Φτιάξε μόνος/η την ασφάλιση του αυτοκινήτου σου. Do it Yourself!

Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για τις προαιρετικές καλύψεις για να φτιάξεις ασφαλιστήριο αυτοκινήτου, ακριβώς στα μέτρα σου.
diy-asfalisi-aytokinhtou

Μέχρι πριν κάποια χρόνια, όταν ήθελες να αγοράσεις κάποιο έπιπλο ήταν αυτονόητο ότι θα το πάρεις έτοιμο ή ότι θα το συναρμολογήσουν για σένα από το κατάστημα. Το ΙΚΕΑ άλλαξε ριζικά αυτή την τάση και σήμερα σχεδόν δεν μπορούμε να θυμηθούμε πώς ήταν η περίοδος πριν τα έπιπλα “φτιάξτο μόνος σου”, ή DIY (do it yourself). 

Κάπως έτσι λειτουργούσαν και οι ασφάλειες για το αυτοκίνητο μέχρι πρότινος: δεν είχες πολλές επιλογές πέρα από τα 2 έτοιμα πακέτα ασφάλισης: βασικό και πυρός/κλοπής, όπου το τελευταίο έχει ως επιπλέον προαιρετική κάλυψη τη μικτή ασφάλιση (δηλαδή την κάλυψη από ίδιες ζημιές).

Όμως η τάση του DIY δεν περιορίζεται πια μόνο στα έπιπλα (ή άλλα αντικείμενα). Είναι κάτι που μπορείς να κάνεις και με το ασφαλιστήριο του αυτοκινήτου σου, για να το προσαρμόσεις ακριβώς στις δικές σου προσωπικές ανάγκες. Το πρόγραμμα online ασφάλεια αυτοκινήτου της Eurolife FFH σου επιτρέπει να κάνεις ακριβώς αυτό και θα σου πούμε πώς στη συνέχεια. 

Ας μιλήσουμε όμως πρώτα για τη σημασία της ασφάλισης.

Αντιμετωπίζοντας το απρόοπτο με ασφάλιση αυτοκινήτου

Υπάρχουν πολλά ενδεχόμενα που μας απασχολούν για την προστασία του αυτοκινήτου μας, πέρα από τα τροχαία ατυχήματα. Κλοπή, πυρκαγιά, φυσικά φαινόμενα και πολλά άλλα. Ακόμα και σε αυτά όμως υπάρχουν περιορισμοί και ψιλά γράμματα, στα οποία πρέπει να δώσεις προσοχή για να έχεις τη σιγουριά της πλήρους κάλυψης για ό,τι κι αν συμβεί. Για παράδειγμα η κάλυψη πυρός μπορεί να έχει περιορισμούς όταν πρόκειται για εμπρησμό ή τρομοκρατική ενέργεια και να μην είναι σίγουρο ότι θα λάβεις αποζημίωση αν βρεις ξαφνικά το αυτοκίνητό σου καμένο. 

Τώρα όμως αλλάζουν τα δεδομένα. Για πρώτη φορά σου δίνεται η δυνατότητα να επιλέξεις εσύ ποιες καλύψεις χρειάζεσαι και να διαμορφώσεις την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου ακριβώς στα μέτρα σου. Όπως στις συσκευασίες των επίπλων που φτιάχνεις μόνος σου έχεις όλα όσα χρειάζεσαι, έτσι και οι καλύψεις είναι τα “εργαλεία” που έχεις για να φτιάξεις ένα πλήρες ασφαλιστήριο και να θωρακίσεις το αυτοκίνητό σου. 

Είναι καλό να μπορείς να δεις ακριβώς ποιες είναι αυτές οι καλύψεις και τι σου προσφέρουν.

top-kalipseis-asfalisi-autokinhtou-eurolife 

Τι καλύψεις σου προσφέρει το πρόγραμμα Eurolife Ασφάλιση Αυτοκινήτου 

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, υπάρχουν οι βασικές απαραίτητες καλύψεις και επιπλέον καλύψεις που μπορείς να επιλέξεις ανάλογα με τις ανάγκες σου. Το πρόγραμμα online ασφάλεια αυτοκινήτου της Eurolife FFH σού επιτρέπει να δεις ακριβώς τι περιλαμβάνουν οι καλύψεις καθώς και το κόστος της κάθε κάλυψης μεμονωμένα, για να διαμορφώσεις το ασφαλιστήριο που σου ταιριάζει, μόλις σε 5 απλά βήματα και μέσω διαδικτύου από την άνεση του σπιτιού σου. 

  1. Συμπληρώνεις τις πληροφορίες που ζητούνται και παίρνεις αμέσως προσφορά για τις βασικές καλύψεις.
  2. Συμπληρώνεις επιπλέον στοιχεία και επιλέγεις λεπτομέρειες για την ασφάλιση όπως διάρκεια, και βλέπεις τι εκπτώσεις δικαιούσαι.
  3. Βλέπεις τις επιπλέον καλύψεις και μπορείς να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις αυτές που θέλεις, βλέποντας αμέσως το κόστος.
  4. Επιβεβαιώνεις τις επιλογές και τα στοιχεία σου.
  5. Ολοκληρώνεις την αγορά σου. 

Δες παρακάτω τι ακριβώς περιλαμβάνουν οι πρόσθετες καλύψεις: 

Βασική Οδική Βοήθεια

Είναι η πρώτη προαιρετική κάλυψη που έρχεται στο μυαλό μας και σε καλύπτει σε περίπτωση ακινητοποίησης του αυτοκινήτου σου από βλάβη ή ατύχημα. Συνήθως θα την βρείτε  σε όλα τα βασικά πακέτα ασφάλισης που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες . 

Ενδεικτικό κόστος*: 10,6€ / 6μηνο (1,8€/ μήνα)

Πλήρης Οδική Βοήθεια

Για ακόμα πιο ενισχυμένη προστασία, μπορείς να επιλέξεις την προαιρετική κάλυψη της πλήρους οδικής βοήθειας, η οποία σε καλύπτει ακόμη και σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σου τεθεί “εκτός μάχης” εξαιτίας μηχανικής ή ηλεκτρικής βλάβης ή ακόμη και κλοπής κατά τη διάρκεια ταξιδιού. Για τους περισσότερους επικρατεί μια σύγχυση για το εάν το συμβόλαιο τους περιέχει την βασική ή την πλήρης οδική βοήθεια. Καλό θα ήταν να ελέγξεις τι καλύπτει το συμβόλαιο σου πριν αναγκαστείς να το μάθεις με το σκληρό τρόπο σε περίπτωση που σε αφήσει το αυτοκίνητο στη μέση του δρόμου.

Ενδεικτικό κόστος*:  8,98€/ 6μηνο (1,5€/ μήνα)

Ταξιδιωτική Βοήθεια

Και φυσικά για όσους χρησιμοποιήσουν συχνά το αυτοκίνητό τους για εκδρομές και ταξίδια μην ξεχνάμε την ταξιδιωτική βοήθεια, η οποία σε καλύπτει σε περίπτωση βλάβης ή ατυχήματος του αυτοκινήτου σου, που το ακινητοποιούν ή κάνουν δύσκολη την κυκλοφορία του, σε απόσταση μεγαλύτερη των 25 χιλιομέτρων από τον συνήθη τόπο διαμονής σου. . 
Ενδεικτικό κόστος*: 1,79€/ 6μηνο (0,3€/ μήνα)

Κλοπή αυτοκινήτου

Η κλοπή αυτοκινήτου χωρίζεται σε δύο διαφορετικές καλύψεις, μερική και ολική. 
Η κάλυψη για Ολική Κλοπή σε αποζημιώνει για την ολική απώλειά του αυτοκινήτου σου ως αποτέλεσμα κλοπής ή ληστείας. Είναι μια σημαντική κάλυψη καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κλοπής, ειδικά σε αστικά περιβάλλοντα. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα σημειώθηκαν κατά μέσο όρο 29.000 κλοπές αυτοκινήτων την περίοδο 2015-2017.

Ενδεικτικό Κόστος*: 37,36€ /6μηνο (6,22€/ μήνα

Η κάλυψη για Μερική Κλοπή σε αποζημιώνει για την αφαίρεση, εξαιτίας κλοπής ή ληστείας, ενσωματωμένων σταθερών τμημάτων του αυτοκινήτου σου που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του. Και εάν αναρωτιέσαι πόσο πιθανό είναι να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι υπάρχουν κυκλώματα που ειδικεύονται στην αφαίρεση ανταλλακτικών, μια δραστηριότητα που άνθισε στα χρόνια της κρίσης. 

Ενδεικτικό κόστος*: 6,40€ /6μηνο

Θραύση Κρυστάλλων 

Πόσο συχνά έχεις ακούσει τη φράση “μου έσπασαν το αυτοκίνητο”; Παρότι είναι μια αρκετά συχνή ζημιά, υπάρχει κάλυψη που μπορεί να σε αποζημιώσει. Η κάλυψη αυτή αναφέρεται στο πιθανό σπάσιμο ή το ράγισμα των κρυστάλλων του αυτοκινήτου σου, εκτός από τα φανάρια και τους καθρέπτες, που προκαλείται από οποιαδήποτε αιτία. Είναι μια απαραίτητη κάλυψη καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΕΕ (Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος), είναι η δεύτερη πιο κοινή κατηγορία ζημιάς μετά την αστική ευθύνη

Ενδεικτικό κόστος*: 13,50€/6μηνο (2,25€/μήνα)

 Ζημιές από ανασφάλιστο 

Δυστυχώς δεν είναι όλοι υπεύθυνοι στο δρόμο και υπάρχει η πιθανότητα να εμπλακείς σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα. Σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στην Ελλάδα κυκλοφορούν πάνω από 600.000 ανασφάλιστα οχήματα, δηλαδή ένα στα δέκα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στο δρόμο είναι ανασφάλιστα. Η κάλυψη σε αποζημιώνει για ποσό έως €25.000 σε ζημιές στο αυτοκίνητό σου που προκαλούνται από τη σύγκρουσή του με άλλο όχημα το οποίο ευθύνεται εξ ολοκλήρου για το ατύχημα και είναι ανασφάλιστο τη στιγμή του ατυχήματος.

Ενδειτκικό κόστος*: 0,63€/6μηνο 

online-asfalisi-car

Πυρκαγιά

Ακόμα μια σημαντική κάλυψη που μπορεί να νομίζεις ότι δεν χρειάζεται, αλλά ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί και αν το αυτοκίνητό σου θα βρεθεί εν μέσω επεισοδίων. Με την κάλυψη για πυρκαγιά λαμβάνεις αποζημίωση για ζημιές στο αυτοκίνητό σου που προκαλούνται από έκρηξη, πτώση κεραυνού, πυρκαγιά, ακόμη και εάν αυτή προήλθε από Τρομοκρατική Ενέργεια, Πολιτικές Ταραχές, Κακόβουλες Πράξεις**.

Ενδειτκικό κόστος*: 3,07€/6μηνο (0,51€/μήνα)

**Συνήθως οι καλύψεις από τρομοκρατική ενέργεια κλπ. προσφέρονται ως ξεχωριστές προαιρετικές καλύψεις, εδώ όμως τα έχεις όλα σε ένα και μόνο με 0,51€/ μήνα.

Προσωπικό ατύχημα

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης με το υψηλότερο ποσοστό τροχαίων ατυχημάτων, με τους θανάτους από τροχαία να βρίσκονται πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας τον Ιανουάριο του 2019 είχαμε 676 θανατηφόρα ατυχήματα με αποτέλεσμα 45 νεκρούς, 42 βαριά τραυματίες και 735 ελαφρά τραυματίες. Αυτή η κάλυψη εξασφαλίζει αποζημίωση για τον οδηγό αν μετά από ατύχημα προκύψει μόνιμη μερική ή ολική αναπηρία. Το ποσό της αποζημίωσης φτάνει τα €15.000 ανά ατύχημα, με την προϋπόθεση ότι το ατύχημα θα συμβεί κατά τη διάρκεια της ασφάλισης. Σε περίπτωση απώλειας της ζωής του οδηγού το προβλεπόμενο από το ασφαλιστήριο ασφαλιστικό ποσό καταβάλλεται στους νόμιμους κληρονόμους.

Ενδεικτικό Κόστος*: 2,60€/ 6μηνο (0,43€/ μήνα)

Για να βάλουμε όλα τα παραπάνω σε τάξη, αν επιλέξεις όλες αυτές τις προαιρετικές καλύψεις το κόστος θα είναι 78,53€/ 6μηνο (13€/ μήνα)*. 

Μπορεί να χρειάζεται λίγη μελέτη και αξιολόγηση των καλύψεων και της σημασίας τους, όπως ακριβώς θα μελετήσεις και τις οδηγίες για να φτιάξεις σωστά το έπιπλο που παράγγειλες για να καλύψει τις ανάγκες του σπιτιού σου. 
Με τον ίδιο τρόπο, το πρόγραμμα online ασφάλεια αυτοκινήτου της Eurolife FFH σου δίνει ό,τι χρειάζεσαι για να έχεις πλήρη έλεγχο των καλύψεων που θα επιλέξεις, αλλά και του κόστους που θα χρειαστεί να καταβάλεις για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου. 

Αξιολογώντας όλα τα στοιχεία και τους κινδύνους που καραδοκούν, θα δεις ότι το κόστος των προαιρετικών καλύψεων δεν είναι τόσο υψηλό σε σχέση με την προστασία και την ηρεμία που σου προσφέρουν. Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι έχεις κάλυψη για ό,τι απρόοπτο μπορεί να συμβεί και να μπορείς να απολαύσεις τη χρήση του αυτοκινήτου σου χωρίς ανησυχία. 

*Οι τιμές αφορούν 5θυρο όχημα του 2006 που κινείται στον νομό Αττικής, 1400cc, με οδηγό ιδιωτικό υπάλληλο ηλικίας 43 ετών. 

Σχεδίασε την ασφάλεια αυτοκινήτου που σου ταιριάζει

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας