My Cyber Protection

Προστατέψτε την ψηφιακή δραστηριότητά σας

Εθισμός στο διαδίκτυο

Τι σημαίνει και πώς να το αναγνωρίσεις;
Eurolife blog - couple at home using devices

Οκ, το internet είναι κομμάτι της ζωής μας πλέον. Δε γίνεται να ζήσουμε χωρίς αυτό.

Ωστόσο, μερικές φορές το παρακάνουμε με το cyberpsychology και τον χρόνο που περνάμε σε αυτό. Το καταλαβαίνουμε καλύτερα όταν ανοίγουμε το app που λέει πόσες ώρες είμαστε στα social media κάθε μέρα..

Το ατελείωτο περιεχόμενο, η πλήρης και 24ωρη πρόσβαση, η ανωνυμία και καμιά φορά η περιέργεια είναι λόγοι που καθιστούν το διαδίκτυο αρκετά εθιστικό. Χρειάζεται να μπορούμε να καταλάβουμε πότε το διαδίκτυο μας ωφελεί και πότε έρχεται η στιγμή να συνεχίζουμε την καθημερινότητά μας offline. Σε αυτό το άρθρο εξηγούμε πού χρειάζεται να δώσουμε λίγη παραπάνω προσοχή.

Συμπτώματα εθισμού στο διαδίκτυο

Κάποια από τα συμπτώματα εθισμού στο διαδίκτυο είναι τα παρακάτω:

  • Περνάς όλο και περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο και το κινητό είναι προέκταση του χεριού σου.
  • Πέφτει το internet και νιώθεις συμπτώματα στέρησης.
  • Οι σχέσεις, η εργασία, η σχολή, η ψυχαγωγία πέφτουν σε δεύτερη μοίρα. Έχει πιο πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις stories και live streaming.
  • Αποκρύπτεις τις ώρες που περνάς online.

Τα απρόοπτα του διαδικτύου

Αν με το που κλείνουμε μια εφαρμογή, ανοίγουμε μια άλλη και μετά μια άλλη και πάει λέγοντας, ενδεχομένως να είμαστε online περισσότερο από ότι θα έπρεπε. Οι γνωστές παγίδες χρόνου στο διαδίκτυο είναι:

  • Τα social media
  • Το online gaming
  • Ο ηλεκτρονικός τζόγος
  • Οι online αγορές

 

Επιπτώσεις στους ενήλικες

Η έλλειψη ύπνου, η κοινωνική απόσυρση και ο παθητικός τρόπος ζωής είναι κάποιες από τις επιπτώσεις που έχει η εξάρτηση από το διαδίκτυο στους ενήλικες. Αν έχεις νιώσει ότι μέρα με τη μέρα έχεις λιγότερη ευεξία και ψυχική διάθεση να κάνεις πράγματα στον φυσικό κόσμο, ήρθε η στιγμή να απομακρυνθείς από το internet για λίγο.

 

Αντιμετώπιση εθισμού στο διαδίκτυο

Η ευτυχία σου, η κοινωνικότητά σου και η ψυχική σου υγεία, είναι πάνω από οτιδήποτε συμβαίνει online. Για την αντιμετώπιση του εθισμού στο διαδίκτυο, η αυτογνωσία και η αναγνώριση των συμπτωμάτων είναι το πρώτο βήμα. Οπότε αν έχεις διαπιστώσει ότι η σχέση σου με το internet καταπατά άλλες πτυχές της ζωής, ξέρεις ότι έχει έρθει η στιγμή να δράσεις.

 

Εάν θέλεις να εξισορροπήσεις τη σχέση σου με τον online κόσμο, μπορείς για αρχή να θέσεις πιο σαφή χρονικά όρια χρήσης του διαδικτύου. Όρισε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο που θα είσαι online και χρησιμοποίησε μια εφαρμογή που θα σε ειδοποιεί όταν ξεπερνάς τον χρόνο αυτό. Επιπροσθέτως, έχεις τη δυνατότητα να  απενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις των εφαρμογών που χρησιμοποιείς. Με αυτόν τον τρόπο, η προσοχή σου δεν θα διασπάται συνεχώς από τα applications που σκοπό έχουν να σου δείχνουν συνεχώς νέο περιεχόμενο και να σε κάνουν να τα επισκέπτεσαι ξανά και ξανά. Παράλληλα, η ενασχόληση με εναλλακτικές δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν το διαδίκτυο, μπορεί να μας βοηθήσει να μείνουμε μακριά από τις οθόνες για περισσότερο και να μας θυμίσει ότι η αληθινή ζωή συμβαίνει offline.

Τέλος, εάν χρειάζεσαι επιπλέον βοήθεια για την αντιμετώπιση του εθισμού στο διαδίκτυο, μπορείς πάντα να απευθυνθείς σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

 

Πλοήγηση στο διαδίκτυο με ασφάλεια

Το internet και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσφέρουν πολλά οφέλη όταν μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε σωστά. Μειώνουν τις αποστάσεις και κάνουν εύκολη την επικοινωνία, ενώ παράλληλα αποτελούν πολύτιμο εργαλείο στην επαγγελματική μας ζωή. Είναι το μέρος που μπορούμε να μοιραστούμε στιγμές με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Μας επιτρέπουν να κάνουμε online τις αγορές μας και να διεκπεραιώσουμε πολλές εργασίες από την άνεση του σπιτιού μας. Αποτελούν πηγή ενημέρωσης και εκπαίδευσης αφού μας δίνουν γρήγορη πρόσβαση σε μεγάλο εύρος πληροφοριών και γνώσεων, μας προσφέρουν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούμε και πολλά ακόμη.

 

Όπως όλα τα πράγματα όμως, έτσι και το διαδίκτυο μπορεί να κρύβει και απρόοπτα, όπως κλοπή ψηφιακής ταυτότητας, μη εξουσιοδοτημένες αγορές, data breaching, phishing κ.ά.

Στη Eurolife FFH είμαστε στο πλευρό σου με το πρόγραμμα My Cyber Protection, για να απολαμβάνεις ασφάλεια και προστασία από τα απρόοπτα του διαδικτύου, αφού σε καλύπτει για:

 

  • Ηλεκτρονικές αγορές που έφθασαν καθυστερημένα.
  • Παραλαβές φθαρμένων προϊόντων ή διαφορετικών προϊόντων από αυτά που αγοράσατε.
  • Απώλεια χρημάτων από μη εξουσιοδοτημένη διαδικτυακή μεταφορά.
  • Κλοπή ψηφιακής ταυτότητας.
  • Αμοιβές δικηγόρου, μέχρι του ποσού των 500€ ανά περιστατικό.

Και μην ξεχνάς ότι μπορείς να αποκτήσεις επιπλέον έκπτωση στα ασφάλιστρά σου με τις συνδυαστικές εκπτώσεις του προγράμματος EurolifeSYN+.

Τόσο η σωστή και ισορροπημένη χρήση του διαδικτύου όσο και η ασφάλεια κατά την περιήγησή μας σε αυτό, μπορούν να μας προσφέρουν μία καλύτερη online και offline ποιότητα ζωής.

Πρόγραμμα My Cyber Protection

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας