Εγκλωβισμένοι στο σπίτι λόγω κορονοϊού; Η τεχνολογία έχει τη λύση
Οι τελευταίες μέρες και οι εξελίξεις με τον ιό COVID-19 έχουν φέρει τα πάνω κάτω στο πρόγραμμα όλων μας και οι αρχές μας προτρέπουν να μένουμε όσο το δυνατόν πιο πολύ στο σπίτι, ή και να είμαστε σε πλήρη απομόνωση αν παρουσιάζουμε ύποπτα συμπτώματα. Φυσικά και πρέπει να προσέχουμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας, αλλά να μην επιβαρύνουμε όμως και την ψυχική μας υγεία από την παρατεταμένη απομόνωση μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας, χωρίς επαφή με φίλους, οικογένεια και συναδέλφους.
Σε αυτό, η τεχνολογία είναι ο καλύτερός μας σύμμαχος. Με μια σύνδεση στο διαδίκτυο, τον υπολογιστή και τις φορητές συσκευές μας (τηλέφωνο και τάμπλετ), μπορούμε να βρούμε ασχολίες, ψυχαγωγία και επικοινωνία με τον έξω κόσμο για να μην αισθανόμαστε τόσο απομονωμένοι.
Πώς βοηθάει η τεχνολογία στις ασχολίες από το σπίτι
Εργασία
Σε πρώτη φάση, τα επαγγελματικά θέματα γίνονται πλέον αρκετά εύκολα και από το σπίτι. Υπάρχει πολύς κόσμος ήδη που δουλεύει από το σπίτι μόνιμα και έχουν αναπτυχθεί πρακτικές και τεχνολογίες για να γίνεται όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα η δουλειά. Υπάρχουν και εταιρείες που προσφέρουν στους εργαζόμενους τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι κάποιες μέρες το μήνα. Χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο και διάφορα εργαλεία παραγωγικότητας και επικοινωνίας δεν χάνεις επαφή με τους συναδέλφους σου. Βρες ένα καλό σημείο στο σπίτι που θα είναι το νέο σου «γραφείο», και
- οργάνωσε τις δουλειές της ημέρας και της ομάδας σου (αν έχεις) μέσα από project management apps όπως το asana ή το Trello
- αποθήκευσε αρχεία σε clouds τα οποία θα μπορείς να μοιράζεσαι και να επεξεργάζεσαι ταυτόχρονα με συναδέλφους σου, όπως το Google Drive ή το One Drive της Microsoft
- πραγματοποίησε online meetings και τηλεδιασκέψεις μέσω Skype, μέσω του Teams της Microsoft, μέσω Hangouts Meet της Googleή ακόμα και μέσω Facebook Messenger.
Υπάρχουν, άπειρα εργαλεία εκεί έξω που μπορούν να σε βοηθήσουν στο νέο αυτό τρόπο εργασίας. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάσαι να κάνεις συχνά διαλείμματα και να σηκώνεσαι κάθε 90 λεπτά ώστε να προσθέτεις τη στοιχειώδη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σου.
Ψυχαγωγία
Το «8ώρο» σπίτι τελείωσε και τώρα τι;
Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε όταν είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι είναι η αίσθηση ότι δεν έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε μέσα σε αυτό. Ειδικά αν είμαστε κοινωνικοί και μας λείπει η επαφή με οικογένεια και φίλους, καθώς και οι δραστηριότητες που κάνουμε εκτός σπιτιού για διασκέδαση. Και εδώ η τεχνολογία έχει μεγάλη ποικιλία για να μας βοηθήσει:
- Όπως και με τους συναδέλφους, έτσι και με τους φίλους και συγγενείς μπορούμε να έχουμε επαφή μέσω διαδικτύου και εφαρμογών όπως είναι τα κοινωνικά δίκτυα (πχ Facebook) ή το Skype. Μπορείτε να «δώσετε ραντεβού» να τα πείτε online, ή να κανονίσετε να παίξετε μαζί ένα παιχνίδι.
- Υπάρχουν οι γνωστές πλατφόρμες για streaming μουσικής, σειρών και ταινιών (όπως για παράδειγμα το Netflix), αλλά πλέον η γκάμα διευρύνεται. Λόγω της πανδημίας, πολλοί χώροι πολιτισμού (όπως το Θέατρο Τέχνης και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) έχουν ανακοινώσει ότι θα προσφέρουν online θεατρικές παραστάσεις. Παράλληλα, μπορείς να βρεις ψηφιοποιημένες παραστάσεις στο site του Εθνικού Θεάτρου. Επίσης, η Φιλαρμονική του Βερολίνου και η Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης προσφέρουν μεταδόσεις μέσω διαδικτύου για συναυλίες και παραστάσεις.
- Το ήξερες ότι μπορείς από το σπίτι σου να «πας» στο British Museum του Λονδίνου; Τόσο αυτό το μουσείο όσο και άλλα, έχουν δημιουργήσει virtual tours όπου μπορείς να ξεναγηθείς στους περισσότερους χώρους των μουσείων αυτών. Η Google έχει μία καλή λίστα που μπορείς να συμβουλευθείς.
Η απομόνωση δεν είναι τόσο δύσκολη υπόθεση με τόσες επιλογές για επαφή και διασκέδαση.
Εκπαίδευση
Ίσως είναι καλή ευκαιρία να κάνεις επιτέλους εκείνα τα σεμινάρια που είχες στο μυαλό.
Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες που προσφέρουν δωρεάν ή με κάποιο χρηματικό ποσό online μαθήματα πάνω σε πάρα πολλές ειδικότητες. Ίσως είναι πάλι ώρα να βελτιωθείς σε κάποιο χόμπι σου, όπως στη ζωγραφική. Σε κάθε περίπτωση, συγκεντρώσαμε τις πιο δημοφιλείς και αξιόπιστες εκπαιδευτικές πλατφόρμες:
Ψώνια και άλλες υποχρεώσεις
Σε πιο πρακτικά ζητήματα τώρα, η τεχνολογία είναι και πάλι κοντά μας. Είναι ευρύτερα γνωστές οι πλατφόρμες παραγγελίας φαγητού που προσφέρουν μεγάλη επιλογή εστιατορίων και fast food, αλλά πλέον υπάρχουν και online σουπερμάρκετ από όπου μπορείς να κάνεις τα ψώνια της εβδομάδας χωρίς να χρειαστεί να βγεις από το σπίτι, να έρθεις σε επαφή με κόσμο και να κουβαλήσεις σακούλες.
Μέσω διαδικτύου επίσης μπορείς να κάνεις πολλές τραπεζικές συναλλαγές, όπως να πληρώσεις λογαριασμούς (από ΔΕΚΟ μέχρι συνδρομή στην τηλεόραση κτλ) να καταθέσεις το ενοίκιο σου, να εκδόσεις μια πιστωτική κάρτα κτλ. Εδώ και μερικούς μήνες μάλιστα η Εurobank, μέσω της ιστοσελίδας της σου δίνει την δυνατότητα να να «φτιάξεις» εσύ το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του αυτοκινήτου σου όπως θες, ανάλογα με τις ανάγκες και τις καλύψεις που θες.
Με το πρόγραμμα online ασφάλεια αυτοκινήτου της Eurolife FFH μπορείς πολύ εύκολα από το site της Eurobank να δημιουργήσεις την ασφάλιση που σου ταιριάζει. Το πρόγραμμα σου επιτρέπει να αξιολογήσεις τις επιπλέον προαιρετικές καλύψεις που προσφέρει και να δεις το κόστος τους πριν τις επιλέξεις. Επιλέγεις μία μία τις καλύψεις που θέλεις και φτιάχνεις το ασφαλιστήριο ακριβώς στα μέτρα σου μόλις σε λίγα βήματα και εντελώς μέσω διαδικτύου από την άνεση του σπιτιού σου.
Έτσι θα ξέρεις ότι το αυτοκίνητό σου είναι προστατευμένο από παν ενδεχόμενο όσο δεν το χρησιμοποιείς, αλλά και όταν θα περάσει η περίοδος απομόνωσης και θα μπορείς να μετακινηθείς πάλι ελεύθερα.