Ασφάλιση Υγείας

Προγράμματα Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Είναι ΟΚ να μην είσαι ΟΚ

Η ψυχική υγεία είναι παγκόσμιο δικαίωμα

Eurolife blog - man relaxing at a park

Το φετινό μήνυμα που θα συντροφεύσει την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας στις 10 Οκτωβρίου είναι:

«Η Ψυχική Υγεία είναι Παγκόσμιο Δικαίωμα»

“Mental Health is a Universal Human Right”

 

και αυτό γιατί, πράγματι, η ψυχική σου υγεία αξίζει περισσότερο από την πετριά που έφαγε σήμερα ο εργοδότης σου, την γκρίνια της μάνας σου που ακόμα εγγόνια δεν της έχεις κάνει, και από τον ταξιτζή που σου κορνάρει στο φανάρι μόλις 1 nanosecond από την ώρα που άναψε πράσινο!

 

Η ψυχική μας υγεία σχετίζεται με πολλές άλλες ανισορροπίες στην υγεία μας.

 

Το ότι δεν είμαστε καλά πολλές φορές, δε σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να νιώθουμε ενοχές γι’ αυτό. Its ok to not be OK! Κάθε αρνητικό συναίσθημα που μας διαπερνά, προσπαθεί να μας διδάξει κάτι και κυρίως, να μας προστατέψει. Είναι το σημάδι ότι κάτι δεν πάει πολύ καλά και ίσως πρέπει να σκεφτούμε από που μπορεί να προέρχεται ένα ασταμάτητο κλάμα μπροστά από τη στοίβα με τα άπλυτα πιάτα.

Τι είναι το hustle culture;

Ή αλλιώς και success culture. Το hustle culture – στα ελληνικά «κουλτούρα της υπερπροσπάθειας» – είναι η ψευδής αίσθηση ότι αν υπερπροσπαθήσουμε για κάτι, τότε σίγουρα θα είμαστε πετυχημένοι και θα νιώθουμε τέλεια γι’αυτό, π.χ:


  • αν βγάλουμε περισσότερα χρήματα
  • αν πάρουμε την προαγωγή που θέλουμε εδώ και μήνες
  • αν κερδίσουμε κάποια αναγνώριση

Ειδικά για τους millenials που καλούνται να επιβιώσουν σε ένα δύσκολο οικονομικό τοπίο, το hustle culture είναι άλλη μια πρόκληση για την ψυχολογία τους.

Επιπτώσεις του hustle culture στην ψυχική υγεία

Η κουλτούρα του hustle μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε διάφορα αρνητικά συναισθήματα και να τιμωρούμε άμεσα ή έμμεσα τον εαυτό μας. Αυτό μπορεί να καταστρέψει την ψυχική μας υγεία και να μας οδηγήσει σε νέα – καθόλου ευχάριστα – μονοπάτια, στα οποία παραμονεύουν τα παρακάτω:

Ενοχή

Πράγματι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να μας φορτώσουν το αίσθημα της ενοχής. Η δουλειά σου, όμως, γιατί να είναι ένα από αυτά; Πόσες φορές αναρωτήθηκες κάτι από τα παρακάτω;


  • Τώρα που κάνω διάλειμμα κάποιος άλλος εργάζεται πιο σκληρά για να προλάβει.
  • Άργησα σήμερα. Τι θα πούνε οι συνάδελφοί μου για μένα;
  • Ο τάδε συνάδελφος ήρθε στο γραφείο ενώ ήταν άρρωστος. Εγώ πώς θα τολμήσω να ζητήσω αναρρωτική;

Δεν είναι λίγο σκληρό για τον εαυτό σου να του φορτώνεις τόσο βαριά φορτία ενοχής;

Απαθής στάση

Πολλές φορές, παρά την προσπάθεια που καταβάλλουμε, τα πράγματα δεν πηγαίνουν έτσι όπως τα έχουμε σχεδιάσει. Αυτό οδηγεί σε μια απαθή στάση μας, ότι τίποτα δεν είναι αρκετό και ποτέ δε θα καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο μας. Και η ματαιότητα στα ουράνια…

Όλη αυτή η στάση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική σου υγεία και εκτός των ορίων της δουλειάς σου φυσικά.

Τοξική θετικότητα

Η διαρκής υπερ-προσπάθεια και η υπερβολική, μη ρεαλιστική, θετικότητα δεν αφήνουν περιθώρια και χώρο για τα λάθη μας. Ακόμα και μικρά λάθη που μπορεί να συμβούν, τα μεγαλοποιούμε και τα θεωρούμε καταστροφικά. Η τοξική θετικότητα εξαλείφει κάθε ρεαλιστική προσδοκία για το τι είναι πραγματικά εφικτό στη ζωή μας και στην εργασία μας.

Δεν πειράζει αν κάνεις λάθος. Όλοι κάνουν. Επίτρεψε στον εαυτό σου να δοκιμάσει κι ας μην είναι τέλειο το αποτέλεσμα.

Υψηλός κίνδυνος για ασθένειες

Ναι, όλοι μας έχουμε κάποιους στόχους. Όμως η υπερβολική προσήλωση σε αυτούς, μας οδηγεί στο να ξεχάσουμε ότι έχουμε και έναν σύμμαχο στην προσπάθειά μας αυτή. Το σώμα μας! Η ακατάπαυστη εργασία, η έλλειψη ύπνου και η κακή διατροφή οδηγούν σε εξαντλούν και ρίχνουν τις άμυνες του οργανισμού σου.

Η έκφραση «αρρώστησα από το άγχος» κουβαλάει μεγάλη αλήθεια. Οι κρίσεις πανικού και άλλα ψυχοσωματικά βιώματα έρχονται να σου θυμίσουν ότι σώμα και ψυχή πρέπει να τα φροντίζουμε το ίδιο. Οι δραστηριότητες, η επαφή με φίλους και η ψυχοθεραπεία μπορούν να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις ευεξία και πνευματική ηρεμία.

Work-life imbalance

Το hustle culture δημιουργεί μια ακόμη δυσκολία, αυτή της ισορροπίας ανάμεσα σε προσωπική ζωή και εργασία. Επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ στην επαγγελματική μας επιτυχία, θέτοντάς την ως προτεραιότητα και αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα την οικογένεια μας, τους φίλους μας, τους συντρόφους μας. Συχνά παραμελούμε και εμάς τους ίδιους, την προσωπική μας φροντίδα, τα χόμπι μας και τα ενδιαφέροντά μας.

Δεν είναι λίγο άδικο να αφήσουμε τόσο πολύ εμάς στην προσπάθειά μας να γίνουμε κάποιοι άλλοι;

Πώς να σπάσεις τον κύκλο του hustle culture;

Όσο δύσκολο μπορεί να φαίνεται, υπάρχουν κάποιοι τρόποι που μπορούν να σε βοηθήσουν να το αντιμετωπίσεις. Με αλλαγές στη νοοτροπία και τη συμπεριφορά αλλά και με προθυμία να δημιουργήσεις νέες συνήθειες, είναι εύκολο να θέσεις την ψυχική σου υγεία σε πρώτο πλάνο. Μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να το καταφέρεις είναι τα παρακάτω:


  • Όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής: Το 8ωρο είναι 8 ώρες. Δεν είναι ούτε 10 ούτε 12. Τα σύκα-σύκα και η σκάφη-σκάφη.
  • Χρόνος για διαλείμματα: Φύγε για λίγο από το γραφείο, κάνε μια βόλτα, άκου λίγη μουσική, μίλησε με έναν φίλο στο τηλέφωνο.
  • Και η ευχαρίστηση είναι σημαντική: Προσπάθησε η κάθε μέρα σου να περιλαμβάνει τουλάχιστον μια αγαπημένη σου δραστηριότητα.
  • Να θυμάσαι ότι είσαι μοναδικός: Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του μοναδικό ρυθμό. Δε χρειάζεται να συγκρίνεσαι με άλλους γύρω σου. Επικεντρώσου στο να κάνεις αυτό που λειτουργεί καλύτερα για ΕΣΕΝΑ.

Η ψυχική σου υγεία έχει αξία

Όπως ήδη είπαμε: It’s ok to not be OK!

 

Μην ξεχνάς να φροντίζεις τον εαυτό σου τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Άλλωστε, υγεία είναι μία και οφείλουμε να την προστατεύουμε με τον καλύτερο τρόπο. Στη Eurolife FFH σε βοηθάμε να διατηρείς την υγεία σου με τα Προγράμματα Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης της Eurolife FFH, παρέχοντάς σου εκτενείς καλύψεις σχετικά με ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις, πάντα σε συνεργασία με κορυφαία νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα.

Όσον αφορά την ψυχική υγεία, τα προγράμματα Βασικό Υγεία και Προνόμιο για Όλους προσφέρουν:


  • Απεριόριστες επισκέψεις σε ψυχολόγο και ψυχίατρο με 50€ ανά συνεδρία (Βασικό Υγεία)
  • Απεριόριστες επισκέψεις σε ψυχολόγους με 25€ ανά συνεδρία (Προνόμιο για Όλους)

Η ψυχική υγεία είναι ένα πολύτιμο αγαθό που αξίζει προσοχή και φροντίδα. Η Eurolife FFH τάσσεται υπέρ της πρόληψης και της καθολικής πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας για σένα και τους αγαπημένους σου.

 

Προγράμματα Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας