Προγράμματα Ασφάλισης Υγείας

Φρόντισε τον εαυτό σου και τους αγαπημένους σου

Πώς να παραμείνεις σε φόρμα χωρίς γυμναστική

Τα οφέλη του περπατήματος στην υγεία και το σώμα μας

Όλοι γνωρίζουμε ότι το καθημερινό περπάτημα “κάνει καλό”, αλλά όχι πόσο ευεργετικό μπορεί να είναι πραγματικά, ακόμα και σε σημεία του σώματος που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Ας δούμε κάποια από τα βασικότερα οφέλη του, καθώς και έναν εύκολο τρόπο να εντάξουμε το περπάτημα στις συνήθειές μας.

 

Τονώνει τους μύες

Η τόνωση των μυών και η απώλεια βάρους συνδέονται άμεσα με το περπάτημα, ενώ υπολογίζεται ότι 10.000 βήματα την ημέρα -ειδικά σε ανηφόρα- ισοδυναμούν με μία προπόνηση στο γυμναστήριο. Χωρίς όμως το “πιάσιμο” της επόμενης μέρας, αφού είναι άσκηση χαμηλής απόδοσης.

 

Ανακουφίζει τους πόνους της μέσης

Αν αντιμετωπίζεις πόνους στη μέση κατά τη διάρκεια πιο απαιτητικών ασκήσεων, τότε το περπάτημα είναι ιδανικό. Επίσης, συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στις δομές της σπονδυλικής στήλης, βελτιώνοντας την ευελιξία και τη στάση τους, κάτι πάρα πολύ χρήσιμο αν αναλογιστούμε την αυξημένη καθιστική ζωή που ήρθε μαζί με το lockdown.

 

Ενδυναμώνει οστά και αρθρώσεις

Η κινητικότητα που προσφέρει στις αρθρώσεις το περπάτημα, μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων και αποτρέπει την απώλεια οστικής μάζας. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αρθρίτιδας, 30 λεπτά καθημερινό περπάτημα μειώνουν τον πόνο, τη δυσκαμψία και τις φλεγμονές στις αρθρώσεις.

 

Βελτιώνει την αναπνοή

Ως αερόβια άσκηση, το περπάτημα αυξάνει την ροή του οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλει στην εκγύμναση των πνευμόνων, όπως και στην εξάλειψη των τοξινών και των αποβλήτων.

 

Προλαμβάνει καρδιακές παθήσεις

Το περπάτημα έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα με το τρέξιμο, όσον αφορά την πρόληψη καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιακή Ένωση. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, ρίχνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

 

Βοηθάει τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ψυχική υγεία

Αερόβιες ασκήσεις χαμηλών επιπτώσεων, όπως το περπάτημα, προλαμβάνουν την άνοια, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ, ενώ παράλληλα μειώνουν το στρες και κρατούν τις ενδορφίνες μας σε υψηλά επίπεδα.

 

Βελτιώνει την πέψη

Μόλις 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα βελτιώνουν την πέψη, ρυθμίζουν την κινητικότητα του εντέρου και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

 

Έχει ευεργετικές επιδράσεις στο πάγκρεας

Το περπάτημα αποδεικνύεται αποτελεσματικό στην πρόληψη του διαβήτη, σύμφωνα με έρευνες. Σύμφωνα δε με μία μελέτη, πιο αποτελεσματικό κι από το τρέξιμο.

 

Βελτιώνει την όραση

Αυτό μπορεί να φαίνεται το πιο απίθανο όφελος από το περπάτημα, όμως ισχύει. Μάλιστα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του γλαυκώματος, καθώς ανακουφίζει την οφθαλμική πίεση.

 

Το παράδειγμα των Ιαπώνων

Είναι γνωστό ότι οι Ιάπωνες δεν έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με την παχυσαρκία, καθώς κάθε χρόνο βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της σχετικής λίστας του Π.Ο.Υ. Κάποιος μπορεί να περίμενε ότι η έλευση του κορονοϊού, η οποία έκλεισε τα γυμναστήρια και καθήλωσε τους ανθρώπους στα σπίτια τους, θα άλλαζε τα δεδομένα, όμως η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου βρήκε τον τρόπο να μείνει fit ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες.


Μεγάλο ρόλο έπαιξε ο φόβος για την πανδημία, καθώς πολλοί Ιάπωνες, αποφεύγοντας τον συνωστισμό σε μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί, επέλεξαν το περπάτημα για τις δουλειές και τις μετακινήσεις τους. Με τον μέσο Ιάπωνα να κάνει 10.000 βήματα τις καθημερινές και 12.000 τα Σαββατοκύριακα, είναι πολύ πιο εύκολο να μείνουν αδύνατοι και γυμνασμένοι, αποφεύγοντας κάποιες από τις δυσάρεστες συνέπειες του lockdown, και βοηθώντας πολύ την υγεία τους με τους τρόπους που αναφέρθηκαν παραπάνω.

 

Πώς θα αλλάξουμε συνήθειες

Μπορεί να με βοηθήσει το smartphone μου να περπατάω περισσότερο;

Τα τελευταία χρόνια, τα smartwatches και οι fitness tracking συσκευές κάνουν θραύση. Καταγράφουν τα χιλιόμετρα, τις θερμίδες, τις καύσεις ή και τη φυσική κατάσταση αυτού που τα χρησιμοποιεί, όμως όλα αυτά μπορεί να τα παρακολουθήσει και το smartphone σου, μέσα από τις εφαρμογές βηματομέτρησης. Γνωστά τέτοια apps είναι το Google Fit, το MyFitnessPal και το Health, ενώ υπάρχει και μία ακόμα εναλλακτική, που μάλιστα σε επιβραβεύει!

Ο λόγος για το Walk to Win, την ελληνική εφαρμογή για το περπάτημα, που σε επιβραβεύει βήμα - βήμα! Το Walk to Win της Eurolife FFH, όχι μόνο καταγράφει τα βήματά σου, αλλά σε βοηθά να επιτύχεις τους στόχους σου πιο εύκολα και ευχάριστα, μέσω της παροχής συγκεκριμένων κινήτρων.

 

Με κάθε στόχο που κατακτάς, κερδίζεις επιβράβευση. Με κάθε επιβράβευση κερδίζεις συμμετοχές σε κληρώσεις για πλούσια δώρα. Ξεκλείδωσε όσο περισσότερα από τα 16 επιτεύγματα κλιμακωτής δυσκολίας μπορείς και μπες σε ισάριθμες κληρώσεις δώρων. Ξεπέρασε τις 9 προσκλήσεις μεγάλων αποστάσεων, ολοκλήρωσε τους 3 στόχους βημάτων και απάντησε σωστά τα 4 quiz γνώσεων (διατροφή, άθληση, προσωπική ισορροπία και οικονομική ευεξία).

Βάλε το κινητό στην τσέπη σου, ξεκίνα να περπατάς και τα δώρα… σε ακολουθούν!

Tips για να αξιοποιήσεις καλύτερα το Walk to Win

Πέρα από τον αριθμό των βημάτων όμως, μπορείς να ακολουθήσεις κάποια απλά tips για καλύτερη εκγύμναση:

Εναλλαγές ταχύτητας

Αλλάζοντας τον ρυθμό, από χαλαρό περπάτημα σε πιο έντονο και εναλλάξ, θα πετύχεις καλύτερα αποτελέσματα. Κάτι που θα δεις και… με τον ιδρώτα!

Δοκίμασε ανηφορικές διαδρομές

Θα προκαλέσουν την αντοχή, αλλά θα ανεβάσουν τους παλμούς και θα εξασφαλίσουν περισσότερες καμένες θερμίδες.

Προτίμησε τις πρωινές ώρες

Η ιδανική στιγμή για περπάτημα ή τρέξιμο είναι το πρωί, καθώς ο οργανισμός εκείνες τις ώρες είναι γεμάτος ενέργεια και ενεργοποιείται ο μεταβολισμός. Δεν είναι απαραίτητο όμως αν το πρόγραμμά σου είναι πιο απαιτητικό. Κι ένα καλό περπάτημα όταν έχει τελειώσει η μέρα, μπορεί να βοηθήσει ως εκτόνωση.


Ξεκίνα να μετράς τα βήματά σου και κέρδισε πλούσια δώρα.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας