Αποταμίευση/ Επένδυση

Αξία έχει να φροντίζεις για ένα σίγουρο αύριο, από σήμερα

Εξοικονόμηση χρημάτων για Δώρα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς: Γιορτές χωρίς περιττά έξοδα

Μείωσε τα έξοδα των γιορτών με σωστό προγραμματισμό και έξυπνες λύσεις
Happy family shopping online for Christmas stock photo | Ζευγάρι με κινητά και κάρτα ψωνίζουν για τα Χριστούγεννα

Οι γιορτές είναι μια εποχή που φέρνει χαρά, θαλπωρή, και όμορφες στιγμές με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Φέρνει όμως και πολλά έξοδα: δώρα για τα παιδιά και τους φίλους, ρούχα και αξεσουάρ για τις γιορτινές εξόδους, τρόφιμα και ποτά για τα γιορτινά τραπέζια, γλυκά και κεράσματα, και ούτω καθεξής.

Αυτά είναι χρήματα που τις περισσότερες φορές χαίρεσαι να ξοδεύεις, αλλά δεν παύουν να επηρεάζουν τα καθημερινά σου έξοδα ή τις οικονομίες σου, ειδικά σε αυτή την περίοδο ανατιμήσεων που διανύουμε. Με λίγο προγραμματισμό και οργάνωση, μπορείς να αξιοποιήσεις τις γιορτές στο έπακρο, χωρίς να πιεστείς οικονομικά.

Οι Έλληνες αγαπούν τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα είναι πολύ δημοφιλής κι αγαπητή γιορτή για τους Έλληνες, όπως διαπιστώνει η έρευνα της NielsenIQ Consumer InsightsUnwrapping Europeans Holiday Outlook. Περισσότεροι από 800 καταναλωτές από την Ελλάδα συμπλήρωσαν διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, το 66% των οποίων δήλωσε ενθουσιασμό με τα Χριστούγεννα κι ότι δεν θα αλλάξει τον τρόπο που θα γιορτάσει φέτος. Το 60% των συμμετεχόντων σχεδιάζει να διατηρήσει τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους είτε να ξοδέψει περισσότερα, παρά τις αυξημένες τιμές.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, παρόλες τις αυξημένες τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια που επηρεάζουν τις προτιμήσεις των καταναλωτών, οι περισσότεροι θέλουν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο που έχουν συνηθίσει.

Οι καταναλωτές στην Ελλάδα δείχνουν από τα μεγαλύτερα ποσοστά ενθουσιασμού για τις γιορτές στην Ευρώπη. Είναι λάτρεις των Χριστουγέννων και οι γιορτές έχουν για εκείνους μεγάλη συναισθηματική αξία, όπως ο ποιοτικός χρόνος με την οικογένεια και τους φίλους. Ένα 35% των συμμετεχόντων είναι πιο επιφυλακτικοί και επηρεάζονται πιο έντονα από τις αυξήσεις των τιμών, ανησυχούν για την πανδημία, και είναι πιθανό να μειώσουν τα έξοδά τους.

Κάποια ακόμα ενδιαφέροντα αποτελέσματα της έρευνας

  • Αναμένεται ότι οι δαπάνες φέτος θα είναι ίσες ή μεγαλύτερες από πέρσι, σύμφωνα με τις απαντήσεις του 45% των συμμετεχόντων.
  • 40% δήλωσαν ότι θα ήθελαν να ξοδέψουν λιγότερα χρήματα φέτος για τρόφιμα και ποτά, δώρα, και ταξίδια, ενώ 15% δήλωσαν ότι θα αυξήσουν τον προϋπολογισμό τους.
  • Τα 2/3 των καταναλωτών δήλωσαν ότι θα αξιοποιήσουν τις προσφορές της Black Friday και της Cyber Monday για τις γιορτινές αγορές τους.
  • Οι 3 πιο συχνές κατηγορίες τροφίμων που οι καταναλωτές προγραμματίζουν να αγοράσουν για τα Χριστούγεννα είναι τυρί (81%), φρέσκο κρέας (74%) και Χριστουγεννιάτικα γλυκά (64%), ενώ για τα ποτά η μπύρα (61%) και το κρασί (60%) είναι τα πιο δημοφιλή.
  • 25% των καταναλωτών δήλωσαν ότι θα αγοράσουν πολυτελή προϊόντα τροφίμων και ποτών για τις γιορτές.
  • Όσον αφορά τα Χριστουγεννιάτικα Δώρα, οι Έλληνες καταναλωτές προτιμούν να δωρίζουν κυρίως ρούχα / παπούτσια (55%) και παιχνίδια (43%), αλλά και προϊόντα τεχνολογίας (28%), ομορφιάς (37%) και δώρα “εμπειρίας” (27%).
  • Το 71% των καταναλωτών θα προτιμήσει να κάνει έρευνα για τα δώρα που θέλει να κάνει στο διαδίκτυο, ενώ για προϊόντα τεχνολογίας οι καταναλωτές προτιμούν τα ηλεκτρονικά καταστήματα (69%).

20221206_Eurolife_Infographic_Dora_Xristougenon-min

Με βάση αυτά τα στοιχεία, τι μπορείς να κάνεις ως καταναλωτής για να έχεις καλύτερο έλεγχο των οικονομικών σου κατά τη διάρκεια των γιορτών; Για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως όταν τα γιορτινά φωτάκια σβήσουν, ο καλός προγραμματισμός είναι πολύ σημαντικός.

Πώς να περιορίσεις τα υπερβολικά έξοδα για περισσότερο οικονομικά Χριστούγεννα

Δοκίμασε φέτος να προγραμματίσεις τα έξοδά σου όσο το δυνατόν πιο νωρίς και να βάλεις έξυπνα όρια στο πόσα χρήματα θα ξοδέψεις, έτσι ώστε να απολαύσεις τις γιορτές χωρίς άγχος για τα χρήματα.

Δες παρακάτω μερικές χρήσιμες στρατηγικές για έξυπνο προγραμματισμό στην διαχείριση των χρημάτων τη γιορτινή περίοδο.

Χαρτογράφησε τις γιορτινές ανάγκες

Μπορείς να δημιουργήσεις δύο λίστες:

  • Μία για εκδηλώσεις και τραπέζια
  • Μία για δώρα

Αυτές οι λίστες θα σε βοηθήσουν να έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα των αναγκών και θα αποτελέσουν τη βάση για τον προϋπολογισμό των γιορτών. Υπολόγισε πόσα χρήματα θέλεις να ξοδέψεις για τις περιστάσεις στη λίστα σου, για να μπορέσεις να βάλεις ρεαλιστικά όρια και κανόνες στον προϋπολογισμό σου.

Οι κανόνες και τα όρια για πιο οικονομικά δώρα Χριστουγέννων

Είναι σημαντικό να οριοθετήσεις τα έξοδά σου έτσι ώστε να μην ξεπεράσεις τον προϋπολογισμό που θα έχεις θέσει. Αυτό μπορείς να το κάνεις ως εξής:

  • Θέσε από πριν ένα όριο χρημάτων που θέλεις να διαθέσεις για τα δώρα των γιορτών. Για κάποιους -όπως π.χ. τα παιδιά σου- θα θέλεις να ξοδέψεις περισσότερα.
  • Δες κατά πόσο μπορείς να προσφέρεις δώρα συνδυαστικά, για παράδειγμα ένα δώρο ανά ζευγάρι ή συμμετοχή με χρήματα σε ένα μεγαλύτερο δώρο.
  • Για να υπολογίσεις πόσα χρήματα θέλεις να ξοδέψεις ανά άτομο, μπορείς να διαιρέσεις τον αριθμό των ανθρώπων στη λίστα σου με το συνολικό ποσό που θέλεις να διαθέσεις για δώρα.

Διαμόρφωσε τα οικονομικά σου με βάση τον γιορτινό προϋπολογισμό

Μήπως υπάρχει κενό ανάμεσα στο πόσα χρήματα χρειάζεσαι και πόσα χρήματα μπορείς να διαθέσεις; Υπάρχει λύση: Μπορείς να δημιουργήσεις δικλείδες ασφαλείας για τα γιορτινά έξοδα, έτσι ώστε να μείνεις εντός προϋπολογισμού.

Για παράδειγμα, μπορείς να αποταμιεύσεις χρήματα σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό ειδικά για τα έξοδα των γιορτών, πριν ξεκινήσεις επίσημα τις αγορές σου. Επίσης, μπορείς να εντάξεις κάποια από τα κόστη των γιορτών στις εβδομαδιαίες αγορές σου. Αν ξοδέψεις λιγότερα χρήματα στο σούπερ μάρκετ, το υπόλοιπο μπορεί να πάει στις οικονομίες σου για τις γιορτές. Μπορείς να εκμεταλλευτείς και προσφορές και να αγοράσεις πράγματα πιο νωρίς σε καλύτερη τιμή.

Κατάγραψε τις αγορές σου

Κράτα τον προϋπολογισμό σου υπό έλεγχο παρακολουθώντας όλες τις γιορτινές αγορές. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να τις καταγράφεις, είτε σε αρχείο excel στον υπολογιστή σου, με μια εφαρμογή στο κινητό σου τηλέφωνο, ή ακόμα και σε ένα σημειωματάριο με στυλό.

Έτσι θα μπορείς να δεις ακριβώς πού ξοδεύεις τα χρήματά σου, να κάνεις προσαρμογές όπου χρειάζεται, αλλά και να χρησιμοποιήσεις τα στοιχεία σαν μέτρο σύγκρισης για του χρόνου.

Αξιοποίησε προσφορές και εκπτώσεις

Αν ξεκινήσεις τον προγραμματισμό σου νωρίς έχεις τον χρόνο με το μέρος σου, καθώς μπορείς να αξιοποιήσεις προσφορές και εκπτώσεις πριν την εορταστική περίοδο. Έτσι θα μπορείς να αγοράσεις κάποια δώρα, αλλά και τρόφιμα και ποτά που κρατάνε. Κάποια καταστήματα προσφέρουν κουπόνια ή κάνουν προσφορές σε συγκεκριμένα προϊόντα, κι αν κάνεις τις αγορές σου διαδικτυακά, μπορείς να βρεις προσφορές για δωρεάν μεταφορικά.

Αυτό θα μειώσει αρκετά τα έξοδα που θα πρέπει να κάνεις πιο κοντά στις γιορτές και θα σου δώσει περισσότερο χρόνο και ενέργεια για το γιορτινό σου τραπέζι.

Όταν όμως περάσουν οι γιορτές, τι γίνεται; Από τα πιο μικρά της καθημερινότητας μέχρι τα πιο μεγάλα της ζωής, ένα σωστό οικονομικό πλάνο μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου. Και η Eurolife FFH σου δίνει τα εργαλεία για να το καταφέρεις αυτό.

Σιγουριά για το μέλλον με τα αποταμιευτικά προγράμματα της Eurolife FFH

Για να πάρεις το μέλλον στα χέρια σου και να πετύχεις τους οικονομικούς σου στόχους, να στηρίξεις την οικογένειά σου ή απλά να διεκδικήσεις ένα καλύτερο μέλλον, η Eurolife FFH προσφέρει ευέλικτα ασφαλιστικά επενδυτικά και αποταμιευτικά προγράμματα που μπορείς να προσαρμόσεις στις δικές σου προτιμήσεις.

Μέσω αυτών των προγραμμάτων μπορείς να δημιουργήσεις κεφάλαιο για το μέλλον, να επιλέξεις διαφορετικές επενδυτικές στρατηγικές, να επενδύσεις μακροχρόνια και να αντιμετωπίσεις τις διακυμάνσεις της αγοράς, αλλά και να συνδυάσεις τη δημιουργία κεφαλαίου με την ασφάλιση για να προστατεύσεις την οικογένειά σου.

My Secure Plan: Αποταμίευση με εγγυημένο επιτόκιο

Το πρόγραμμα My Secure Plan της Eurolife FFH είναι ένα ασφαλιστικό αποταμιευτικό πρόγραμμα, μέσω του οποίου δημιουργείς εγγυημένο κεφάλαιο σε χρονικό περιθώριο 10 ετών. Με εφάπαξ καταβολή (από €5.000 έως €100.000) και χωρίς ανάληψη επενδυτικού ρίσκου, καθώς έχεις εγγυημένο τεχνικό επιτόκιο σε όλη τη διάρκεια του συμβολαίου.

Το πρόγραμμα My Secure Plan της Eurolife FFH σου προσφέρει:

  • Εγγυημένη απόδοση και επιτόκιο για την επένδυσή σου.
  • Δικαίωμα ολικής εξαγοράς μετά τη συμπλήρωση ενός έτους ασφάλισης αλλά και εγγυημένες αξίες εξαγοράς σε κάθε χρονική στιγμή.
  • Προστασία της οικογένειας σε περίπτωση απώλειας ζωής, καθώς οι δικαιούχοι λαμβάνουν το 110% των καθαρών ασφαλίστρων που έχουν καταβληθεί από τον αντισυμβαλλόμενο.

Η μέγιστη ηλικία εισόδου στο πρόγραμμα είναι τα 70 έτη ενώ η ελάχιστη εφάπαξ καταβολή είναι τα €5.000 και η μέγιστη μπορεί να ανέλθει στα €100.000.

My Investment Plan: Επένδυση χρημάτων στα μέτρα σου

Το πρόγραμμα My Investment Plan της Eurolife FFH είναι ένα ασφαλιστικό επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο συνδυάζει την ασφάλιση με τις επενδύσεις. Έχει ως στόχο να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις ένα μελλοντικό κεφάλαιο μέσω συστηματικών καταβολών προσαρμοσμένων στον δικό σου προϋπολογισμό (ελάχιστο μηνιαίο ασφάλιστρο €50), οι οποίες επενδύονται σε αμοιβαία κεφάλαια. Επιπλέον, το πρόγραμμα προσφέρει ευελιξία και σημαντικές παροχές, όπως:

  • Ευελιξία πληρωμών: ορίζεις το ασφάλιστρο με βάση την οικονομική σου δυνατότητα, αλλά και τη συχνότητα των πληρωμών οι οποίες γίνονται και με πάγια εντολή μέσω της τράπεζας. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα προσαρμογής των ασφαλίστρων αν αλλάξουν τα οικονομικά σου δεδομένα.
  • Διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο: τα αμοιβαία κεφάλαια που προσφέρονται εξασφαλίζουν ευρεία διασπορά σε πολλές κατηγορίες. Η επένδυση σε βάθος χρόνου διασφαλίζει τα χρήματά σου από τις διακυμάνσεις της αγοράς.
  • Προστασία για την οικογένειά σου: το πρόγραμμα περιλαμβάνει ασφάλεια ζωής έτσι ώστε σε περίπτωση απροόπτου να καταβληθεί στην οικογένειά σου το ασφαλισμένο κεφάλαιο αλλά και η τρέχουσα αξία του λογαριασμού επένδυσής σου.

Μπορείς να κάνεις την επένδυσή σου και να έχεις ηρεμία όσον αφορά την πορεία της καθώς την αναλαμβάνει εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων με σκοπό την επίτευξη της καλύτερης δυνατής απόδοσης.

Όποιοι κι αν είναι οι στόχοι σου και όποιο πρόγραμμα κι αν επιλέξεις, θα μπορείς να πάρεις τον έλεγχο των χρημάτων σου και να πετύχεις ένα καλύτερο μέλλον με τη δύναμη της αποταμίευσης και της επένδυσης. Ο καλός προγραμματισμός λειτουργεί και βραχυπρόθεσμα, όπως στα έξοδα των γιορτών, αλλά και μακροπρόθεσμα για τα όνειρα και τις ανάγκες σου. 

Δες περισσότερα για τα προγράμματα

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας