Ζωή σαν περιπέτεια: Τουρίστας ή Ταξιδιώτης;

Οι The  WorldOffroad ταξιδεύουν αυτόν τον μήνα στην κεντρική Αμερική με σακίδιο στην πλάτη πριν επιστρέψουν με ανανεωμένες βίζες για άλλους τρεις μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες. (Season 2 - Επεισόδιο 4) 

face akis-01-min

Οι The  WorldOffroad ταξιδεύουν αυτόν τον μήνα στην κεντρική Αμερική με σακίδιο στην πλάτη πριν επιστρέψουν με ανανεωμένες βίζες για άλλους τρεις μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες.  

Από την Αντίγουα της Γουατεμάλα ο Άκης Τεμπερίδης, στο πλαίσιο της μίνι σειράς «Ζωή σαν Περιπέτεια» της Eurolife FFH, αναλύει ποια είναι η διαφορά του αυθεντικού ταξιδιώτη από έναν απλό τουρίστα:

«Δεν είναι υποτιμητικός ο όρος ‘τουρίστας’ αλλά περιγράφει ένα είδος ταξιδιώτη με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αυτό που αναφέρεται σε ένα βιβλίο ως ‘homo touristicus’. Δε σας κρύβω ότι κι εγώ κάποιες φορές νιώθω τουρίστας, παρότι ταξιδεύω εδώ και χρόνια», παραδέχεται ο πνευματικός πατέρας των The Wold Offroad.  

Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα ενός τουρίστα;

«Τουρίστες αναγκαστικά γινόμαστε όλοι οι άνθρωποι που εργαζόμαστε σκληρά όλο τον χρόνο και έχουμε στη διάθεσή μας λίγες μέρες – το καλοκαίρι, τις γιορτές ή τα Σαββατοκύριακα  – για να ταξιδέψουμε. Γι’ αυτό και ονομάζουμε το ταξίδι ‘διακοπές’. Καλούμαστε λοιπόν να κάνουμε όσα περισσότερα πράγματα μπορούμε στο ταξίδι και βέβαια να περάσουμε τέλεια μέχρι το αεροπλάνο της επιστροφής να μας προσγειώσει στην καθημερινότητα».

Περιγράφετε τον τουρισμό σαν να είναι άλλη μία αγχωτική δραστηριότητα…

«Λόγω των περιορισμών που προανέφερα, κάποιες φορές μεταφέρουμε το άγχος της δουλειάς στο ταξίδι. Θέτουμε σκληρά προγράμματα ακόμη και στις διακοπές μας. Φτιάχνουμε λίστες για τα πάντα – έχετε ακούσει για το λεγόμενο bucket list; Σε ποια αξιοθέατα πρέπει να πάμε; Ποιες δραστηριότητες να επιλέξουμε; Τι φαγητά να δοκιμάσουμε; Τι αναμνηστικά να αγοράσουμε; Σαν να υπάρχει ένα πρέπει σε όλα αυτά. Και βέβαια κουβαλάμε τεράστιες βαλίτσες με ρούχα που δεν θα φορέσουμε ποτέ και πράγματα που δεν χρειαζόμαστε».  

Τι γνώμη έχετε για τα οργανωμένα ταξίδια με γκρουπ;

«Γενικά τα αποφεύγω αλλά είναι αναγκαία. Έχω ταξιδέψει κι εγώ με γκρουπ, πολύ νέος στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχουν γραφεία που διοργανώνουν όμορφα ταξίδια προσφέροντας αυθεντικές εμπειρίες με σωστή φιλοσοφία, οπότε θα τα συμβούλευα σε κάποιον που φοβάται να ταξιδέψει μόνος του, ειδικά σε μακρινούς προορισμούς.  Ο φόβος για το άγνωστο και η έλλειψη χρόνου είναι οι λόγοι που υπάρχουν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία στην εποχή του ίντερνετ. Πολλοί άνθρωποι, ακριβώς επειδή βλέπουν το ταξίδι ως διακοπές, δε θέλουν άγχος στις λίγες μέρες που έχουν στη διάθεσή τους. Έχουν ανάγκη από έναν ξεναγό – πόσο μάλλον αν μιλά στη γλώσσα τους – και επίσης μπορούν έτσι να γνωρίσουν άλλους ανθρώπους από το γκρουπ».

Και ποια η γνώμη σας για τα ακριβά ταξίδια;

«Αν και ταξιδεύω ως φτωχός με την οικογένειά μου, δε θα έλεγα όχι σε διαμονή πέντε αστέρων και σε γκουρμέ φαγητό, ειδικά σε κάποιους προορισμούς. Έχω μείνει ως δημοσιογράφος σε αμέτρητα ξενοδοχεία πέντε αστέρων και έχω δοκιμάσει πιάτα σεφ με αστέρια Michelin, όμως δεν είναι πλέον το στιλ μου. Ουσιαστικά αυτή είναι μία βασική διαφορά ανάμεσα σε έναν απλό τουρίστα και έναν αυθεντικό ταξιδιώτη: ο πρώτος θέλει όλη την άνεση στο ταξίδι του για να περάσει καλά. Ο δεύτερος θέλει να μπει απλά στο πνεύμα του τόπου που επισκέπτεται».    

Ποια είναι τα άλλα γνωρίσματα ενός ταξιδιώτη;

«Το βασικό είναι ότι έχει χρόνο, ότι αφιερώνει χρόνο στο ταξίδι. Γι’ αυτό και δε χρειάζεται να τηρεί συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ιδανικά δεν χρειάζεται καν εισιτήριο επιστροφής αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο – αν όχι αδύνατο – για τους περισσότερους ανθρώπους που εργάζονται»

Τι συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον ώστε να αισθάνεται περισσότερο ταξιδιώτης παρά απλός τουρίστας;

«Πέρα από το να παίρνει τον χρόνο του, να ταξιδεύει ελαφριά. Travel light! Να παίρνει μόνο τα απαραίτητα σε ένα πρακτικό σακίδιο πλάτης που να του δίνει ευελιξία να περπατάει για ώρες χωρίς να κουράζεται. Δεύτερον, να μη φτιάχνει bucket list. Να μελετά τον προορισμό του από πριν, αλλά να αφήνει χαλαρό το πρόγραμμα όταν φτάνει εκεί και να ανακαλύπτει τον τόπο μέρα με τη μέρα».

Καλύτερο είναι ένα ταξίδι με μεγάλη παρέα ή μόνος;

«Εξαρτάται από τον καθένα. Προσωπικά προτιμώ να ταξιδεύω με τους πολύ δικούς μου ανθρώπους, με έναν φίλο παλαιότερα ή με τη σύντροφό μου. Ή σαν οικογένεια πλέον. Όμως πιστεύω ότι η απόλυτη ταξιδιωτική εμπειρία είναι να ταξιδεύεις μόνος σου. Και να βρίσκεις παρέα κατά βούληση».

Για ποιο λόγο ταξιδεύετε περισσότερο; Για τα τοπία, τον πολιτισμό ή τους ανθρώπους;

«Για όλα αυτά, ανάλογα βέβαια και με τον προορισμό. Συνήθως όμως με έλκουν χώρες της τροπικής ζώνης με έντονο το ανθρώπινο στοιχείο κι αυτό επειδή πάντα θέλω να γίνομαι ένα με τους ντόπιους. Όσο μπορώ φυσικά, γιατί δεν είναι πάντα εύκολο. Θέλω να μάθω πώς ζουν, τι τρώνε και ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν. Να ζω όπως κι εκείνοι. Να συνεννοούμαι στη γλώσσα τους και να καταναλώνω τα δικά τους προϊόντα. Βέβαια, σε τουριστικά μέρη όπως η Αντίγουα Γουατεμάλα, οι ντόπιοι θα σε βλέπουν πάντα ως τουρίστα, ακόμη και αν είσαι ο πιο σκληροπυρηνικός ταξιδιώτης». 

Η βιωσιμότητα πόσο ρόλο παίζει στα ταξίδια σας;

«Κάνω οικονομία, ακόμη και σκληρά παζάρια σε κάποιες χώρες, όχι για να εκμεταλλευτώ τους ντόπιους, αλλά για να κερδίσω περισσότερες μέρες κοντά τους. Το σημαντικότερο πλέον χαρακτηριστικό ενός αυθεντικού ταξιδιώτη είναι ο σεβασμός. Στους ντόπιους και τις συνήθειές τους, όσο και στο περιβάλλον. Το θέμα είναι να ταξιδεύεις βιώσιμα, να αφήνεις δηλαδή το μικρότερο δυνατό ανθρακικό αποτύπωμα. Αυτό ισχύει μόνο αν ταξιδεύεις με ένα σακίδιο στην πλάτη – όχι όμως με αεροπλάνο ή αυτοκίνητο όπως εμείς. Να υποστηρίζεις τοπικά προϊόντα και να επιλέγεις ντόπιες επιχειρήσεις από πολυεθνικές για το φαγητό και τα ψώνια σου. Το αντίθετο δηλαδή από αυτό που κάνει ο μέσος τουρίστας». 

 

Ταξιδεύω light σημαίνει έχω λίγα πράγματα μαζί και καθόλου έγνοιες. Είτε κοντινός είτε μακρινός, ο προορισμός δεν έχει σημασία. Αυτό σε κάνει ταξιδιώτη.

Κι αν αναρωτιέσαι πώς γίνεται να μην έχεις έγνοιες η απάντηση είναι: κάλυψη σήμερα των μελλοντικών σου αναγκών. 

Γι' αυτό, αξιοποίησε τώρα τη συνδυαστική έκπτωση στην ασφάλιση κατοικίας και οχήματος και επωφελήσου. 

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας