Κλοπή ή απώλεια: Πώς μπορείς να προστατέψεις τα προσωπικά σου αντικείμενα με το πάτημα ενός κουμπιού

Η ασφάλεια προσωπικών αντικειμένων βοηθά να αντιμετωπίσεις το άγχος και την ταλαιπωρία του απρόοπτου.

Η κλοπή των προσωπικών μας αντικειμένων είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που λογικό είναι να εμπνέει ανησυχία. Αν έχεις πέσει θύμα κλοπής θα ξέρεις την ταλαιπωρία που ακολουθεί, όχι μόνο πρακτική αλλά και ψυχική. Αρχικά είναι ο φόβος της πιθανότητας της κλοπής και ύστερα η ανησυχία ότι θα χαθούν αγαπημένα και απαραίτητα αντικείμενα που κουβαλάμε μαζί μας καθημερινά, όπως πορτοφόλι, κάρτες και σημαντικά έγγραφα, κλειδιά, γυαλιά, αλλά και συσκευές όπως το κινητό ή το tablet μας.

Η κλοπή δυστυχώς είναι στην καθημερινότητά μας αφού αναρίθμητες γυναίκες πέφτουν θύματα κλοπής στο δρόμο, στις συγκοινωνίες ή σε μαγαζιά. Σύμφωνα με έρευνες, μόνο στο Νομό Αττικής έχουμε κατά μέσο όρο 129 κλοπές-διαρρήξεις την ημέρα, εκ των οποίων μόνο το 10,36% εξιχνιάζεται. Μάλιστα, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα κλοπής (1,5 φορές περισσότερο) από τους άντρες.

Ένας λόγος είναι ότι οι γυναίκες συνήθως κρατούν τσάντες που περιέχουν τα προσωπικά τους αντικείμενα, κάτι που είναι πιο εύκολο να κλαπεί από το αν είχαν τα αντικείμενά τους σε τσέπες, ενώ μπορεί να θεωρηθούν και πιο “εύκολα” θύματα από τους ληστές γιατί ίσως να μην μπορούν να φέρουν αντίσταση.

Επιπλέον, φαίνεται ότι η εγκληματικότητα γνωρίζει νέα αύξηση μετά το lockdown. Ενδεικτικά, για τον μήνα Μάιο (τον πρώτο μήνα άρσης των μέτρων) η αστυνομία στην Αττική πραγματοποίησε 2.388 συλλήψεις. Από αυτές, οι 389 ήταν για κλοπές - διαρρήξεις, ενώ εξαρθρώθηκαν και 11 εγκληματικά κυκλώματα, 2 εκ των οποίων διέπρατταν ληστείες και κλοπές.

Πώς μπορείς να προστατευτείς από την κλοπή ή την απώλεια

Είναι πραγματικότητα ότι οι κλοπές είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Αν δεν το έχεις ζήσει ήδη, σίγουρα θα έχεις φίλες ή μέλη της οικογένειάς σου που να σου έχουν διηγηθεί αντίστοιχα περιστατικά. Πώς μπορούμε όμως να έχουμε προστασία από το απρόοπτο και να μειώσουμε το ρίσκο για απώλεια των προσωπικών μας αντικειμένων;

Ο σκοπός σίγουρα δεν είναι να μένουμε κλεισμένες στο σπίτι για να μην πέσουμε θύματα κλοπής (που κι αυτό δεν είναι απόλυτα ασφαλές). Ας δούμε κάποιες πρακτικές συμβουλές προστασίας.

Μην αφήνεις την τσάντα σου από τα μάτια σου

Είναι σημαντικό να μην αφήνεις την τσάντα σου ανοιχτή και να την κρατάς κοντά στο σώμα σου ή στο χέρι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, καλό είναι έχεις την τσάντα σου σε σημείο που να μπορείς να τη βλέπεις όταν βρίσκεσαι έξω ή σε δημόσιο χώρο. Τέλος, μην αφήνεις τσάντες ή άλλα προσωπικά αντικείμενα μέσα στο αυτοκίνητο σε εμφανές σημείο. Εμφανή αντικείμενα μέσα από το τζάμι είναι μεγάλος πειρασμός για τους ληστές και μπορεί το αποτέλεσμα να είναι κλεμμένη τσάντα, σπασμένο αυτοκίνητο και ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία.

Κάνε μαθήματα αυτοάμυνας

Οι τεχνικές αυτοάμυνας είναι χρήσιμες για κάθε γυναίκα και μπορούν να βοηθήσουν σε πολλές περιπτώσεις. Μία από αυτές είναι και η απόπειρα κλοπής τσάντας. Όμως πρέπει να είσαι ενήμερη και για τα μειονεκτήματα αυτής της αντιμετώπισης. Παρότι με αυτές τις τεχνικές μπορείς πιθανόν να αφοπλίσεις έναν επίδοξο ληστή και να σώσεις την τσάντα σου, δεν παύεις να βάζεις σε ρίσκο τον εαυτό σου. Επίσης, παρατηρείται μια νέα τάση στην εγκληματικότητα με μεγαλύτερες σπείρες ληστών. Δεν είναι καθόλου ασφαλές να προσπαθήσεις να υπερασπιστείς τον εαυτό σου όταν έχεις να κάνεις με ομάδα ληστών.

Χρησιμοποίησε αντικλεπτική τσάντα

Οι τσάντες με αντικλεπτικά χαρακτηριστικά είναι μια νέα τάση που ενισχύει την ασφάλειά σου όταν κυκλοφορείς στο δρόμο. Ουσιαστικά, οι τσάντες αυτές έχουν ενσωματωμένα χαρακτηριστικά που αποτρέπουν τις κλοπές, όπως φερμουάρ με κλείδωμα, ανθεκτικά υλικά που δεν κόβονται ή σκίζονται, και άλλα. Κυκλοφορούν σε πολλές μορφές, από σακίδια έως μικρές τσάντες ώμου. Παρόλα αυτά όμως, ούτε μια τέτοια τσάντα είναι απολύτως ασφαλής. Μπορεί να την ξεχάσεις κάπου ή να σου την κλέψουν ολόκληρη.

Επένδυσε στην Ασφάλεια Προσωπικών Αντικειμένων

Μια ασφάλεια προσωπικών αντικειμένων σου εξασφαλίζει αποζημίωση και εύκολη διαχείριση στον απόηχο μιας κλοπής ή απώλειας. Ακόμα κι αν δεν μπορέσεις να αποφύγεις το ενδεχόμενο κλοπής ή απώλειας (σε όλους δυστυχώς μπορεί να συμβεί), τουλάχιστον θα γνωρίζεις ότι θα λάβεις αποζημίωση για τα αντικείμενα που έχασες. Συνήθως η ασφάλεια αυτή περιλαμβάνει την ακύρωση και αντικατάσταση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, καθώς και αποζημίωση για αντικείμενα όπως τσάντα και πορτοφόλι, γυαλιά, κλειδιά, κινητό ή tablet, καθώς και προσωπικά έγγραφα όπως ταυτότητα και διαβατήριο.

Τι σου προσφέρει η ασφάλεια προσωπικών αντικειμένων

Ας μην γελιόμαστε: πέρα από το άγχος και την απογοήτευση που προκαλεί μια κλοπή, είναι μόνο η αρχή μιας επίπονης και χρονοβόρας διαδικασίας κατά την οποία θα χρειαστεί να υπολογίσεις τι χάθηκε, να ακυρώσεις τραπεζικές κάρτες, να κινήσεις διαδικασίες για αντικατάσταση σημαντικών εγγράφων, και να αντικαταστήσεις απαραίτητα αντικείμενα όπως γυαλιά, κλειδιά και συσκευές.

Με ένα πρόγραμμα όπως το Safe Pocket της Eurolife FFH, η διαδικασία αυτή γίνεται πιο εύκολη και γνωρίζεις ότι θα έχεις αποζημίωση για τα πράγματα που έχασες, με ένα μικρό ετήσιο κόστος.

Σε περίπτωση που προκύψει κλοπή ή απώλεια της τσάντας σου, μπορείς με ένα απλό τηλεφώνημα να αναφέρεις το συμβάν και να ξεκινήσει η διαδικασία ακύρωσης καρτών και έκδοσης νέων, άμεσα και γρήγορα.

Πιο συγκεκριμένα, η ασφάλεια προσωπικών αντικειμένων Safe Pocket σου προσφέρει:

  • Αποζημίωση για κλοπή ή απώλεια χρεωστικών και πιστωτικών καρτών Eurobank στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, καθώς και αποζημίωση για αναλήψεις ή αγορές που μπορεί να έγιναν με την χαμένη/κλεμμένη κάρτα, ακόμα και online.
  • Κάλυψη εξόδων για αντικατάσταση χαμένων/κλεμμένων αντικειμένων όπως: τσάντα και το περιεχόμενό της, πορτοφόλι, γυαλιά, κλειδιά, κινητό ή tablet.
  • Κάλυψη εξόδων αντικατάστασης για προσωπικά έγγραφα όπως: ταυτότητα, διαβατήριο, βιβλιάριο υγείας, άδεια οδήγησης, κ.α.

Η διαδικασία απόκτησης της ασφάλειας είναι τόσο εύκολη που μπορεί να γίνει και από το κινητό σου τηλέφωνο με το πάτημα ενός κουμπιού. Η εφαρμογή της Eurobank και η υπηρεσία EuroPhone banking σου παρέχουν απευθείας πρόσβαση σε σημαντικές υπηρεσίες, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χάσεις καθόλου χρόνο με το να πρέπει να επισκεφτείς κατάστημα. 

Από το κινητό σου τηλέφωνο και μόνο σε λίγα λεπτά θα μπορέσεις να αποκτήσεις προστασία από τα απρόοπτα. Το να ξέρεις ότι αν σου τύχει απώλεια ή κλοπή θα έχεις άμεση αποζημίωση και μεγαλύτερη ευκολία στην αντικατάσταση σημαντικών εγγράφων και προσωπικών αντικειμένων είναι κάτι που θα κάνει μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητα και τις μετακινήσεις σου.

Δες περισσότερα για την ασφάλεια προσωπικών αντικειμένων Safe Pocket

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας