Προγράμματα‌ ‌Ασφάλισης‌ ‌Οχήματος‌

Όποιος κι αν είναι ο προορισμός, φροντίζουμε το ταξίδι να είναι ξέγνοιαστο

Από τι επηρεάζονται τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου και πώς μπορείς να τα μειώσεις

Θωράκιση ενάντια στην ακρίβεια με χαμηλότερα ασφάλιστρα 

Η τελευταία διετία έφερε σημαντικές εξελίξεις στην καθημερινή ζωή, οι οποίες έχουν τον αντίκτυπό τους και στην τσέπη μας. Η πανδημία COVID-19 και τα διαδοχικά lockdown γέννησαν αλλαγές σε πολλές πτυχές της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για πολλούς από εμάς. Από μήνες εργασίας από το σπίτι, μειωμένης εμπορικής δραστηριότητας στα καταστήματα, κλειστής εστίασης και αποφυγής ταξιδιών, η ζωή επανέρχεται σιγά σιγά στους πρότερους ρυθμούς της.

Όμως καθώς η οικονομία άνοιξε ξανά μετά τα lockdown, δεν έχουν επανέλθει όλα όπως ήταν πριν. Μια σημαντική αλλαγή είναι η ακρίβεια. Μάλιστα, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, η ακρίβεια (60,7%) είναι δεύτερη σε σημασία ανησυχία των πολιτών μετά την πανδημία (77,6%).

Από βασικά καταναλωτικά αγαθά έως την ενέργεια και τις μεταφορές, ο πληθωρισμός ανεβάζει τις τιμές και ωθεί τα νοικοκυριά να αναπροσαρμόσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και να αναζητήσουν καλύτερες τιμές. Ακόμα και σε κάποιες υπηρεσίες που είναι απαραίτητες, το καλό είναι ότι υπάρχουν λύσεις για συμφέρουσες τιμές και εκπτώσεις. Μία από αυτές τις υπηρεσίες είναι και η ασφάλεια αυτοκινήτου, που είναι απαραίτητη για όλους τους ιδιοκτήτες οχημάτων.

Η ιδιαιτερότητα των ασφαλειών αυτοκινήτων είναι ότι τα ασφάλιστρα δεν είναι σταθερά, αλλά κυμαίνονται με βάση κάποιους παράγοντες. Ας δούμε αναλυτικά τι σημαίνει αυτό.

Πότε αυξάνονται τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου;

Τα ασφάλιστρα για ασφάλειες αυτοκινήτων έχουν άμεση σχέση με το πλήθος και τη σοβαρότητα των τροχαίων ατυχημάτων, και κατ’ επέκταση με την κατανάλωση καυσίμων και την κίνηση στους δρόμους. Ουσιαστικά, αν υπάρχουν περισσότερα οχήματα στον δρόμο, τότε είναι λογικό να αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμων και οι πιθανότητες για τροχαία ατυχήματα.

Έτσι συμβαίνει και το αντίθετο, όπως είδαμε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και πιο πρόσφατα κατά τη διάρκεια των lockdown. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, λόγω της σημαντικής μείωσης στην κατανάλωση καυσίμων και στις νέες ταξινομήσεις, παρατηρήθηκε μια μεγάλη μείωση στα τροχαία, ύψους 40%. Αυτό είχε ως φυσικό αποτέλεσμα και τη μείωση των ασφαλίστρων.

Ενώ αναμενόταν μια αύξηση των ασφαλίστρων με την έξοδο από την κρίση και την αύξηση στις αγορές νέων αυτοκινήτων, αυτή ανακόπηκε με την πανδημία COVID-19 και τις οικονομικές της συνέπειες. Η κίνηση και η κατανάλωση καυσίμων μειώθηκαν ξανά, καθώς η τηλεργασία και τα κλειστά καταστήματα περιόρισαν τις μετακινήσεις.

Τώρα όμως παρατηρείται ξανά αύξηση στις μετακινήσεις και μεγάλη αύξηση στα τροχαία ατυχήματα. Ενδεικτικά, για τον περασμένο Αύγουστο παρατηρήθηκε αύξηση κατά 17,3% στα τροχαία ατυχήματα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020 (στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής). Μάλιστα σχεδόν τα μισά (43,5%) τροχαία ατυχήματα συνέβησαν στην Αττική, με αύξηση 14% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020.

Οι επιπτώσεις από το αυξημένο κόστος επισκευών

Ένας ακόμα παράγοντας που επιβαρύνει τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων είναι και το κόστος επισκευών. Τα αυξημένα κόστη επισκευών οδηγούν σε αύξηση των αποζημιώσεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες και επακόλουθα, στην αύξηση των ασφαλίστρων. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στις τιμές των ανταλλακτικών των αυτοκινήτων, με τις τιμές να σημειώνουν 6% άνοδο σε σχέση με το 2020 και 44% άνοδο σε σχέση με το 2013, σύμφωνα με έρευνα από τον Οργανισμό Ασφάλισης της Γερμανίας (GDV).

Ο λόγος για αυτή την αύξηση είναι η έλλειψη ανταγωνισμού, καθώς η αγορά των ανταλλακτικών αυτοκινήτων αποτελείται από λίγους μεγάλους προμηθευτές. Ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές είναι ότι οι τεχνολογίες των οχημάτων έχουν γίνει πιο περίπλοκες και τα υλικά που χρειάζονται πιο ακριβά. Ενδεικτικά, οι τιμές για θύρες πορτ-μπαγκάζ έχουν αυξηθεί κατά 60%, ενώ ακόμα περισσότερο έχουν αυξηθεί οι τιμές για φωτιστικά σώματα (67%).

Επιπλέον, η πανδημία είχε επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και στον τομέα της βιομηχανίας, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μην έχουν βγει αλώβητες από αυτό. Υπάρχει έλλειψη πολλών πρώτων υλών, όπως για παράδειγμα σε ημιαγωγούς, καλωδιώσεις, πλαστικά, γυαλί, και ελαστικά. Από τη μία υπήρξε μεγάλη αύξηση στη ζήτηση κάποιων προϊόντων λόγω της πανδημίας, σε συνδυασμό με την αδυναμία της εφοδιαστικής αλυσίδας να προσαρμοστεί. Από την άλλη, η πανδημία επηρέασε τις παραγωγικές μονάδες των μεγάλων βιομηχανιών, που χρειάστηκε να διακόψουν ή να μειώσουν την παραγωγή τους όσο αυξάνονταν τα κρούσματα σε διάφορες περιοχές του κόσμου. 

Αυτές οι αλλαγές λοιπόν είναι λογικό να φέρνουν και την αναμενόμενη αύξηση στα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου. Πώς μπορείς όμως να μειώσεις τα παραπάνω έξοδα όταν όλα έχουν αυξηθεί αλλά το εισόδημά σου παραμένει ίδιο;

Προνομιακές εκπτώσεις και οικονομικά ασφάλιστρα αυτοκινήτου από την Eurolife FFH

Η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι απαραίτητη εάν είσαι ιδιοκτήτης οχήματος, για να μπορείς να προστατεύεσαι αποτελεσματικά από απρόοπτα που μπορεί να συμβούν στο δρόμο. Είτε συμβεί κάποιο ατύχημα ή βλάβη, αν αντιμετωπίσεις κλοπή ή αν προκύψει κάποια φυσική καταστροφή, θα μπορείς να αποζημιωθείς και να έχεις άμεση εξυπηρέτηση για την επισκευή ή αντικατάσταση του οχήματός σου.

Είναι λοιπόν κάτι που δεν μπορεί εύκολα να “κοπεί” από τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Μπορείς όμως να επωφεληθείς από εκπτώσεις και συνδυαστικές προσφορές για να έχεις την καλύτερη δυνατή κάλυψη χωρίς μεγάλο κόστος. Η Eurolife FFH προσφέρει μία σειρά εκπτώσεων για νέους όσο και για υπάρχοντες πελάτες.

Για νέους πελάτες

Για νέα συμβόλαια αυτοκινήτου, έχεις τη δυνατότητα να επωφεληθείς με έκπτωση 10% έκπτωση για το 1ο έτος ασφάλισης. Μάλιστα, η ετήσια ασφάλιση έχει και το πλεονέκτημα του ότι “κλειδώνει” το ασφάλιστρο και σε προστατεύει από τις διακυμάνσεις της αγοράς, προσφέροντας καλύτερο σχεδιασμό για τον οικογενειακό σου προϋπολογισμό.

Για υπάρχοντες πελάτες

Υπάρχει μια ευρεία σειρά εκπτώσεων από τις οποίες μπορείς να επωφεληθείς αν έχεις ήδη ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτοκινήτου στην Eurolife FFH. Ενδεικτικά:

  • Έκπτωση λόγω δεύτερου οχήματος: κερδίζεις 5% έκπτωση για την ασφάλιση του δεύτερου αυτοκινήτου της οικογένειας.
  • Έκπτωση λόγω μη ζημιάς: εάν στη λήξη της 12μηνης ασφαλιστικής περιόδου το όχημα δεν έχει υποστεί ζημιά, κερδίζεις έκπτωση στα ασφάλιστρα για την επόμενη ασφαλιστική περίοδο, με την ανανέωση του συμβολαίου.
  • Έκπτωση ετήσιου συμβολαίου: κερδίζεις έκπτωση 10% στο σύνολο του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Συνδυαστικές εκπτώσεις

Αν είσαι ήδη πελάτης της Eurolife FFH με άλλα προγράμματα, τότε μπορείς συνδυαστικά να επωφεληθείς από αποτελεσματικότερη θωράκιση της περιουσίας σου από τα απρόοπτα.

Συνδυαστική έκπτωση με την κατοικία: αν επιλέξεις την Eurolife FFH για ασφάλιση και του αυτοκινήτου και της κατοικίας σου, κερδίζεις αυτόματα 5% έκπτωση και στα δύο ασφαλιστήρια, στο σύνολο των καλύψεων.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια που λόγω κλιματικής αλλαγής τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί σε συχνότητα και ένταση, είναι σημαντικό να έχεις μια επιπλέον ασπίδα προστασίας και για το σπίτι αλλά και για το αυτοκίνητό σου.

Συνδυαστική έκπτωση με αποταμίευση/επένδυση: αν είσαι κάτοχος τουλάχιστον ενός εν ισχύ ασφαλιστηρίου συμβολαίου συνδεδεμένου με επενδύσεις (unit linked), τότε μπορείς να επωφεληθείς από δωροεπιταγή €20 για συμβόλαιο ασφάλειας αυτοκινήτου ετήσιας διάρκειας και €10 ευρώ για συμβόλαιο εξάμηνης διάρκειας.

 

Σε εποχές που κυριαρχεί η αβεβαιότητα, κάποια πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα, όπως το να αισθάνεσαι ασφαλής στο σπίτι και στις μετακινήσεις σου. Η ολοκληρωμένη κάλυψη μέσω της ασφάλισης προσφέρει ηρεμία και περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητά σου. Με κόστος που εντάσσεται σχετικά εύκολα στον προϋπολογισμό του νοικοκυριού, μπορείς να οργανώσεις τα έξοδα έτσι ώστε να μην χρειαστεί η οικογένειά σου να στερηθεί τίποτα.

Δες τις εκπτώσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας