις τη διάθεσή σου φυσικά

Eurolife blog - woman practicing yoga at home

Η ευτυχία δεν είναι μόνο ένα συναίσθημα, αλλά μια βιοχημική διαδικασία που επηρεάζεται από τις λεγόμενες «ορμόνες της ευτυχίας»: ενδορφίνη, σεροτονίνη, ντοπαμίνη και ωκυτοκίνη. Θέλεις να μάθεις με ποιους φυσικούς τρόπους μπορείς να ενισχύσεις την παραγωγή αυτών των ορμονών; Μερικές απλές αλλαγές στις συνήθειες και στις δραστηριότητές σου, μπορούν να «ξυπνήσουν» αυτές τις ορμόνες και να βελτιώσουν σημαντικά τη διάθεσή σου.

Ποιες είναι οι ορμόνες της ευτυχίας;

Ενδορφίνη

Είναι ένα μικρό πρωτεϊνικό μόριο που παράγεται στον εγκέφαλο και δημιουργεί αίσθηση ευφορίας. Επειδή μειώνει τον πόνο και το στρες, η ενδορφίνη συχνά αποκαλείται και «φυσικό οπιοειδές» του σώματος. Επίσης, συμβάλλει στην αίσθηση της ευεξίας.

 

Σεροτονίνη

Ίσως η πιο γνωστή «ορμόνη της ευτυχίας» ή και «ορμόνη της καλής διάθεσης». Εκτός από τη διάθεση, η σεροτονίνη επηρεάζει επίσης τον ύπνο, την όρεξη, τη μνήμη, τη μάθηση, τη θερμορύθμιση, καθώς και σωματικές λειτουργίες, όπως η πέψη. Η σχέση της σεροτονίνης με καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, το άγχος, οι διαταραχές ύπνου κ.ά., συνεχίζεται από τους ερευνητές, αλλά όλα δείχνουν ότι η ορμόνη αυτή παίζει κάποιο ρόλο στην ψυχική μας υγεία.

 

Ντοπαμίνη

Είναι γνωστή για τον ρόλο της στη ρύθμιση της διάθεσης, της προσοχής, και της κίνησης, αλλά πιο συχνά αποκαλείται «ορμόνη της ανταμοιβής», επειδή σχετίζεται με το αίσθημα ικανοποίησης και λειτουργεί ως επιβράβευση για κάτι που έχουμε κάνει. Για πολλούς αποτελεί κίνητρο, πρόκληση και καταλύτη της δημιουργικότητάς τους.

 

Ωκυτοκίνη

Είναι μια πεπτιδική ορμόνη, ιδιαίτερα γνωστή για τον ρόλο της στην αναπαραγωγή και τον τοκετό. Είναι η ορμόνη της αγάπης και της δημιουργίας σχέσεων, αφού ενεργοποιεί την εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη παρουσία ωκυτοκίνης μπορεί να βελτιώσει την ενσυναίσθηση, τη συναισθηματική δέσμευση και την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Πώς παράγονται οι ορμόνες της ευτυχίας;

Αφού μάθαμε για τις τέσσερις ορμόνες τη ευτυχίας, πάμε να δούμε ποιες καλές συνήθειες θα σε οδηγήσουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής και, φυσικά, σε καλύτερη διάθεση.

 

Μέσα στις δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διάθεση και την καλή ψυχική υγεία είναι, φυσικά, η άσκηση. Η γυμναστική, το περπάτημα και κάθε είδους άθλημα απελευθερώνει ενδορφίνες και ντοπαμίνη στον οργανισμό σου, βοηθώντας σε να νιώθεις καλύτερα, να κοιμάσαι καλύτερα και – παρά την κούραση – να αισθάνεσαι ενθουσιασμό και χαρά στο τέλος. Αν γυμνάζεσαι σε ομάδα, είτε παρέα με έναν φίλο, παίρνεις επιπλέον πόντους κοινωνικοποίησης. Τι καλύτερο;

 

Η διατροφή παίζει κι αυτή τον ρόλο της στα επίπεδα χαράς που νιώθεις. Όσο κι αν λαχταράς την τηγανητή πατάτα, η αλήθεια είναι ότι τα όσπρια, τα λιπαρά ψάρια, το κοτόπουλο, οι ξηροί καρποί, τα πράσινα λαχανικά, τα αυγά και το αβοκάντο θα σε κάνουν πιο χαρούμενο τελικά.

 

Τέλος, μην ξεχνάς να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν. Η μουσική, μια αγκαλιά, το γέλιο, ο έρωτας ή απλά μια βραδιά με φίλους σε γεμίζει με ορμόνες χαράς. Οπότε την επόμενη φορά που μια ευχάριστη δραστηριότητα – ή ο έρωτας – σου χτυπήσει την πόρτα, πες απλά το «ναι» και ζήσ’ το!

Η ευτυχία σου έχει μεγάλη αξία

Η ευτυχία σου και η ψυχική σου υγεία είναι πολύτιμες. Αλλά είναι ΟΚ να μην είσαι ΟΚ κάποιες φορές. Εκείνες τις φορές είναι σημαντικό να φροντίσεις τον εαυτό σου με τον καλύτερο τρόπο. Γι’αυτό, η Eurolife FFH σου παρέχει την υποστήριξη που χρειάζεσαι, ώστε να διατηρήσεις την υγεία σου με προγράμματα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, εκτενείς καλύψεις και διαγνωστικές εξετάσεις σε συνεργασία με εξαιρετικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα.

 

Επωφελήσου από:


  • Απεριόριστες επισκέψεις σε ψυχολόγο και ψυχίατρο με 50€ ανά συνεδρία για το πρόγραμμα Βασικό Υγεία.
  • Απεριόριστες επισκέψεις σε ψυχολόγους με 25€ ανά συνεδρία για το πρόγραμμα Προνόμιο για Όλους.

Και μην ξεχνάς ότι μπορείς να αποκτήσεις επιπλέον έκπτωση στα ασφάλιστρά σου με τις συνδυαστικές εκπτώσεις του προγράμματοςEurolifeSYN+.

 

Αναγνωρίζουμε την ανεκτίμητη σημασία της ψυχικής υγείας και υποστηρίζουμε την πρόληψη και την πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας για εσένα και τους αγαπημένους σου.

Προγράμματα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας