Μικρές Επιχειρήσεις και Γραφεία - Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης

Τα προγράμματα για επαγγελματίες και επιχειρήσεις προστατεύουν τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης,
τους ανθρώπους σας, τις περιπτώσεις ευθύνης αλλά και τα εμπορεύματά σας από τους πιο συχνούς κινδύνους.

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για την αστική ευθύνη

Τι είναι και γιατί τη χρειάζεσαι στην προσωπική και επαγγελματική ζωή

Η ασφάλεια είναι σημαντική πτυχή της ζωής, που την γνωρίζουμε και την αναζητούμε όλοι. Σίγουρα θα έχεις προνοήσει για την ασφάλεια τη δική σου, της οικογένειας και της περιουσίας σου, είτε είναι για θέματα υγείας, ή για απρόοπτα όπως κλοπές, φυσικές καταστροφές, κλπ.

Όμως ζούμε σε κοινωνίες και με άλλους ανθρώπους, και η ασφάλεια συχνά δεν αφορά μόνο εμάς και τα κοντινά μας πρόσωπα, καθώς η ζωή είναι απρόβλεπτη και γεμάτη απρόοπτα. Υπάρχει η περίπτωση στο πλαίσιο του επαγγέλματος ή άλλων δραστηριοτήτων να προκληθούν ζημιές ή τραυματισμοί σε βάρος άλλων ατόμων. Εδώ παίζει ρόλο η αστική ευθύνη.

Μπορεί να έχεις ακούσει τον όρο “αστική ευθύνη”, όμως γνωρίζεις τι ακριβώς σημαίνει και γιατί σε αφορά; Ας δούμε λίγες λεπτομέρειες.

Τι είναι η αστική ευθύνη

Μπορεί να έχεις προσέξει στα ασφαλιστήρια συμβόλαια να αναφέρεται ο όρος αστική ευθύνη και η φράση “κάλυψη για ζημιά προς τρίτους”. Αυτός ο νομικός όρος ουσιαστικά σημαίνει ότι σε περίπτωση που κάποιος προκαλέσει σωματική βλάβη ή/και υλική ζημιά σε κάποιον τρίτο (λόγω λάθους ή παράλειψης), υποχρεούται να την αποκαταστήσει.

Για παράδειγμα, σκέψου ότι μπορεί να προξενήσεις κάποια ζημιά σε ατύχημα με το αυτοκίνητο, ή αν είσαι επαγγελματίας, κάποιος πελάτης μπορεί να σκοντάψει και να χτυπήσει στο κατάστημά σου. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά ενδεχόμενα που μπορεί να προκύψουν από λάθη ή παραλείψεις στην καθημερινή ζωή ή κατά την άσκηση του επαγγέλματος, και γι’αυτό έχει τόση σημασία η αστική ευθύνη, καθώς αποτελεί ασπίδα ενάντια σε αυτά τα απρόοπτα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η αστική ευθύνη είναι υποχρεωτική από τον νόμο (π.χ. για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτου), αλλά γενικά διαχωρίζεται σε πέντε βασικές κατηγορίες. Ας τις δούμε:

1. Αστική Ευθύνη για ατύχημα με το αυτοκίνητο

Αυτή είναι η πιο κοινή κάλυψη, καθώς είναι υποχρεωτική για τους κατόχους αυτοκινήτου. Πρόκειται για ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο το οποίο στην ουσία σε καλύπτει απέναντι σε τρίτους σε περίπτωση που προκαλέσεις σωματική βλάβη ή υλική ζημιά.

2. Προσωπική ή/και οικογενειακή αστική ευθύνη

Αυτή η κατηγορία αφορά στην ιδιωτική ζωή και περιλαμβάνει ευθύνες που προκύπτουν από τις πράξεις των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας. Για παράδειγμα, αν προκύψουν ζημιές από τη χρήση ποδηλάτου ή από το κατοικίδιό σου, ή ακόμα κι από ερασιτεχνική ενασχόληση με κάποιο χόμπι ή άθλημα, ένα τέτοιο συμβόλαιο μπορεί να σε βγάλει από τη δύσκολη θέση.

3. Ευθύνη Μελών Διοικητικών Συμβουλίων και Επιχειρήσεων

Μια επιχείρηση μπορεί να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα κατά τη λειτουργία της, που έχουν να κάνουν είτε με την υλικοτεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις, τα προϊόντα που παράγει, το περιβάλλον, ακόμα και τους εργαζόμενούς της. Ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο προνοεί για όλες τις ευθύνες που μπορεί πιθανά να προκύψουν, όπως αυτές που αφορούν στη λειτουργία του χώρου, μέχρι και τις ευθύνες των εργοδοτών.

4. Επαγγελματικές ευθύνες

Αφορά κυρίως στις βλάβες που μπορεί να προκληθούν σε τρίτους και τις οποίες οφείλει κάθε επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, να αποκαταστήσει, σύμφωνα με τον νόμο. Συνήθως οι οικονομικές αξιώσεις τρίτων σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ υψηλές και με ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο θωρακίζεται κάθε επαγγελματική δραστηριότητα. Έτσι, χώροι όπως γυμναστήρια, εκπαιδευτήρια που έχουν έντονη δραστηριότητα ή ακόμη ιατρεία και μικρά γραφεία μπορούν να έχουν κάλυψη για ατυχήματα που θα συμβούν σε τρίτους από τη λειτουργία των χώρων αυτών.

Επιπλέον, μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να έχουν ασφάλιση αστικής ευθύνης προϊόντος που αφορά υλικές ζημιές σε τρίτους, από ή σε σχέση με οποιοδήποτε ελάττωμα των προϊόντων που διατέθηκαν από την επιχείρηση, αστική ευθύνη εργοδότη ή/ και αστική ευθύνη έργου που προσφέρει κάλυψη έναντι σωματικής βλάβης, απώλεια ζωής ή και υλικών ζημιών που μπορεί να προκληθούν σε τρίτους κατά την εκτέλεση κατασκευαστικών εργασιών από την εταιρεία.

5. Εξειδικευμένες ευθύνες

Η επιμέρους νομοθεσία ορίζει πιο ειδικές ευθύνες, όπως είναι οι περιβαλλοντικές, για τις οποίες τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το δόγμα “ο ρυπαίνων πληρώνει” μπορεί να είναι ορθό, είναι όμως πιθανό να σε φέρει, εάν είσαι επαγγελματίας, σε δύσκολη οικονομική θέση, αφού δεν θα πληρώσεις μόνο πρόστιμο, αλλά θα χρειαστεί να αποκαταστήσεις και τη ζημιά που προκλήθηκε στο περιβάλλον, εάν η εταιρεία σου αποδειχθεί υπαίτια.

Η Eurolife FFH δίπλα σου με έξι προγράμματα αστικής ευθύνης

Η έννοια της αστικής ευθύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική και για ιδιώτες αλλά και για επαγγελματίες, όμως υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις ανάγκες για καλύψεις ανάλογα με τη δραστηριότητα. Γι’αυτόν τον λόγο, και θέλοντας πάντα να προσφέρει προϊόντα που διευκολύνουν την καθημερινότητά σου, η Eurolife FFH έχει δημιουργήσει έξι ξεχωριστά προγράμματα αστικής ευθύνης για ιδιώτες και επιχειρήσεις, τα οποία απαντούν σε απρόοπτα γεγονότα που ενδέχεται να συμβούν, δημιουργώντας απαιτήσεις από τρίτους.

Τα προγράμματα αυτά είναι σχεδιασμένα για να καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες, είτε είσαι ιδιώτης που θέλεις να καλύψεις πιθανές ευθύνες της οικογένειάς σου προς τρίτους, ή ακόμα κι αν είσαι διαχειριστής πολυκατοικίας και επιθυμείς να έχεις κάλυψη από περιστατικά σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας, όπως για παράδειγμα στο κλιμακοστάσιο, την ταράτσα και τις μετώπες των μπαλκονιών.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, τα προγράμματα αστικής ευθύνης της Eurolife FFH προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη σε μεγάλο εύρος επιχειρήσεων και επαγγελματιών, όπως εμπορικά καταστήματα, γραφεία-ιατρεία, γυμναστήρια-σχολές χορού-εκπαιδευτήρια, καφέ-εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία. Έτσι, αν είσαι ιδιοκτήτης επιχείρησης ή επαγγελματίας, θα είσαι σε θέση να γνωρίζεις ότι η επιχείρησή σου είναι προστατευμένη από απαιτήσεις τρίτων, σε περιπτώσεις απρόοπτων γεγονότων.

Με τα προγράμματα αυτά απολαμβάνεις ευελιξία επιλογών ανάλογα με τις ανάγκες σου, καθώς και διευρυμένα όρια κάλυψης. Μπορείς να αναβαθμίσεις το πρόγραμμά σου με επιπλέον καλύψεις όπως λειτουργία ανελκυστήρων, πυρκαγιά, έκρηξη, θραύση σωληνώσεων και βραχυκύκλωμα, πτώση επιγραφών, τροφική δηλητηρίαση και φορτοεκφορτώσεις εμπορευμάτων, εξασφαλίζοντας ολοκληρωμένη κάλυψη από απρόβλεπτες καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία της επιχείρησής σου.

Δες αναλυτικά τα προγράμματα:

Βλέπουμε λοιπόν πως η αστική ευθύνη αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για τον τρόπο ζωής και την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας. Είναι σημαντικό να προνοήσεις για ένα τέτοιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο έτσι ώστε να προστατεύσεις τόσο την προσωπική όσο και την επαγγελματική σου ζωή ενάντια στα απρόοπτα και τις αξιώσεις τρίτων ατόμων. Έτσι θα έχεις τη σιγουριά και την ασφάλεια για να μπορείς να απολαμβάνεις τις δραστηριότητες που θέλεις αλλά και να εστιάζεις σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία στην επαγγελματική σου ζωή. 

Πακέτα αστικής ευθύνης για μικρές επιχειρήσεις και γραφεία

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας
Από τι κινδυνεύουν και πώς μπορούν να προστατευτούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο
Επιχειρήσεις Ασφάλεια

Από τι κινδυνεύουν και πώς μπορούν να προστατευτούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο

Xρήσιμες γνώσεις και πληροφορίες για τη cyber ασφάλιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων - Από τον Νίκο Γεωργόπουλο Cyber Risks Insurance Advisor & συνιδρυτή της DPO Academy