Ασφάλιση Υγείας

Προγράμματα Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης

Η ψυχολογία των Social Media: Μήπως η πραγματική ευτυχία δε ζει στο διαδίκτυο;

Αν ψάχνεις την ευτυχία ανάμεσα σε Facebook stories και Instagram reels, ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσεις.
Eurolife blog - couple at a park

Το Cyberpsychology, είναι η μελέτη για το πώς η εικονική πραγματικότητα, το internet, τα κινητά και τα Social Media επηρεάζουν το ανθρώπινο μυαλό και τη συμπεριφορά μας.

 

Αν ψάχνουμε συνεχώς την αποδοχή των άλλων στα Social Media, τότε δημιουργείται ένα ερώτημα: «Είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι στη ζωή;»

 

Το ότι ζούμε πιο εικονικά από ποτέ μας κάνει να σκεφτόμαστε περισσότερο το virtual και λιγότερο το πραγματικό. Όμως, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται στα Social Media. Είναι προτιμότερο να κοιτάξουμε πώς θα είμαστε ευτυχισμένοι στην πραγματική ζωή, και να αφήσουμε τα likes στο Instagram να γίνουν μια ευπρόσδεκτη προσθήκη, αντί για τον πυρήνα της ύπαρξής μας.

Γιατί οι άνθρωποι θέλουν να δείχνουν χαρούμενοι στα Social Media;

Γιατί οι άνθρωποι προσπαθούν τόσο πολύ να δείξουν χαρούμενοι στα Social Media; Και τι θέλουν να πετύχουν με αυτό; Είναι μήπως αυτός ο πρώην συμμαθητής που τους απέρριψε; Είναι για να δείξουν άνεση και να ανέβουν τα σκαλοπάτια στη σκάλα της κοινωνικής καταξίωσης; Ή προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους ότι η ζωή είναι όντως γεμάτη μόνο από χαρά;

 

Με άλλα λόγια; Σημασία δεν έχει πως ξύπνησες, αλλά να ενημερώσεις τους followers σου ότι απολαμβάνεις το πρωινό καφεδάκι σου.

Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε τα Social Media για να αποδείξουμε στους διαδικτυακούς φίλους μας ότι η ζωή μας βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Έχω το τέλειο αυτοκίνητο, το πιο ωραίο σπίτι, φοράω τα πιο ακριβά ρούχα και πηγαίνω συχνά διήμερα. Πόσα likes πήρα;

 

Μήπως όλο αυτό είναι απλά μια προσπάθεια για επιβεβαίωση;

Ίσως, αλλά μην ξεχνάς ότι τα Social Media είναι μόνο μια μικρή πτυχή της πραγματικής ζωής, και πίσω από αυτές τις χαρούμενες φωτογραφίες κρύβονται και δύσκολες στιγμές που καθιστούν τη ζωή πραγματική και συνάμμα συναρπαστική!

Μπορει η εκτεταμένη χρήση Social Media να μας κάνει δυστυχισμένους;

Είναι αλήθεια ότι τα Social Media έχουν εισβάλει στη ζωή μας και παίζουν καθοριστικό ρόλο. Υπάρχουν φορές που μπορεί να νιώσεις ότι οι φίλοι σου στα Social Media έχουν πιο ενδιαφέρουσες ζωές από εσένα. Αυτό μπορεί να σε κάνει να νιώθεις λιγότερο ευτυχισμένος, αλλά θυμήσου πως στο Instagram κανείς δεν ανεβάζει φωτογραφίες όταν πλένει τα πιάτα!

Έρευνα έδειξε ότι το να προσθέτεις τους πραγματικούς σου φίλους στα κοινωνικά δίκτυα σε φέρνει πιο κοντά στα επιθυμητά επίπεδα ευεξίας, ενώ το να συνδέεσαι με αγνώστους μειώνει την αυτοπεποίθηση. Γενικότερα η χρήση των κοινωνικών δικτύων αυξάνει το άγχος και την πιθανότητα να βιώσει κάποιος αρνητικές επιπτώσεις στη υγεία, την ψυχική υγεία και την ικανοποίηση που αισθάνεται για τη ζωή του.

 

Όπως σε κάθε ηλεκτρονική δραστηριότητα, έτσι και, στα Social Media υπάρχει το ενδεχόμενο να προκύψει κάποιο απρόοπτο, όπως για παράδειγμα η κλοπή ταυτότητας. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τα αποφύγεις εντελώς.

Αντίθετα, μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου με ένα πρόγραμμα, όπως το My Cyber Protection, που σε καλύπτει σε περίπτωση παράνομης και μη εξουσιοδοτημένης χρήσης της ψηφιακής σου ταυτότητας, με τεχνική υποστήριξη, υπηρεσίες ανάκτησης καθώς και νομική προστασία. Έτσι, μπορείς να απολαμβάνεις τα Social Media, χωρίς να ανησυχείς για τυχόν απρόοπτα.

Τα μικρά διαλείμματα από τα Social Media βοηθούν

Μπορεί τα Social Media να μας αρέσουν, αλλά ίσως χρειαστεί να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα από αυτά σε κάποια φάση. Μια έρευνα που έγινε σε πανεπιστήμιο της Δανίας έδειξε ότι το να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα από τα Social Media μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σου. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι ερευνητές ζήτησαν σε πάνω από 1000 χρήστες του Facebook να ζήσουν μια εβδομάδα χωρίς Social Media. Το αποτέλεσμα; Οι συμμετέχοντες ένιωθαν περισσότερη ικανοποίηση από τη ζωή και περισσότερα θετικά συναισθήματα. Τρελό;

 

Τώρα, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να βγάλουμε δια παντός όλα τα Social Media από τη ζωή μας, αλλά ένα μικρό διάλειμμα μπορεί να λειτουργήσει θετικά. Τι λες; Μήπως είναι η ιδανική στιγμή να κάνεις log out από τα social και να κάνεις log in στον πραγματικό κόσμο;

Πώς να κάνεις αποτοξίνωση από τα Social Media;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείς να πάρεις ένα διάλειμμα από τα social. Μπορείς να τους δοκιμάσεις όλους για να βρεις ποιος σου ταιριάζει περισσότερο:


  • Κάνε απεγκατάσταση μιας Social Media εφαρμογής για 1 εβδομάδα.
  • Συνδύασε διακοπές και γιορτές χωρίς social, ώστε να είσαι πιο ενεργός σε όσα συμβαίνουν εκείνη τη στιγμή με τους φίλους και την οικογένειά σου.
  • Βάλε timer στη χρήση, π.χ. «Θα χαζέψω στο Instagram μόνο 15’ τη μέρα.»
  • Προσπάθησε να αφήνεις το κινητό στην άκρη 1 ώρα τουλάχιστον πριν κοιμηθείς.

Προστάτεψε την ψυχική σου υγεία ολοκληρωμένα

Η ψυχική υγεία είναι σημαντική για όλους και έχει τη μεγαλύτερη αξία! Είναι ένα πολύτιμο αγαθό που αξίζει φροντίδα και στη Eurolife FFH είμαστε δίπλα σου για να σε βοηθήσουμε να την προστατεύσεις ολοκληρωμένα.

Και τι θα πει ολοκληρωμένα;

 

Τα προγράμματα Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης της Eurolife FFH και τα προγράμματα Βασικό Υγεία και Προνόμιο για Όλους προσφέρουν:


  1. Συνεργασία με κορυφαίους ψυχολόγους και ψυχιάτρους μέσα από το Βασικό Υγεία και Προνόμιο για Όλους.
  2. Απεριόριστες επισκέψεις σε ψυχολόγο και ψυχίατρο με 50€ ανά συνεδρία (Βασικό Υγεία)
  3. Απεριόριστες επισκέψεις σε ψυχολόγους με 25€ ανά συνεδρία (Προνόμιο για Όλους)

Όταν πρόκειται για την ψυχική υγεία, είμαστε εδώ για σένα, γιατί η ευτυχία ξεκινά από εκείνον που βλέπεις στον καθρέφτη!

Προγράμματα Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας