Προγράμματα Ασφάλισης Υγείας

Εξασφάλισε ηρεμία και υγεία σε σένα και τους αγαπημένους σου

Πώς θα βρεις την ευτυχία επαναπρογραμματίζοντας τον εγκέφαλό σου

Τι είναι η ευτυχία; Πώς γίνεται κανείς ευτυχισμένος; Την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα και στο πώς μπορεί να νιώθει κανείς ευτυχισμένος δίνει μία φόρμουλα.
 
200128-pos-tha-vreis-thn-eutuxia-epanaprogrammatizontas-ton-egkefalo-sou

Συχνά πέφτουμε στην παγίδα να σκεφτόμαστε ότι όλοι γύρω μας είναι χαρούμενοι, ενώ εμείς όχι. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν είναι συνεχώς χαρούμενος. Όλοι βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους στιγμές στρες, υπερφόρτωσης ή ακόμα και απαισιοδοξίας.

Συνήθως, ρίχνουμε τις ευθύνες στα περιττά κιλά, στην αύξηση που δεν πήραμε ή στο λαχείο που δεν κερδίσαμε, καθώς πιστεύουμε ότι κατακτώντας αυτούς ή παρόμοιους στόχους θα είμαστε πιο ευτυχισμένοι. Είναι όμως αυτό το κλειδί για την ευτυχία;

Σύμφωνα με μελέτη του Northwestern University, οι άνθρωποι έχουμε την ικανότητα να προσαρμοζόμαστε εύκολα στη νέα πραγματικότητα, όποια κι αν είναι αυτή. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι άνθρωποι που κέρδισαν 20 εκατομμύρια στο λαχείο δεν ήταν πιο ευτυχισμένοι μετά το πέρας ενός χρόνου από τη νίκη τους. Ομοίως, άνθρωποι που υπέστησαν σωματική βλάβη μετά από κάποιο ατύχημα δεν ήταν λιγότερο χαρούμενοι από ότι πριν το ατύχημα, αφού πέρασαν κάποια χρόνια.

Δες το σχετικό γράφημα:

 

Happiness Curve

Αυτό δείχνει, λοιπόν, ότι υπεύθυνοι για την ευτυχία μας είμαστε εμείς!

Η φόρμουλα της ευτυχίας

Σύμφωνα με άλλη έρευνα, που πραγματοποίησε ο Martin Seligman, ιδρυτής της Θετικής Ψυχολογίας, υπάρχει ένας μαθηματικός τύπος που εξηγεί την ευτυχία:

epipeda-eutuxias

Σύμφωνα με τον παραπάνω τύπο, το 50% της ευτυχίας σου καθορίζεται από τα γονίδιά σου, το 40% από τις δραστηριότητες που κάνεις κάθε μέρα και ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 10% επηρεάζεται από τις συνθήκες της ζωής σου.

Άρα, θα πρέπει να κάνεις περισσότερα πράγματα μέσα στη μέρα που σε κάνουν να νιώθεις καλά και να αυξήσεις τη γονιδιακή σου ευτυχία.

4 Κανόνες Ευτυχίας

 1. Αναζήτησε νέες εμπειρίες: Αλλάζοντας λίγο τη ρουτίνα και τις συνήθειές σου, όπως για παράδειγμα να ακολουθήσεις μια διαφορετική διαδρομή από το γραφείο στο σπίτι ή να μάθεις κάτι καινούργιο, θα δώσεις νέα ερεθίσματα στον εγκέφαλό σου που θα   βοηθήσουν και στο να νιώσεις χαρά.

 2. Απόλαυσε τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων: Αντί να εστιάζεις στο τι σου λείπει και σε αρνητικές σκέψεις κάνε μια λίστα με όλα τα πράγματα που έχεις καταφέρει και για τα οποία είσαι ευγνώμων. Αμέσως θα νιώσεις καλύτερα!

 3. Βάλε σε προτεραιότητα τις σχέσεις σου: Είναι γνωστό ότι οι φίλοι μας κάνουν καλό. Γι΄αυτό φρόντισε να τους βλέπεις όσο πιο συχνά μπορείς.

 4. Ασκήσου για το σώμα και το πνεύμα: Το καθημερινό 20λεπτο περπάτημα είναι καλή γυμναστική και ένας εύκολος τρόπος να ασκηθείς και να ενεργοποιήσεις τις λεγόμενες ορμόνες χαράς (σεροτονίνη και ενδορφίνες).

Πώς θα επαναπρογραμματίσεις τον εγκέφαλό σου;

Το να επηρεάσεις την καθημερινή σου ευτυχία κάνοντας πράγματα που θα σου φέρουν χαρά μοιάζει απλό σε σχέση με το να επηρεάσεις τα γονίδιά ή το μυαλό σου. Και ενώ αυτό ισχύει κατά έναν τρόπο, υπάρχουν δύο πράγματα που περνούν από το χέρι σου για να νιώθεις συχνότερα ευτυχία και αυτά είναι η άσκηση και ο διαλογισμός. Με την άσκηση απελευθερώνονται οι ορμόνες χαράς και με τον διαλογισμό μειώνεται το άγχος και το στρες που είναι εχθροί της ευτυχίας.

Διαβάζοντας το άρθρο αυτό έκανες το πρώτο βήμα για να επιτύχεις την προσωπική σου ηρεμία και ευτυχία. Κάνε το επόμενο βήμα, προστατεύοντας την υγεία τόσο τη δική σου όσο και των αγαπημένων σου. Γιατί, η καλή υγεία ξεκινά με την σιγουριά του να νιώθεις ασφαλής. 

 

Προγράμματα Ασφάλισης Υγείας

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας