Πώς να μειώσεις τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου σου

Πώς να μειώσεις το κόστος χωρίς να κάνεις έκπτωση στην ποιότητα της ασφάλισης, πώς αλλάζουν τα ασφάλιστρα και ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ετήσιας ασφάλισης.

Η καλύτερη διαχείριση των οικονομικών μας είναι σημάδι πως ωριμάζουμε, ταυτόχρονα όμως ωριμάζουν και οι ευθύνες μας. Ένα από τα πρώτα πράγματα που κοιτάμε όταν επιλέγουμε ασφάλιση για το αυτοκίνητό μας, είναι το κόστος. Όμως αυτό δεν είναι σταθερό, καθώς οι συνθήκες μπορούν να το επηρεάσουν και να υπάρχουν διακυμάνσεις μέσα στο χρόνο.

Για αυτό τον λόγο έχει μεγάλη σημασία να μπορείς να αντιληφθείς τις νέες συνθήκες και τις αλλαγές για να επιλέξεις έγκαιρα το πρόγραμμα ασφάλισης αυτοκινήτου που θα σε ωφελήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πώς και γιατί ένας πιο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός θα σε βοηθήσει να εξασφαλίσεις την καλύτερη επιλογή προγράμματός για τις δικές σου ανάγκες.

Πώς αλλάζουν τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου;

Οι αυξήσεις και οι μειώσεις των ασφαλίστρων συνδέονται άμεσα με το πλήθος και τη σοβαρότητα των τροχαίων ατυχημάτων. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να προβλεφθεί με βάση την κυκλοφορία των οχημάτων. Μπορείς να παρακολουθήσεις τη συνολική κατανάλωση καυσίμων και τις νέες ταξινομήσεις για να το διαπιστώσεις. Αν η κατανάλωση και τα νέα οχήματα στο δρόμο αυξάνονται, βγάζει νόημα ότι αυξάνονται και οι πιθανότητες για τροχαία ατυχήματα, άρα αυξάνεται και το κόστος των ασφαλίστρων.

Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει όταν μειώνεται η κυκλοφορία των οχημάτων. Κατά τη διάρκεια της κρίσης για παράδειγμα, λόγω της σημαντικής μείωσης στην κατανάλωση καυσίμων και στις νέες ταξινομήσεις, παρατηρήθηκε μια επίσης μεγάλη μείωση στα τροχαία, ύψους 40%. Αυτό είχε ως φυσικό αποτέλεσμα και τη μείωση των ασφαλίστρων.

Βγαίνοντας από την κρίση, όπου η οικονομία είχε θετικότερους ρυθμούς, παρατηρήθηκε αύξηση στις αγορές νέων αυτοκινήτων, υψηλότερη κατανάλωση βενζίνης, και συνεπώς αύξηση στα ατυχήματα. Έτσι, αυτό που θα περίμενε κανείς θα ήταν να αυξηθούν αντίστοιχα και οι τιμές των ασφαλίστρων. Ωστόσο, η πανδημία του COVID-19 και οι οικονομικές της συνέπειες επηρέασαν και την αγορά αυτοκινήτου και τις μετακινήσεις, και έτσι η αναμενόμενη αύξηση δεν ήρθε.

Ουσιαστικά, το lockdown “πάγωσε” προσωρινά αυτή την αύξηση, δημιουργώντας ένα παράθυρο ευκαιρίας για να κλειδώσει κάποιος μια αρκετά χαμηλή τιμή για την ασφάλιση του οχήματός του, πριν τα δεδομένα αλλάξουν ξανά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα δεδομένα δεν θα αλλάξουν σύντομα, καθώς υπάρχει η πρόβλεψη ότι μέσα στο 2021 η αγορά θα επανέλθει με πρωτοφανείς ρυθμούς ανάκαμψης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων.

Τα πλεονεκτήματα της ετήσιας ασφάλισης

Όπως είδαμε, οι οικονομικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν άμεσα όσα γνωρίζεις ως δεδομένα. Έτσι, σε μια εύκολα μεταβαλλόμενη εποχή, είναι σημαντικό να έχεις στο νου σου ότι θα υπάρξουν αλλαγές. Για τον λόγο αυτό, μπορείς να επιλέξεις ένα ετήσιο συμβόλαιο, αντί ενός τριμήνου ή εξαμήνου. Η μεγαλύτερη περίοδος ισχύος του μπορεί να σου προσφέρει παραπάνω σιγουριά και σταθερότητα, καθώς η ετήσια ασφάλιση σε καλύπτει για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το οποίο θα ήταν επιρρεπές σε ενδεχόμενες αλλαγές της αγοράς.

Ένας πιο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός μέσα από ένα ετήσιο πρόγραμμα ασφάλισης έχει αρκετά πλεονεκτήματα, καθώς έχει την δυνατότητα να σε θωρακίσει από τις μεταβολές της αγοράς. Επιπλέον, πολλές  εταιρείες προσφέρουν κίνητρα στους πελάτες να προτιμήσουν ετήσια συμβόλαια, καθώς μειώνουν το κόστος διαχείρισης.

Ας δούμε τα πιο σημαντικά από αυτά τα πλεονεκτήματα:

“Κλειδώνει” το ασφάλιστρο

Οι αλλαγές που περιγράψαμε παραπάνω, σημαίνουν ότι τα ασφάλιστρα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. Με ένα ετήσιο πρόγραμμα, αποφεύγεις τις αναπροσαρμογές που μπορεί να τύχουν, καθώς έχεις ήδη καλυφθεί για αυτή την περίοδο, σε αντίθεση με τα προγράμματα μικρότερης διάρκειας.

Ένας ενιαίος λογαριασμός για όλο το έτος

Έχοντας πληρώσει με τη μία την ασφάλισή σου για όλο το χρόνο, ουσιαστικά γλιτώνεις το άγχος μιας ενδεχόμενης αλλαγής στα οικονομικά, που υπό άλλες συνθήκες θα δημιουργούσε πρόβλημα με την ανανέωση που θα προέκυπτε. Επίσης σου επιτρέπει να κάνεις καλύτερο έλεγχο στα έκτακτα και σταθερά σου έξοδα.

Δεν θα ξεχάσεις να πληρώσεις στη μέση του έτους

Είναι πολύ πιο εύκολο να θυμάσαι ότι μόνο μία φορά τον χρόνο πρέπει να κανονίσεις την ασφάλειά του αυτοκινήτου, παρά να πρέπει να υπολογίζεις επιπλέον ημερομηνίες που μπορεί να δημιουργούν και πρόβλημα στο πρόγραμμά σου.

Σε περίπτωση υπαιτιότητας, το bonus malus μπορεί να καθυστερήσει

Σε περίπτωση που με δική σου υπαιτιότητα προκληθεί τροχαίο ατύχημα και προκύψει αύξηση στα ασφάλιστρα κατά την ανανέωση του συμβολαίου σου, μπορείς να επωφεληθείς από ένα μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι με ένα ετήσιο συμβόλαιο, έχεις περισσότερες πιθανότητες να εξοικονομήσεις αυξημένα ασφάλιστρα μηνών μέχρι την επόμενη ανανέωση.

Προνόμια ετήσιας ασφάλισης

Επειδή τα ετήσια συμβόλαια μειώνουν το κόστος διαχείρισης, πολλές εταιρίες δίνουν κίνητρα στους πελάτες, συνήθως μέσα από εκπτώσεις στα ασφάλιστρα. Για παράδειγμα, στην Eurolife FFH η έκπτωση αυτή είναι 10% για συμβόλαια ετήσιας διάρκειας.

Η νέα προσφορά της Eurolife FFH

Η νέα προσφορά Eurolife FFH για την ασφάλιση αυτοκινήτου, έρχεται για να καλύψει αυτά ακριβώς τα πλεονεκτήματα. Επιπλέον, προσφέρει έναν μήνα δωρεάν με κάθε νέο ετήσιο συμβόλαιο και έχει ισχύ μέχρι και 25/04/2021.

Πιο συγκεκριμένα, η προσφορά προβλέπει έκπτωση 8,3% (1 δωρεάν μήνας) στα ετήσια συμβόλαια, σε όλα τα προγράμματα ασφάλισης, σε όλες τις χρήσεις οχημάτων για το 1ο έτος των συμβολαίων και εφαρμόζεται σε όλες τις καλύψεις, εκτός από την κάλυψη της Νομικής Προστασίας και τις καλύψεις της Οδικής Βοήθειας.

Στην ειδική αυτή έκπτωση έρχεται να προστεθεί και η προνομιακή έκπτωση 10% που ισχύει για τα ετήσια συμβόλαια, οπότε κάθε νέος πελάτης μπορεί να κερδίσει συνολική έκπτωση 17,5% για ετήσιο πρόγραμμα ασφάλισης αυτοκινήτου.

Με αυτό τον τρόπο, μπορείς να “κλειδώσεις” την ασφάλισή του αυτοκινήτου σου, ανεξάρτητα από την αύξηση των ασφαλίστρων που αναμένεται να έρθει μέσα στο 2021, αλλά και να εξοικονομήσεις επιπλέον χρήματα μέσω της έκπτωσης. Τα μακροπρόθεσμα σχέδια και ο έξυπνος προγραμματισμός μπορούν να σου φέρουν σημαντικά οφέλη και να σε προετοιμάσουν για κάθε ενδεχόμενο.

Προνομιακές εκπτώσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας