Μικρές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Αξία έχει να βλέπεις την επιχείρησή σου να μεγαλώνει με ασφάλεια

Επιχειρηματικότητα: τι χρειάζεται να ξέρεις αν έχεις ή θέλεις να ανοίξεις μικρομεσαία επιχείρηση

Ένας γρήγορος οδηγός για εσένα που θέλεις να δεις την επιχείρησή σου να μεγαλώνει με ασφάλεια
asfaleia epixeirhsewn - eurolife blog header - woman business owner

Η επιχειρηματικότητα σήμερα, παρά τις όποιες προκλήσεις, είναι ένας τομέας που μπορεί να προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση και σημαντικές ανταμοιβές. Από το να βλέπεις την ιδέα σου να γίνεται πραγματικότητα και το όραμά σου αναπτύσσεται μπροστά σου, μέχρι να χτίζεις κάτι για τον εαυτό σου και να έχεις τον έλεγχό του, κάθε απόφαση που παίρνεις έχει πολύ μεγάλη αξία. Είτε, λοιπόν, έχεις τη δική σου επιχείρηση, είτε σκέφτεσαι να ξεκινήσεις κάτι δικό σου, υπάρχουν ορισμένες βασικές γνώσεις που θα σε βοηθήσουν να τη δεις να μεγαλώνει.

Επιχειρηματικότητα και καινοτομία: οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε αριθμούς

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων στη χώρα μας είναι μικρομεσαίες: επιχειρήσεις που έχουν λιγότερους από 250 εργαζόμενους, ετήσιο κύκλο εργασιών λιγότερο από 50 εκ. και σύνολο ετήσιο ισολογισμό λιγότερο από 43 εκ..

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2020, το 95% από το σύνολο των ενεργών επιχειρήσεων απασχολούν από 0-9 εργαζόμενους, είναι δηλαδή ατομικές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ο αριθμός των ενεργών επιχειρήσεων ανήλθε σε 1.012.019, από 984.001 το 2019
  • 6 στις 10 από αυτές τις επιχειρήσεις (595.378) δεν απασχολούν κανέναν εργαζόμενο (ατομικές)
  • 321.156 επιχειρήσεις απασχολούν 1-4 εργαζομένους
  • 49.340 επιχειρήσεις απασχολούν από 5-9 εργαζομένους
  • Το 54% των ενεργών επιχειρήσεων δραστηριοποιείται στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο (259.186), στις υπηρεσίες εστίασης και καταλυμάτων (126.025) και σε επαγγελματικές και τεχνικές δραστηριότητες (159.602)

Ανοίγω δική μου επιχείρηση: τι χρειάζεται να ξέρω;

Σήμερα η επιχειρηματικότητα μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Από μια επιχείρηση που την τρέχεις από το σπίτι, με μόνο σου εξοπλισμό έναν υπολογιστή, μέχρι να έχεις ένα χώρο, εργαζόμενους και εμπόρευμα να διαχειριστείς. Υπάρχουν μοντέλα επιχειρηματικότητας που σου επιτρέπουν να ασχολείσαι με την επιχείρησή σου στον ελεύθερο χρόνο σου, ενώ κρατάς και την κανονική σου δουλειά παράλληλα.

Ανεξάρτητα από τη μορφή που θα πάρει το δικό σου επιχειρηματικό όραμα, παρακάτω μοιραζόμαστε μαζί σου μερικές συμβουλές και tips που μπορεί να σε βοηθήσουν καθώς σχεδιάζεις την ανάπτυξη της επιχείρησής σου.

Τα χαρακτηριστικά ενός επιχειρηματία

Υπάρχουν στοιχεία της προσωπικότητας που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, τα οποία καταγράφηκαν σε μια έρευνα του καθηγητή William E. Jennings. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, τα χαρακτηριστικά ενός επιχειρηματία είναι:

1. Επιμονή

2. Επιθυμία και διάθεση για ανάληψη πρωτοβουλιών

3. Ανταγωνιστικότητα

4. Αυτοδυναμία

5. Έντονη ανάγκη για επίτευξη

6. Αυτοπεποίθηση

7. Καλή σωματική υγεία

Αξιολογώντας τη δική σου προσωπικότητα, ποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά αναγνωρίζεις στον εαυτό σου και ποια πιστεύεις ότι θα μπορούσες να εξασκήσεις περισσότερο;

Η οικονομική διαχείριση έχει μεγάλη αξία

Η οικονομική ασφάλεια είναι ξεκάθαρα η πιο σημαντική πτυχή για μια επιχείρηση – και δεν αφορά μόνο το ξεκίνημά της, αλλά την ακολουθεί σε όλα τα χρόνια λειτουργίας της. Υπολόγισε με όση περισσότερη ακρίβεια μπορείς πόσα χρήματα θα χρειαστείς για να ξεκινήσεις, για χώρο, εξοπλισμό, εμπόρευμα, υπηρεσίες, κ.α. Ένας business σύμβουλος μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό, δίνοντάς σου χρήσιμες συμβουλές και καθοδήγηση για το πώς θα κάνεις σωστά τους υπολογισμούς σου. Μόλις έχεις αυτό το νούμερο, τριπλασίασε το. Τα απρόοπτα είναι μέρος της καθημερινότητας μιας επιχείρησης, οπότε όσο καλύτερη προετοιμασία έχεις κάνει, τόσο καλύτερα θα μπορέσεις να διαχειριστείς την όποια αναπάντεχη κατάσταση.

Κάνε τις σωστές ερωτήσεις

Αξιολόγησε την επιχειρηματική σου ιδέα και σκέψου τι λύση προσφέρει για τους δυνητικούς σου πελάτες. Κάνε έρευνα για να κατανοήσεις τον κλάδο στον οποίο θέλεις να μπεις και τις ανάγκες των καταναλωτών. Είναι επίσης σημαντικό να δεις τον ανταγωνισμό και να αξιολογήσεις τα πιθανά εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσεις. Δες εδώ έναν πλήρη οδηγό με ερωτήσεις που θα είναι χρήσιμες για την οργάνωση της επιχείρησής σου.

Επένδυσε στις σωστές συνεργασίες

Ακόμα κι αν η επιχείρησή σου είναι ατομική, η ομαδικότητα πάντα κερδίζει! Είτε έχεις εργαζόμενους είτε εργάζεσαι μόνος, θα χρειαστεί να επενδύσεις σε συνεργασίες και να αναζητήσεις υπηρεσίες. Έτσι θα μπορέσεις να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου και να λάβεις τις καλύτερες υπηρεσίες για τη λειτουργία της επιχείρησής σου (marketing, website, φορολογικές/λογιστικές υπηρεσίες, κ.α.). Όσο καλύτεροι οι συνεργάτες σου, τόσο καλύτερη θα γίνεται η επιχείρησή σου.

Εξέλιξε τις δεξιότητες σου ως νέος entrepreneur

Η επιχειρηματικότητα είναι ένα συνεχές ταξίδι αυτοβελτίωσης. Το να γίνεσαι καλύτερος και να αναπτύσσεις τις δεξιότητές σου ενισχύει την εμπειρία σου και κάνει πιο δυνατή την επιχείρησή σου. Μπορείς να παρακολουθήσεις μαθήματα και σεμινάρια entrepreneurship, είτε δια ζώσης είτε online. Μπορείς επίσης να έρθεις σε επαφή με άλλους επιτυχημένους επιχειρηματίες για να λάβεις συμβουλές σε μορφή mentoring αλλά και να διευρύνεις το δίκτυο επαφών σου σε εκδηλώσεις και συνέδρια σχετικά με τον κλάδο σου.

Επένδυσε στην ασφάλιση

Η διαχείριση του ρίσκου είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στη δουλειά του επιχειρηματία. Είναι σημαντικό να προστατέψεις όσα έχουν σημασία για την επιχείρηση: να διαφυλάξεις τις εγκαταστάσεις από κλοπές, φυσικές καταστροφές και άλλους κινδύνους, να επενδύσεις στους ανθρώπους, προσφέροντάς τους εξασφάλιση για το μέλλον, αλλά και να προστατέψεις την επιχείρηση από κινδύνους που μπορεί να έρθουν από απρόβλεπτες κατευθύνσεις όπως είναι οι διαδικτυακές απειλές.

Στήριξη για κάθε ανάγκη της μικρομεσαίας επιχείρησης με τα προγράμματα ασφάλισης επιχείρησης της Eurolife FFH

Για να έχεις τη σιγουριά ότι η επιχείρησή σου μπορεί να αντεπεξέλθει σε τυχόν απρόοπτα, η Eurolife FFH προσφέρει καινοτόμα και ευέλικτα προγράμματα ασφάλισης που απευθύνονται ειδικά σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα προγράμματα αυτά είναι σχεδιασμένα για να καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους, από τα περιουσιακά στοιχεία και το ανθρώπινο δυναμικό έως περιπτώσεις αστικής ευθύνης και προστασίας από ψηφιακούς κινδύνους.

My Business First

Αξία έχει να βλέπεις την επιχείρησή σου να μεγαλώνει με σιγουριά.

Το My Business First είναι ένα ευέλικτο πρόγραμμα ασφάλισης που προστατεύει την επιχείρησή σου από απρόοπτα περιστατικά. Το πρόγραμμα αποτελείται από ένα βασικό πακέτο 14 καλύψεων και 6 προαιρετικά πακέτα που μπορεί ο κάθε επιχειρηματίας να προσθέσει ανάλογα με τις ανάγκες του. Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα καλύπτει:

  • Υλικές ζημιές από βλάβες, φυσικές καταστροφές, κακόβουλες ενέργειες, κ.α.
  • Έξοδα και αμοιβές σε περίπτωση επισκευών ή προσωρινής στέγασης
  • Κλοπή και σχετικές ζημιές
  • Αστική Ευθύνη
  • Απώλεια κερδών σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησης
  • Υπηρεσίες βοήθειας (επισκευή ζημιών, άμεση επέμβαση, συμβουλευτική υπηρεσία)

Ομαδική Ασφάλιση Προσωπικού

Αξία έχει να βλέπεις την επιχείρησή σου να μεγαλώνει με ένα σίγουρο περιβάλλον για τους εργαζόμενούς σου.

Καθώς το πιο σημαντικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης είναι οι άνθρωποί της, η Eurolife FFH προσφέρει Προγράμματα Ομαδικής Ασφάλειας με πολλαπλά πλεονεκτήματα για το ανθρώπινο δυναμικό κάθε επιχείρησης.

Τα Ομαδικά Ασφαλιστικά Προγράμματα της Eurolife FFH στοχεύουν στη μείωση του αισθήματος της ανασφάλειας που έχει δημιουργήσει η υποχώρηση της κοινωνικής προστασίας, τόσο στην υγεία όσο και στη σύνταξη. Επίσης, ενισχύουν τη δημιουργία ενός θετικού και ξεχωριστού περιβάλλοντος εργασίας που συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, τα Προγράμματα Ομαδικής Ασφάλειας αποτελούν μια εξαιρετικά σημαντική παροχή και προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα για τους εργαζόμενους, όπως:

  • Προστασία του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων και των οικογενειών τους, σε περίπτωση ενός απρόσμενου και ατυχούς συμβάντος.
  • Συμπληρωματική λειτουργία με τις παροχές της Κοινωνικής Ασφάλισης και διατήρηση του βιοτικού επιπέδου και μετά τη συνταξιοδότηση.
  • Μείωση του άγχους που προκαλεί η οικονομική αβεβαιότητα και θετική λειτουργία ως προς τον οικογενειακό οικονομικό προγραμματισμό.
  • Δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και θετικού εργασιακού περιβάλλοντος

Επιπλέον, προσφέρουν πλεονεκτήματα και για τις επιχειρήσεις:

  • Κίνητρο στους εργαζόμενους για αύξηση της παραγωγικότητας.
  • Ενίσχυση του προφίλ του εργοδότη, μέσω παροχής πακέτου ανταμοιβών.
  • Βελτίωση του κύρους και της φήμης της επιχείρησης στην αγορά και κίνητρο για την προσέλκυση νέων, ικανών στελεχών.
  • Φοροαπαλλαγή εισφορών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 4172/2013 | άρθρο 15o)

Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης

Αξία έχει να βλέπεις την επιχείρησή σου να μεγαλώνει με υπευθυνότητα.

Τα προγράμματα αυτά καλύπτουν τον ιδιοκτήτη επιχείρησης σε  περιπτώσεις ατυχήματος και πρόκλησης βλάβης (σωματικής και μη) που θα συμβεί σε τρίτους από τη λειτουργία των χώρων της επιχείρησης.

Τα προγράμματα αστικής ευθύνης της Eurolife FFH καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος επιχειρήσεων:

  • Εμπορικά καταστήματα
  • Γραφεία-Ιατρεία
  • Γυμναστήρια-Εκπαιδευτήρια-Σχολές χορού
  • Εστιατόρια-Ζαχαροπλαστεία-Καφέ

Επιπλέον, προσφέρουν:

  • Διευρυμένα όρια κάλυψης, καθώς ο επιχειρηματίας μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε προτιμολογημένα πακέτα
  • Ολοκληρωμένη κάλυψη: Η βασική κάλυψη της Γενικής Αστικής Ευθύνης επεκτείνεται ώστε να συμπεριλαμβάνονται σωματικές βλάβες ή/και υλικές ζημιές που πιθανόν να προκληθούν σε τρίτους από: λειτουργία ανελκυστήρων, πυρκαγιά, έκρηξη, θραύση σωληνώσεων και βραχυκύκλωμα κ.α.

Με τις κατάλληλες καλύψεις για όλες σου τις ανάγκες, θα έχεις θωρακίσει την επιχείρησή σου με προστασία ενάντια στα απρόοπτα. Έτσι, η στήριξη της ασφάλισης θα σου απελευθερώσει χρόνο και ενέργεια για να μπορείς να διεκδικήσεις τους στόχους σου και να δεις την επιχείρησή σου να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται όπως έχεις ονειρευτεί. 

Προγράμματα ασφάλισης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας