Ξεκίνα θωρακίζοντας την υγεία σου

Εξασφάλισε ηρεμία και καλή υγεία

Ψυχική υγεία: Η αξία του να μην κάνεις τίποτα

Τα επιστημονικά οφέλη του να έχεις ελεύθερο χρόνο για εσένα
Eurolife blog - woman relaxing at home

Πότε ήταν η τελευταία φορά που δεν έκανες τίποτα; Πότε αισθάνθηκες να βαριέσαι; Η βαρεμάρα είναι ένα συναίσθημα που οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να αποφύγουμε με κάθε τρόπο. Γεμίζουμε τον χρόνο μας με δουλειές, δραστηριότητες, διασκέδαση, κοιτάμε οθόνες κάθε ελεύθερη στιγμή της ημέρας για να μη μείνουμε μόνοι με τις σκέψεις μας.

Αλήθεια, εσύ θα προτιμούσες να κάτσεις μόνος και να βαρεθείς για 15 λεπτά ή να δώσεις στο σώμα σου ένα μικρό ηλεκτρικό σοκ; Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Virginia στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι προτιμούν το ηλεκτρικό σοκ.

Όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Για ένα τεράστιο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, ο μέσος άνθρωπος περνούσε αρκετό χρόνο μοναχικότητας και βαρεμάρας καθημερινά. Και η επιστήμη μας λέει ότι αυτό μπορεί να συνεισφέρει στην ψυχική υγεία αλλά και την σωματική.

Τα επιστημονικά οφέλη του να μην κάνεις τίποτα

Η βαρεμάρα είναι ένα συναίσθημα που έχουμε αισθανθεί όλοι, από μικρή ηλικία. Αλλά τι είναι ακριβώς; Ορίζεται ως η διαδικασία του να προσπαθούμε αλλά να αποτυγχάνουμε να βρούμε ερεθίσματα. Δεν είναι το ίδιο με τη χαλάρωση, που είναι σχεδιασμένη να αποφεύγει τα ερεθίσματα έτσι κι αλλιώς.

Με τη βαρεμάρα το μυαλό σου αναγκάζεται να βρει τα δικά του ερεθίσματα κι έτσι αφήνει τις σκέψεις να ταξιδέψουν, σου επιτρέπει να σκεφτείς το παρελθόν και το μέλλον και να αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη. Κι αυτό είναι καλό για διάφορους λόγους:

Δεν είναι παραγωγικό να είσαι συνέχεια παραγωγικός

Το να κάνεις πράγματα και να σκέφτεσαι συνέχεια, περνώντας από τη δουλειά στην κοινωνικοποίηση και την ψυχαγωγία χωρίς κανένα διάλειμμα, δεν είναι βιώσιμο. Δεν έχεις χρόνο να επεξεργαστείς τις πληροφορίες που δέχεσαι και δεν δίνεις στο μυαλό σου χώρο να ξεκουραστεί. Η βαρεμάρα μπορεί να σε βοηθήσει να συγκεντρώνεσαι καλύτερα και να είσαι πιο παραγωγικός ότανχρειάζεται.Η βαρεμάρα ενισχύει τη δημιουργικότητα

Σαν εξάσκηση για το μυαλό, η έλλειψη ερεθισμάτων ευνοεί τη φαντασία και οδηγεί σε μεγαλύτερη όρεξη για δημιουργία. Η βαρεμάρα σε βοηθά να βρεις νέες ιδέες και σου δίνει τα εφόδια να αλλάξεις καταστάσεις που δεν σου αρέσουν ή να λύσεις προβλήματα που σε ταλαιπωρούν.

Αποκτάς έλεγχο της προσοχής σου

Η προσοχή σου βομβαρδίζεται διαρκώς από ερεθίσματα: είναι η δουλειά και οι υποχρεώσεις, το έξυπνο τηλέφωνο με τις συνεχείς ειδοποιήσεις του, τα κοινωνικά δίκτυα που είναι σχεδιασμένα για να σε κάνουν να περνάς περισσότερο χρόνο κοιτώντας μια οθόνη, και πολλά άλλα. Όταν μάθεις να αντιστέκεσαι και να μην κάνεις τίποτα για κάποιο χρονικό διάστημα τότε θα έχεις καλύτερο έλεγχο της προσοχής σου αλλά και του χρόνου σου.

Σκέφτεσαι το μέλλον με προσήλωση στους στόχους σου

Μέσω της βαρεμάρας, το μυαλό σου έχει τη δυνατότητα να χαλαρώσει και οι σκέψεις σου να ταξιδέψουν. Πολλές φορές αυτή η διαδικασία σε βοηθά να σκεφτείς το μέλλον με βάση τους στόχους και τις επιθυμίες σου και να κάνεις ψύχραιμο και συνετό σχεδιασμό. Έτσι κάνεις καλύτερη διαχείριση των χρημάτων σου και παίρνεις αποφάσεις σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Είναι δεδομένο ότι το να μην κάνεις τίποτα είναι ωφέλιμο για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, και σου προσφέρει πολλά. Αλλά με τους γρήγορους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής δεν συναντάς εύκολα τη βαρεμάρα. Πρέπει να τη δημιουργήσεις.

Πώς να δημιουργήσεις ελεύθερο χρόνο για να μην κάνεις τίποτα 

Η βαρεμάρα και το να μην κάνεις τίποτα είναι σαν ένας μυς που θέλει εξάσκηση. Δεν είναι ευχάριστο και στην αρχή δεν θα αισθάνεσαι άνετα και θα αναζητάς τα ερεθίσματα. Όμως όσο πιο πολύ αφήνεις το μυαλό σου να αδειάζει από ερεθίσματα, τόσο πιο εύκολο θα γίνεται. Και στο τέλος θα γίνει συνήθεια.

Αν σκέφτεσαι ότι εδώ δεν έχεις χρόνο για τις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής, πώς θα βρεις χρόνο για βαρεμάρα, δες παρακάτω μερικούς εύκολους τρόπους για να εντάξεις στη ζωή σου αυτή την ωφέλιμη πρακτική.

Μην κοιτάς το κινητό σου όταν είσαι στον δρόμο

Στο μετρό ή στο λεωφορείο, η βαρεμάρα είναι εκεί και μας ωθεί να κοιτάμε οθόνες για να την αποφύγουμε. Αντί να τσεκάρεις τα email σου ή το Instagram, προσπάθησε να κοιτάς από το παράθυρο και να αφήσεις τις σκέψεις σου ελεύθερες.

Άκου μουσική στον καναπέ (χωρίς τηλέφωνο)

Αφιέρωσε λίγο χρόνο να ξαπλώσεις στον καναπέ σου και να ακούσεις μουσική, χωρίς να κάνεις κάτι άλλο. Η μουσική θα σε βοηθήσει να σκεφτείς και να ακούσεις τις πιο ενδόμυχες σκέψεις σου.

Βγες για περπάτημα την ώρα του φαγητού

Πολλοί κάνουμε διάλειμμα για μεσημεριανό φαγητό στις δουλειές μας και το περνάμε στο γραφείο, πάλι κοιτώντας μια οθόνη. Μπορείς να βγεις για περπάτημα για να πάρεις φαγητό, κάτι που βοηθήσει το μυαλό σου να ξεκουραστεί και θα σε χαλαρώσει, αλλά θα σου δώσει και νέα ερεθίσματα μακριά από το γνώριμο περιβάλλον του γραφείου και της δουλειάς. 

Κάνε δουλειές του σπιτιού χωρίς μουσική

Οι δουλειές του σπιτιού είναι ήδη μια πολύ βαρετή δραστηριότητα, οπότε μπορείς να εντείνεις τη βαρεμάρα χωρίς να έχεις κάτι να ακούς όσο τις κάνεις. Έτσι δεν χρειάζεται να δημιουργήσεις χρόνο για να βαρεθείς, αλλά να εκμεταλλευτείς τον χρόνο που ήδη αφιερώνεις για αυτές τις δουλειές. Όσο εργάζεσαι το μυαλό σου είναι ελεύθερο να ταξιδέψει και να ονειρευτεί.

Προγραμμάτισε χρόνο για βαρεμάρα στην ατζέντα σου

Βάλε στην ατζέντα σου χρόνο για 10 λεπτά βαρεμάρας μερικές φορές την εβδομάδα. Γιατί; Η επανάληψη είναι σημαντική για να χτίσεις συνήθειες και με το να αφιερώσεις ενεργά και συστηματικά χρόνο σε κάτι θα σε βοηθήσει να κάνεις τη δραστηριότητα συνήθεια. 

Τώρα το καλοκαίρι, αξίζει να ρίξεις λίγο τους ρυθμούς και να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου. Εάν έχεις λίγο χρόνο μακριά από τη δουλειά σου, ειναι μια καλή ευκαιρία να ηρεμήσεις και να βαρεθείς. Έτσι θα μπορέσεις να θέσεις καλύτερους και πιο ρεαλιστικούς στόχους για τη νέα σεζόν και να βρεις δημιουργικές και αποτελεσματικές λύσεις για τα ζητήματα που μπορεί να σε βαραίνουν. 

Σιγουριά με τα προγράμματα της Eurolife FFH

Η ζωή έχει ρίσκο και είναι απρόβλεπτη, αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε αβοήθητοι ενάντια στα απρόοπτα. Με σωστή διαχείριση και προγραμματισμό, μπορείς να αντιμετωπίσεις το οικονομικό ρίσκο και να διασφαλίσεις την ηρεμία και την ψυχική σου ευεξία τόσο τη δική σου, όσο και των αγαπημένων σου προσώπων.

Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, να μειώσεις το άγχος και να μπορείς να περάσεις περισσότερο χρόνο κάνοντας δραστηριότητες που αγαπάς, ένα ασφαλιστικό πλάνο μπορεί να σε στηρίξει. Δες παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές:

  • Απόκτησε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας καθώς με τον τρόπο αυτό θα μπορείς να εξασφαλίσεις για εσένα και αυτούς που αγαπάς φροντίδα και ποιοτική ιατρική περίθαλψη. Τα προγράμματα υγείας της Eurolife FFH είναι ευέλικτα και μπορούν να προσαρμοστούν στις δικές σου ανάγκες.
  • Απόκτησε ασφάλιση ζωής. Είναι ένας τρόπος να παρέχεις στην οικογένειά σου οικονομική υποστήριξη σε περίπτωση πρόωρου θανάτου ή αναπηρίας. Ενημερώσου για τα προγράμματα ασφάλισης ζωής της Eurolife FFH και εξασφάλισε την οικονομική προστασία των αγαπημένων σου προσώπων.
  • Εξέτασε την πιθανότητα να αποκτήσεις ένα ολοκληρωμένο ασφαλιστικό πλάνο, το οποίο θα σε βοηθήσει να προνοήσεις τώρα για να απολαύσεις ένα μέλλον χωρίς άγχος. Δες το παράδειγμα που ακολουθεί:

infographic Eurolife asfalistiko plano

Η ζωή είναι γρήγορη και γεμάτη προκλήσεις, όμως αξίζει να εμβαθύνεις σε στιγμές ηρεμίας και στοχασμού όσο μπορείς. Αν έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις τα απρόοπτα, τότε η διαδικασία αυτή γίνεται πιο εύκολη και μπορείς να επωφεληθείς από τα θετικά που σου προσφέρει. Με τα προγράμματα ασφάλισης της Eurolife FFH ελαχιστοποιείς το οικονομικό ρίσκο του μέλλοντος και αφήνεις χώρο στην ψυχική υγεία,την σωματική σου ευεξία και την δημιουργικότητα σου να ανθίσουν.

Βρες το πρόγραμμα υγείας που ταιριάζει σε σένα

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας