Προγράμματα Ασφάλισης Κατοικίας

Για εμάς κάθε σπίτι έχει πολύ μεγάλη αξία

Decluttering στο σπίτι

Mini οδηγός για να το κάνεις σωστά
Eurolife blog - home decluttering woman organizing wardrobe

Το decluttering δεν είναι το απλό καθημερινό housekeeping. Είναι αυτό που κάνουμε όταν καταλαβαίνουμε ότι έχουμε περισσότερα ρούχα στην ντουλάπα μας και από την τσάντα του Sport Billy. Είναι η στιγμή που η ερώτηση «Πότε άραγε θα φορέσω αυτό το μπεζ παντελόνι;» δεν έχει απάντηση. Και ναι, μετά από πολλά γέλια, κλάματα και ατελείωτες ώρες εσωτερικού διαλόγου – να κάνεις declutter ή να μην κάνεις, ιδού η απορία – καταλήγεις ότι κάπως πρέπει να δημιουργήσεις χώρο για το επόμενό σου shopping spree!

Τι σημαίνει decluttering;

Το decluttering είναι μια διαδικασία που αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο καθαρίζουμε και οργανώνουμε τον χώρο μας, απαλλαγμένοι από αντικείμενα που δε χρειαζόμαστε ή δεν αγαπάμε πλέον. Ναι, ωραία η μπλούζα που φτιάξατε για ενθύμιο στην εκδρομή της Β’ Λυκείου, αλλά ξέρουμε και οι δύο ότι δεν την έχεις ακουμπήσει από τότε. Σκοπός του decluttering γενικότερα είναι να δημιουργήσει έναν πιο λειτουργικό, οργανωμένο και ευχάριστο χώρο, ενώ μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του στρες και την ανανέωση της ενέργειας.

Γιατί χρειάζεσαι home decluttering μια στο τόσο;

Γιατί άραγε χρειάζεσαι home decluttering μια στο τόσο; Γιατί αλλιώς θα βρεθείς να ψάχνεις τα κλειδιά του αυτοκινήτου σου κάτω από ζακέτες, τσάντες, χαρτιά, βιβλία – ω, να που ήταν η βούρτσα της γάτας – και άλλα αντικείμενα που έχεις μαζέψει στο γραφείο σου.

 

Και μην ξεχνάς ότι το home decluttering δεν είναι μόνο για να βρεις τα πράγματά σου, αλλά και για να ανανεώσεις τον χώρο σου και να τον κάνεις πιο ευχάριστο και λειτουργικό. Εκτός από αυτό, το home decluttering είναι και ένας καλός τρόπος να απαλλαγείς από πράγματα που δε χρειάζεσαι ή δε χρησιμοποιείς πια. Έτσι, θα κάνεις χώρο για νέα πράγματα που θα σε κάνουν πιο χαρούμενο.

 

Τι περιμένεις λοιπόν; Ξεκίνα το ξεκαθάρισμα σήμερα κιόλας!

 

 

5 tips για ευκολότερο decluttering

 

Το decluttering μπορεί να είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Υπάρχουν, όμως, μερικά tips οργάνωσης και προτεραιοποίησης, που μπορούν να το κάνουν πιο εύκολο και αποτελεσματικότερο.

Φτιάξε ένα σχέδιο πρώτα

Ξεκίνα φτιάχνοντας μια λίστα με σειρά προτεραιότητας για τα σημεία του σπιτιού που πιστεύεις ότι χρειάζονται επειγόντως decluttering. Το σχέδιο αυτό θα σε βοηθήσει ώστε να μη χαωθείς και καταλήξεις απλώς να μετακινείς πράγματα μέσα στο σπίτι.

 

Έπειτα, όρισε ένα χρονικό όριο, στο οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί το decluttering, αλλιώς υπάρχει περίπτωση να καταλήξεις να βλέπεις παλιές φωτογραφίες και να σκουπίζεις τα δάκρυά σου από το ραβασάκι που σου έγραψε το πάλαι ποτέ αμόρε σου στο Γυμνάσιο.

Δες τι αξίζει να κρατήσεις

Μια μέθοδος που θα σου φανεί χρήσιμη είναι αυτή με τα τρία κουτιά. Πάρε 3 κουτιά και χώρισε τα πράγματα σου σε:

  1. Το κρατάω
  2. Πρέπει να το σκεφτώ
  3. Δεν το χρειάζομαι

Μόλις βρεθείς μπροστά από μια στίβα πραγμάτων που δεν ξέρεις αν θέλεις να τα κρατήσεις, σκέψου:

  • Δουλεύει αυτό το αντικείμενο;
  • Μήπως είναι πια κοστοβόρο να το χρησιμοποιώ;
  • Ταιριάζει με την αισθητική μου;
  • Μήπως έχει χάσει την αξία του;
  • Το έχω χρησιμοποιήσει/φορέσει τους τελευταίους 12 μήνες;

Πίστεψέ με, αν ένα αντικείμενο δεν το έχεις χρησιμοποιήσει για πάνω από 12 μήνες, είναι κάτι που δε χρειάζεσαι, οπότε καλύτερα να το χαρίσεις σε κάποιον άλλον!

Δες τι θα κάνεις με τα περιττά πράγματα

Μόλις, λοιπόν, μαζευτούν όλες αυτές οι σακούλες και οι κούτες με τα περιττά πράγματα και ξεπεράσεις τις ερωτήσεις του τύπου: «Μα καλά που τα είχα όλα αυτά;» ή «Χωρούσαν όλα αυτά εδώ μέσα;», φτάνει το καλύτερο σημείο του decluttering: η απόφασή σου για το πού θα καταλήξουν όλα αυτά.

 

Κάποια πράγματα μπορούν: 


  • Να ανακυκλωθούν. Αρκετοί δήμοι έχουν τοποθετήσει ειδικούς κάδους για ρούχα και αξεσουάρ καθώς και κάδους για ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών.
  • Να δοθούν ως δωρεά σε διάφορους οργανισμούς ή φιλανθρωπικές οργανώσεις.
  • Να τα δώσεις προς πώληση σε second-hand stores.
  • Να τα δώσεις σε φίλους, γνωστούς, γείτονες ή στην οικογένειά σου.

Μπορείς να βρεις την κατάλληλη λύση που εξυπηρετεί εσένα. Όμως μην τα αφήσεις στην άκρη και πεις ότι θα αποφασίσεις αργότερα. Το ξέρεις, βαθιά μέσα σου, ότι και στο επόμενο decluttering θα σε περιμένουν εκεί για να αναμετρηθείτε.

Κράτησε το σπίτι έτσι για περισσότερο

Η αλήθεια είναι ότι το decluttering είναι μια βαρετή και δύσκολη διαδικασία. Γι’ αυτό χρειάζεται να βρούμε τρόπους, ώστε να διατηρήσουμε το σπίτι μας σε αυτή την κατάσταση για όσο περισσότερο καιρό γίνεται. Κάποιες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν μέχρι το επόμενο decluttering είναι:


  • Βάλε μαζί τα παρόμοια αντικείμενα, π.χ. όλα τα βιβλία μαζί, όλα τα ηλεκτρολογικά μαζί, όλα τα λευκά είδη μαζί.
  • Κράτησε καθαρές τις οριζόντιες επιφάνειες.
  • Κάνε mini decluttering μια φορά τον μήνα. Αντί για όλο το σπίτι, κάνε ένα ντουλάπι μόνο, ένα συρτάρι, ή ένα ράφι.
  • Προσπάθησε να χαρίζεις πράγματα, όταν αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις να τα χρησιμοποιήσεις πολύ καιρό.

Θωρακίσου ενάντια στα απρόοπτα

Μετά από ένα καλό decluttering, ξέρουμε ότι τα αντικείμενα που κρατάς είναι πραγματικά πολύτιμα για σένα και θες να νιώθεις ασφάλεια γι’ αυτά. Ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν τουλάχιστον 8 σημαντικοί λόγοι για να αποκτήσεις ασφάλεια σπιτιού και περιεχομένου.

Γι’ αυτό στη Eurolife FFH φροντίζουμε να σου παρέχουμε προγράμματα ασφάλισης κατοικίας και περιεχομένου που καλύπτουν όλες τις ανάγκες σου. Με ασφάλιση από την Eurolife FFH, μπορείς να είσαι σίγουρος ή σίγουρη ότι το σπίτι και τα πράγματά σου θα είναι ασφαλή σε περίπτωση που συμβεί κάτι αναπάντεχο.

Και μην ξεχνάς ότι με το πρόγραμμα EurolifeSYN+ αποκτάς εκπτώσεις στα ασφάλιστρα, αν έχεις στην κατοχή σου περισσότερα από δύο ασφαλιστικά προϊόντα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα!

Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4223/2013(Α’ 287), εάν ασφαλίσεις την κατοικία για την οποία φορολογείσαι για σεισμό, πυρκαγιές και πλημμύρες, μπορείς να έχεις μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ το 2024.

Μάθε για τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας