Αξία έχει να μεγαλώνεις ένα χαρούμενο κατοικίδιο!

Πρόγραμμα ασφάλισης κατοικιδίων My Happy Pet

7 μύθοι για τις γάτες που αξίζει να καταρρίψουμε

Είναι η γάτα ένα παρεξηγημένο ζώο;
Eurolife blog - woman playing with her cat

Γάτα, gatta catta, κάττα, felis catus, γαλή. Με όλους αυτούς τους τρόπους ο άνθρωπος από τον 11ο αιώνα μέχρι σήμερα προσφωνεί ένα από το πιο αγαπημένα (ή και όχι) ζωάκια συντροφιάς.

Μπορεί στην αρχαία Αίγυπτο να λατρευόταν με το όνομα της θεάς Μπαστέτ, αλλά η γάτα έχει περάσει στην ιστορία ως ένα από τα πιο παρεξηγημένα ζώα. Άλλοι δε χορταίνουν να βλέπουν εικόνες με γάτες, βίντεο με γάτες και να υιοθετούν γάτες στο σπίτι, ενώ άλλοι δημιουργούν μερικούς – όχι και τόσο καλοπροαίρετους – μύθους για ένα από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια συντροφιάς του σύγχρονου κόσμου.

Μέσα από αυτό το άρθρο, καταρρίπτουμε τους πιο συχνούς μύθους για τις γάτες, αποκαλύπτοντας την πραγματική φύση αυτού του εκπληκτικού ζώου.

7 μύθοι για τις γάτες και τις συμπεριφορές τους απέναντι στους ανθρώπους

Ας δούμε τους 7 πιο διαδεδομένους μύθους για τη συμπεριφορά της γάτας και ας τους καταρρίψουμε μαζί έναν προς έναν.

Το ‘χεις;

Οι γάτες προτιμούν να είναι μόνες

Παρόλο που οι γάτες φαίνονται ανεξάρτητες, δε σημαίνει ότι απολαμβάνουν την απομόνωση. Οι γάτες μπορούν να αναπτύξουν δυνατούς δεσμούς με τους ανθρώπους και με άλλα ζώα και συχνά αναζητούν την παρέα και την προσοχή. Κάποιες στιγμές ίσως θέλουν την ησυχία τους, αλλά και ποιος δεν τη θέλει εδώ που τα λέμε;

Φαντάσου να έρχονται απροειδοποίητα επίσκεψη στο σπίτι σου οι τεράστιοι φίλοι του κατά τ’ άλλα αξιαγάπητου συγκατοίκου σου, να σου χαλάνε την ησυχία και να σου ανακατεύουν τη φρεσκοπλυμένη σου γούνα. Κι εσένα μόλις σε είχε πάρει ο ύπνος… Ε δεν ακούγεται πολύ ευχάριστο ε;

Οι γάτες είναι ανεξάρτητες και δε χρειάζονται προσοχή όπως οι σκύλοι

Αν και οι γάτες μπορεί να είναι πιο ανεξάρτητες από τους σκύλους, εξακολουθούν να χρειάζονται προσοχή, φροντίδα και αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους για να είναι ευτυχισμένες.

Σίγουρα, έχουν ανάγκη την ίδια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τους σκύλους. Οκ, δε χρειάζεται να τις βγάλεις βόλτα όπως έναν σκύλο. Αλλά σε μια γάτα κάνει καλό να παίζετε με τα αγαπημένα της παιχνίδια λίγα λεπτά κάθε μέρα. Έτσι γυμνάζεται και εκτονώνει την περίσσεια ενέργειας. Όχι τίποτα άλλα, αλλά για να λιγοστέψουν και τα μεταμεσονύκτια zoomies που την πιάνουν και τρέχει πάνω κάτω σαν σίφουνας τρεις τη νύχτα!

Οι γάτες είναι επιθετικές από τη φύση τους

Η επιθετικότητα στις γάτες συνήθως προκύπτει από φόβο, άγχος ή αμυντική συμπεριφορά. Με την κατάλληλη κοινωνικοποίηση και φροντίδα, οι γάτες μπορούν να είναι πολύ τρυφερές και αγαπησιάρικες.

Κάθε ζωάκι έχει σαφώς τον χαρακτήρα του και καλό είναι να μην προσπαθούμε να εφαρμόσουμε κάτι, αν βλέπουμε ότι η γάτα μας αντιδρά σε αυτό. Για παράδειγμα, πολλοί προσπαθούν να χαϊδέψουν μια γάτα με το ζόρι, ενώ εκείνη φαίνεται πως δε νιώθει άνετα με αυτό. Αν επιμένεις να αγγίξεις τη χνουδωτή κοιλίτσα με το ζόρι, τότε μην απορείς γιατί αντί για απαλή γατοκοιλίτσα συνάντησες κοφτερό δοντάκι. Τα σημάδια ήταν εκεί. Απλά διάλεξες να τα αγνοήσεις και η τιμωρία σου δεν άργησε να έρθει…

Οι γάτες δεν τα πάνε καλά με τα μικρά παιδιά

Αυτός ο μύθος στηρίζεται στην παρανόηση της συμπεριφοράς των γατών και της αλληλεπίδρασής τους με τα παιδιά. Με την κατάλληλη επίβλεψη και εκπαίδευση και των δύο πλευρών, οι γάτες μπορούν να είναι υπέροχοι σύντροφοι για παιδιά.

Το μυστικό είναι να μάθεις στο παιδί να σέβεται και να μην ενοχλεί το κατοικίδιό σας από την μία. Από την άλλη, αναλογίσου και την προσωπικότητα της γάτας σου. Κάποιες έχουν αυτό που λέμε γαϊδουρινή υπομονή με τα παιδιά. Κάποιες άλλες, όμως, είναι λίγο πιο…ευέξαπτες. Εκεί είναι που θα πρέπει να βάλεις τα σωστά όρια, ώστε παιδί και κατοικίδιο να καταλάβουν τους κανόνες συμβίωσης μέσα στο σπίτι.

Οι μαύρες γάτες φέρνουν ατυχία

Πρόκειται για έναν παλιό μύθο που δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Η παρουσία μιας γάτας στη ζωή ενός ανθρώπου φέρνει χαρά και είναι γνωστό ότι μειώνει το στρες και την κατάθλιψη. Τι σχέση έχει αν η γάτα σου είναι ένα μικρό και γλυκό σκότος, ένα χαριτωμένο πορτοκαλί τιγράκι ή μια ολόλευκη χνουδωτή μπαλίτσα; Όλες οι γάτες, ανεξαρτήτου χρώματος, θα σου κρατήσουν υπέροχη συντροφιά, αν τους δώσεις την ευκαιρία.

Οι γάτες είναι επικίνδυνες για τις εγκύους

Αυτός ο μύθος σχετίζεται κυρίως με την τοξοπλάσμωση, μια λοίμωξη που μπορεί να μεταδοθεί μέσω των κοπράνων της γάτας. Ωστόσο:


  • Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι χαμηλός, όταν η έγκυος αποφεύγει το καθάρισμα της γατολεκάνης.
  • Είναι σχεδόν αδύνατο η γάτα να κολλήσει τη συγκεκριμένη λοίμωξη, αν τρώει μόνο μαγειρεμένο κρέας ή γατοτροφές. (Το μικρόβιο μεταδίδεται από κατανάλωση ατελώς ψημένου ή ωμού κρέατος.)
  • Είναι εξαιρετικά δύσκολο μια γάτα να μολυνθεί από τοξόπλασμα, όταν είναι αμιγώς γάτα σπιτιού και δεν κυκλοφορεί έξω σε αυλές και σοκάκια.

Οι γάτες μπορούν να συνεχίσουν να είναι μέρος της οικογένειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκεί να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από όλους.

Οι γάτες δεν μπορούν να εκπαιδευτούν όπως οι σκύλοι

Αυτό κι αν είναι μύθος! Οι γάτες έχουν απλώς διαφορετικό τρόπο μάθησης σε σχέση με τους σκύλους. Μπορούν μια χαρά να εκπαιδευτούν σε διάφορες εντολές και κόλπα, όπως να έρχονται όταν τις καλούν, να κάθονται, ή ακόμη και να χρησιμοποιούν την ανθρώπινη τουαλέτα!

Η επιτυχία στην εκπαίδευση των γατών απαιτεί υπομονή, συνέπεια και χρήση θετικής ενίσχυσης. Κράτα βέβαια στο μυαλό σου ότι η κατανόηση της μοναδικής προσωπικότητας και των κινήτρων της κάθε γάτας μπορεί να κάνει την εκπαίδευση πιο ευχάριστη και για σένα και για τη γάτα σου.

Κάνε τη γάτα σου χαρούμενη με τη Eurolife FFH

Όταν μιλάμε για την υγεία των τετράποδων φίλων μας, όλοι θέλουμε το καλύτερο για αυτούς, έτσι δεν είναι; Η Eurolife FFH σου δείχνει τον έξυπνο τρόπο να κρατάς τη γάτα σου χαρούμενη με το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικιδίων, το My Happy Pet!

Πλέον, δεν ανησυχείς για την υγεία του χνουδωτού σου φίλου. Eurolife FFH και Eurobank ενώνουν δυνάμεις για να ακούς πολλά purr purr ακόμα! Το πρόγραμμα ασφάλισης My Happy Pet απευθύνεται σε ιδιοκτήτες σκύλων και γατών ανεξαρτήτως φυλής (ράτσας), ηλικίας και προϋπάρχουσας ασθένειας και σου προσφέρει:


  • κτηνιατρικές επισκέψεις
  • οδοντιατρικό καθαρισμό
  • μικροβιολογικές, απεικονιστικές και ενδοσκοπικές εξετάσεις
  • νοσήλια
  • περιποίηση ομορφιάς ή καλλωπισμού
  • συνεδρίες εκπαίδευσης

 

Έτσι, η γατούλα ή το σκυλάκι σου θα συνεχίσει να τρέχει πάνω κάτω και να σου κάνει νάζια, αφού η υγεία του και η ευημερία του είναι κάτι που έχεις ήδη φροντίσει με το My Happy Pet.

Νέο πρόγραμμα ασφάλισης κατοικιδίων My Happy Pet

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας