Ζωή σαν περιπέτεια - Επεισόδιο 4: Πώς είναι να ζεις σε ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο;

Στο 4ο επεισόδιο της mini σειράς «Ζωή σαν Περιπέτεια» της Eurolife FFH, η οικογένεια του @theworldoffroad μας παρουσιάζει το αυτοκινούμενο τροχόσπιτο με το οποίο ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. 
zoi_san_peripeteia_4-min_eurolife_blog

face akis-01-min

Στο 4ο επεισόδιο της mini σειράς «Ζωή σαν Περιπέτεια» της Eurolife FFH, η οικογένεια του @theworldoffroad μας παρουσιάζει το αυτοκινούμενο τροχόσπιτο με το οποίο ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.

«Από το 2018, ζούμε σε ένα στρατιωτικό όχημα που έχει μετατραπεί σε αυτοκινούμενο τροχόσπιτο με ζωτικό χώρο 3,6 x 2 μέτρα», μας λέει ο Άκης Τεμπερίδης.

«Δύο ενήλικες με ένα παιδί που μεγαλώνει κάθε μέρα χωράμε σε 7,2 τετραγωνικά», συμπληρώνει η Βούλα, πρώην χορεύτρια και μητέρα σήμερα, πλοηγός και υπεύθυνη home schooling της ελληνικής αποστολής. «Χρειάστηκε ολόκληρη χορογραφία στην αρχή για να μην πέφτουμε ο ένας πάνω στον άλλο».

Η κάψουλα διαβίωσης επικοινωνεί με την καμπίνα οδήγησης και αποτελείται από τρεις χώρους πρακτικά: το “δωμάτιο” του παιδιού μπροστά, την κουζίνα με την τουαλέτα στο κέντρο και το living room/τραπεζαρία πίσω που μετατρέπεται σε κρεβατοκάμαρα κάθε βράδυ. «Μαγειρεύουμε με υγραέριο, ζεσταινόμαστε με diesel και επιβιώνουμε με δύο μπαταρίες όλες κι όλες που φορτίζονται από ηλιακούς συλλέκτες αλλά και από το ίδιο το αυτοκίνητο», μας εξηγεί ο Άκης, υπογραμμίζοντας το χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του συγκεκριμένου τρόπου ζωής.

Το τροχόσπιτο διαθέτει χημική τουαλέτα με ντουζιέρα σε ένα χώρο ενός τετραγωνικού. Η οικογένεια, αποφεύγει το χημικό υγρό για να μην επιβαρύνει το περιβάλλον. Το νερό ζεσταίνεται από ειδικό καυστήρα αλλά και από τον ίδιο τον κινητήρα.

«Κατά μέσο όρο ένας Ευρωπαίος καταναλώνει 150 λίτρα νερό την ημέρα και ένας Αμερικανός πάνω από 300. Μία οικογένεια σαν τη δική μας δηλαδή χρειάζεται 450 με 900 λίτρα την ημέρα. Εμείς υπολογίζουμε 120 λίτρα για τρεις μέρες περίπου, άρα ξοδεύουμε το 1/10 έως 1/20 από μία μέση οικογένεια σε κανονικό σπίτι», μας αναλύει ο Άκης Τεμπερίδης.

«Τα ρούχα που έχουμε στο ταξίδι και οι τρεις μας είναι λιγότερα από ενός μέσου ανθρώπου για μία μόνο εποχή», προσθέτει η Βούλα, «ενώ τα παιχνίδια της Αναστασίας είναι λιγότερα από ενός παιδιού σε αναπτυσσόμενη χώρα». Όπως αντιλαμβάνεστε, το The World Offroad είναι συνώνυμο του λιτού βίου.

Τα κρύα και βροχερά βράδια, η οικογένεια «ξεδίνει» στα επιτραπέζια παιχνίδια ή παρακολουθεί κάποια ταινία, όταν υπάρχει καλή σύνδεση στο ίντερνετ. Αλλά, μέχρι τις 10 έχουν φροντίσει να πέσουν για ύπνο. Μέσα στη μέρα, όταν το πρόγραμμα δεν έχει ταξίδι, η Βούλα συνήθως μαγειρεύει ή βοηθά την Αναστασία στα μαθήματα και ο Άκης γράφει κάποιο άρθρο ή ετοιμάζει το βίντεο από τις περιπέτειες της προηγούμενης μέρας. Η Αναστασία μέσα στην εβδομάδα μιλά δύο φορές με τη δασκάλα της, κάνει δύο ώρες αγγλικά και μία ώρα κλασική κιθάρα. Όλα διαδικτυακά, μέσω skype.

«Η ζωή μας στο The World Offroad είναι συναρπαστική αλλά συγχρόνως και κουραστική», παραδέχεται ο Άκης Τεμπερίδης. «Όταν ο καιρός είναι κακός, η επιβίωση μας βασίζεται σε έναν καυστήρα πετρελαίου και δύο μπαταρίες AGM, ενώ καθημερινά, η ψυχολογία μας εξαρτάται από τη φυσική κατάσταση του αυτοκινήτου. Όταν αυτό είναι καλά, χαμογελάμε. Όταν αυτό πονάει, αρρωσταίνουμε».

Ποιο είναι το μυστικό λοιπόν για να αντεπεξέρχεται το αυτοκινούμενο τροχόσπιτο στην καθημερινή και συχνά σκληρή χρήση ενός τέτοιου ταξιδιού; «Η καθημερινή έγνοια και φροντίδα του», μας λέει ο Άκης. «Κάθε μέρα ελέγχουμε τα λάδια, το υγρό του ψυγείου και τα ελαστικά. Προσέχουμε τι καύσιμο βάζουμε ενώ κάνουμε σέρβις σε πιο σύντομα διαστήματα και από αυτά που προτείνει ο κατασκευαστής. Και βέβαια, οδηγούμε με απόλυτη προσοχή ώστε να εκμηδενίσουμε το ενδεχόμενο κάποιου ατυχήματος που θα απειλούσε όλο μας το εγχείρημα, παρότι έχουμε αξιόπιστη ασφαλιστική κάλυψη και οδική βοήθεια».

Δες περισσότερα στο 4ο επεισόδιο

Αυτές τις ημέρες, το The World Offroad βρίσκεται στη βόρεια Ιταλία και τον επόμενο μήνα θα μεταβεί στο Βέλγιο για τη φόρτωση του αυτοκινούμενου σε εμπορικό πλοίο για τις ΗΠΑ, οι οποίες μόλις αυτόν το μήνα άνοιξαν τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες από την Ευρώπη.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας