Προγράμματα Ασφάλισης Οχήματος

Όποιος κι αν είναι ο προορισμός, φροντίζουμε το ταξίδι να είναι ξέγνοιαστο

Ζωή σαν περιπέτεια - Επεισόδιο 2: Πώς να οδηγώ με ασφάλεια σε όλο τον κόσμο;

O εμπνευστής του The World Offroad που αυτή την εποχή κάνει το γύρο του κόσμου για δεύτερη φορά, γνωρίζει πολύ καλά πώς να επιβιώνει στους πιο επικίνδυνους δρόμους του κόσμου.

face akis-01-min«Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα που πρέπει να θέσει κάποιος στον εαυτό του πριν αναχωρήσει για ένα μεγάλο ταξίδι με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα» μας λέει ο Άκης Τεμπερίδης, πρωταγωνιστής της mini σειράς «Ζωή σαν Περιπέτεια» της Eurolife FFH.

Έχοντας οδηγήσει σε πάνω από 100 χώρες και στις 6 ηπείρους, ο εμπνευστής του The World Offroad που αυτή την εποχή κάνει το γύρο του κόσμου για δεύτερη φορά, γνωρίζει πολύ καλά πώς να επιβιώνει στους πιο επικίνδυνους δρόμους του κόσμου.

Αλήθεια, στην Ελλάδα πόσο καλά οδηγούμε; «Αν συγκριθούμε με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, είμαστε πιο βιαστικοί, απρόσεκτοι, ενίοτε επιθετικοί και σχεδόν πάντα παραβατικοί», λέει ο Άκης. «Αλλά αν οδηγήσετε στην Αίγυπτο, η Ελλάδα είναι Ελβετία. Κι όμως, αν ένας Αιγύπτιος οδηγήσει στο Πακιστάν ή στην Ινδονησία, ίσως να τρομάξει. Αυτός που δεν θα τρομάξει πουθενά είναι ο Ινδός, αφού τα έχει δει όλα στη χώρα του. Εκεί η οδήγηση είναι σαν ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο».

Πώς μπορεί να επιβιώσει κάποιος στους δρόμους όλου του κόσμου; «Καταρχήν δεν υπάρχουν δρόμοι – καρμανιόλες, αλλά κακοί οδηγοί. Υπάρχουν κακοί δρόμοι, αλλά η ευθύνη είναι πάντα δική μας. Το πρώτο που κάνω, λοιπόν, είναι το αυτονόητο: σέβομαι στο έπακρο τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος ελάχιστα αλλάζει από χώρα σε χώρα», τονίζει ο Άκης. «Το πορτοκαλί σημαίνει φρενάρω και το κόκκινο είναι κόκκινο – απαράβατος κανόνας. Και το stop σημαίνει σταματώ, ελέγχω προσεκτικά την κίνηση και μόνο μετά το 1,2,3 ξεκινώ. Ενώ η διάβαση των πεζών, σημαίνει επιβραδύνω από νωρίς και σταματώ να περάσουν οι άνθρωποι. Και πάντα δίνω προτεραιότητα σε πεζούς και ποδηλάτες. Και στις αγελάδες, βέβαια, τουλάχιστον στην Ινδία».

Ακόμη κι αν οδηγείς σωστά, όμως, μπορείς να αποκλείσεις την πιθανότητα ατυχήματος; «Σίγουρα μπορεί να εμπλακείς σε ατύχημα με υπαιτιότητα κάποιου άλλου, όμως παρατηρώντας τους οδηγούς σε κάθε χώρα, καταλαβαίνεις τις αντιδράσεις του. Μόνο έτσι μπορείς να προβλέψεις τις όποιες απρόβλεπτες συμπεριφορές τους», μας λέει με αυτοπεποίθηση ο οδηγός του The World Offroad. «Σε κάποιες χώρες οι οδηγοί είναι ικανοί για το χειρότερο, μπορούν να πεταχτούν οποιαδήποτε στιγμή από το stop, να περάσουν με κόκκινο ή να προσπεράσουν χωρίς ορατότητα πάνω στη στροφή. Οπότε τι μένει να κάνεις για να μην ψάχνεις ψυχαναλυτή; Οδηγείς αμυντικά. Αφήνεις αποστάσεις, ελέγχεις το δρόμο μακριά και στο πλάι, περιμένεις το χειρότερο και υπομένεις ό, τι κι αν συμβεί. Όμως για να το κάνεις αυτό, πρέπει να οδηγείς συγκεντρωμένα και να είσαι σε άψογη φυσική κατάσταση. Και ψυχολογική».

Τι κάνει με την κούραση ένας οδηγός που γυρίζει όλο τον κόσμο; «Αν είμαι κουρασμένος, απλά δεν οδηγώ! Το ίδιο κι αν είμαι αγχωμένος, εκνευρισμένος, βιαστικός ή αφηρημένος τη συγκεκριμένη μέρα. Ούτε φυσικά αν έχω πιει έστω κι ένα ποτήρι κρασί. Και αν κουραστώ στο δρόμο ή νυστάξω, κάνω αμέσως στην άκρη, δεν έχω κανένα εγωισμό».

Μπορεί ο καθένας λοιπόν να ταξιδέψει με ασφάλεια σε όλο τον κόσμο; Ο Άκης είναι κατηγορηματικός: «αν δεν ασχολείται με άσχετα πράγματα στο τιμόνι, δε χαζεύει στο κινητό, δεν λαμβάνει ή στέλνει μηνύματα ενώ οδηγεί και αν μιλά ελάχιστα μόνο με ανοιχτή ακρόαση, τότε έχει κάνει το πρώτο βήμα».

«Επίσης, η οδήγηση είναι επαγγελματική δραστηριότητα, όπως το να πιλοτάρει κάποιος αεροπλάνο. Δεν ξαπλώνουμε πίσω από το τιμόνι, δεν κοιτάμε δεξιά κι αριστερά, έχουμε πάντα και τα δύο χέρια στο τιμόνι σε θέση ‘εννέα και τέταρτο’ και έχουμε φροντίσει να ρυθμίσουμε το κάθισμα σωστά, όπως και τους καθρέπτες. Και φυσικά, πάντα φοράμε τη ζώνη πριν βάλουμε μπροστά και ξεκινήσουμε».

«Όλα αυτά είναι αυτονόητα πράγματα», συμπληρώνει ο Έλληνας ταξιδιώτης, «είτε οδηγούμε στο Δελχί, είτε στη Ζυρίχη, είτε στην Αθήνα. Αν λοιπόν κάποιος οδηγεί με ασφάλεια από το σπίτι στη δουλειά σε καθημερινή βάση, συντηρεί σωστά το αυτοκίνητό του και έχει φροντίσει να το ασφαλίσει σε μία αξιόπιστη εταιρία, τότε μπορεί με σιγουριά να κάνει και τον γύρο του κόσμου, αν το θέλει».

Δες περισσότερα στο 2ο επεισόδιο

Αυτές τις ημέρες, το The World Offroad βρίσκεται μεταξύ Ελβετίας και Ιταλίας ενώ προετοιμάζεται για τη μετάβαση στην αμερικανική ήπειρο. Για την ασφαλή οδήγηση  και άλλα πολλά θα μάθουμε παρέα στα επόμενα επεισόδια της mini σειράς «Ζωή σαν Περιπέτεια».

Ασφάλισε την περιουσία σου και επωφελήσου διπλά

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας