Θωράκισε την προστασία της υγείας σου

Προγράμματα Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης

Κρίσεις Πανικού: Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις

Θωρακίζοντας την ψυχική υγεία ενάντια στις αντιξοότητες
Shot of an attractive young woman sitting alone on a mat and meditating on the beach at sunset

Η υγεία και η ευεξία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την ψυχική μας κατάσταση. Όπως φροντίζουμε το σώμα μας με άσκηση, καλή διατροφή και τακτικές εξετάσεις, έτσι μπορούμε να φροντίζουμε και την ευάλωτη ισορροπία που είναι η ψυχική μας υγεία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς τα δύο δεν είναι ξεχωριστά αλλά επηρεάζουν κατά πολύ το ένα το άλλο

Με σκοπό την ευαισθητοποίηση για θέματα ψυχικής υγείας έχει θεσπιστεί η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο κύριος στόχος της ημέρας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σχετικά με θέματα ψυχικής υγείας σε όλο τον κόσμο και η κινητοποίηση προσπαθειών για τη στήριξη της ψυχικής υγείας.

Για το 2022 η ημέρα εστιάζει στην επανεκκίνηση των προσπαθειών για τη βελτιστοποίηση και προστασία της ψυχικής υγείας, ειδικά στον απόηχο της πανδημίας. Η ψυχική υγεία έχει αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις με αφορμή την πανδημία, καθώς ήδη από το 2019 υπολογίζεται ότι ένας στους οκτώ σε παγκόσμιο επίπεδο αντιμετώπιζε κάποια ψυχική διαταραχή. Παράλληλα, οι υπηρεσίες, δεξιότητες και χρηματοδότηση για την ψυχική υγεία παραμένουν περιορισμένες.

Η πανδημία έφερε μαζί της και μια παγκόσμια κρίση ψυχικής υγείας, καθώς υπολογίζεται ότι σημειώθηκε 25% αύξηση σε διαταραχές άγχους και κατάθλιψης κατά τον πρώτο χρόνο. Επιπλέον, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας διαταράχθηκαν και έχει μειωθεί η δυνατότητα θεραπείας για τις ψυχικές ασθένειες.

Μία από τις διαταραχές που είναι αρκετά κοινή και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα των ασθενών είναι οι κρίσεις πανικού. Σε αυτές θα εστιάσουμε στο σημερινό άρθρο.

Τι είναι η κρίση πανικού 

Η κρίση πανικού είναι ένα οξύ αίσθημα φόβου που εμφανίζεται ξαφνικά και διαρκεί για λίγη ώρα, με πολύ έντονα σωματικά συμπτώματα. Επηρεάζει περίπου το 1%-2% του πληθυσμού και περισσότερο τις γυναίκες. Εάν υπάρχουν συχνές και επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού τότε μιλάμε για διαταραχή πανικού και όχι μεμονωμένα περιστατικά.

Κρίση Πανικού: Συμπτώματα

Η κρίση πανικού χαρακτηρίζεται από ένα πολύ έντονο αίσθημα φόβου που συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα και εκδηλώνεται ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση. Ο φόβος συνδέεται με τον φόβο του θανάτου, είτε κυριολεκτικά (το άτομο πιστεύει πως πεθαίνει), είτε μεταφορικά (ότι θα γελοιοποιηθεί αν βρίσκεται σε δημόσιο χώρο).

Συμπτώματα:

  • ταχυκαρδία που δυσκολεύει την αναπνοή
  • ασφυξία μέχρι στο σημείο που να νιώθει το άτομο ότι παραλύει
  • ιδρώτας
  • μεγάλη συχνότητα έντονων πόνων στο στήθος
  • μούδιασμα άκρων
  • φοβίες ότι το άτομο θα πεθάνει ή τρελαίνεται

Όλα τα παραπάνω συμπτώματα είναι συνήθη όταν ένα άτομο βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου αλλά όταν εμφανίζονται στο πλαίσιο της κρίσης πανικού μπορεί να είναι σε φαινομενικά ακίνδυνες καταστάσεις, ακόμα και στον ύπνο.

Οι κρίσεις πανικού δεν είναι επικίνδυνες για την υγεία του ατόμου και τα συμπτώματα περνούν μετά από λίγα λεπτά. Όμως αφήνουν μεγάλο φόβο και άγχος στον ασθενή που αρχίζει να φοβάται μήπως εκδηλωθεί κι άλλη κρίση. Έτσι η εκδήλωση των κρίσεων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία στην καθημερινότητα και να οδηγήσει σε απομόνωση και άλλες διαταραχές όπως κατάθλιψη, χρήση ουσιών, κλπ.

Γιατί εκδηλώνεται η κρίση πανικού

Μια κρίση πανικού εμφανίζεται συχνά και όταν υπάρχουν άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί και ως αποτέλεσμα κάποιου στρεσογόνου γεγονότος στη ζωή του ατόμου, όπως ένας χωρισμός, μια απώλεια ή μια απότομη αλλαγή.

Επίσης υπάρχουν ενδείξεις για γενετική προδιάθεση, άρα αν κάποιο μέλος της οικογένειας πάσχει από κατάθλιψη ή διαταραχή άγχους, υπάρχει η πιθανότητα και άλλα μέλη της οικογένειας να εκδηλώσουν κρίσεις πανικού. 

Συχνά δημιουργείται και ένας φαύλος κύκλος καθώς ο ασθενής συσχετίζει κάποια συμπτώματα του σώματος με τις κρίσεις πανικού (για παράδειγμα ταχυκαρδία) με αποτέλεσμα όταν παρατηρεί κάποια αλλαγή στο σώμα να φοβάται ότι έρχεται μια κρίση και με το άγχος να την πυροδοτεί.

Κρίση Πανικού και Αντιμετώπιση

Τι να κάνω όταν παθαίνω κρίση πανικού;

Αρχικά πρέπει να γίνει η σωστή διάγνωση και να απορριφθεί το ενδεχόμενο κάποιας σωματικής ασθένειας, καθώς αυτό είναι κάτι που απασχολεί πολύ τα άτομα που εκδηλώνουν κρίσεις πανικού.

Στη συνέχεια βοηθάει πολύ ένας συνδυασμός θεραπευτικών προσεγγίσεων για αυτό το πολυεπίπεδο θέμα που επηρεάζει τόσο την καθημερινή ζωή του ασθενή. Αρχικά είναι σημαντικό να ενημερωθεί ο ασθενής και να κατανοήσει πώς και γιατί εκδηλώνονται οι κρίσεις πανικού και ότι δεν είναι επικίνδυνες για την υγεία. Μπορεί επίσης να μάθει να τις αντιμετωπίζει με τεχνικές αναπνοής, για να ελέγχει και να μειώνει τα συμπτώματα όταν προκύπτει μια κρίση. Τέλος, με την ψυχοθεραπεία μπορεί ο ασθενής να αντιμετωπίσει και τα βαθύτερα αίτια του άγχους που μπορεί να πυροδοτούν τις κρίσεις πανικού.

Για μια πιο αναλυτική και εμπεριστατωμένη ανάλυση σχετικά με την διαταραχή πανικού μπορείς να διαβάσεις το άρθρο του ψυχολόγου Χάρη Πίσχου.

Τι να κάνω όταν παθαίνω κρίση πανικού;

Η κρίση πανικού είναι μια κατάσταση που δημιουργεί μεγάλη ταλαιπωρία στον ασθενή και η απομόνωση και αβεβαιότητα την επιδεινώνει. Είναι σημαντικό να υπάρχει πρόσβαση σε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας για να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα τη θεραπεία και να βρει ανακούφιση.

Όμως η πραγματικότητα στην δημόσια περίθαλψη ψυχικής υγείας είναι πολύ δύσκολη για τους ασθενείς, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς πόροι για την αντιμετώπιση όλων των περιστατικών, τα οποία έχουν αυξηθεί ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας. Έτσι παρατηρούνται ελλείψεις προσωπικού και τμήματα που υπολειτουργούν, και δυσκολία στους ασθενείς να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες που χρειάζονται. Από την άλλη, η ιδιωτική ψυχολογική και ψυχιατρική περίθαλψη είναι αρκετά κοστοβόρα, καθώς πρόκειται για μακροχρόνιες θεραπείες που απαιτούν πολλαπλές συνεδρίες για να αντιμετωπιστούν με επιτυχία τα συμπτώματα και οι διαταραχές.

Σε αυτό το κλίμα, ένα ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης μπορεί να προσφέρει μια επιπλέον ασπίδα προστασίας και για θέματα ψυχικής υγείας.

Ολοκληρωμένη προστασία με τα Προγράμματα Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης της Eurolife FFH

Τα Προγράμματα Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης της Eurolife FFH προσφέρουν ευρείες καλύψεις σε σχέση με ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις σε συνεργασία με κορυφαία νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα για να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες των ασφαλισμένων. Ενδεικτικά, οι καλύψεις που προσφέρονται είναι, μεταξύ άλλων:

  • Απεριόριστες ιατρικές επισκέψεις
  • Ιατρικές επισκέψεις κατ’οίκον
  • Έκτακτα περιστατικά
  • Διαγνωστικές εξετάσεις
  • Δωρεάν Check up μία φορά το χρόνο
  • Αιμοληψία κατ' οίκον

Για θέματα ψυχικής υγείας, τα προγράμματα Βασικό Υγεία και Προνόμιο για Όλους καλύπτουν:

  • Απεριόριστες επισκέψεις σε Ψυχολόγο, Ψυχίατρο με €50 ανά συνεδρία (Βασικό Υγεία)
  • Απεριόριστες επισκέψεις σε Ψυχολόγους, με 25€ ανά συνεδρία (Προνόμιο για Όλους)

Έτσι αντισταθμίζεται το σημαντικό οικονομικό κόστος των συνεδριών σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και μπορεί πιο εύκολα και άμεσα να αντιμετωπιστεί κάποιο πιθανό πρόβλημα, χωρίς να φτάσει σε σημείο να δημιουργήσει δυσλειτουργία στην καθημερινή ζωή.

Η ψυχική υγεία είναι ένα πολύτιμο αγαθό που χρειάζεται στήριξη και φροντίδα. Με ένα μικρό σχετικά κόστος για τον ετήσιο οικογενειακό προϋπολογισμό και τα προστιθέμενα οφέλη ενός εξωνοσοκομειακού προγράμματος, μπορεί κανείς να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση και σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας αν και όποτε τις χρειαστεί. 

Προγράμματα Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας