Προγράμματα Ασφάλισης Υγείας

Φρόντισε τον εαυτό σου και τους αγαπημένους σου

Τα ευεργετικά οφέλη της άσκησης στην ψυχική υγεία

Πώς το τρέξιμο δυναμώνει το σώμα και το μυαλό 

Είναι γνωστό ότι η άσκηση βελτιώνει την υγεία, αλλά η σωματική δραστηριότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την ψυχική μας υγεία και ευεξία.

Το τρέξιμο αποτελεί μια μορφή άσκησης που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής καθώς είναι οικονομική, δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και μπορεί να γίνει σε εξωτερικούς χώρους, προσφέροντας φως και καθαρό αέρα. Μάλιστα, η πανδημία και τα lockdown έφεραν μια νέα άνθηση στο άθλημα καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξεκίνησαν να τρέχουν.

Σύμφωνα με έρευνα που μελέτησε δείγμα δρομέων από 12 χώρες, όσοι ασχολούνταν ήδη με το τρέξιμο αύξησαν τη δραστηριότητά τους κατά 36%, ενώ στην εφαρμογή Runkeeper υπήρξε αύξηση των νέων χρηστών κατά 250%. Το 76% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι βγαίνει για τρέξιμο για ψυχολογικούς λόγους, ενώ πάνω από 70% των δρομέων είπαν ότι θέλουν να συνεχίσουν το τρέξιμο και μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων.

Και ο λόγος είναι ότι λαμβάνουν πολλά οφέλη και θέλουν να εντάξουν το τρέξιμο μόνιμα στη ζωή τους. Ας δούμε λοιπόν κάποια οφέλη του τρεξίματος στην ψυχική υγεία που θα σε κάνουν να θέλεις να βάλεις ένα ζευγάρι παπούτσια και να βγεις στην ύπαιθρο για να ξεκινήσεις προπόνηση!

Το τρέξιμο βοηθά στην κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια δύσκολη ασθένεια που επηρεάζει μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Σε συνδυασμό με καλή υποστήριξη από επαγγελματίες υγείας και το οικογενειακό περιβάλλον, και το τρέξιμο μπορεί να την καταπολεμήσει. Αρχικά, το τρέξιμο και η συχνή άσκηση λειτουργούν προληπτικά, αλλά μειώνουν και τα συμπτώματα της κατάθλιψης, με τις ενδορφίνες που παράγονται στον οργανισμό.

Το τρέξιμο καταπολεμά το άγχος

Η τακτική άσκηση και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μειώνουν τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό. Η εκτόνωση της ενέργειας βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και ενισχύει την υγεία του οργανισμού, σωματική και ψυχική.

Το τρέξιμο βελτιώνει τον ύπνο

Με την άσκηση το σώμα μας κουράζεται αλλά εκτονώνεται η ενέργεια και η ένταση που μπορεί να έχουμε από τις πιέσεις της καθημερινότητας. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κοιμηθούμε καλύτερα, καθώς το κουρασμένο σώμα αποζητά τον ύπνο για ξεκούραση και αναδόμηση.

Το τρέξιμο μειώνει την κόπωση

Η συχνή άσκηση αυξάνει τις αντοχές μας και τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού. Όταν ασκούμαστε οι ιστοί του σώματος λαμβάνουν περισσότερο οξυγόνο και δυναμώνει το καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα.  Με τον ίδιο τρόπο δυναμώνει και το μυϊκό μας σύστημα και αυξάνεται η αντοχή που έχουμε για τις καθημερινές δραστηριότητες.

Το τρέξιμο τονώνει την αυτοπεποίθηση

Όσοι ασχολούνται με το τρέξιμο γνωρίζουν ότι απαιτεί πειθαρχία και αποφασιστικότητα, καθώς και ένα ισχυρό κίνητρο για την επίτευξη των στόχων. Όλα αυτά δημιουργούν μεγάλη αίσθηση αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης όταν ο δρομέας κατακτά τους στόχους του. Μάλιστα, είναι γνωστή και η έκφραση “runner’s high” που περιγράφει το αίσθημα ευφορίας που βιώνουν πολλοί δρομείς μετά τις προπονήσεις τους, το οποίο οφείλεται στην έκκριση ενδορφινών. 

Το τρέξιμο βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Μέσω του τρεξίματος και της άσκησης, βελτιώνεται η γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη, τη συγκέντρωση, τη σκέψη, την αντίληψη. Κατά τη διάρκεια της άσκησης απελευθερώνονται ουσίες σημαντικές για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, όπως οι νευροδιαβιβαστές, σεροτονίνη και ντοπαμίνη (που βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης), αλλά και η πρωτεΐνη BDNF, ένας αυξητικός παράγοντας που ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα και κατ’ επέκταση τη μνήμη.

Πώς να ξεκινήσεις το τρέξιμο

Ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει το τρέξιμο, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία ή ακριβό εξοπλισμό. Άνετα ρούχα, ένα ζευγάρι καλά παπούτσια και η αγαπημένη σου μουσική αρκούν για να βγεις στο δρόμο και να τρέξεις.

Αν πάλι το τρέξιμο σου φαίνεται βουνό, μπορείς να ξεκινήσεις με περπάτημα, που είναι κι αυτό ιδιαίτερα ωφέλιμο και λιγότερο εντατικό σαν μορφή άσκησης. Ενδυναμώνοντας τον οργανισμό σου με συστηματικό περπάτημα είναι κάτι που μπορεί να σου δώσει την ώθηση να περάσεις στη συνέχεια και στο τρέξιμο.

Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να βάλεις στόχους και να τους κατακτήσεις είναι να παρακολουθείς τα βήματά σου με μια εφαρμογή. Μπορείς για αρχή να θέσεις μικρούς στόχους, όπως να περπατήσεις 1 ή 2 χιλιόμετρα και να φροντίσεις σε κάθε επόμενη προσπάθεια να προσθέτεις μισό χιλιόμετρο παραπάνω.

Διαβάζοντας το άρθρο αυτό έκανες το πρώτο βήμα για να επιτύχεις ευεξία μέσω την άσκησης. Κάνε το επόμενο βήμα, προστατεύοντας την υγεία τόσο τη δική σου όσο και των αγαπημένων σου. Γιατί, η καλή υγεία ξεκινά με την σιγουριά του να νιώθεις ασφαλής. 

Προγράμματα Ασφάλισης Υγείας

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε τα νεότερα άρθρα από το blog μας