Αποταμίευση / Επένδυση

Εξασφάλισε σήμερα ένα δυνατό αύριο

Διαχειρίζομαι την αλλαγή στα διάφορα life stages

Πώς βοηθά η αποταμίευση χρημάτων
Eurolife blog | Family at home with laptop

Στη ζωή μας θα περάσουμε από διάφορα στάδια και αλλαγές. Οι συνθήκες, το περιβάλλον, η εργασία μας και οι στόχοι μας διαφοροποιούνται. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το πώς μπορείς να διαχειρίζεσαι την αλλαγή και να την αντιμετωπίζεις ως μια καλή ευκαιρία για εξέλιξη.


Συχνά οι αλλαγές στη ζωή μας έχουν μια άμεση ή έμμεση σχέση με το «ταμείο» μας. Ένα νέο σπίτι, ένα νέο αυτοκίνητο, η γέννηση ενός παιδιού, κι άλλα ορόσημα στη ζωή μας συνοδεύονται από έξοδα. Η αποταμίευση χρημάτων είναι ένας τρόπος να σιγουρευτείς ότι ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σου μπορεί να υποστηριχθεί οικονομικά.

Σε κάθε περίπτωση, με την αποταμίευση μπορείς να εξασφαλίσεις το καλύτερο για σένα και τους αγαπημένους σου, αλλά και να αντιμετωπίσεις απρόβλεπτες περιστάσεις και νέες συνθήκες στη ζωή σου.

Ποιες είναι οι σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας;

Υπάρχουν πολλές σημαντικές αλλαγές στη ζωή, για τις οποίες καλό είναι να σκεφτείς το ενδεχόμενο της αποταμίευσης. Για παράδειγμα:

  • Οι στόχοι σου, όπως η αγορά ενός αυτοκινήτου, η προετοιμασία για τον γάμο σου ή η δημιουργία οικογένειας, χρειάζονται χρήματα. Η αλήθεια αυτή είναι. Η αποταμίευση σε βοηθά να πετύχεις αυτούς τους στόχους χωρίς πίεση.
  • Οι ευκαιρίες που εμφανίζονται στη ζωή σου και δε θέλεις να τις χάσεις με τίποτα. Η αποταμίευση σου δίνει την οικονομική άνεση να μην «κολλήσεις στο οικονομικό», όταν σκέφτεσαι νέες επιχειρηματικές ιδέες. Επίσης σου δίνει το boost που ψάχνεις για να επενδύσεις στον εαυτό σου, με απόκτηση γνώσης από σπουδές, μεταπτυχιακά και κλαδικές επιμορφώσεις.
  • Η συνταξιοδότησή σου, που μπορεί σου φαίνεται τώρα πολύ μακρινή ιστορία, όμως προνοώντας με αποταμίευση χρημάτων θα δεις ότι μόνο ευγνωμοσύνη προς τον εαυτό σου θα νιώθεις για τη ζωή σου μετά τη σύνταξη.
  • Οι απροσδόκητοι παράγοντες, όπως ο πληθωρισμός που βιώνουμε τελευταία, έχει κάνει πιο δύσκολο να συντηρήσουμε τον τρόπο ζωής μας. Με λίγα λόγια; Όλα ακριβαίνουν. Η αποταμίευση σου δίνει μια οικονομική ασφάλεια, για να αντιμετωπίσεις τέτοιες περιπτώσεις.

Η αποταμίευση δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά είναι απαραίτητη. Η Eurolife FFH μπορεί να γίνει σύμμαχός σου στην επίτευξη των στόχων σου, στα διάφορα στάδια της ζωής σου, κοντινά ή μακρινά

Γιατί είναι σημαντικό να αποταμιεύουμε;

Τώρα σίγουρα σκέφτεσαι «Πω, πω μια από τα ίδια, το χω ακούσει αυτό!». Η αλήθεια είναι ότι δε θέλουμε να ακουστούμε κι εμείς σαν τον πατέρα σου τώρα, αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αξίζει να κάνεις αποταμίευση χρημάτων από νωρίς. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς είναι:

  • Για να επιτύχεις οικονομικούς στόχους. Είτε πρόκειται για την αγορά ενός σπιτιού, την εκπαίδευση των παιδιών σου ή την συνταξιοδότησή σου, η αποταμίευση είναι απαραίτητη για να πετύχεις αυτούς τους στόχους.
  • Για να έχεις οικονομική ασφάλεια. Η αποταμίευση χρημάτων σου δίνει μια αίσθηση σταθερότητας και συμβάλλει στη διατήρηση της καλή ψυχικής υγείας. Σε βοηθά να αισθάνεσαι ότι έχεις τον έλεγχο των οικονομικών και ότι έχεις προετοιμαστεί καλά για οτιδήποτε σου φέρει η ζωή.
  • Για να ζήσεις μια καλύτερη ζωή. Η αποταμίευση σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν, όπως να ταξιδέψεις, να αγοράσεις τα αγαπημένα σου αντικείμενα ή να κάνεις επενδύσεις που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου.
  • Για να αντιμετωπίσεις απρόβλεπτα έξοδα. Η ζωή είναι γεμάτη απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως η απώλεια εργασίας, μια ασθένεια στην οικογένεια ή ένα απρόσμενο γεγονός. Η αποταμίευση σου δίνει οικονομική ασφάλεια, για να αντιμετωπίσεις αυτές τις καταστάσεις χωρίς άγχος.

Αν ανήκεις στους millennials και τη gen Z, η αποταμίευση χρημάτων είναι ακόμα πιο σημαντική για σένα. Οι γενιές αυτές έχουν μεγαλώσει σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και αστάθειας. Σου αξίζει λοιπόν μια καλύτερη ζωή. Η αποταμίευση θα σε βοηθήσει να αρχίσεις από αυτή την ηλικία να οργανώνεις το μέλλον σου και να διεκδικήσεις αυτό που ονειρεύεσαι.

Πώς να κάνω αποταμίευση - Ο «Χρυσός Κανόνας» του 50 - 30 - 20

Ο Χρυσός Κανόνας του 50-30-20 είναι ένας εύκολος τρόπος να υπολογίσεις πόσο χρειάζεται να αποταμιεύεις κάθε μήνα. Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα, το ιδανικό ποσοστό μισθού για αποταμίευση είναι το 20%.

 

Άρα, το 50% του μισθού διατίθεται για τα βασικά έξοδα, όπως ενοίκιο, τροφή και λοιπές αναγκαίες δαπάνες. Το 30% αφιερώνεται στην διασκέδασή σου, όπως εξόδους, εκδρομές, φαγητό και αγορές. Το 20% αποταμιεύεται για το μέλλον.

Ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους σου κάθε χρονική στιγμή, μπορείς να προσαρμόσεις ελαφρώς τα ποσοστά. Το σημαντικό είναι να έχεις μια στρατηγική που θα σε βοηθήσει να προετοιμαστείς για το μέλλον.

3 τρόποι για να κάνεις αποταμίευση χρημάτων

Υπάρχουν 3 τρόποι για να οργανώσεις την αποταμίευσή σου και είναι οι εξής:


  1. Φτιάξε μια λίστα με τους στόχους σου. Σκέψου τι θέλεις να πετύχεις στη ζωή σου και κατάστρωσε ένα σχέδιο αποταμίευσης χρημάτων για να τους πετύχεις.
  2. Σχεδίασε ένα μηνιαίο budget. Παρακολούθησε το εισόδημά σου και τα έξοδά σου και δεσμεύσου να αποταμιεύεις ένα ρεαλιστικό ποσό κάθε μήνα. Δεν είπαμε να μη βγεις και να μη διασκεδάσεις. Έχεις το 30% του μισθού σου γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Παίξε μπάλα με το 20%. Το ‘χεις
  3. Έξυπνη αποταμίευση με τη Eurolife FFH. Στην Eurolife FFH, κατανοούμε την ανάγκη για οικονομική σταθερότητα αλλά και τις καθημερινές ανάγκες και έξοδα που έχεις. Γι’ αυτό σε βοηθάμε σε κάθε στάδιο της ζωής σου με ιδιωτική ασφάλιση και προσαρμοσμένες λύσεις για την πραγματοποίηση των ονείρων σου. Με το ασφαλιστικό πρόγραμμα My Investment Plan μπορείς να επιλέξεις την επενδυτική στρατηγική που σου ταιριάζει και να έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους σου.

Ανεξάρτητα από το τι θες να πετύχεις σε κάθε δεκαετία της ζωής σου, η Eurolife FFH είναι εδώ για να σε στηρίξει στο ταξίδι προς την οικονομική ευημερία τόσο στην τρίτη ηλικία όσο και στο σήμερα με προγράμματα αποταμίευσης που σου επιτρέπουν να πάρεις το μέλλον στα χέρια σου.

 

Θέλεις να μάθεις περισσότερα; 

My Investment Plan

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας