Προγράμματα Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης

Θωράκισε την προστασία της υγείας σου με προγράμματα που καλύπτουν ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Θωρακίζοντας το πολυτιμότερο μας αγαθό

Η σημασία της πρόληψης και της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης 
pagkosmia-imera-ygeias-eksonosokomiaki-perithalpsi

Ίσως το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε σαν άνθρωποι, είναι η υγεία μας. Αν υπάρχει καλή υγεία για μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τότε όλοι οι άλλοι στόχοι γίνονται. Είναι σημαντικό λοιπόν να προσέχουμε την υγεία μας και να παίρνουμε μέτρα για να την προστατεύουμε όσο μπορούμε.

Κάθε Απρίλιο γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που έχει σκοπό να αναδείξει σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, να ευαισθητοποιήσει τις κοινωνίες και τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση και να ενισχύσει το έργο του οργανισμού για καλύτερη υγεία για όλους τους ανθρώπους.

Για φέτος, στο πλαίσιο της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εστιάζει στις επείγουσες δράσεις που χρειάζονται για να κρατηθούν οι άνθρωποι και ο πλανήτης υγιείς και να δημιουργηθούν κοινωνίες που θα στηρίζονται στην ευεξία. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κάθε χρόνο πάνω από 13 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Πρόληψη και υγεία

Ένας σημαντικός παράγοντας που συνεισφέρει στην καλή υγεία μακροπρόθεσμα είναι η πρόληψη. Αν υπάρχει έγκαιρη πρόληψη πολλές ασθένειες μπορούν να αντιμετωπιστούν πολύ πιο αποτελεσματικά και γρήγορα πριν δημιουργήσουν έντονα συμπτώματα ή χρειαστούν μακροχρόνιες και επίπονες θεραπείες.

Τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας έχει αλλάξει σημαντικά ο τρόπος που οι Έλληνες αναζητούν ιατρική φροντίδα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Επιπλέον, ένα νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος Απριλίου φέρνει και αυτό σημαντικές αλλαγές όσον αφορά την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Την τελευταία διετία, η πανδημία και τα lockdown έφεραν μεγάλες αλλαγές στη χρήση των υπηρεσιών υγείας από τους πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν μειώσεις στις εισαγωγές στα νοσοκομεία για παθήσεις όπως στεφανιαία ή εγκεφαλικά επεισόδια, αιμορραγίες του πεπτικού, και άλλα περιστατικά για τα οποία οι πολίτες συνήθως καταφεύγουν στα επείγοντα. Επίσης, καταγράφηκε μείωση στις επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και παρατηρήθηκε αυξημένη χρήση της τηλεϊατρικής.

Ο λόγος για τις παραπάνω μεταβολές είναι βεβαίως ο κορωνοϊός, καθώς ο φόβος για πιθανή έκθεση στον μεταδοτικό ιό κρατούσε τους ασθενείς στο σπίτι, ενώ τα νοσοκομεία εξυπηρετούσαν κατά κύριο λόγο επείγοντα περιστατικά που σχετίζονταν με τον COVID-19.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάνονται καίριες προληπτικές εξετάσεις, ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας να μένουν χωρίς τακτική παρακολούθηση και ασθενείς με έντονα συμπτώματα να αποφεύγουν τα νοσοκομεία.

Τώρα όμως που επιστρέφουμε σε μία σχετική κανονικότητα και επανέρχεται η συνήθης επαφή των πολιτών με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αναμένονται πάλι αλλαγές λόγω του νέου νομοσχεδίου.

Τι περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Το νέο νομοσχέδιο φέρνει ανακατατάξεις στον τρόπο με τον οποίο θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Πιο συγκεκριμένα:

Προσωπικός γιατρός

Θα επιλέγεται ένας προσωπικός γιατρός ο οποίος θα αναλαμβάνει όλη την αρχική φροντίδα των πολιτών. Ο γιατρός αυτός θα είναι κρίνει και θα παραπέμπει τους ασθενείς για προληπτικές εξετάσεις, εκδίδοντας τα σχετικά παραπεμπτικά.

Εισαγωγή σε νοσοκομείο

Ο προσωπικός γιατρός θα κρίνει επίσης αν ο ασθενής χρειάζεται εισαγωγή σε νοσοκομείο και θα δίνει το πράσινο φως. Σημαντικό είναι να σημειώσουμε πως αν ο γιατρός δεν εγκρίνει την εισαγωγή, ο ασθενής δεν θα έχει καμία πρόσβαση σε δημόσια δομή υγείας.

Με αυτό το σύστημα, το λεγόμενο gatekeeping, το υπουργείο Υγείας θα προσπαθήσει να μειώσει τις άσκοπες εισαγωγές στα νοσοκομεία, που υπολογίζονται περίπου στο 40%. Αρκετά περιστατικά μπορούν να αντιμετωπίζονται σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας όπως Κέντρα Υγείας και Πολυιατρεία. Οι προσωπικοί γιατροί θα είναι ιδιώτες συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, από τον οποίο και θα αμείβονται.

Τα μέτρα που αναφέραμε παραπάνω θα είναι σίγουρα θετικά για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, όμως είναι λογικό να φέρουν δυσκολίες στους πολίτες, οι οποίοι δεν θα απολαμβάνουν πια την ευελιξία που υπήρχε στο παρελθόν, όταν μπορούσαν να επιλέξουν τον γιατρό που ήθελαν με βάση την ειδικότητα και είχαν απεριόριστη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας.

Υπάρχει όμως μια λύση που επιτρέπει στους ασθενείς να έχουν την πρόσβαση που επιθυμούν σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας: ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης.

 

Εξωνοσοκομειακή Περίθαλψη: Tι συμπεριλαμβάνει;

Με τα εξωνοσοκομειακά προγράμματα ασφάλισης υγείας της Eurolife FFH, απολαμβάνεις άμεση πρόσβαση σε άριστες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, χωρίς αναμονές και ταλαιπωρία. Τα προγράμματα περιλαμβάνουν πολλές καλύψεις όπως διαγνωστικές εξετάσεις, ιατρικές επισκέψεις, αλλά και άλλες υπηρεσίες όπως φυσιοθεραπείες, οδοντιατρικές επισκέψεις, υπηρεσίες ψυχικής υγείας, επεμβάσεις laser για τα μάτια, κ.α.

 Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να κάνεις όλες τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις, να έχεις πρόσβαση σε ετήσιο check-up και να μπορείς να επιλέξεις τα πιο αξιόπιστα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τη δύναμη της πρόληψης.

Ειδικά για ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας που χρειάζονται τακτικές ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις, ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να προσφέρει σημαντική κάλυψη σε τιμές ΦΕΚ.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τι προσφέρουν τα εξωνοσοκομειακά προγράμματα της Eurolife FFH:

Διαγνωστικές εξετάσεις

Ανάλογα με το πρόγραμμα που θα επιλέξεις, παρέχονται δωρεάν ή με μικρή συμμετοχή, διαγνωστικές εξετάσεις σε συνεργασία με τα πιο αξιόπιστα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα.

Προληπτικό έλεγχο (τσεκ απ)

Ανάλογα με το πρόγραμμα που θα επιλέξεις, προσφέρεται δωρεάν αιματολογικός έλεγχος μία φορά το χρόνο καθώς και εξειδικευμένοι έλεγχοι σε προνομιακή τιμή.

Ιατρικές επισκέψεις

Ανάλογα με το πρόγραμμα που θα επιλέξεις, καλύπτονται ιατρικές επισκέψεις δωρεάν ή σε προνομιακή τιμή.

Υπάρχουν διαφορετικές επιλογές προγραμμάτων έτσι ώστε ο κάθε ασφαλισμένος να έχει την δυνατότητα να επιλέξει εκείνο που εξυπηρετεί τις δικές του ανάγκες. Το ετήσιο κόστος αυτών των προγραμμάτων ξεκινά από €68 και δεν ξεπερνά τα €192 για τον κυρίως ασφαλισμένο.

Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα Βασικό Υγεία το κόστος για τον κύριο ασφαλισμένο είναι στα €118, ενώ για παιδιά έως 17 ετών είναι €85.

Ενδεικτικά, το πρόγραμμα Προνόμιο Για Όλους παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα για να μπορεί ο ασφαλισμένος και η οικογένειά του να θωρακίσουν την υγεία τους μέσω της πρωτοβάθμιας περίθαλψης:

Προσιτό ασφάλιστρο για όλη την οικογένεια

Για παράδειγμα, για μια οικογένεια όπου ο πατέρας είναι ο κύριος ασφαλισμένος στο πρόγραμμα, το ετήσιο κόστος είναι €68. Προσθέτοντας ένα εξαρτώμενο μέλος (τη μητέρα) το κόστος είναι €55, για το 2ο εξαρτώμενο μέλος (το πρώτο παιδί) είναι στα €30 ενώ αν υπάρχουν κι άλλα εξαρτώμενα μέλη το επιπλέον κόστος είναι στα €20.

Δεν χρειάζεται ασφαλιστικό έλεγχο

Για να μπει κάποιος στο πρόγραμμα δεν χρειάζεται ασφαλιστικό έλεγχο και ούτε υπάρχει όριο ηλικίας, κάτι που το κάνει προσβάσιμο για όλους όσοι το έχουν ανάγκη.

Απεριόριστες ιατρικές επισκέψεις στα μέλη του δικτύου

Μέσω του προγράμματος ο ασφαλισμένος έχει πρόσβαση σε ιατρικές επισκέψεις σε προσιτές τιμές:

  • Σε τακτικά ιατρεία νοσοκομείων, διαγνωστικά κέντρα και πολυιατρεία
  • Στα τακτικά ιατρεία παιδιατρικών νοσοκομείων και σε ιδιωτικά ιατρεία

Το πρόγραμμα επίσης προσφέρει διαγνωστικές εξετάσεις με παραπεμπτικό ΕΟΠΥΥ, καθώς και:

  • Δωρεάν υγειονομική μεταφορά
  • Δωρεάν οδοντιατρικό έλεγχο και καθαρισμό
  • Δωρεάν οφθαλμολογικό έλεγχο
  • Απεριόριστες φυσιοθεραπείες με μικρό κόστος συμμετοχής

Επιπλέον καλύψεις

Το πρόγραμμα επίσης προσφέρει επιπλέον καλύψεις όπως:

  • Διαιτολόγο - διατροφολόγο
  • Ομοιοπαθητική και βελονισμό
  • Λογοθεραπεία
  • Ψυχολογική υποστήριξη

Μπορείς να πάρεις την πρόληψη στα χέρια σου και να προστατεύσεις την υγεία τη δική σου και των αγαπημένων σου προσώπων με λίγο προγραμματισμό και ένα μικρό σχετικά ετήσιο κόστος. Έτσι θα μπορείς να αντιμετωπίζεις τα απρόοπτα που αφορούν την υγεία, αλλά και να τα προλαβαίνεις πριν δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα. 

Προγράμματα Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας