Προγράμματα Ασφάλισης Υγείας

Φρόντισε τον εαυτό σου και αυτούς που αγαπάς

Υγεία και προστασία στα πρώτα οικογενειακά βήματα

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τα ιδιωτικά προγράμματα ασφάλειας υγείας 
nea-oikogeneia-eurolife-blog

Η απόφαση να μοιραστείς τη ζωή σου με έναν άλλο άνθρωπο είναι από τους πιο σημαντικούς σταθμούς για τους νέους ανθρώπους. Μια μεγάλη αλλαγή, κατά την οποία αρχίζουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά, μακριά από τη μονάδα του ατόμου και πιο κοντά στη συλλογικότητα του ζευγαριού και της οικογένειας.

Μια φυσική εξέλιξη του ζευγαριού είναι και η οικογένεια και η υγεία αποτελεί σημαντικό μέρος των αλλαγών που φέρνει αυτή η χαρμόσυνη εξέλιξη. Η σύγχρονη ζωή σου δίνει τη δυνατότητα να προγραμματίσεις και να επιλέξεις την καλύτερη εποχή για να φέρεις ένα παιδί στον κόσμο. Όμως η διαδικασία αυτή, όσο φυσική κι αν είναι, είναι γεμάτη κρυφά κόστη και βήματα που πρέπει να ακολουθήσει το ζευγάρι.

Επιπλέον, ένα ζευγάρι που αποφασίζει να κάνει οικογένεια μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορα απρόοπτα σε αυτή του την πορεία. Όπως για παράδειγμα τη διερεύνηση γονιμότητας ή κάποια λαπαροσκοπική επέμβαση για διαγνωστικούς λόγους. Αυτές είναι κινήσεις που μπορεί να συστήσει ο γιατρός που παρακολουθεί το ζευγάρι, οι οποίες όμως τυπικά δεν καλύπτονται από την ασφάλιση.

Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζεις όλα τα πιθανά σενάρια και να έχεις συμμάχους σε αυτό το ταξίδι. Ένα πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης υγείας μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι σε πολλούς τομείς, αλλά υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για να μπορέσεις να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις διαθέσιμες παροχές και καλύψεις.

Ας δούμε με περισσότερη λεπτομέρεια τι ισχύει σήμερα στο χώρο της υγείας για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Τι ισχύει για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό

Η πραγματικότητα είναι πως οι συνθήκες έχουν αλλάξει αρκετά τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το τι ίσχυε για τις παλαιότερες γενιές. Πιθανόν να έχεις ακούσει ιστορίες από τις γυναίκες στη ζωή σου που γέννησαν τις περασμένες δεκαετίες πως είχαν πλήρη κάλυψη για τον τοκετό σε ιδιωτικές κλινικές. Πλέον δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Ενδεικτικά κόστη κύησης και τοκετού

Τα κόστη της εγκυμοσύνης και του τοκετού ποικίλουν αλλά αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού. Από τους εργαστηριακούς και κλινικούς ελέγχους, τους υπέρηχους, έως τον τοκετό, την αμοιβή του γιατρού και της μαίας και την αγορά βρεφικών προϊόντων, το συνολικό κόστος μιας κύησης και ενός τοκετού δεν είναι αμελητέο.

Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε:

  • Εργαστηριακός έλεγχος: ανάλογα με το εργαστήριο και τη συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου, το κόστος ανέρχεται περίπου στα 250€.
  • Υπερηχογραφήματα: τα υπερηχογραφήματα δεν καλύπτονται από το ταμείο και το κόστος τους ανάλογα με την εξέταση κυμαίνεται από 100 έως 140€.
  • Κλινικός έλεγχος: οι επισκέψεις στον γιατρό ή την μαία σε ιδιωτικό επίπεδο έχουν κόστος που κυμαίνεται από 40 έως 120€ ανά επίσκεψη.
  • Μαιευτήριο: Ενδεικτικά, το κόστος σε ιδιωτικές κλινικές ξεκινά από 980€ αλλά οι τιμές μπορούν να παρουσιάσουν διακυμάνσεις ανάλογα με το δωμάτιο, τον τοκετό και άλλους παράγοντες.
  • Αμοιβή γιατρού: είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα και είτε για φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική, η αμοιβή του γιατρού κυμαίνεται από 1300€ έως 2500€
  • Αμοιβή μαίας: είναι ξεχωριστή από του γιατρού κυμαίνεται γύρω στα 300€.

Τα παραπάνω μπορεί να φαίνονται πολλά, αλλά αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες καλύψεις και παροχές για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες περιλαμβάνουν στα προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης επιδόματα σχετικά με την μητρότητα τα οποία μπορούν να λάβουν οι ασφαλισμένες γυναίκες. Επιπλέον, πολλά εξωνοσοκομειακά προγράμματα μπορούν να προσφέρουν προνομιακές τιμές για εργαστηριακές εξετάσεις ή και να τις καλύψουν δωρεάν, ανάλογα με την εταιρεία και το πρόγραμμα.

Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο το ασφαλιστικό τοπίο σχετικά με τις καλύψεις και τα επιδόματα που είναι χρήσιμο να γνωρίζεις σε περίπτωση που σχεδιάζεις να κάνεις οικογένεια.

Προγεννητικός έλεγχος

Σε γενικές γραμμές ο προγεννητικός έλεγχος καλύπτεται αλλά μέσω εξωνοσοκομειακού προγράμματος. Ο έλεγχος Β επιπέδου συνήθως δεν καλύπτεται. Επίσης κάποιες εταιρείες μπορεί να έχουν κάποια αναμονή (12 ή 24 μήνες) από την έναρξη του συμβολαίου για να προσφέρουν καλύψεις σχετικά με εγκυμοσύνη και τοκετό.

 Το εξωνοσοκομειακό πρόγραμμα Ολοκληρωμένο Affidea της Eurolife FFH προσφέρει δωρεάν τον προγεννητικό έλεγχο μετά από 1 έτος από την έναρξη του συμβολαίου και με βεβαίωση κύησης.

Λαπαροσκόπηση

 H λαπαροσκόπηση είναι μια συνηθισμένη χειρουργική διαδικασία η οποία τυπικά καλύπτεται ως θεραπευτική διαδικασία και όχι όταν σχετίζεται με τον τοκετό. Σε περίπτωση που χρειαστεί λαπαροσκόπηση ως μέρος του προγεννητικού σταδίου, εάν αυτή πραγματοποιηθεί σε ιδιωτική κλινική το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 3.000€ ανάλογα με την αμοιβή του γιατρού και της κλινικής. Οι επεμβάσεις αυτές συνήθως δεν απαιτούν διανυκτέρευση.

Εξωσωματική

 Συνήθως οι περισσότερες εταιρείες δεν καλύπτουν την εξωσωματική διαδικασία, ωστόσο κάποιες μπορεί να προσφέρουν κάλυψη μετά από αναμονή και με υψηλά ασφάλιστρα και όριο κάλυψης.

Τοκετός

 Δεν καλύπτεται πλήρως, ωστόσο τα περισσότερα βασικά προγράμματα προσφέρουν επίδομα μητρότητας το οποίο προσφέρεται εφάπαξ είτε για φυσιολογικό τοκετό ή για καισαρική. Σε κάποια προγράμματα απαιτείται αναμονή κάποιων μηνών προτού να είναι διαθέσιμη αυτή η κάλυψη.  Αξιοσημείωτο είναι πως στη χώρα μας 40% των γεννήσεων γίνονται με φυσιολογικό τοκετό και 60% με καισαρική τομή.

Όλα τα νοσοκομειακά προγράμματα της Eurolife FFH προσφέρουν επίδομα μητρότητας που κυμαίνεται από 500 έως 1.600€ και δίνεται εφάπαξ χωρίς αναμονή.

Νοσηλεία νεογνού

Εάν είναι ασφαλισμένη η μητέρα δεν σημαίνει ότι ασφαλίζεται αυτόματα και το παιδί. Θα πρέπει να γίνει ξεχωριστό πρόγραμμα σε αυτή την περίπτωση, κάτι που είναι καλό να γνωρίζουν οι γονείς.

Γιατί να επιλέξεις ένα ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας

Η κύηση και ο τοκετός μπορείς εκ πρώτης όψεως να φαίνεται μια κοστοβόρα και περίπλοκη διαδικασία, με πολλούς παράγοντες που πρέπει να έχεις υπόψη πριν ξεκινήσεις. Όμως η έγκαιρη επιλογή ενός προσαρμοσμένου προγράμματος ασφάλειας υγείας μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Με σωστό προγραμματισμό και αξιολόγηση των αναγκών μπορείς να ελαφρύνεις κατά πολύ τον οικογενειακό προϋπολογισμό σε θέματα υγείας και εγκυμοσύνης/τοκετού. Το να υπάρχει ένα πρόγραμμα σε ισχύ όταν προκύψει μια εγκυμοσύνη σημαίνει ότι το ζευγάρι μπορεί  να γλιτώσει χρόνο από τις μεγάλες αναμονές στις δημόσιες δομές υγείας, αλλά και χρήματα με τα αντίστοιχα επιδόματα και τα προνομιακά εξωνοσοκομειακά προγράμματα που καλύπτουν εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις.

Ενδεικτικά, τα προγράμματα υγείας της Eurolife FFH παρέχουν μια ευρεία σειρά καλύψεων και παροχών που σκοπό έχουν να προσαρμοστούν στις συγκεκριμένες ανάγκες των νέων ανθρώπων που ξεκινούν μια κοινή ζωή και οικογένεια. Όλα τα προγράμματα προσφέρουν επίδομα μητρότητας χωρίς αναμονή, ενώ τα εξωνοσοκομειακά προγράμματα παρέχουν προνομιακές τιμές για διαγνωστικές εξετάσεις και προγεννητικό έλεγχο.

Μπορείς να συμπεριλάβεις ένα ολοκληρωμένο ιδιωτικό πρόγραμμα υγείας στον οικογενειακό σου προγραμματισμό, προσαρμοσμένο στη δική σου μοναδική πραγματικότητα. Έτσι θα θέσεις ισχυρά θεμέλια στα νέα βήματα που ξεκινάς με τον/την σύντροφό σου.

Όλα τα προγράμματα ασφάλισης υγείας

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας