Sweet Home Content

Ασφάλιση περιεχομένου προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας

Μυστικά μετακόμισης: Οι πιο έξυπνες συμβουλές για να αποφύγεις τα απρόοπτα

Τι μπορείς να κάνεις πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά τη μετακόμιση
Eurolife blog - couple moving to new home

Η μετακόμιση είναι μια λέξη που σίγουρα σε γεμίζει συναισθήματα. Είτε είναι ενθουσιασμός και ανυπομονησία για το νέο σου σπίτι, είτε άγχος και ανησυχία για όλα τα πράγματα που πρέπει να διευθετήσεις, είτε όλα αυτά μαζί, η μετακόμιση θεωρείται μία από τις πιο πιεστικές δραστηριότητες που καλούμαστε να αναλάβουμε.

Αλλά δεν χρειάζεται να σε γεμίζει άγχος. Όπως όλα τα πράγματα, με αρκετό χρόνο και οργάνωση θα μπορέσεις να φέρεις εις πέρας τη μετακόμιση χωρίς απρόοπτα και με λιγότερη κούραση. Οι συμβουλές που σου δίνουμε παρακάτω μπορούν να σε βοηθήσουν.

Πριν τη μετακόμιση

Η μετακόμιση δεν αφορά μόνο την ημέρα που θα μεταφέρεις τα πράγματά σου από το παλιό στο νέο σπίτι, αλλά είναι μια πολύπλοκη διαδικασία με πολλούς παράγοντες. Καλό είναι να ξεκινήσεις να την οργανώνεις όσο πιο νωρίς γίνεται, για να έχεις χρόνο να διευθετήσεις όλα όσα χρειάζεται να κάνεις και να εξοικονομήσεις χρήματα.

Κάνε ένα πλάνο δράσης

Το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις, όσο πιο νωρίς γίνεται, είναι μια λίστα με όλα τα πράγματα που χρειάζεσαι για τη μετακόμιση. Είτε χρησιμοποιήσεις μεταφορική εταιρεία είτε το βαν ενός φίλου, θα πρέπει να οργανώσεις ημερομηνίες, χρόνος και χρήματα. Ένα σημειωματάριο ή αρχείο στον υπολογιστή σου θα γίνει ο καλύτερός σου φίλος, καθώς θα μπορείς να προσθέτεις σημεία στη λίστα σου όποτε θυμάσαι ή ανακαλύπτεις κάτι που πρέπει να γίνει.

Ευκαιρία για ξεκαθάρισμα

Όλοι μαζεύουμε αντικείμενα, ρούχα και έπιπλα όσο ζούμε σε ένα σπίτι, που μπορεί να μη μας εξυπηρετούν και να μην τα χρησιμοποιούμε. Μια επικείμενη μετακόμιση είναι η τέλεια ευκαιρία για να κάνεις ξεκαθάρισμα στα πράγματά σου και να δεις τι δεν χρειάζεσαι πια. Έτσι μπορείς να τα πουλήσεις ή να τα δωρίσεις και όταν έρθει η μέρα της μετακόμισης να έχεις λιγότερα πράγματα για μεταφορά.

Κουτιά μετακόμισης και πακετάρισμα

Το πακετάρισμα είναι μια κουραστική και χρονοβόρα διαδικασία. Επομένως είναι σημαντικό να μην το αφήσεις για την τελευταία στιγμή μαζί με όλα τα άλλα που θα έχεις να κάνεις. Ξεκίνα με τα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείς συχνά και τα ρούχα που είναι εκτός εποχής. Είναι, επίσης, μια καλή ευκαιρία να καθαρίσεις τα ντουλάπια σου και να καταναλώσεις τρόφιμα που έχεις πολύ καιρό για να μη χρειαστεί να τα μεταφέρεις.

Αλλαγή διεύθυνσης και ΔΕΚΟ

Πριν τη μετακόμισή σου μπορείς να δεις σε ποιες υπηρεσίες χρειάζεται να αλλάξεις διεύθυνση και πώς θα το κάνεις. Μπορείς, επίσης, να δρομολογήσεις τη διακοπή/μεταφορά των συμβολαίων τηλεφωνίας και internet, ενέργειας, κ.α., έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα για τη μεγάλη ημέρα. Φρόντισε να τακτοποιήσεις και όποια υποχρέωση μπορεί να υπάρχει στο παλιό σου σπίτι, όπως κοινόχρηστα και λοιπά έξοδα.

Έλεγχος του νέου σπιτιού

Αν έχεις τη δυνατότητα, κάνε έναν έλεγχο στο νέο σπίτι για να δεις ότι όλα λειτουργούν κι ότι δεν χρειάζονται επισκευές ή άλλες δουλειές. Μπορείς να κάνεις μετρήσεις στα δωμάτια για να επιβεβαιώσεις ότι χωράνε όλα σου τα έπιπλα και ότι υπάρχουν αρκετές πρίζες και διακόπτες για τις συσκευές σου. Πριν τη μετακόμιση θα πρέπει ο χώρος να καθαριστεί καλά και να έχει συνδεδεμένο το ηλεκτρικό, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα για να μπεις.

Ώρα για πάρτι

Η μετακόμιση δεν χρειάζεται να είναι μόνο σκληρή δουλειά και άγχος, αλλά μπορεί να είναι και ευκαιρία για διασκέδαση. Πριν αφήσεις το παλιό σου σπίτι μπορείς να οργανώσεις μια αποχαιρετιστήρια γιορτή και να μαζέψεις φίλους και συγγενείς. Οι φίλοι μπορούν να σε βοηθήσουν με το ξεκαθάρισμα και το πακετάρισμα, αλλά και να πάρουν αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι πια.

 

Κατά τη διάρκεια της μετακόμισης

Έφτασε η μεγάλη ημέρα ή βρίσκεσαι λίγες ημέρες πριν. Τώρα τα πράγματα είναι πιο εντατικά, αλλά με τη βοήθεια της λίστας σου και των παρακάτω συμβουλών, θα γίνουν όλα ομαλά και οργανωμένα.

Τελικό πακετάρισμα με χαρτοκιβώτια μετακόμισης

Τώρα ήρθε η ώρα να πακετάρεις όλα τα υπόλοιπα υπάρχοντά σου ενόψει της μετακόμισης.

 

  • Μπορείς να βρεις ειδικές κούτες για εύθραυστα αντικείμενα όπως πιατικά και γυαλικά, καθώς και υλικά περιτυλίγματος και φυσαλίδες για να προστατέψεις τα αντικείμενά σου.
  • Μπορείς να βρεις κούτες από τα μαγαζιά της περιοχής σου και να χρησιμοποιήσεις εφημερίδες και ρούχα για να γεμίσεις κενά στις κούτες και να εξοικονομήσεις χρήματα.
  • Είναι καλό να βάζεις τα πιο βαριά αντικείμενα στον πάτο της κούτας και να συμπληρώνεις τον χώρο με πιο ελαφριά.
  • Μην παραγεμίζεις τις κούτες γιατί υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν ή να είναι πολύ βαριές.
  • Τα βιβλία είναι καλό να μπαίνουν σε μικρές κούτες για να μπορούν να μεταφέρονται πιο εύκολα.
  • Αν έχεις βαλίτσες, τώρα είναι η ώρα να τις χρησιμοποιήσεις για να μεταφέρεις βαριά αντικείμενα ή ρούχα.
  • Μπορείς να αποθηκεύσεις ρούχα με τις κρεμάστρες τους σε ειδικές θήκες και μετά να τα τυλίξεις σε μεγάλες σακούλες για να μην φθαρούν κατά τη μεταφορά.

Σήμανση στις κούτες

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις που θα σου γλιτώσει χρόνο και ενέργεια είναι η σήμανση στις κούτες. Έτσι εσύ (και οι μεταφορείς) θα ξέρεις πού πηγαίνει κάθε κούτα και τι περιέχει.

Μπορείς να σημειώνεις πάνω σε κάθε κούτα για ποιο δωμάτιο προορίζεται και τι περιέχει. Για να βοηθήσεις ακόμα περισσότερο τον εαυτό σου, μπορείς να σημειώσεις όχι μόνο στο πάνω μέρος αλλά και στο πλάι, έτσι ώστε η σήμανση να είναι ορατή και όταν οι κούτες είναι στοιβαγμένες η μία πάνω στην άλλη.

Τσάντα με είδη ανάγκης

Σίγουρα δεν θα ξεκινήσεις αμέσως να ξεπακετάρεις μόλις γίνει η μετακόμιση καθώς θα είναι μια ιδιαίτερα κουραστική ημέρα. Φτιάξε λοιπόν μια τσάντα ή κούτα με τα είδη που θα χρειαστείς άμεσα (ρούχα, ηλεκτρονικές συσκευές, είδη υγιεινής, κλπ). Έτσι θα έχεις τα απαραίτητα όποτε τα θελήσεις χωρίς να χρειαστεί να ψάξεις όλες τις κούτες.

Πού θα πάνε παιδιά/κατοικίδια

Αν έχεις παιδιά ή κατοικίδια, η ημέρα της μετακόμισης μπορεί να είναι αρκετά κουραστική και στρεσογόνα για εκείνα. Μπορείς λοιπόν, να φροντίσεις τα παιδιά να πάνε στους παππούδες ή σε φίλους και τα κατοικίδιά σου να φιλοξενηθούν κάπου μέχρι να ολοκληρωθεί η μετακόμιση.

Μην ποτίζεις τα φυτά σου

Ίσως να είναι κάτι που δεν έχεις σκεφτεί, αλλά αν έχεις γλάστρες με φυτά που θέλεις να μεταφέρεις, μην τα ποτίσεις για λίγες μέρες πριν τη μετακόμιση. Κι αυτό γιατί οι ποτισμένες γλάστρες είναι πιο βαριές και μπορεί το νερό που θα έχει μείνει να λερώσει άλλα αντικείμενα στη μεταφορά.

Φτιάξε το κρεβάτι σου

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν φτάσεις στο νέο σπίτι είναι να φτιάξεις το κρεβάτι σου. Ο μελλοντικός σου εαυτός θα σε ευγνωμονεί καθώς στο τέλος της ημέρας μετά την κούραση και το κουβάλημα, το κρεβάτι σου θα είναι έτοιμο και θα σε περιμένει για να ξεκουραστείς.

Παράγγειλε το αγαπημένο σου φαγητό

Αφού πια περάσει η μέρα και γίνει η μετακόμιση, κάνε ένα διάλειμμα για τα αγαπημένα σου πράγματα. Παράγγειλε το αγαπημένο σου φαγητό, βάλε λίγη μουσική και απόλαυσε το γεγονός ότι ολοκλήρωσες αυτή τη διαδικασία με επιτυχία.

Μετά τη μετακόμιση

Αφού έχει περάσει η ημέρα της μετακόμισης και όλα τα έπιπλα και τα αντικείμενά σου βρίσκονται πια στο νέο σου σπίτι, έρχεται η ώρα του ξεπακεταρίσματος και της οργάνωσης.

Οργάνωση επίπλων και συσκευών

Λογικά τα ογκώδη έπιπλα και οι συσκευές βρίσκονται στη θέση τους αλλά μπορεί να χρειαστούν κάποιες τελευταίες δουλειές όπως το να συναρμολογήσεις κάποια μικροέπιπλα, να κρεμάσεις ράφια, κάδρα και κουρτίνες ή να συνεννοηθείς με κάποιον ηλεκτρολόγο ή υδραυλικό για τη σύνδεση φωτιστικών και άλλων συσκευών. Βάλε τις δουλειές σε μια προτεραιότητα για να δεις ποιες είναι πιο σημαντικές για να γίνουν πρώτες. Για παράδειγμα, η εγκατάσταση των φωτιστικών και η σύνδεση της κουζίνας και του πλυντηρίου είναι πιο σημαντικές δουλειές για τη λειτουργία του σπιτιού από το κρέμασμα των κάδρων.

Σταδιακό ξεπακετάρισμα

Αν έχεις καταφέρει να κάνεις τη μετακόμισή σου Παρασκευή, τότε θα έχεις πολύ χρόνο το σαββατοκύριακο που ακολουθεί για να κάνεις αρκετό ξεπακετάρισμα. Αλλά δεν χρειάζεται να βιαστείς να τα τελειώσεις όλα σε λίγες ημέρες. Και πάλι χρειάζεται προτεραιότητα για τα αντικείμενα που χρησιμοποιείς πιο συχνά.

Δωμάτια όπως η κουζίνα, το μπάνιο, το υπνοδωμάτιο και το σαλόνι είναι καλό να είναι λειτουργικά όσο το δυνατόν πιο νωρίς, οπότε μπορείς να επικεντρωθείς σε αυτά.

Η διαδικασία αυτή θα σου δώσει μια καλύτερη εικόνα για τα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη αξία στο σπίτι σου καθώς και για εκείνα που είναι πιο ευαίσθητα και θα μπορούσαν να είχαν υποστεί ζημιές ή να είχαν χαθεί. Για να έχεις την προστασία που χρειάζεσαι, η ασφάλιση περιεχομένου σπιτιού γίνεται ο πιο πολύτιμος σύμμαχός.

Προστάτεψε όσα έχουν σημασία με την ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού Sweet Home Content της Eurolife FFH

Η ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού αποτελεί μια ευέλικτη λύση με μικρό σχετικά κόστος που όμως καλύπτει πολλά ενδεχόμενα και προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία για το σπίτι σου, είτε είσαι ιδιοκτήτης, είτε ενοικιάζεις.

Το Sweet Home Content της Eurolife FFH είναι ένα πρόγραμμα ασφάλισης περιεχομένου σπιτιού σε Α’ κίνδυνο, με πολλούς τρόπους προσαρμογής. Μπορείς να το προσαρμόσεις στις δικές σου ανάγκες και να διασφαλίσεις ότι σε περίπτωση ζημιάς θα αποζημιωθείς εξ ολοκλήρου (έως το ανώτατο όριο της κάλυψης όπως το ορίζει το συμβόλαιό σου), χωρίς να γίνει περαιτέρω έλεγχος για το αν η συνολική αξία της οικοσκευής είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα αξία της.

Ανάλογα με την αξία του περιεχομένου του σπιτιού και της οικοσκευής, έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις από τρία διαφορετικά ασφαλιζόμενα κεφάλαια: €15.000, €30.000, €50.000.

Οι βασικές καλύψεις του προγράμματος περιλαμβάνουν:

  • Πυρκαγιά και κεραυνός
  • Έκρηξη
  • Κλοπή ή ληστεία
  • Βραχυκύκλωμα ηλεκτρικών μηχανών
  • Αλλοίωση τροφίμων

Μπορείς να συμπληρώσεις το βασικό πρόγραμμα και με πρόσθετες καλύψεις, καθώς οι συνθήκες και οι ανάγκες του κάθε σπιτιού είναι διαφορετικές. Το Sweet Home Content της Eurolife FFH προσφέρει δύο πακέτα επιπλέον καλύψεων για να επιλέξεις εκείνες που θα προσφέρουν πλήρη προστασία στο σπίτι σου.  

Το πακέτο Α περιλαμβάνει:

  • Πλημμύρα, θύελλα, καταιγίδα, χιόνι, βάρος χιονιού, χαλάζι, παγετός
  • Διαρροή νερού από σωληνώσεις
  • Πτώση δέντρων, κλαδιών ή στύλων
  • Κάλυψη σε προσωρινή κατοικία, έξοδα & ζημιές μεταφοράς
  • Έξοδα άντλησης υδάτων

Ενώ με το πακέτο Β έχεις πρόσβαση σε Υπηρεσία Άμεσης Επέμβασης που είναι διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο. Η υπηρεσία αυτή περιλαμβάνει:

  • βλάβες υδραυλικών/ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και βλάβες στο σύστημα θέρμανσης ή/και στο σύστημα παροχής φυσικού αερίου
  • βλάβη κλειδαριών και θραύση τζαμιών
  • υπηρεσίες φύλαξης και καθαρισμού
  • προσωρινή αντικατάσταση συσκευής τηλεόρασης, DVD player ή/και φορητού υπολογιστή
  • μεταβίβαση επειγόντων μηνυμάτων

Με ένα κόστος από 35€ τον χρόνο μπορείς να έχεις τη σιγουριά ότι το περιεχόμενο του σπιτιού σου είναι προστατευμένο κι ότι θα έχεις τη στήριξη που χρειάζεσαι αν συμβεί κάτι απρόοπτο. Έτσι θα μπορέσεις να απολαύσεις τη θαλπωρή του νέου σου σπιτιού και να το διακοσμήσεις όπως εσύ θέλεις χωρίς ανησυχία και αβεβαιότητα για το μέλλον.

Δες όλα τα προγράμματα κατοικίας

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας