Προγράμματα Ασφάλισης Υγείας

Αξία έχει να φροντίζεις αυτούς που αγαπάς

Ηλίαση σε Παιδιά: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Πώς να την αντιμετωπίσεις 

Το καλοκαίρι είναι ίσως η αγαπημένη εποχή των παιδιών. Δεν έχουν σχολείο, μπορούν να περνούν χρόνο με φίλους και οικογένεια, έρχονται σε επαφή με τη θάλασσα και τη φύση, έχουν χρόνο για παιχνίδι και σκανταλιές.

Όμως παρόλη την ανεμελιά των παιδικών χρόνων, οι γονείς δεν έχουν αυτήν την πολυτέλεια. Το καλοκαίρι εγκυμονεί και κινδύνους, και είναι σημαντικό να γνωρίζεις κάποια βασικά ζητήματα για να μπορέσεις να προστατέψεις τα παιδιά και να αντιμετωπίσεις κάθε απρόοπτο.

Έτσι οι διακοπές μπορούν να κυλήσουν χαλαρά και ξεκούραστα για όλη την οικογένεια!

Ηλίαση στα παιδιά

Μία από τις βασικότερες αλλαγές που φέρνει το καλοκαίρι στη ζωή των παιδιών είναι ότι περνούν περισσότερο χρόνο έξω. Είτε είναι για παιχνίδι, είτε για μπάνιο στη θάλασσα, οι μέρες είναι μεγαλύτερες, ο ελεύθερος χρόνος περισσότερος, και η ενέργεια των παιδιών αστείρευτη.

Έτσι είναι σχετικά εύκολο να περάσουν πολύ χρόνο στον ήλιο χωρίς να το καταλάβουν. Αυτό φέρνει διάφορα προβλήματα όπως ηλιακά εγκαύματα αλλά και ηλίαση, που είναι μια σοβαρή κατάσταση που θέλει προσοχή. Ας δούμε τι είναι ακριβώς η ηλίαση, τι συμπτώματα έχει και πώς αντιμετωπίζεται.

Τι είναι η Ηλίαση;

Ηλίαση ονομάζεται μια διαταραχή που εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, όταν το κεφάλι και ο αυχένας είναι ακάλυπτα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος τις μεσημεριανές ώρες που η ηλιοφάνεια είναι πιο έντονη και οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στη γη, ενώ συναντάται πιο συχνά σε μικρές ηλικίες καθώς τα οστά στο κεφάλι και η επιδερμίδα είναι πιο λεπτά.

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται αρκετές ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο και μπορούν να είναι ελαφριά, μέτρια ή βαριά.

Τα συμπτώματα της ηλίασης

Σε ελαφριά μορφή, το πρώτο πράγμα που μπορεί να παρατηρήσεις είναι ζεστό και κόκκινο δέρμα και κεφάλι. Το παιδί πιθανόν να έχει πονοκέφαλο και ναυτία, αυξημένους παλμούς και γρήγορη αναπνοή.

Σε πιο σοβαρή μορφή η ηλίαση μπορεί να φέρει αδυναμία και ατονία, πυρετό (38-39 ºC), σύγχυση και ανησυχία, ζάλη ή τάση για λιποθυμία.

Η σοβαρή ηλίαση είναι ξεχωριστή κατάσταση που ονομάζεται θερμοπληξία και χρειάζεται ιατρική βοήθεια. Σε αυτή την περίπτωση η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς, το παιδί μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του και να παρουσιάσει διαταραχές στην ούρηση και την αφόδευση. Η θερμοπληξία είναι επείγουσα κατάσταση γιατί αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε σπασμούς, παραισθήσεις ή ακόμα και εγκεφαλικές βλάβες.

Αντιμετώπιση Ηλίασης

Αν καταλάβεις ότι το παιδί έχει εκτεθεί στον ήλιο πολλή ώρα, είναι σημαντικό να το απομακρύνεις όσο πιο γρήγορα γίνεται και να μείνει σε σκιερό μέρος ή κάποιο δροσερό δωμάτιο.

Αν εκδηλωθούν συμπτώματα ηλίασης μπορείς να τοποθετήσεις ένα βρεγμένο πανί στο κεφάλι και τον αυχένα, ανανεωνοντάς το συχνά.

Χρειάζεται άμεσα ενυδάτωση, αλλά είναι καλύτερο να λαμβάνει δροσερά (όχι παγωμένα) ροφήματα ισότονα, και χωρίς ζάχαρη. Δώσε του να πιει λίγο λίγο, σε συνδυασμό με κάτι αλμυρό για να αναπληρώσει τους ηλεκτρολύτες που χάθηκαν με τον ιδρώτα.

Σε περίπτωση πυρετού μπορείς να δώσεις αντιπυρετικό φάρμακο. Αφαίρεσε τα ρούχα ή δώσε στο παιδί να φορέσει κάτι φαρδύ και άνετο. Καλό είναι να βρίσκεται σε ημικαθιστή θέση και όχι ξαπλωμένο εντελώς, για να αποφεύγεται η πίεση στο κεφάλι.

Αν δεις ότι εμφανίζονται φουσκάλες στο δέρμα, τα συμπτώματα δεν υποχωρούν για παραπάνω από μισή ώρα ή το παιδί παρουσιάζει ζάλη ή ναυτία, είναι σημαντικό να αναζητήσεις ιατρική βοήθεια στο πλησιέστερο κέντρο υγείας, νοσοκομείο ή ιατρείο.

Ηλίαση: Πόσο διαρκεί;

Στην ήπια ηλίαση τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν έως και 2-3 μέρες, οπότε καλό είναι το παιδί να αποφύγει τον ήλιο και να έχει άφθονη ξεκούραση και ενυδάτωση για να αναρρώσει πλήρως.

Πώς αποφεύγουμε την ηλίαση

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος σύμμαχος και είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς να αποφύγεις την ηλίαση, για να μην χρειαστεί το παιδί να κινδυνέψει ούτε να ταλαιπωρηθεί.

  • Να αποφεύγεται η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες (11:00-16:00).
  • Όταν είστε στη θάλασσα, το παιδί να φοράει καπέλο και αντηλιακό, το οποίο να ανανεώνεται συχνά. Προτίμησε καπέλα που να καλύπτουν και τον αυχένα για πλήρη προστασία.
  • Μην αφήνεις τα παιδιά μόνα στο αυτοκίνητο χωρίς επιτήρηση και χωρίς κλιματισμό. Αν ταξιδεύετε μαζί καλό θα είναι το παιδί να κάθεται από την πλευρά που δεν βλέπει ο ήλιος.
  • Τις μέρες με καύσωνα, καλό θα είναι το παιδί να μένει σε εσωτερικούς δροσερούς χώρους και να μην έχει έντονη δραστηριότητα τις μεσημεριανές ώρες.
  • Αν το παιδί είναι λίγο μεγαλύτερο σε ηλικία, καλό είναι να μάθει να φροντίζει και να προστατεύει τον εαυτό του, ειδικά αν δεν είσαι κοντά. Να προσέχει στον ήλιο, να πίνει άφθονο νερό και χυμούς και να φοράει καπέλο στον ήλιο. Αν δεν αισθάνεται καλά, να πηγαίνει στον ίσκιο και να ζητάει βοήθεια.

Άλλοι κίνδυνοι του καλοκαιριού

Δυστυχώς η ηλίαση δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που απειλεί να χαλάσει τις διακοπές της οικογένειάς σου. Ας δούμε μερικούς ακόμα κοινούς καλοκαιρινούς κινδύνους που καλό είναι να έχεις υπόψη.

Πνιγμός

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό 8 άτομα ανά 100.000 πληθυσμoύ, ενώ το 40% αυτών είναι παιδιά μικρότερα των 5 ετών. Η θάλασσα και η πισίνα φέρνουν χαρά, αλλά χρειάζεται πάντα επιτήρηση από έναν ενήλικα. Συχνά αν ένα παιδί βρεθεί σε κίνδυνο στο νερό, δεν φωνάζει ούτε κινείται έντονα, οπότε χρειάζεται ακόμα περισσότερη προσοχή.

Τσιμπήματα

Κουνούπια, μέλισσες, σφήκες, τσούχτρες, και τόσα άλλα. Η ύπαιθρος και η θάλασσα είναι γεμάτες από ζωύφια που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Τα περισσότερα τσιμπήματα είναι ήπια και αντιμετωπίζονται αμέσως με καθάρισμα του σημείου και κάποιο σκεύασμα από το φαρμακείο. Αν όμως εμφανιστεί έντονη κοκκινίλα, φαγούρα, πρήξιμο ή άλλα συμπτώματα, μπορεί να έχει εκδηλωθεί αλλεργική αντίδραση και να χρειάζεται ιατρική βοήθεια.

Ιώσεις και μολύνσεις

Επειδή είναι καλοκαίρι, δεν σημαίνει ότι λείπουν οι ιώσεις και οι μολύνσεις. Οι πιο κοινές είναι ιώσεις που επηρεάζουν το γαστρεντερικό, αλλά και κρυώματα και λοιμώξεις του αναπνευστικού που συνήθως διαρκούν λιγότερο σε σχέση με τον χειμώνα. Οι ιώσεις πρέπει να κάνουν τον κύκλο τους αλλά αν παρατηρήσεις ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μετά από μέρες, καλό θα είναι να συμβουλευτείς γιατρό. Συχνές είναι και οι μολύνσεις στα αυτιά, που μπορεί να προκληθούν από τις υψηλές θερμοκρασίες και τα μπάνια στη θάλασσα.

Δηλητηρίαση

Οι αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιριού ευνοούν τη γρήγορη αλλοίωση των τροφίμων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση. Τα συμπτώματα είναι συνήθως εμετοί και διάρροια, τα οποία υποχωρούν μετά από λίγο. Αν όμως επιμείνουν, μπορεί να χρειαστεί και εδώ ιατρική βοήθεια καθώς υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης.

Πρόληψη και προστασία

Η ενημέρωση και η γνώση των κινδύνων είναι το πρώτο βήμα για να μπορείς να τους προλάβεις και να τους αντιμετωπίσεις με επιτυχία. Ειδικά στις διακοπές που βρίσκεσαι μακριά από το σπίτι, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείς να κάνεις για να έχεις την καλύτερη προετοιμασία αν συμβεί κάτι απρόοπτο:

  • Αν έχεις τη δυνατότητα, λάβε εκπαίδευση σε τεχνικές για πρώτες βοήθειες, φροντίδα τραυμάτων, καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε περίπτωση πνιγμού ή ασφυξίας.
  • Μην αφήνεις τα παιδιά να παίζουν κοντά σε παλιά κτήρια ή αποθήκες, μέσα σε ψηλά χόρτα ή να περπατούν ξυπόλητα στην ύπαιθρο.
  • Να έχεις μαζί σου ένα μικρό κιτ πρώτων βοηθειών με αντιπυρετικά-αναλγητικά, αντιισταμινικά, αντισηπτικό, γάζες και επιδέσμους, σκευάσματα για τσιμπήματα, και ό,τι άλλο θεωρείς ότι μπορεί να φανεί χρήσιμο.
  • Μάθε χρήσιμα τηλέφωνα για την περιοχή που θα βρίσκεσαι, όπως το κέντρο υγείας, νοσοκομείο, φαρμακείο και τον παιδίατρο.

Όπως και να’χει όμως, το να πάθει κάτι το παιδί είναι πάντα μια στρεσογόνα και δύσκολη κατάσταση. Όλοι οι γονείς έχουν να αντιμετωπίσουν απρόοπτα σχετικά με την υγεία των παιδιών τους, αλλά δεν χρειάζεται να έχουν επιπλέον άγχος για περίπλοκες διαδικασίες και μεγάλες αναμονές που μπορεί να βρουν αν χρειαστεί επίσκεψη σε νοσοκομείο ή άλλη δημόσια δομή υγείας.

Πέρα από το ότι θα πρέπει να βρεις το κοντινότερο εφημερεύον νοσοκομείο που να διαθέτει παιδιατρική κλινική, η πραγματικότητα πολλές φορές φέρνει πολύωρες αναμονές λόγω του μεγάλου αριθμού περιστατικών ή των ελλείψεων που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Αντίθετα, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών στις ιδιωτικές κλινικές είναι πάντα διαθέσιμα να δεχτούν έκτακτα περιστατικά χωρίς αναμονές και περίπλοκες διαδικασίες, κάτι που μπορεί να ανακουφίσει μεγάλο μέρος του άγχους που αντιμετωπίζει ο γονιός σε περιπτωση που το παιδί του χρειαστεί επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Έτσι, ένα ατομικό ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας μπορεί να προσφέρει ενισχυμένη προστασία και αντιμετώπιση των απροόπτων και στο παιδί σου όπως το προσφέρει σε εσένα.

Πώς ωφελείται η οικογένεια από τα προγράμματα ασφάλισης υγείας της Eurolife FFH

Τα προγράμματα ασφάλισης υγείας της Eurolife FFH παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις για κάθε ενδεχόμενο, είτε πρόκειται για νοσηλεία ή ακόμα και για επισκέψεις σε γιατρούς ή διαγνωστικές εξετάσεις, με την υποστήριξη των εξωνοσοκομειακών πακέτων.

Εάν λοιπόν θέλεις να προστατέψεις το παιδί σου με ιδιωτική ασφάλιση υγείας και να του προσφέρεις άριστη φροντίδα ανά πάσα στιγμή, μπορείς να το προσθέσεις στο δικό σου πρόγραμμα με ένα μικρό επιπλέον κόστος.

Για να δώσουμε ένα πλαίσιο κόστους, αν μία μητέρα 37 ετών με ένα παιδί 5 ετών θέλει να προσθέσει το παιδί στο δικό της πρόγραμμα B’ 1500€ Premium Economy, θα έχει ένα επιπλέον κόστος 24€/μήνα για την ασφάλιση του παιδιού, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων παροχών και καλύψεων. Επιπλέον, μπορεί να επιλέξει και ένα εξωνοσοκομειακό πρόγραμμα με κόστος 18,70€/μήνα  (όπως το Ολοκληρωμένο Affidea) το οποίο προσφέρει πρωτοβάθμια περίθαλψη καθώς και ιατρικές επισκέψεις με συμμετοχή €8 στο Δίκτυο Ιατρών του Ομίλου Affidea.

Έτσι, με σωστή πρόληψη και προγραμματισμό, μπορείς να έχεις μια επιπλέον ασπίδα προστασίας για το παιδί σου, ακόμα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι παιδικές ασθένειες και τα ατυχήματα είναι μια πραγματικότητα για όλους τους γονείς, όλες τις εποχές του χρόνου. Όμως θα μπορείς να τα αντιμετωπίσεις με τα καλύτερα όπλα και να προσφέρεις στο παιδί σου άμεση και άριστη φροντίδα όταν χρειαστεί.

Προγράμματα Ασφάλισης Υγείας

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας