Sweet Home Content

Ασφάλιση περιεχομένου προσαρμοσμένη στις ανάγκες σου

Προστασία σπιτιού και περιεχομένου όταν απουσιάζεις

Αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων μετά τις διακοπές 

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και πλησιάζει η ωραιότερη εποχή του χρόνου: αυτή των διακοπών. Είναι μια εποχή για χαλάρωση, ξεκούραση, ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους, εξερεύνηση νέων περιοχών, ή απλά περισσότερο ελεύθερο χρόνο για χόμπι και ευχάριστες ασχολίες.

Όσο οργανώνεις πού και πώς θα κάνεις διακοπές φέτος, έχεις πολλά να σκεφτείς: να διαλέξεις προορισμό, να ελέγξεις τον προϋπολογισμό σου, να κλείσεις διαμονή και εισιτήρια, να ετοιμάσεις το σπίτι για την απουσία σου, να κάνεις τις απαραίτητες αγορές και να φτιάξεις τις αποσκευές σου.

Μήπως όμως ξεχνάς κάτι; Πολύ πριν φύγεις για διακοπές και πριν αρχίσεις να οργανώνεσαι για αυτές, προέχει η ασφάλεια του σπιτιού σου. Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο όσο λείπεις και να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να επιστρέφεις σπίτι γεμάτος χαλάρωση μετά από ταξίδι για να ανακαλύψεις μια διάρρηξη ή κάποια ζημιά.

Υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι που απειλούν το σπίτι και αξίζει να τους έχεις υπόψιν.

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ένα σπίτι

Το σπίτι είναι για πολλούς από εμάς το καταφύγιό μας, εκεί όπου περνάμε ήρεμες στιγμές με την οικογένειά μας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια και λόγω της πανδημίας, είναι πιθανό να πέρασες πολύ περισσότερο χρόνο στο σπίτι, να εργάστηκες εκεί, αλλά και να επένδυσες σε αυτό (αγορές συσκευών ή επίπλων, ανακαίνιση, αλλαγή κουφωμάτων, κ.α.).

Οι σημαντικότερες απειλές για το σπίτι σου, ειδικά όταν λείπεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι οι εξής:

Διάρρηξη

Η εγκληματικότητα είναι μέρος της καθημερινής ζωής και ένα ρίσκο που κανείς δεν ξέρει πότε μπορεί να χρειαστεί να το αντιμετωπίσει. Τα περασμένα χρόνια είχε παρατηρηθεί αυξητική τάση στις κλοπές και τις διαρρήξεις, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας για το 2019. Το 2022 όμως, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι υπήρξε μείωση διαρρήξεων και κλοπών σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία.

Παρόλα αυτά, είναι καλό να έχεις προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς οι διαρρήκτες δεν κάνουν διακρίσεις και μπορεί όσο το σπίτι σου είναι άδειο και κλειστό να συμβεί κάτι δυσάρεστο.

Ζημιές και βλάβες

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να επηρεάσουν το σπίτι σου και όταν λείπεις μπορεί να αργήσεις να συνειδητοποιήσεις ότι κάτι έχει πάει στραβά. Από διακοπές ρεύματος που μπορεί να δημιουργήσουν βλάβες σε ηλεκτρικές συσκευές, έως σπάσιμο σωληνώσεων (στο δικό σου σπίτι ή κάποιου γείτονα) που μπορεί να δημιουργήσουν διαρροές, ζημιές και υγρασία στους τοίχους και τα πατώματα.

Το σημαντικό εδώ είναι η έγκαιρη ανακάλυψη του προβλήματος. Και αν συμβεί μια βλάβη όταν λείπεις, είναι πιθανό να μην την ανακαλύψεις μέχρι να γυρίσεις και τότε να έχει γίνει μεγάλη ζημιά στο σπίτι σου. Τα κόστη για επισκευές και αντικατάσταση κατεστραμμένων αντικειμένων μπορεί να είναι τσουχτερά.

Έντονα καιρικά φαινόμενα

Το σπίτι απειλείται πλέον περισσότερο και από τον καιρό, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, η περίοδος 2019-2020 κατέγραψε πολύ πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Ενδεικτικά, μόνο το 2019 καταγράφηκαν 13 περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων (καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι, πυρκαγιές, πλημμύρες, κ.α.) που είχαν ισχυρή ένταση και έφεραν μεγάλες ζημιές σε σπίτια και υποδομές.

Τα καιρικά φαινόμενα δημιουργούν ζημιές και είναι δύσκολο να προστατευτούμε επαρκώς καθώς δεν έχουμε τον έλεγχο της έκτασης της ζημιάς που θα προκληθεί. Αξιοσημείωτο είναι πως το κόστος των δηλωθέντων ζημιών στην Ελλάδα από ακραία καιρικά φαινόμενα αγγίζει τα 307,9€ εκατ. (για το διάστημα 1993-2018), σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΕΕ. Για να δώσουμε ένα πιο συγκεκριμένο παράδειγμα, για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Κρήτη τον Νοέμβριο του 2020, το κόστος των ζημιών ανήλθε στα €20,8 εκατ. (στοιχεία της ΕΑΕΕ).

Ο ρόλος της ασφάλειας σπιτιού

Ακόμα κι αν νοικιάζεις το σπίτι σου, και σκέφτεσαι ότι όποιες ζημιές ή βλάβες είναι κυρίως θέμα του ιδιοκτήτη, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. 

Σπίτι δεν είναι μόνο οι τοίχοι, αλλά και ό,τι υπάρχει μέσα του, τα αντικείμενα, οι αναμνήσεις που χτίζει κανείς με αγαπημένα πρόσωπα. Είναι το περιεχόμενο του σπιτιού που ανήκει σε σένα και που μπορεί να καταστραφεί ή να φθαρεί σε περίπτωση ζημιάς.

Ακόμα κι αν είσαι ενοικιαστής, έχεις λόγο να επωφεληθείς από μια ασφάλιση σπιτιού, ασφαλίζοντας μόνο το περιεχόμενο, ή προσαρμόζοντας το πρόγραμμα για να ανταποκρίνεται στις δικές σου μοναδικές ανάγκες.

Τι πρέπει να προσέξεις

Είναι σημαντικό να ασφαλίσεις το σπίτι σου και το περιεχόμενό του στην πραγματική του αξία και όχι χαμηλότερη, για να αποφύγεις την παγίδα της υπασφάλισης και αν προκύψει κάποια ζημιά να αποζημιωθείς όπως πρέπει.

Ο κίνδυνος της υπασφάλισης είναι σχετικά χαμηλός για τις κατοικίες εφόσον το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο καθορίζεται από την ασφαλιστική εταιρεία και αντικατοπτρίζει το μέσο κατασκευαστικό κόστος. Αντίθετα όμως, όταν πρόκειται για το περιεχόμενο του σπιτιού, το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο καθορίζεται από τον ίδιο τον ασφαλιζόμενο κι εκεί μπορεί να προκύψει ζήτημα υπασφάλισης.

Όμως είναι δύσκολο να γνωρίζεις πάντα την ακριβή αξία των αντικειμένων και των συσκευών του σπιτιού οσυ. Μπορεί να μην έχεις κρατήσει αποδείξεις αγοράς και να μην μπορείς να βρεις πληροφορίες στο διαδίκτυο για παλαιότερες συσκευές. Κι ας μην ξεχνάμε ότι η καταγραφή ολόκληρου του περιεχομένου ενός σπιτιού είναι μια κουραστική και χρονοβόρα διαδικασία.

Η λύση για να έχεις σωστή κάλυψη και να γλιτώσεις χρόνο και κόπο, είναι να κάνεις ένα πρόγραμμα με Ασφάλιση σε Α’ Κίνδυνο. Ο όρος Ασφάλιση σε Α’ κίνδυνο σημαίνει ότι δεν γίνεται έλεγχος για τυχόν υπασφάλιση και δεν εφαρμόζεται ο αναλογικός κανόνας. Άρα, σε περίπτωση ζημιάς (με βάση το συμβόλαιό σου) θα αποζημιωθείς χωρίς να γίνει έλεγχος σχετικά με το αν η συνολική αξία της οικοσκευής σου είναι χαμηλότερη από την ασφαλισμένη αξία της.

Ευέλικτη ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού με το Sweet Home Content της Eurolife FFH

Για να έχεις την προστασία που χρειάζεσαι και για το ίδιο το σπίτι αλλά και για το περιεχόμενό του, μπορείς να δεις το νέο πρόγραμμα ασφάλισης περιεχομένου σπιτιού Sweet Home Content της Eurolife FFH, που αποτελεί μια ευέλικτη λύση με μικρό σχετικά κόστος. Το πρόγραμμα μπορεί να καλύψει πολλά ενδεχόμενα με ολοκληρωμένη προστασία για την κατοικία

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα ασφάλισης περιεχομένου σπιτιού σε Α’ κίνδυνο, με πολλούς τρόπους προσαρμογής. Με μια απλή διαδικασία και χωρίς πολλά πεδία συμπλήρωσης, προσαρμόζεις το πρόγραμμα στις δικές σου ανάγκες και απολαμβάνεις προστασία από πολλά απρόοπτα. Παράλληλα, διασφαλίζεις ότι σε περίπτωση ζημιάς θα αποζημιωθείς εξ’ ολοκλήρου (έως το ανώτατο όριο της κάλυψης όπως το ορίζει το συμβόλαιό σου) χωρίς να γίνει περαιτέρω έλεγχος για το αν η συνολική αξία της οικοσκευής είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα αξία της.

Οι βασικές καλύψεις του προγράμματος περιλαμβάνουν:

  • Πυρκαγιά και κεραυνός
  • Έκρηξη
  • Κλοπή ή ληστεία
  • Βραχυκύκλωμα ηλεκτρικών μηχανών
  • Αλλοίωση τροφίμων

Επιλέγεις κεφάλαιο

Ανάλογα με την αξία του περιεχομένου του σπιτιού και της οικοσκευής, έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις από τρία διαφορετικά ασφαλιζόμενα κεφάλαια: €15.000, €30.000, €50.000.

Επιλέγεις πρόσθετες καλύψεις

Καθώς οι συνθήκες του κάθε σπιτιού είναι διαφορετικές, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται, τον όροφο (αν είναι διαμέρισμα), την ηλικία του κτιρίου, κ.α., έτσι είναι καλό να μπορείς να επιλέξεις πρόσθετες καλύψεις που να ανταποκρίνονται στις δικές σου ανάγκες. Με το Sweet Home Content, μπορείς να προσθέσεις επιπλέον καλύψεις με βάση δύο πακέτα, για να έχεις την πλήρη προστασία που θέλεις.

Το πακέτο Α περιλαμβάνει:

  • Πλημμύρα, θύελλα, καταιγίδα, χιόνι, βάρος χιονιού, χαλάζι, παγετός
  • Διαρροή νερού από σωληνώσεις
  • Πτώση δέντρων, κλαδιών ή στύλων
  • Κάλυψη σε προσωρινή κατοικία, έξοδα & ζημιές μεταφοράς
  • Έξοδα άντλησης υδάτων

Ενώ με το πακέτο Β έχεις πρόσβαση σε Υπηρεσία Άμεσης Επέμβασης που είναι διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο. Η υπηρεσία αυτή περιλαμβάνει:

  • βλάβες υδραυλικών/ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και βλάβες στο σύστημα θέρμανσης ή/και στο σύστημα παροχής φυσικού αερίου
  • βλάβη κλειδαριών και θραύση τζαμιών
  • υπηρεσίες φύλαξης και καθαρισμού
  • προσωρινή αντικατάσταση συσκευής τηλεόρασης, DVD player ή/και φορητού υπολογιστή
  • μεταβίβαση επειγόντων μηνυμάτων

Ενδεικτικά, το κόστος ξεκινά από €35 το χρόνο για το περιεχόμενο της κύριας κατοικίας και από €45 το χρόνο για το περιεχόμενο της εξοχικής κατοικίας.

Η ασφάλιση του σπιτιού και όσων έχουν αξία για σένα δεν χρειάζεται να είναι δύσκολη και περίπλοκη. Με το πρόγραμμα Sweet Home Content μπορείς να απολαμβάνεις ολοκληρωμένη προστασία και να έχεις την ηρεμία ότι θα λάβεις την αποζημίωση που πρέπει αν προκύψει κάτι απρόοπτο. Με την προστασία ενός τέτοιου προγράμματος, θα μπορέσεις να απολαύσεις τις διακοπές σου χωρίς ανησυχία! 

Δεςόλα τα προγράμματα κατοικίας

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας