Οι ποδηλάτες χρειάζονται ασφάλεια;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ακόμα και στα μεγάλα αστικά κέντρα, αποφασίζουν να βάλουν το ποδήλατο στη ζωή τους. Οι ποδηλάτες διαρκώς αυξάνονται σε αριθμό, αλλά πόσοι εξ αυτών γνωρίζουν τι πραγματικά χρειάζονται για να είναι οι ίδιοι και οι άλλοι γύρω τους ασφαλείς; Δείτε γιατί και οι ποδηλάτες χρειάζονται ασφάλεια.

Η ποδηλασία, δικαίως έχει αποκτήσει πολλούς φαν, αφού όχι μόνο προσφέρει μια ευχάριστη λύση για καθημερινή άσκηση, αλλά διευκολύνει πολύ τις μετακινήσεις στις πόλεις και παντού. Είναι μια εξαιρετική αθλητική δραστηριότητα που απευθύνεται σε όλους και έχει αποδειχτεί πως έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία: βελτιώνει την αντοχή, τονώνει το μυικό σύστημα και τα οστά, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους και πολλά άλλα. Παράλληλα, προσφέρει ευεξία, απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και φυσικά προσφέρει τη δυνατότητα να έρχεται κανείς σε επαφή με τη φύση, κάτι που απουσιάζει από τη ζωή πολλών σύγχρονων ανθρώπων. 

Και τα οφέλη δεν σταματούν εδώ, αφού έρευνες έχουν δείξει πως η ποδηλασία βελτιώνει τα αντανακλαστικά και επιστήμονες έχουν εντοπίσει ακόμα και σύνδεση της ποδηλασίας με τη βελτιωμένη ευφυΐα: για παράδειγμα στη Σκανδιναβία, ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που ποδηλατούσαν για το σχολείο έκαναν πιο γρήγορα τα μαθηματικά, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο επιστήμονες εκτιμούν πως 30 λεπτά ποδηλασίας βελτιώνουν τις γνωστικές επιδόσεις επειδή ο προμετωπιαίος φλοιός - το μέρος του εγκεφάλου που συνδέεται με την εκτελεστική λειτουργία – οξυγονώνεται αποτελεσματικά.Άρα υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ξεκινήσει κανείς να μετακινείται με ένα ποδήλατο! 

Για να κάνετε ποδήλατο με ασφάλεια θα πρέπει:

  • Να γνωρίζετε πώς να κάνετε ποδήλατο.
  • Να διαθέτετε ένα ποδήλατο που είναι σε καλή κατάσταση και είναι στα μέτρα σας. Η σωστή επιλογή ποδηλάτου θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τα ατυχήματα, να έχετε καλύτερες επιδόσεις και να απολαμβάνετε τη σχέση σας μαζί του περισσότερο.
  • Να λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα προσωπικής ασφαλείας και να φοράτε κράνος, ειδικές επιγονατίδες και μαξιλαράκια αγκώνων για να αποφύγετε τραυματισμούς από τυχόν ατυχήματα.
  • Να φοράτε ρούχα με έντονα χρώματα και να έχετε φώτα ή ανακλαστήρες στο ποδήλατο και το ρουχισμό σας, ειδικά αν μετακινείστε με το ποδήλατο και τις βραδινές ώρες. Οι ειδικοί λένε πως τα φώτα που στερεώνονται πάνω στο κράνος είναι τα καλύτερα, επειδή με αυτά οι ποδηλάτες είναι καλύτερα ορατοί και έχουν και οι ίδιοι καλύτερη ορατότητα.
  • Να επιλέξετε να κινείστε στους ειδικούς ποδηλατόδρομους εντός της πόλης και να αποφεύγετε το οδόστρωμα.

Ακόμα όμως και αν κάποιος ποδηλάτης προσέχει πολύ το πώς κινείται και φροντίζει τα πάντα για την προσωπική του ασφάλεια, δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως δεν θα του τύχει κάποιο απρόοπτο, που μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες σε τρίτους. Η απουσία ποδηλατόδρομων στις πόλεις, η κακή κατάσταση των δρόμων, αλλά και η έλλειψη κοινωνικής παιδείας σε θέματα που αφορούν τον σεβασμό των πεζών και των ποδηλατών, συχνά έχει ως αποτέλεσμα να συμβαίνουν ατυχήματα στα οποία εμπλέκεται, ενδεχομένως άθελά του ένας ποδηλάτης: από το να προκαλέσει βλάβη σε κάποιο σταθμευμένο όχημα από τυχαία πτώση του ποδηλάτου, μέχρι να προκαλέσει κάποιον τραυματισμό παρασύροντας κάποιον πεζό. Και αυτά τα διόλου απίθανα σενάρια μπορούν να προκαλέσουν μεγάλους μπελάδες σε έναν ποδηλάτη και μάλιστα κάποιοι φοβούνται να ξεκινήσουν την ποδηλασία, ακριβώς γιατί ανησυχούν μην τυχόν, από αμέλεια, προκαλέσουν κάποια ζημιά σε τρίτους. 

Η λύση είναι να αναζητήσει κάθε ποδηλάτης ένα πρόγραμμα ασφάλισης αστικής ευθύνης ιδιώτη, που θα του εξασφαλίσει ότι θα μπορεί να αποζημιώσει τρίτους αν τυχόν εμπλακεί σε κάποιο ατύχημα ή άθελά του προκαλέσει κάποια βλάβη σε κάποιον αν του τύχει κάτι απρόοπτο ενώ κινείται με το ποδήλατό του. Άλλωστε πολλοί είναι αυτοί που για πολλούς λόγους (ταχύτητα, οικονομία, υγεία κ.λπ) επιλέγουν να κάνουν το ποδήλατο βασικό μέσο μετακίνησης και άρα θα έπρεπε να είναι και αυτοί ασφαλισμένοι όπως ακριβώς οφείλει να κάνει ένας οδηγός οποιουδήποτε άλλου οχήματος.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα ασφάλισης έχουν χαμηλό κόστος και σίγουρα είναι απαραίτητα για να αισθάνεται απόλυτα ήσυχος κάποιος που επιλέγει να βάλει το ποδήλατο στην καθημερινότητά του. Η αστική ευθύνη όμως προστατεύει εσάς και όχι το ποδήλατό σας, το οποίο με τη σειρά του είναι εκτεθειμένο σε διάφορους κινδύνους, όπως για παράδειγμα την κλοπή. Με ένα πρόγραμμα ασφάλειας περιεχομένου κατοικίας, από 50€ το χρόνο, θα ξέρετε ότι όταν λείπετε από το σπίτι δεν θα κινδυνεύουν τα αγαπημένα σας αντικείμενα. Πόσο μάλλον τώρα που πλησιάζουν και οι καλοκαιρινές διακοπές.

 

 

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας
Από τι κινδυνεύουν και πώς μπορούν να προστατευτούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο
Επιχειρήσεις Ασφάλεια

Από τι κινδυνεύουν και πώς μπορούν να προστατευτούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο

Xρήσιμες γνώσεις και πληροφορίες για τη cyber ασφάλιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων - Από τον Νίκο Γεωργόπουλο Cyber Risks Insurance Advisor & συνιδρυτή της DPO Academy