Τι είναι FIRE Movement που υπόσχεται οικονομική ανεξαρτησία και άνετη σύνταξη;

Το κίνημα FIRE είναι ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό γιατί υπόσχεται οικονομική ανεξαρτησία και πρόωρη σύνταξη. Ποια είναι όμως η ουσία πίσω από αυτό το κίνημα και πώς μπορείς να το εκμεταλλευτείς για να προνοήσεις για την οικονομική σου ανεξαρτησία άμεσα, αλλά και στα χρόνια της σύνταξης;
Όταν αναφερόμαστε σε συνταξιούχους το μυαλό μας πηγαίνει σε μεσήλικες 65+ Όμως, πιθανό να έχεις διαβάσει για τις περιπτώσεις των ανθρώπων που βγήκαν στη σύνταξη στα 45 τους και γυρίζουν τον κόσμο ή εκπληρώνουν κάποιο άλλο όνειρο. Πώς τα κατάφεραν; Μέσω του FIRE Movement.

Φυσικά, στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά όσον αφορά στη σύνταξη, όμως το FIRE Movement μπορεί να αποτελέσει και για εσένα πηγή έμπνευσης για να αποκτήσεις σύντομα τη δική σου οικονομική ανεξαρτησία και να προνοήσεις και για τη σύνταξή σου.

Τι Είναι το Κίνημα FIRE;

Το κίνημα FIRE (Financial Independence, Retire Early) αντιπροσωπεύει έναν τρόπο ζωής που στόχο έχει την οικονομική ανεξαρτησία. Όσοι το ακολουθούν αυξάνουν το ποσοστό που αποταμιεύουν βρίσκοντας τρόπους να αυξήσουν το εισόδημά τους ή να μειώσουν τα έξοδά τους. Σκοπός είναι να συγκεντρωθεί ένα παθητικό εισόδημα που θα παρέχει αρκετά χρήματα για τα έξοδα διαβίωσης σε μόνιμη βάση. Έτσι, μπορεί να αποφασίσει κανείς πόσο και αν θα δουλεύει στο μέλλον.

Αν και οι περισσότεροι ακόλουθοι του κινήματος στρέφονται σε αυτό με απώτερο σκοπό να σταματήσουν να δουλεύουν ή να φύγουν από μια δουλειά που τους καταπιέζει, οι ειδικοί λένε πως το στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός κεφαλαίου που θα επιτρέπει να ακολουθήσει κανείς ένα όνειρο, να αναβαθμίσει την καθημερινότητά του και να παίρνει αποφάσεις για τη ζωή του χωρίς να σκέφτεται μόνο τα χρήματα.

Το κίνημα FIRE στηρίζεται σε ένα μοντέλο επιθετικής αποταμίευσης, μεγαλύτερης του 10% του εισοδήματος.

Για παράδειγμα:

  • Με ποσοστό αποταμίευσης 10%, χρειάζονται (1-0.1)/0.1 = 9 χρόνια εργασίας για να εξοικονομήσεις χρήματα για τα έξοδα διαβίωσης 1 έτους
  • Με ποσοστό αποταμίευσης 25%, χρειάζονται (1-0.25)/0.25 = 3 χρόνια εργασίας για να εξοικονομήσεις χρήματα για τα έξοδα διαβίωσης 1 έτους
  • Με ποσοστό αποταμίευσης 50%, χρειάζονται (1-0.5)/0.5 = 1 χρόνο εργασίας για να εξοικονομήσεις χρήματα για τα έξοδα διαβίωσης 1 έτους

Βέβαια, στο παραπάνω μοντέλο και το κίνημα FIRE έχει ασκηθεί έντονη κριτική και έχει χαρακτηριστεί ως μοντέλο των πλουσίων, καθώς είναι δύσκολο να αποταμιεύσει κανείς ένα τόσο μεγάλο ποσοστό όταν το εισόδημά του είναι χαμηλό. Ακόμα μία κριτική που δέχεται το κίνημα είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή δείγματα που να δείχνουν ότι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μέσω αυτού έχουν μαζέψει αρκετά χρήματα για την συνταξιοδότησή τους, αφού έχει μειωθεί κατά πολύ το όριο και έχει αυξηθεί η διάρκειά της.

Πολλοί αναφέρονται και στο γεγονός ότι προκειμένου να αποταμιεύσουν αυτό το μεγάλο ποσοστό κατέφυγαν σε ακραίες λύσεις που τους ανάγκασαν να στερηθούν καθημερινές μικρές απολαύσεις και αυτό τους έκανε λιγότερο ευτυχισμένους.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω είναι εφικτά εφόσον το εισόδημά σου είναι επαρκές και σου επιτρέπει να αποταμιεύσεις ένα μεγαλύτερο ποσοστό, χωρίς να στερηθείς τις μικρές, αγαπημένες σου συνήθειες.

3 Πράγματα του Κινήματος FIRΕ Που Μπορείς Να Κρατήσεις

  • Ποτέ δεν είναι νωρίς να απολαύσεις τη ζωή
  • Τα έξοδά σου, σε αντίθεση με τα έσοδα, είναι ένας βασικός παράγοντας που σχετίζεται με τη σύνταξή σου και μπορείς να τον ελέγξεις πιο εύκολα
  • To πιο δελεαστικό πράγμα πίσω από το κίνημα FIRE είναι ο έλεγχος

Πώς να το εφαρμόσεις στην καθημερινότητα χωρίς να στερηθείς;

Καθώς το εισόδημά σου πολλές φορές δεν μπορείς να το αλλάξεις, η μεθοδολογία FIRE εστιάζει περισσότερο στους παράγοντες που μπορείς να ελέγξεις, όπως τα έξοδά σου και το ποσό που αποταμιεύεις.

Το πρώτο βήμα είναι να σκεφτείς πώς βλέπεις τη ζωή σου σε 5,10,20 ή 30 χρόνια από σήμερα, πού θες να βρίσκεσαι, τι στόχους έχεις (προσωπικούς και επαγγελματικούς); Μόλις καταλήξεις στο τι θέλεις θα μπορέσεις να διαμορφώσεις το κεφάλαιό σου προκειμένου να τους πετύχεις.

Βασικά tips αποταμίευσης:

  • Προσπάθησε να ξοδεύεις λιγότερα από αυτά που βγάζεις
  • Κάνε καταγραφή των εξόδων σου για να αποκτήσεις αίσθηση
  • Υπολόγισε πόσο κοστίζει ο τρόπος ζωής σου και δες με βάση τα έξοδά σου τι μπορείς να μειώσεις
  • Ξόδευε τα χρήματά σου με σύνεση

Αποταμίευση και καλή ζωή πάνε μαζί!

Δες παρακάτω μερικούς τρόπους που μπορείς να εφαρμόσεις στην καθημερινότητά σου για να μειώσεις τα έξοδα αλλά όχι την ευχαρίστηση που σου δίνουν.

  • Ψάξε στο internet για εκδηλώσεις και παραστάσεις με δωρεάν είσοδο στην πόλη αλλά και στον δήμο σου.
  • Αύξησε το εισόδημά σου δουλεύοντας σαν ελεύθερος επαγγελματίας χρησιμοποιώντας νέες ψηφιακές πλατφόρμες. Δες περισσότερα εδώ.
  • Άλλαξε κάποιες καθημερινές συνήθειες που κοστίζουν, όπως το να παραγγέλνεις συχνά από έξω ή να μην έχεις πρόγραμμα και λίστα στο σούπερ μάρκετ. 

Βάλε το Πλάνο σου σε Εφαρμογή

Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό μας, όταν σκεφτόμαστε πως μπορούμε να συγκεντρώσουμε ένα κεφάλαιο για την επίτευξη ενός μακροχρόνιου οικονομικού μας στόχου, όπως την χρηματοδότηση των σπουδών των παιδιών μας ή την διατήρηση του βιοτικού μας επιπέδου στα χρόνια της συνταξιοδότησης, είναι η κλασική αποταμίευση, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.

Όμως το οικονομικό περιβάλλον που ζούμε σήμερα, δεν είναι το ίδιο με αυτό τον γονιών μας. Καθώς από την μια μεριά δεν έχουμε το ίδιο διαθέσιμο εισόδημα με αυτούς και από την άλλη μεριά οι αποδόσεις του παραδοσιακού λογαριασμού κατάθεσης είναι αρκετά χαμηλές. Μια λύση για αυτό είναι να στραφεί κανείς προς τις επενδύσεις, αλλά κι εκεί το τοπίο μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην πλοήγηση.  Όμως οι επενδύσεις δεν αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις ή εκείνους που διαθέτουν μεγάλο κεφάλαιο. Με το σωστό πρόγραμμα και συστηματική προσπάθεια μπορείς να δημιουργήσεις κεφάλαιο για το μέλλον σου και να δεις απόδοση στα χρήματά σου σε βάθος χρόνου.

Τα ασφαλιστικά προγράμματα επενδυτικού τύπου, γνωστά και ως Unit Linked*, μπορούν να σου προσφέρουν μια λύση που συνδυάζει επένδυση και ασφάλιση. Τα προγράμματα αυτά είναι συνδεδεμένα με επενδυτικά προϊόντα όπως αμοιβαία κεφαλαία και προσφέρουν μακροπρόθεσμη σταδιακή επένδυση μέσω ενός οργανωμένου συστήματος τακτικών πληρωμών. Το θετικό είναι ότι αυτά τα προγράμματα είναι ευέλικτα, ενώ παρέχουν ταυτόχρονα προστασία στην οικογένειά σου καθώς συνοδεύονται από ασφάλιση ζωής.

Τα προγράμματα Unit Linked αποτελούν μια καλή επιλογή που μπορεί να σου εξασφαλίσει καλή απόδοση των χρημάτων σου αλλά και ασφαλιστικά οφέλη σε βάθος χρόνου. Όποιος κι αν είναι ο μακροπρόθεσμος οικονομικός σου στόχος, η αγορά ενός σπιτιού, η ενίσχυση της σύνταξης, ή η στήριξη των παιδιών σου, με τη συστηματική επένδυση των προγραμμάτων Unit Linked θα μπορέσεις να τον πετύχεις.

 

*Οι ΟΣΕΚΑ δεν έχουν εγγυημένη απόδοση και οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές. Το παρόν αποτελεί διαφημιστικό κείμενο.

 

Γνώρισε το νέο ασφαλιστικό επενδυτικό πρόγραμμα "My Investment Plan" 

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας